Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Wspomniałem ci o nich w poście #3527

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Wspomniałem ci o nich w poście #3527

Racja, a miałeś na myśli KG "Gold Tune" czy "Super through", TYPE-1..3 ?

Z karty produktu wynika że jego żywotność to zaledwie 1000h, a tolerancja 20%

Nichicon KG "Super through" to wyższa półka cenowa $50 sztuka, pytanie czy za oryginał czy za podróbkę :P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz na pewno oryginały.

Ukryta Zawartość

Jupiter Cooper Wax - ta przestrzeń, to powietrze, ten holograficzny bas, ta barwa, ten brak plastiku, ta cena... Dla mnie król jest tylko jeden!

hej

Jupiter na sygnale czy w zwrotnicy..?

Chyba też zagram vabank, mundki i jantzeny to ciągłe kompromisy..

Strzyga.

V5, zamówiłem dzien przed twoim wpisem. Panowie z DC Components, nie odpowiedzieli na moje zamówienie i moje

maile z pytaniami o przesyłkę. Chyba coś jest na rzeczy. Dziękuję za ostrzeźenie.

Pozdrawiam.

Ps:Zawsze moźesz wrócić do 2134.Choćby na przeczekanie.

Panowie z DC Components, nie odpowiedzieli na moje zamówienie

Możesz jeszcze spróbować w Audeos. Na odpowiedź cierpliwie poczekaj albo zadzwoń. Panowie z DC odpisali mi np., że mają V5i, ale na stronie nie wystawiają. Na pytania natury technicznej czasem odpisują, a czasem nie. Życie :)

Po doświadczeniach Strzygi, raczej się nie skuszę.

Panowie, TO JEST CHYBA WĄTEK O KONDENSATORACH ???

Gustaw - spokojna twoja potargana. Przyroda nie lubi pustki. Zamówiłem do potestowania inny układ. Ten się nie spali:))

U mnie garść nowych doświadczeń.

Podpatrzyłem u kogoś pewien zestaw kondensatorów i postanowiłem spróbować u siebie.

Chodzi o kondensatory równoległe do średnio-niskotonowego.

Wywaliłem białego Mundorfa bo nic spektakularnego sobą nie reprezentował. Wstawiłem Jantzen CrossCap (12uF) + zbocznikowałem 0.01uF Cornell Dubilier.

Cóż za faktura i realizm wszelkich bębnów! Werbel, kotły itd brzmią wreszcie jak należy.

Bocznikowanie Audyna Copper Max na wysokotonowcu.

Znów podpatrzone, bocznikowanie 0.1uF Cornell Dubilier. Na świeżo zaraz po zamontowaniu i przez kolejny dzień wygrzewania rewelacja. Niesamowita trójwymiarowość, głębia sceny. Po prostu spektakl! Już myślałem że mam TO...

Wraz z czasem/graniem czar stopniowo pryska, efekty 3d maleją. Przez kilka dni robi się mocno metalicznie. Metaliczność w większości potem zanika i pewnie na innych niż metalowe kopułki byłby to nawet pożądany efekt ale w moim przypadku brzmiało to po prostu nieciekawie.

W oryginale ten u kogo to podpatrzyłem użył większej ilości boczników; 3x0.1uF + 2x0.1uF Jakoś nietypowo, wręcz dziwnie, podejrzewam że nie warte sprawdzania na moim tweeterze

Teraz czas na bocznik w postaci 0.01uF EVO Silver Gold Oil.

Na wstępie nie jest tak otwarty jak Cornell ale kultura tych najwyższych wysokich jest co najmniej o klasę lepsza. Zobaczymy.

Gość

(Konto usunięte)

Rafa spróbuj Rike S-CAP jako bocznika na wysokim i średniotonowcu. Na bas nie polecam ;)

Wystarczy najmniejsza wartość 0,01uf.

Tanio nie jest ale może coś wniesie czego szukasz.

Dobrze że większość dokumentuje ;)

Przy okazji, w końcu dotarł do mnie miernik indukcyjności. Wyjąłem cewkę do pomiaru - zgadza się (0.99mH) z deklarowanym na pcb nadrukiem (1mH).

To na kolejny etap ;)

Rafa spróbuj Rike S-CAP jako bocznika na wysokim i średniotonowcu. Na bas nie polecam ;)

Wystarczy najmniejsza wartość 0,01uf.

Tanio nie jest ale może coś wniesie czego szukasz.

Dzięki bardzo, umieszczę na liście jeśli jednak EVO Silver Gold Oil się nie sprawdzi.

Póki co wszedł w faze nieprzyjemnych dźwięków. Ale wczoraj przez kilka godzin od założenia było dobrze. Na prawdę dobrze. Gładko i spokój..i jeszcze więcej spokoju. Aż zasnąłem słuchając w salonie w okolicach 2 nad ranem.

Ukryta Zawartość

post-62586-0-91206700-1496499099_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ebay od sprzedawcy top-quality-tools z UK. Wysłał od razu, żadnej zwłoki.

Panowie, stosowaliście moźe SCR Silver Sound, to stereotypowe( jasne, przejrzyste, z twardym basem i ograniczonym wypełnieniem) srebro?

Pany jaki dobry (i tani :) ) 15000uf zamiast czarnego nichika lls:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Czekam, czekam aż się pokaże w TME i doczekać się nie mogę a płytka iampa 100 już ruski miesiąc się składa.

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

jak tani to bym wolał od tych nichików BC np ;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego napisz co wnosi jeden i drugi jeżeli możesz.

Chciałbym uzupełnić miejsze FG mające lekko lampową sygnaturkę czymś w podobie w zasilaczu.

ciągłe zmiany ...

Tony Gee zaktualizował swój ranking kondensatorów dodając sporo nowych do zestawienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

W sygnale ich jeszcze nie próbowałem (mam tylko jedno miejsce gdzie mogły by zaistnieć ze względu na niskie napięcie pracy) ale w tubie średnio-wysoko tonowej moje odczucia pokrywają się z tym co w swojej recenzji pisze Tony Gee.

Z moich obserwacji wynika, że część cech brzmieniowych kondensatora pozostaje niezmienna (zwłaszcza dla kondensatorów Jantzena) bez względu czy zastosuje się je w torze sygnałowym czy zwrotnicy (trzeba wziąć poprawkę oczywiście na resztę pasma i te cechy po prostu rozszerzyć na to pasmo).

Ostatnio w torze sygnałowym testuje Jupitera Copper Wax i muszę przyznać, że mnie trochę rozczarowuje a może po prostu spodziewałem się po nim więcej. Do głównych zastrzeżeń miałbym słabą przestrzeń i głębie jaką kreuje oraz brak precyzyjnej sceny. Góra pasma też taka trochę monotonna. Natomiast rewelacyjnie brzmią kobiece wokale (męskie już trochę słabiej) bardzo duża naturalność pewnie po części wynikająca z miękkości w graniu. Pomimo tej miękkości zachowuje dobrą dynamikę. Do mocnych stron zaliczyć można też bas i jego doskonałe zrównoważenie pomiędzy zejściem, masą a dynamiką i szczegółowością. Granie z nim przesuwa się w stronę analogowego. Pewnie dobrze sprawdził by się w ostrych systemach, mój taki nie jest stąd jeśli przestrzeń i głębia się nie poprawią zacznę szukać czegoś innego lub powrócę do poprzedniego.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Dziękuje za wpis.

Właśnie się chciałem szarpnąć na Jupitery ale cena za Alumeny jest rewelacyjna w stosunku jednych do drugich.

Czy suma zalet Jupiterów jest wyraźnie powyżej sumy zalet Alumenów w twoim odczuciu, w zwrotnicy ?

Ja próbowałem Jantzeny Silver Z-cap i Mundorfy Supreme.

Coś w połowie między jednymi i drugi by mnie satysfakcjonowało. Potrzebuje parę 3.9uF.

Mundorf jednak muli i wycina mikrodetale. Jest płynny i nie mięczy. Nie jest to na pewno Hajend.

Silvery Jantzena: super dynamika! (choć sztuczna), przestrzeń, powietrze i mikro detale, ale za mocny detal na górze i dziwnie podbity bas gdzieś 60~80Hz nie dawał mi spokoju, choć wykop dobry (też sztuczny)

• Moderatorzy

Czy suma zalet Jupiterów jest wyraźnie powyżej sumy zalet Alumenów w twoim odczuciu, w zwrotnicy ?

W moim odczuciu i moim systemie absolutnie nie.

Jeśli chodzi o stosunek jakość/cena to w przypadku Alumenów uważam, że jest on dobry (jak w przypadku większości Jantzenów). Natomiast w przypadku Jupitrów w moim odczuciu już tak nie jest. Po zakupie Alumenów nie żałowałem ani jednej złotówki natomiast Jupiterów na dzień dzisiejszy już bym drugi raz nie kupił (może jak dłużej pograją i scena się poprawi to zostaną) ale mam wrażenie, że mogłem te pieniądze spożytkować lepiej. Choć wiadomo, że przyrost ceny jest odwrotnie proporcjonalny do przyrostu nazwijmy to ogólnie "jakości". Ostatnio pozytywnie zaskoczyły mnie Miflexy KPCU. Poza trochę wycofaną górą (ale nie stłumioną) grają dynamicznie z podkreśleniem basu i niższej średnicy (co lubię). Barwa dźwięku metaliczna, zwłaszcza wszystkie instrumenty metalowe brzmią naprawdę fajnie. Granie w kierunku ciemniejszego. Wylądowały w sąsiedztwie Jantzenów (na sąsiednich stopniach) i chyba dobrze im razem ;). Jeśli masz możliwość to dobrze jest pobawić się kondensatorami na sąsiednich stopniach i parować kondensatory nawzajem się uzupełniające bo znalezienie jednego "mającego" wszystko jest raczej niemożliwe.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Alumen Z-Cap w sygnale

W jakim sygnale jak to są kondensatory na nap. 100V

Alumeny są to kondesatory zrobione specjalnie tylko na tweeter. nie nadają się jako pełno pasmowe.

No to dupa blada.. :/

Szukam zatem dalej

Co tak naprawdę nie pozwala na użycie ich w sygnale, przecież tam jest 2VDC a kondy są na 100VDC..

Inne 100VDC typu Jupiter czy Wima pracują w stopniach wyjściowych z powodzeniem..

• Pokaż nowe odpowiedzi