Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, StachMuszel napisał:

Pracują w odsprzęganiu zasilania opampów. Wiem, że mulą, ale właśnie dlatego je zastosowałem.

Ciekawe ,że każdy ma inne wrażenia dotyczące wpływu tych kondensatorów na dźwięk . Może co innego rozumiemy pod pojęciem ,, mulą " . U mnie ( w zasilaniu sekcji analogowej dac-a ) zagrały klarowną i całkiem barwną średnicą , dużym ale  nieźle kontrolowanym basem i wyraźnie zredukowały ( ,,osłodziły" ) górę pasma przez co jest delikatniejsza ale mniej błyszcząca i naturalna. Moim zdaniem one ,,odmulają " .

...there is no spoon...

1 minutę temu, StachMuszel napisał:

Grały tak od początku, czy musiały się "wygrzać"?

Zaraz po uruchomieniu ich sygnatura brzmieniowa była wyraźnie słyszalna chociaż trochę wypchnęły średnicę i było to granie ,, na twarz "  . Po 10 godzinach brzmienie się lekko ociepliło i nabrało bardziej naturalnych barw a średnica nie jest już tak eksponowana więc pewnie z czasem będzie tylko lepiej . Ja mam pojemności 47uF .

Wstawiłem je też na wyjście jednego z tanich CD ( bo szkoda mi było tam pakować konda na kilkadziesiąt PLN/sztuka ) i jestem pozytywnie zaskoczony . Efekt jest podobny do tego w zasilaniu sekcji analogowej dac-a - solidny i zwarty bas , klarowna i całkiem barwna średnica i lekko wycofana góra . To nie jest efekt jaki można uzyskać z dobrego polipropylena ale przynajmniej nic nie drażni .

...there is no spoon...

ELNA SILMIC II α Super Gold nowe 100uf/50V

będę testował

zwykle ELNA SILMIC II nie do wszystkiego się nadają i z tydzień ładowania

i dużo podróbek najbezpieczniej kupić w Mouser

Edytowane przez by-2006

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez by-2006
W dniu 3.08.2021 o 14:00, franek1 napisał:

Witam kolegów. Jakie polecacie kondy do zwrotnicy na głośnik basowy ? 

Mówisz basowy w kolumnie 3 drożnej czy basowo średnio tonowy w 2 rzędzie?

Jaka pojemność?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Elna silmic II to straszne mułki, w porównaniu do elna carafes czarne to dwa skrajne bieguny , jeśli arturp pisze ze mu odmulily to aż strach się pytać o inne kondy które stosował. 

9 minut temu, gustwao napisał:

jeśli arturp pisze ze mu odmulily to aż strach się pytać o inne kondy które stosował. 

No ta wypowiedź była wyjątkowo mądra . Równie dobrze mógłbym powiedzieć tak :

Jeśli musisz stosować tak ostro grające kondy jak elna cerafine aby odmulić brzmienie swojego zestawu to aż strach pomyśleć na czym ty grasz . 

...there is no spoon...

10 minut temu, arturp napisał:

No ta wypowiedź była wyjątkowo mądra . Równie dobrze mógłbym powiedzieć tak :

Jeśli musisz stosować tak ostro grające kondy jak elna cerafine aby odmulić brzmienie swojego zestawu to aż strach pomyśleć na czym ty grasz . 

Carafes ostro grające? Jeszcze dużo testów przed Tobą. Spróbuj Wurth, AN standard, rubicony zl, zlh, zlj, mundorf mlytic, AN Kaisei itp. Wtedy możemy podyskutować. 

Edytowane przez gustwao
12 minut temu, gustwao napisał:

Carafes ostro grające? Jeszcze dużo testów przed Tobą. Spróbuj Wurth, AN standard, rubicony zl, zlh, zlj, mundorf mlytic, AN Kaisei itp. 

Poczytaj informacje w sieci o różnych kondensatorach i sam sobie odpowiedz na proste pytanie :

Dlaczego absolutna większość osób uważa te kondensatory za bardzo dobrze brzmiące ( np Nelson Pass ) a ty jako jeden z niewielu uważasz ,że ,,mulą" ?

Dla mnie odpowiedzi są proste :

-twój system to muł i musisz go leczyć jasno grającymi kondensatorami . 

- lubisz jasne brzmienie , wręcz agresywne ( może tracisz słuch ) 

- mało słuchałeś ale lubisz się autorytarnie wypowiadać aby ukryć indolencję 

Przykra sprawa , ale dyskusje z tobą są męczące i nic nie wnoszą a nawet wprowadzają w błąd i psują poziom forum .

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

15 minut temu, arturp napisał:

Dlaczego absolutna większość osób uważa te kondensatory za bardzo dobrze brzmiące ( np Nelson Pass ) a ty jako jeden z niewielu uważasz ,że ,,mulą" ?

Absoluta większość twierdzi wręcz odwrotnie, silmic II to bardzo słabe kondensatory. 

Poczytaj informacje w sieci o różnych kondensatorach i sam sobie odpowiedz na proste pytanie :

Ja nie muszę czytać bo ja je wszystkie testowałem. Więc tylko sugeruje się własnym doświadczeniem.

Przykra sprawa , ale dyskusje z tobą są męczące i nic nie wnoszą a nawet wprowadzają w błąd i psują poziom forum

Ja z tobą nie dyskutuje, mam odmienne zdanie. Podobnie jak wychwalales jeszcze niedawna pod niebiosa mundorf evo Oil. Jak spróbowałeś audyny miedziane to słuch po mundkach zaginą. Podobnie będzie z silmic II, jak spróbujesz coś normalnego. 

Warto spróbować kilku kondensatorów z różnych przedziałów cenowych aby wyrobić sobie zdanie. I wtedy coś ciekawego napisać, a nie wprowadzać kolegów z forum w błąd. Po wstawieniu pierwszego lepszego kondensatora. 

Uwierz mi tu na tym forum raczej nic nowego nie odkryjesz jeśli chodzi o kondensatory bo wszystkie okna i drzwi są już dawno otwarte, I to wiele razy. 

Ja nie obrażam ciebie, więc wpraszam sobie te docinki. Jeśli ktoś jest bezradny to wtedy próbuje takich gierek. 

Edytowane przez gustwao
37 minut temu, gustwao napisał:

Podobnie jak wychwalales jeszcze niedawna pod niebiosa mundorf evo Oil. Jak spróbowałeś audyny miedziane to słuch po mundkach zaginą.

No widzisz . Mało wiesz a dużo piszesz i wyciągasz błędne wnioski . Audyny poszły do systemu rezerwowego ( jednego z kilku ) a w analogach dwóch dac- ów , które są referencyjne ( dla mnie oczywiście ) grają Mundorfy Silver Oil a w drugim Miflexy miedziane .

40 minut temu, gustwao napisał:

więc wpraszam sobie te docinki.

Świetnie , to nie zaczynaj rozmowy od zaczepki , cytuję :

Godzinę temu, gustwao napisał:

jeśli arturp pisze ze mu odmulily to aż strach się pytać o inne kondy które stosował. 

Gdzie tu kultura konwersacji ?

...there is no spoon...

5 godzin temu, rafa napisał:

Mówisz basowy w kolumnie 3 drożnej czy basowo średnio tonowy w 2 rzędzie?

Jaka pojemność?

W 3 drożnej basowy ,poj . 15 mikro.

Godzinę temu, gustwao napisał:

Absoluta większość twierdzi wręcz odwrotnie, silmic II to bardzo słabe kondensatory. 

Kondensatory te są do zastosowań zgodnych z notą katalogową 

producenta (o ile są originalne) 

wstawianie ich gdzie popadnie przynosi właśnie taki skutek jak opisujecie

11 godzin temu, arturp napisał:
13 godzin temu, gustwao napisał:

Gdzie tu kultura konwersacji ?

Myślę że za bardzo odbierasz wszytko do siebie, trochę dystansu przydało by się. 

13 godzin temu, arturp napisał:

Dla mnie odpowiedzi są proste :

-twój system to muł i musisz go leczyć jasno grającymi kondensatorami . 

- lubisz jasne brzmienie , wręcz agresywne ( może tracisz słuch ) 

- mało słuchałeś ale lubisz się autorytarnie wypowiadać aby ukryć indolencję 

Przykra sprawa , ale dyskusje z tobą są męczące i nic nie wnoszą a nawet wprowadzają w błąd i psują poziom forum .

Edytowane 12 godzin temu przez arturp

Zobacz co ty wypisujesz w jakim tonie, może warto zrobić rachunek sumienia i wyważyć swoje wypowiedzi. 

A co powiecie na taki cytat z Audio Note :

"We intend to expand the KAISEI polar and bi-polar ranges as quickly as possible, one, because the polarised versions replace the low voltage versions of the Cerafine and the Silmic which we can no longer get in all the values we need and, two, because both the KAISEI versions sound far better than either the Cerafine and Silmic they will replace as we get the values needed in stock.

szczególnie to co oznaczyłem grubo pochyłe i podkeślone. 

I teraz można się kłócić z AudioNote a nie ze sobą.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

To chyba stara informacja, bo kaisei są już parę lat na rynku. Wypełniając chyba z naddatkiem lukę po Black Gate ach. I o co się kłócić z AN, chyba że produkują bardzo dobre kondy. 

2 godziny temu, eMCZe napisał:

Cerafine and Silmic

do ich właściwości to niestety Kaisei bardzo daleko bo RUBYCON

oficjalnie napisał że Kaisei to zwykłe kondensatory już produkowane wcześniej

( od świeżenie produkcji ) był film na youtube z wizyty AN w RUBYCONIE

zanim powstały KAISEI

nic nowego nie wymyślili (ale na pewno nie mają nic wspólnego z Black bo całkowicie inny typ kondensatora szczególnie ELEKTRON TRANSFER

radze poczytać 

43 minuty temu, by-2006 napisał:

nic nowego nie wymyślili (ale na pewno nie mają nic wspólnego z Black bo całkowicie inny typ kondensatora szczególnie ELEKTRON TRANSFER

radze poczytać 

Co innego twierdzi AN na swojej stronie

"The Audio Note (UK) KAISEI range has been developed over the past years in collaboration with the engineering team at Rubycon (of Black Gate fame). Whilst working on our top of the line Black Gate replacements (which we should releasing toward end of the second half of 2016) we realised that it would be possible to put together a range of more affordable electrolytic capacitors that use all of the same materials as these supreme components (the same special electrolyte, foil and construction quality) apart from the hyper expensive and extremely difficult to produce Graphite impregnated paper, so the only difference between the KAISEI capacitors and the forthcoming Black Gate replacements is that the paper is not graphite impregnated in the KAISEI, otherwise they are the same."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Prewwit napisał:

Co innego twierdzi AN na swojej stronie

a co innego mówi właściciel publicznie 

marketing mnie nie interesuje

Proszę przedstaw notę katalogową Kaisei w pdf to podyskutujemy

gogle tlumacz

najlepsze komponenty (ten sam specjalny elektrolit, folia i jakość konstrukcji), oprócz bardzo drogich i niezwykle trudny do wyprodukowania papieru impregnowanego grafitem, więc jedyną różnicą między kondensatorami KAISEI a nadchodzącymi wymianami Black Gate jest to, że papier nie jest impregnowany grafitem w KAISEI, w przeciwnym razie są takie same.

czego tu niemożna zrozumieć

piszą wyraźnie  papier nie jest impregnowany grafitem

Edytowane przez by-2006
8 minut temu, by-2006 napisał:

a co innego mówi właściciel publicznie 

Możesz dać link?

Edytowane przez Prewwit
1 minutę temu, Prewwit napisał:

Możesz dać link?

nie jestem od tego

notę katalogową JELMAX to posiadam

różnica między Black Gate (papier z włókien konopi manili i imprenat grafitowy) ,a Silmic to 70% jedwabiu i 30 % konopi z manili

pozatym są takie same

18 minut temu, by-2006 napisał:

ajlepsze komponenty (ten sam specjalny elektrolit, folia i jakość konstrukcji), oprócz bardzo drogich i niezwykle trudny do wyprodukowania papieru impregnowanego grafitem, więc jedyną różnicą między kondensatorami KAISEI a nadchodzącymi wymianami Black Gate jest to, że papier nie jest impregnowany grafitem w KAISEI, w przeciwnym razie są takie same.

czego tu niemożna zrozumieć

piszą wyraźnie  papier nie jest impregnowany grafitem

Czyli jednak coś z GB mają wspólnego.

17 godzin temu, gustwao napisał:

Jak ktoś szuka zamulenia, zgaszenie energii w muzyce to jak znalazł🙂 u mnie w DACu w zasilaniu analogu i cyfry tak zgasiły energię muzyki, że odechciewało się słuchać, nie pomogło tygodniowe wygrzewanie😕 @Klecha86 mi je odradzał, że dadzą taki efekt, ale jak to ja musiałem sam się przejechać😉

13 minut temu, Prewwit napisał:

Czyli jednak coś z GB mają wspólnego.

fakt i 99% tami innych kondensatorów elektrolitycznych świata

14 minut temu, Prewwit napisał:

u mnie w DACu w zasilaniu analogu i cyfry tak zgasiły energię muzyki

a przeczytałeś notę katalogową SILMIC ii

czyli zastosowanie

właściciele topowych DENONÓW raczej się z tobą niezgodzą

28 minut temu, by-2006 napisał:

przeczytałeś notę katalogową SILMIC ii

A co ta nota katalogowa mówi? Cały czas nią się podpierasz to chyba możesz wyjawić tajemnicę. 

29 minut temu, by-2006 napisał:

Sam miałem kilka denon ów szybko i bez płaczu pozbyłem się ich. 

Edytowane przez gustwao
10 minut temu, gustwao napisał:

Sam miałem kilka denon ów szybko i bez płaczu pozbyłem się ich. 

Wybacz ale jakoś ci niewierze

modele?

pamiętasz?

wysłane na PW

Edytowane przez by-2006

a mi Kaisei odpowiada i wrzucam go zarówno w zasilanie jak i w tor audio. 

to porównanie pewno znacie:

Ukryta Zawartość

jest tak samo subiektywne jak Nasze opinie ale wcale źle nie wypadły.

Ukryta Zawartość

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Kaisei to dobre kondensatory

to wkoncu RUBYCON

tylko AN nie podaje parametrów

by kupić ich garść i próbować który zadziała

i często trzeba je ze sobą łączyć

Godzinę temu, by-2006 napisał:

a przeczytałeś notę katalogową SILMIC ii

czyli zastosowanie

Temu napisałem, gdzie sam zaaplikowałem je i jak się zmienił dźwięk w moim odczuciu. Może w CD Denona się sprawdzają, bo potrzebuje on  przytępienia dźwięku w całościowym graniu, a bez nich było by za ostro🤔

• Pokaż nowe odpowiedzi