Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję wymianę kondensatorów w zwrotnicy w szeregu głośnika średniotonowego. Obecnie jest tam elektrolit 22uF i chciałbym tam wstawić coś lepszego, ale w ograniczonym budżecie :).

Znalazłem takie ustrojstwa:

JB JFX:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audyn Q6:

Ukryta Zawartość

Vishay MKT1822:

Ukryta Zawartość

Jantzen CrossCap:

Ukryta Zawartość

jakieś nonamy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Porównywał ktoś może któreś z tych kondensatorów w zwrotnicach (lub ewentualnie inne w podobnym przedziale cenowym tj. ok. 30zł sztuka) i mógłby pomóc w wyborze?

A zawężając wybór do MKT1822, czy ktoś słuchał ich w zwrotnicach i porównywał ewentualnie z jakimiś MKP?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

czesc,

Ostatnio siedze w temacie kondow

na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pojawil sie test nowych Rike audio Q-cap

Miedz w polipropylenie - czyli podobna budowa do audyn true copper ktore z reszta bardzo lubie i uwazam za jedne z lepszych w cenie

Czy ktos juz mial okazje uzyc tych kondensatorow?? A jesli tak to gdzie kupic bo nie znam sklepu ktory by je sprzedawal, czy to jest taka nowosc ze jeszcze ich nikt nie ma???

Poza tym jest dobra wiadomosc dla tych ktorzy lubia kupowac na hificollective bo wprowadzili tam audyny do sprzedazy co mnie bardzo cieszy bo ceny dobre i przesylka relatywnie tania i szybko dochodzi z regoly

poza tym bardzo ciekawia mnie kondy duelund RS do wysokotonowki ale wciaz malo jest informacji o nich??

Uzywal ktos cos??

ps.

jeszcze jedna nowosc, jupiter copper in wax 600v

kolejny hi-endowy kondensator wychwalany na humblehomemade

rowniez dostepny na hifi collective

wydaje sie idealny do wysokotonowki (probowal juz ktos??)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Nie wiem czy ktoś w tym temacie wspominał o kondensatorach rosyjskich MBM PIO

o takich :

Ukryta Zawartość

zieloną żywicą zaklejone boki.

Miałem je długi czas w DACu na wyjściu (SRPP) i zakładałem, że są dobre i nie próbowałem nic innego (Fikus je polecał), ale wymieniłem je na czerwone Jantzeny Superior Z-Cap i różnica jest ogromna. Wróciłem nawet do tych MBM z powrotem na chwile i znów do Z-Capów. MBM PIO zamulają strasznie, są nudne i wokal przybity do głosników a na Jantzenach uwolniony całkowicie od kolumn. Proponuję unikać, a jak ktoś ma to niech spróbuje coś innego.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Panowie a jaka jest Wasza opinia o Panasonicach FM? Ktoś montował w swoich urządzeniach? Jak dźwiękowo wypadają w stosunku do Elny i Nichiconów? Pozdrowionka.

Nie wiem czy ktoś w tym temacie wspominał o kondensatorach rosyjskich MBM PIO

o takich :

Ukryta Zawartość

zieloną żywicą zaklejone boki.

Miałem je długi czas w DACu na wyjściu (SRPP) i zakładałem, że są dobre i nie próbowałem nic innego (Fikus je polecał), ale wymieniłem je na czerwone Jantzeny Superior Z-Cap i różnica jest ogromna. Wróciłem nawet do tych MBM z powrotem na chwile i znów do Z-Capów. MBM PIO zamulają strasznie, są nudne i wokal przybity do głosników a na Jantzenach uwolniony całkowicie od kolumn. Proponuję unikać, a jak ktoś ma to niech spróbuje coś innego.

rozwijalem je kiedys, tez myslalem ze sa dobre, ale niestety, luzno zwiniete warstwy, napylanego metalu na papier, bardzo duzy gradient tego napylenia tzn widac czasem braki w napyleniu.

gdzie uz napisalem ze nawet w miare budrzetowe kondy z obecnej produkcji sa tak bardzo dalej zaawansowane technicznie do konstrukcji z przed 20-30 lat ze niestety robi sie spora przepasc jakosciowa.

z tych starych bodajze ruskie k40y-9 i amrykanskie gudemany sa znosne ale ni doskonale.

do uzyskania dawnego dzwieku vintage lepiej uzyc np audyn fine first caps.

Ukryta Zawartość

Nikt z Was nie stosował w swoim sprzęcie kondensatorów Panasonic FM? No nie wierzę .... Jak one dźwiękowo mają się do Panasonic FC, ewentualnie Elny i Nichiconów?

Gość

(Konto usunięte)

Panasonic FM jest bardzo dobry w torze zasilania.

Neutralny kond grający dobrze, kontrolowanym basem i lekko podbija wysokie, Szybki i dynamiczny można powiedzieć, że skrajnie różny od nichicona muse, ale tam gdzie brakuje średnicy nie polecam.

Jeszcze lepszy od Fm jest rubicon zlg, który ma więcej niuansów w mikrodynamice i mniej gra skrajami pasma.

Od razu mówię, że to jest moja opinia oparta na doświadczeniach organoleptycznych na moim sprzęcie. Jak zagra u innych tego nie wiem :)

Boomaga :D serdeczne dzięki :-) Robię właśnie klon bufora lampowego opartego na Musical Fidelity X10-D (identyczna kopia). Czyli moje rozumowanie było dobre: wstawiam Panasonic FM w torze zasilania. a te ZLG to poszukam na Alle .... drogo ;-) Pozdrawiam i dziękuję.

Gość

(Konto usunięte)

jot-23 z lampami nie mam i nie miałem do czynienia, jestem zdecydowanie tranzystorowy.

Wolę naturalny dźwiek od zabarwionego :)

i zlg też do zasilania bardziej się nadają...

Do toru całkiem dobre wg mnie są nippony lxy i nichicony KA, ew. mogą też sprawdzić się rubicony ZL, ale jak to z lampami będzie się sprawowało nie wiem.

Najlepiej wstawić podstawki pod kondy i samemu pożonglować.

Boomaga :-) , ja kondów Rubycon ZL to nie widziałem na All....o ani razu (może takie szczęście miałem). Nipponów LXY nie znam ale być może warto się zapoznać. Co do Nichicon Audio KA to prawda, to bardzo dobre kondensatory. Na HiFi Collective są wyżej oceniane niż Nichicon Muse. Ogólnie na HiFi Collective to wysoko oceniane są Nichicon Tune Golg i Audio KA.

Edytowane przez JOT-23

czy ktos z was uzywal kondensatorow Supertech Slit Foil 2T albo jeszcze lepiej 4TTN T network w zasilaniu wzmacniacza??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jakie efekty soniczne??

do tej pory stosowalem zlotych nichikonow albo nippon chemicon

do czego supertechy porownywalne?? czy ktos mial okazje porownac np do kondow Ewox Rifa

Ukryta Zawartość

ps. konstrukcja wzmacniacza to chybryda finalnie dual mono (w sumie 4 trafa)

pre lampowe zasilane osobno pozniej tranzystor i tam jest 8tys uf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bart-azazel

Mam pytanie. Zamierzam wymienić kondy w zasilaniu Pioneera A604R. Które będą lepsze? W ostateczności Mundorf-y 22000uf. Co sądzicie o kondensatorach poniżej. Dodam, że wzmacniacz po modyfikacjach toru audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może pozycja 2?

Stosunek cena/pojemność najkorzystniejszy.

Ponoć te panasoniki hc dobre są.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Mam pytanie. Zamierzam wymienić kondy w zasilaniu Pioneera A604R. Które będą lepsze? W ostateczności Mundorf-y 22000uf. Co sądzicie o kondensatorach poniżej. Dodam, że wzmacniacz po modyfikacjach toru audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co chcesz osiagnac po upgrajdzie??

jaki byl dzwiek do tej pory i czego uzywales??

nichicon ma piekna srednice i lekko poluzowany bas ale to moze byc zaleta jesli zasilanie jest sztywne i dobrze stabilizowane, bo srednica wtedy tez jest ladnie wypelniona, no kwestia swiadomego zastosowania.

panasonic w moich testach byl sztywniejszy mial bardziej zwarta i krotsza srednice przez to, wiec jesli chcesz usztywnic zasilanie panasonic to zrobi ale skoroci dzwiek.

tak pomiedzy zagraly nippon chemicon ale nie pamietam ktore wsadzalem, jedne z 2ga, i one zostaly w tamtej konstrukcji,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest jeszcze hi-end tylko sam tego nie sprawdzilem, bede robil testy vs nichicon za jakies 2-3tyg (temat wczesniej ktorzy rzucilem, ale widze ze nikt nie mial do czynienia wiec musze sam sprobowac i juz.

Ukryta Zawartość

spertech - w wersji albo 2T albo 4TTN T.

wsadze i odpale i bede wiedzial, ale na razie tylko domniemam ze te kondy moga pozamiatac wszystko inne co do tej pory stosowalem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po modyfikacjach bas schodził nisko, był dobrze kontrolowany, średnica była delikatnie przesunięta w górę a wysokie były czasami zbyt delikatne ale co do wysokich to zależało chyba od nagrania. Teraz zauważyłem że bas stał się krótszy i męczący. Kondensatory które teraz siedzą to ELNA 10000uF/63V for AUDIO ale zamontowane od 1998 roku i chyba już pora je wymienić gdyż zaczęły się wybrzuszać u góry.

czesc,

Dobre zasilanie to podstawa, wiadomo :)

Czy uzywał ktos kondow mundorf Rube Cap w zasianiu lampy??

na oczatku siedzialy tam po 4szt rubiconow 68uf

wyminilem na zlotego nichicona na 450v 100uf x4 na strone - ogromna poprawa, bas sie poprawil i utwardzil, srednica tez sie skrocila ale barwa lepsza, lepsza przesrzen - ogolnie wszysto na + wczesniej byly troche kluchy.

teraz mysle czy nie pojsc bezkompromisowo i nie pokusic sie o mundorfy.

Ukryta Zawartość

jakie macie doswiadczenie, jak to sie sonicznie przeklada??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bart-azazel
Gość

(Konto usunięte)

To są beznadziejne kondensatory pomimo swojej nazwy ,już zwykłe Nippon KMH zagraja o klasę lepiej .

oj zdziwiłbyś się...

Nippony KMH to takie bezpłciowe, suche granie. Stare elny może nie mają wybitnej rozdzielczości... ale maja to coś... czarują średnicą, ale oczywiście to kwestia preferencji...

Są dość zbliżone (elny for audio) do nichiconów gold audio z tym że elny mają ciut lepszy bas i lepszą separację. Jest sporo podróbek elny for audio i one grają bardzo kiepsko.

Edytowane przez boomaga

Dorwałem. BRAND NEW ELNA FOR AUDIO 18000uf/63V oraz używane MUNDORF 22000uf/80V. Teraz tyklo testy i opiszę jak się sprawują.

Elna kosztowała 110 zł za szt wraz z wysyłką a Mundorf 150pln.

Dorwałem. BRAND NEW ELNA FOR AUDIO 18000uf/63V oraz używane MUNDORF 22000uf/80V. Teraz tyklo testy i opiszę jak się sprawują.

Elna kosztowała 110 zł za szt wraz z wysyłką a Mundorf 150pln.

Jak chcesz robić "miarodajne testy", to niestety ale wszystkie kondensatory muszą mieć te same parametry (pojemność, napięcie), wlutowane w to samo miejsce i przepracowane równą ilość godzin.

Elny wygrzewają się bardzo długo, więc w powyższym przypadku masz wygrzane Mundorfy i nieśmigane Elny, dlatego weź na to poprawkę, za nim dojdziesz do bardzo względnie miarodajnych wniosków.

Wierz mi, że te 4000uF robi różnicę która na początku dyskwalifikuje takie porównanie.

Druga sprawa, oryginalnie miałeś w urządzeniu 10000uF ???

Zmieniasz je na 18000uF i/lub 22000uF.

Zauważasz tę "subtelną" różnicę :-).

Co byś nie włożył do tego sprzętu przy takim wzroście pojemności zmieniasz pracę całego układu i minie sporo czasu zanim zaadoptuje się do nowych warunków. Powinno się eksperymentalnie dobrać nowe wartości dla boczników, żeby dźwięk miał więcej przestrzeni i lepsze wypełnienie. Za duże wartości wytną górę pasma i dźwięk "spadnie" w dół między kolumnami.

Po modyfikacjach bas schodził nisko, był dobrze kontrolowany, średnica była delikatnie przesunięta w górę a wysokie były czasami zbyt delikatne ale co do wysokich to zależało chyba od nagrania. Teraz zauważyłem że bas stał się krótszy i męczący

Rozumiem, że to opis zmian brzmienia wzmacniacza po tuningu w trakcie wygrzewania ?

Na początku bas, zawsze jest buczący, długi i misiowaty, dopiero z czasem nabiera szybkości, kontroli i zróżnicowania. To jest zdrowy objaw.

Po rozległym tuningu, który był robiony z głową, jak już minie te minimum 400-500h pracy, masz finalne brzmienie urządzenia.

Wtedy trzeba się zastanowić, czy coś korygować i czekać następne 400h, czy poprawki zrobić kablami (zasilającymi, IC, głośnikowymi).

Te same kable, które były wcześniej dobrze dobrane przed tuningiem, po wygrzaniu wzmaka mogą już tak dobrze nie pasować.

Brzmienie systemu to wypadkowa wszystkich elementów.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Jeśli nie pasuje Ci brzmienie wzmacniacza, to nie jest to wina kondensatorów wejściowych Elna for Audio 10000uF, tylko przeprowadzonego tuningu.

Tu są dwie możliwości:

1. Nieudany tuning.

2. Nie masz osłuchania z dobrym sprzętem i lepsze brzmienie wydaje Ci się gorsze.

Wolny, długi bas, to wada, a nie zaleta. W naturze bas jest szybki, krótki, bardziej wyczuwalny ciałem niż słyszalny uchem.

Sprawdź, czy w Twoim modelu nie ma przełącznika do wybory uzwojenia na pierwotnym na odczep dla 240V. Jeśli masz, to na odłączonym wzmacniaczu przestaw w pozycję 240V. Wtedy będziesz miał niższe napięcia na kondensatorach.

Generalnie to w urządzeniu można robić wszystko ale wymiana głównych kondensatorów filtrujących, to ostateczność, zalecana tylko w uzasadnionych przypadkach gdy posiadają widoczne oznaki zużycia.

panowie wszystko odpowiedzi s off topic.

wymienacie kondy do tranzystowrow i niec to nie ma wspolnego z ww tematem.

mam duzo miejsca i mundorfy tam wejda, bo orygilanie byly to male kondzie na plytce obok diody prosyujace i nic wiecej, to idzie przedwzmacniacza jedynie na zazenie lamp

albo na glowne zasilanie 100uf 4x na strone.

zastanawiam sie czy nie dopiac 2x tyle do tego co jest i zobaczyc jaki to da efekt

ale na poczatek raczej sprobuje sam przedwznaczniacz na ww undorfach

Jak chcesz robić "miarodajne testy", to niestety ale wszystkie kondensatory muszą mieć te same parametry (pojemność, napięcie), wlutowane w to samo miejsce i przepracowane równą ilość godzin.

Elny wygrzewają się bardzo długo, więc w powyższym przypadku masz wygrzane Mundorfy i nieśmigane Elny, dlatego weź na to poprawkę, za nim dojdziesz do bardzo względnie miarodajnych wniosków.

Wierz mi, że te 4000uF robi różnicę która na początku dyskwalifikuje takie porównanie.

Druga sprawa, oryginalnie miałeś w urządzeniu 10000uF ???

Zmieniasz je na 18000uF i/lub 22000uF.

Zauważasz tę "subtelną" różnicę :-).

Co byś nie włożył do tego sprzętu przy takim wzroście pojemności zmieniasz pracę całego układu i minie sporo czasu zanim zaadoptuje się do nowych warunków. Powinno się eksperymentalnie dobrać nowe wartości dla boczników, żeby dźwięk miał więcej przestrzeni i lepsze wypełnienie. Za duże wartości wytną górę pasma i dźwięk "spadnie" w dół między kolumnami.

Rozumiem, że to opis zmian brzmienia wzmacniacza po tuningu w trakcie wygrzewania ?

Na początku bas, zawsze jest buczący, długi i misiowaty, dopiero z czasem nabiera szybkości, kontroli i zróżnicowania. To jest zdrowy objaw.

Po rozległym tuningu, który był robiony z głową, jak już minie te minimum 400-500h pracy, masz finalne brzmienie urządzenia.

Wtedy trzeba się zastanowić, czy coś korygować i czekać następne 400h, czy poprawki zrobić kablami (zasilającymi, IC, głośnikowymi).

Te same kable, które były wcześniej dobrze dobrane przed tuningiem, po wygrzaniu wzmaka mogą już tak dobrze nie pasować.

Brzmienie systemu to wypadkowa wszystkich elementów.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Jeśli nie pasuje Ci brzmienie wzmacniacza, to nie jest to wina kondensatorów wejściowych Elna for Audio 10000uF, tylko przeprowadzonego tuningu.

Tu są dwie możliwości:

1. Nieudany tuning.

2. Nie masz osłuchania z dobrym sprzętem i lepsze brzmienie wydaje Ci się gorsze.

Wolny, długi bas, to wada, a nie zaleta. W naturze bas jest szybki, krótki, bardziej wyczuwalny ciałem niż słyszalny uchem.

Sprawdź, czy w Twoim modelu nie ma przełącznika do wybory uzwojenia na pierwotnym na odczep dla 240V. Jeśli masz, to na odłączonym wzmacniaczu przestaw w pozycję 240V. Wtedy będziesz miał niższe napięcia na kondensatorach.

Generalnie to w urządzeniu można robić wszystko ale wymiana głównych kondensatorów filtrujących, to ostateczność, zalecana tylko w uzasadnionych przypadkach gdy posiadają widoczne oznaki zużycia.

Generalnie tuning był przeprowadzany w 2011 roku. Brzmienie jest ok. Dlatego wymieniam kondensatory filtrujące, gdyż posiadają widoczne ślady zużycia w postaci wybrzuszeń góry kondensatora.

A co do osłuchania z innym sprzętem to miałem Marantza PM80 i PM7000 oraz Coplanda CSA8. Jednakże po tuninngu Pioneer A604R zagrał lepiej i to nie tylko moja opinia. Nawet w testach z aparaturą pomiarową wypadł lepiej. Testowałem go w wielu salonach audio i na różnych kolumnach i większość testujących była zdumiona, że tej klasy wzmacniacz potrafi tak zagrać.

A sam wzmacniacz ma przepracowane od momentu tunningu jakieś 1000h.

Edytowane przez Piotr Piasecki

Panowie,

mam pytanie odnośnie kondów na wyjściu CD. W moim obecnie przerabianym cd (JVC XLV400) mam wstawione na wyjściu ELNA SILMIC ARS 100uf i zastanawiam sie nad wymianą na olejowe K75-10 1,5uF. Sprzęt gra z Coplandem CSA8 i brzmi to całkiem fajnie. Dźwięk ma jednak pewne braki, tzn. brakuje trochę mocy w basie oraz jego najniższych zakresów, do tego zdarza się, że góra jest lekko sycząca. Czy wymieniając elektorlity ELNY na olejaki uda się poprawić, przynajmniej część z opisanych powyżej braków?

Z góry dzięki za odp.

Nie mam doświadczenia z elektrolitami na wyjściu CD. Natomiast wiem, że zmiana kondensatorów wyjściowych kształtuje dźwięk. Zmiany w zależności od zastosowanych kondensatorów nie są subtelne, dlatego musisz sam poeksperymentować z różnymi kondensatorami, żeby dobrać te, które najbardziej Ci pasują dźwiękowo. W swoim CD miałem jako pierwsze Audyn Cap kpsn - dźwięk dość przyjemny w całym paśmie, muzykalny, z dobrą podstawą basową, lekko przyciemnioną górą. Potem do testów założyłem czerwone Jantzeny - przepiękna góra i średnica, po prostu czuło się fakturę dźwięku, wszelkie niuanse, wybrzmienia i inne drobiazgi podane jak na tacy, niestety brakowało basu. Obecnie mam kondensatory DynamiCap - są kompromisem, ale akceptowalnym. Mają fenomenalny bas, jakiego nie dały żadne wcześniejsze kondensatory i bardzo dobrą średnicę i górę.

Acontium,

Dzięki za odpowiedź - cena za te DynamiCap, jak i pozostałe,nie mała. Niestety budżet ograniczony i na "takie" szaleństwo porwać się nie mogę :/

Co do eksperymentów, to jak najbardziej się z Tobą zgadzam i efektem takich testów było właśnie wstawienie na wyjściu ARS-ów. Zagrały najlepiej ze wszystkich dostępnych jakie miałem, ale po dłuższym czasie grania, niestety zacząłem słyszeć opisane powyżej mankamenty. Zastanawiałem się jeszcze nad wstawieniem MKP10 4,7uF-10uF, ale nie wiem czy to lepsze rozwiązanie niż wspomniane olejowe.

Edytowane przez kahn

Wsadz jantzeny czerwone 1.0uF wystarczy. Chyba ze impedancja wejsciowa wzmaka mniejsza niz 10k ale to zadkosc. Ale jak 20k, 50k albo wiecej to 1.0uF wystarcza w 100%

Różnica w porównaniu do elektrolitów będzie znacząca

Obecnie mam kondensatory DynamiCap - są kompromisem, ale akceptowalnym

Mógłbyś podać jaka pojemność jest odpowiednia? Czasami kondy są tak potężne, że nie ma jak ich zmieścić w CD. Z góry dziękuję za podpowiedź.

• Pokaż nowe odpowiedzi