Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

jakie to typowe na zadane pytanie przewaznie odpowiedz niezwiazana z tematem.

Z doświadczenia wiem, że przyczyną braku odpowiedzi na zadane pytanie jest źle zadane pytanie i z cyklu takich pytań sam zadałeś, więc nie dziw się, że nie ma odpowiedzi i mimo iż i Rambo i Ja delikatnie zwróciliśmy na to uwagę, to oczywiście wszyscy są bbbbeeee i tylko Ty masz racje.

No dobra, wracając do tematu.

Nie mam zbytnio czasu ale dla świętego spokoju napiszę aby wszystko było jasne.

Jak sam wiesz sam kondensator, elektrolit inny element w układzie nie "gra" i nie można dany element rozpatrywać w oderwaniu od tego układu. Zadanie kondensatorów jest różne, a pytanie zadałeś z cyklu:

Który z samochodów jest najszybszy? Czerwony, zielony, czy niebieski?

I pamiętaj, jestem ostatnią osobą na tym forum która ma czas i ochotę na zbędne dyskusje i nie chce nikogo obrażać, czy się sprzeczać na tematy wpływu pogody na miesiączkowanie pingwinów. Zadasz konkretne pytanie, to może doczekasz się konkretnej odpowiedzi i to jest cały sens tego co napisałem.

Jaki rodzaj kondów wam najlepiej sprawuje się jako filtrujący przed LM317/337. Zasilacz na LMach zasila oampy analogówki DACa. Pierwotnie wsadziłem tam Rubycon ZL, ale po lekturze testów na tej wyżej podanej stronie, mam wątpliwości. Elny Silmik II odpowiedziej pojemności niestety nie mam. Czy próbowaliście w tym miejscu ERO lub BC?

Zasilacz na LM317/337 zasilający opampy analogówki DAC'a, no nie za szczęśliwe rozwiązanie, no ale skoro tak ma być to trudno.

Najprościej w prostym symulatorze jak PSU Designer dobrać tak pojemność i ESR elektrolitu aby tętnienia były na tyle małe aby LM miał zawsze zapas napięcia na wejściu nie mniejszy niż 1,25V (tak przynajmniej podają w datasheet ale założyłbym przynajmniej 3V) w stosunku do napięcia na wyjściu. Pamiętaj, że transformator - mostek - elektrolit - odbiornik, to układ w którym każdy parametr poszczególnego elementu ma wpływ na pracę całego układu. U mnie osobiście lepiej sprawdzają się elektrolity o mniejszej pojemności ale o niskim ESR czyli o wyższej wydajności prądowej przy założeniu, że trafo jest na tyle wydajne aby taki elektrolit obsłużyć. Jeżeli prawidłowo dobierzesz elektrolit, to czy to będzie Rubycon, Silmic, czy BC będzie miało trzeciorzędne znaczenie.

I jeszcze jedno. LM317, LT317 jest produkowany przez paru producentów, niby w datasheet podają to samo ale układy w rzeczywistości pracują różnie. Pojemność na wyjściu też ma ogromne znaczenie i nie polecam stosowanie dużych pojemności, no powiedzmy nie większych od 22-47uF. Najmniejsze szumy i najwyższe tłumienie LM osiąga przy małych pojemnościach na wyjściu.

Edytowane przez Henryk Kwinto

czy ktos potwierdzi plotki ze nichicon muse es (to te jasno-zielone bipolarne) nadają sie w sprzezenie zwrotne ? kombinuje ze wzmakiem stereo yamahy który ma w sprzezeniu globalnym ujemnym korektor i oryginalnie siedziały zwykłe matsuchita a po wlutowaniu nipponów smg zamuliło, szukam lepszej alternatywy, a akurat te muse ES mugłbym kupić od jednej osoby na allgro, a jest ich 3 na kanał wiec moze ktoś potrafi coś doradzić ?

szukam lepszej alternatywy, a akurat te muse ES mugłbym kupić od jednej osoby na allgro, a jest ich 3 na kanał wiec moze ktoś potrafi coś doradzić ?

Jakie pojemności i jak są zaaplikowane w układzie? Schemacik by się przydał.

schemat :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

troche inny model ale koncówka mocy identyczna i chodzi mi o pojemnosci 47u i 2u2 czyli na tym schemacie oznaczone jako C341, 351 i 345

Ukryta Zawartość

Nie sprawdzałem jeszcze Nichiconów SE w takim miejscu i nie doradzę. Teoretycznie powinny być to kondy o liniowej impedancji przynajmniej w zakresie pasma akustycznego. W skromnym datasheet z linku aukcji na Alledrogo praktycznie nie ma danych na ten temat, jedynie pisze, że do zastosowań w sygnale audio, więc powinien się sprawdzić.

Kiedyś wymieniałem Kondy w sprężeniu zwrotnym Yamachy A-1000. A-1000 i i te RX330 to niebo i ziemia. Ale jednak.

Na samym początku renowacji wymieniłem wszystkie ważniejsze kondy we wzmacniaczu. I grał ten wzmacniacz bardzo zacnie. (Przy okazji wywaliłem selektor i przeampa)

Po roku grania wzięło mnie wymienić kondy w sprężeniu 4szt 2u2 (zielone matushita bipolary). Sprężenie zwrotne A-1000 ma bardziej podobne do Accu e-406 na oampie niż do RX330.

Wymieniłem te kondy na foljowe K73 czy jakoś tak (stare radzieckie), podlutowane pod spodem PCB bo miejsca nie było.

Efekt był tak oszałamiający, że nie mogłem się nadziwić. Dało to więcej zmiany niż wymiana sygnałowych (może dla tego, że sygnalowy kond miał 100uf i nie zdążył tak wyschnąć jak 2u2, A-1000 jest z 86roku). Po tej wymiania stało słychać, jak wokalista nabiera powietrza tuż przed śpiewaniem. (oczywiscie tylko w niektórych utworach)

Od tego czasu uważam, że do sprężenia zwrotnego tylko foljowce. I żadne tam metalizowane co najmniej MKP.

Co prawda z tym 47uf możesz mieć trudno

Na acustica.org.uk czy jakoś tak, możesz też znaleźć tuningi preampa Naima, gdzie wielki pozytywny efekt przynosi foliowiec 47uf w sprężeniu zwrotnym.

problem zamulenia powodował kond na wejsciu który wlutowałem do testu i zapomniałem o nim...zdaza sie..hehe, a narazie spróbuje z tymi nichiconami es, bo mkp 47u to ciezko bedzie ale juz jestem na dobrej drodze, te nippony smg juz odmieniły ten wzmak wiec mysle ze bipolarne ES powinny byc jeszcze lepsze, a te rosyjskie k73 posiadam , wiec potestuje skoro sie sprawdziły , pamietam ze kiedyś coś z nimi kombinowałem ale nie sprawdziły mi sie nigdy i nigdzie.

Tak wogóle te wzmaki w rx... to sa tanie amplitunery a skoro samo wywalenie juz tych niebieskich zwykłych kondów matsuchita odmienia je nie do poznania wiec mysle ze warto tuningować, bo oryginalnie one są niemal wyłcznie tymi kondami matsuchita napakowane co im mocno nie słuzy.

Może pytanie pokrewnie zwiazane z wątkiem, ale szukam odpowiedzi :

Jaki to rodzaj konensatora i czy może byc zastosowany w sprżężeniu stopni lampowego wzmaka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pilnie poszukuję:

Teflon 0.02 - 0.01uF

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) MASZ 0,022 uF

a ja szukam 0,1UF TEFLON:)

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Może pytanie pokrewnie zwiazane z wątkiem, ale szukam odpowiedzi :

Jaki to rodzaj konensatora i czy może byc zastosowany w sprżężeniu stopni lampowego wzmaka

Jest to papierowo- olejowy z folią aluminiową

• 4 tygodnie później...

czy ktos mial moze do czynienia z nichiconami serii FW? jak sie mają w porownaniu np do KW czy FG lub ES brzmieniowo.

FW to bardzo bezpieczna seria Nichicona. W przeciwieństwie do FG czy ES. Nie posiada ich zalet, ale i nie powiela ich wad. Np. FG potrafi mocno zamulić, a czasami wysostrzyć, zależy od pojemności i gdzie go stosujesz. ES to dla mnie zaprzeczenie muzykalności, suchy, płaski, bezbarwny, choć bardzo spokojny i z niezłymi wokalami. Trzeba próbować, niestety, i nie kierować się tylko opiniami. Serię FW wykorzystałem do zamiany Jamiconów SK w moim MF E1, sprawdziły się znakomicie wraz z Philipsami.

czy ktos potwierdzi plotki ze nichicon muse es (to te jasno-zielone bipolarne) nadają sie w sprzezenie zwrotne ?

Od kilkunastu dni testuję różne kondy w tym miejscu.

Niestety u mnie jest to aż 100uF :/

Nichicon FG - zamula.

Nichicon zielony bipolar ES lepszy , ale nieco wyostrza górę i bas.

Black Gate STD - bajkowa precyzja , ale ostra najwyższa góra .

Najlepszy obecnie to Elna Silmic II

Zresztą gdzie go wsadzę to mi się sprawdza :)

• 1 miesiąc później...

czy mozna o nich powiedziec ze sa oryginalne?

Ukryta Zawartość

w jaki sposob mozna to okreslic?

Ukryta Zawartość

czy mozna o nich powiedziec ze sa oryginalne?

Ukryta Zawartość

w jaki sposob mozna to okreslic?

Mam dokładnie tej samej pojemności 22000uF też na 35V SMH i napisy maja zupełnie inne.

O KMQ się nie wypowiem. Jeszcze nie miałem ich w swoich rączkach.

Ukryta Zawartość

smh mam 4700/50 tez i wlasnie napisy tez sa inne - bardziej wygladzone

kmh mam 6800/50 i tez napisy sa inne. i oczywiscie na gorze jest zakejony kond a na tych moich nowych nie hmmm

nie wiem moze jestem przerwazliwiony, po lewej moje dwa, po prawej 2 nowe.

kondzie.jpg

smh mam 4700/50 tez i wlasnie napisy tez sa inne - bardziej wygladzone

kmh mam 6800/50 i tez napisy sa inne. i oczywiscie na gorze jest zakejony kond a na tych moich nowych nie hmmm

Mam i zaklejone i nie zaklejone.

Przykład nie zaklejonych i wygląd nacięć

Ukryta Zawartość

i zaklejonych

post-17098-0-46049400-1338242920_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

naciecia inne moze to kwestia fabryki

moze jestem przewrazliwiony hmm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ma ktoś doświadczenia z Elna RSH ?

Jakiego rodzaju doświadczenia masz na myśli ?

Kiedyś np. testowałem, który kondensator głośniej wybucha po podłączeniu do wysokiego napięcia.

To były prawdziwe, pionierskie doświadczenia .... bo tych danych to w żadnym datasheet nie ma !

Edytowane przez Rambo

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Może rzeczywiście nie zadałem pytania precyzyjnie, ale pomyślałem, że w tym wątku piszemy o przeznaczeniu (zasilanie, tor audio) , wpływie na dźwięk oraz próbie rankingu kondensatorów elektrolitycznych (przynajmniej powinniśmy - tak dla przypomnienia).

Myślę, że jest to świetny pretekst, żeby było śmiesznie, i jest, ale nie zbaczajmy z tematu.

Niewiele w necie można znaleźć na temat tych kondensatorów, pomożecie ? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi