Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Audyny również wygrzewaja się długo 300h

U mnie to było bardzo szybko... no ale Infinity na wstęgach wciągaja prąd nosem i miało co przez kondy płynąć. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Witam 

Ciekawa alternatywa dla Silvermica i Wim fkp2 i ero oraz styrofleks:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie muli jak wima i ero, nie jest suchy i szorstki jak silvermica.

Ukryta Zawartość

A czy ktoś ma zdanie na temat kondensatorów United Chemic-on? Będę wymieniał w sekcji zasilania wzmacniacza lampowego stare Samsungi elektrolity ponad 20-letnie, potrzebuję kondensatory max 4 cm wysokie i na duży prąd np powyżej 300 lub 400 volt, pojemność aktualnie jest 390 uF x 8, ale konstruktor mówi, że możemy zwiększyć - szukałem 1000, bez powodzenia, audiofilskie różne cuda odpadają, bo żaden nie spełnia wymogów powyższych plus wielkość 3.4 cm x 4 zm wysokość...

W końcu z takich dostępnych znalazłem dwóch kandydatów , oba uF 680, na Mouser, zmieściły by się, oba United Chemi-con:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Ten drugi ma mniejszą średnicę, dłuższą żywotność, może lepszy? Ale chudszy i tańszy.. Czy to dobrze? 😉

Który lepszy, czy może komuś się nasuwa jakiś inny jeszcze o pojemności powyżej 500uF, ale tak do 1000, wymiary 3.5  x 4.0 cm max, snap-in, najlepiej na 105 stopni, jak najdłuższa żywotność.

Czy kondziu który ma 3000h żywotność określoną przy 105 stopni to wystarczająca żywotność? 

Ja jestem kompletnie zielony w temacie, każda rada cenna...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Sebastian_2020

Przejrzyj jeszcze na digi-key. Opcje filtrowania równie dobre jak na mouser ale digi-key akurat w kwestii kondensatorów ma szerszą ofertę niż mouser.

W sumie masz link do kondów snap-in od 560uV i popatrz co tam ciekawego mają 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bartek_k
5 godzin temu, Sebastian_2020 napisał:

na duży prąd np powyżej 300 lub 400 volt

a może napięcie 😉

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Godzinę temu, Sebastian_2020 napisał:

znalazłem pasujące Epcos/TDK

jeszcze pewnie znajdą się jakieś, widziałem np. rubycoony. Co do czasu życia to 3000h w 105 stopniach to chyba max jaki znajdziesz.

Ale 3000h i 105c to świetne parametry.
Przecież u ciebie nie będą pracowały w 105c tylko 60? A wraz ze spadkiem temperatury żywotność wydłuża się "geometrycznie " - było już o tym w wątku więc życzę ci wielu wiosen i długich godzin słuchania ale one nie jednego przeżyją

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam czeka mnie również wymiana kondesatorów zasilających. Jest ich dość dużo 28 sztuk i ograniczone miejsce 35x40 . Orginalnie montowane są Nippon SMH 4700uf 63v. Pytanie odświeżyć i kupić również SMH czy polecacie coś innego dobrego i czy zwiększyć pojemność do 6800uf . Wiem, że producent wkładał też Epcos.

Edytowane przez Klecha86

...............................

Gość

(Konto usunięte)
36 minut temu, Klecha86 napisał:

Prawie 30 lat więc podejrzewam, że wymiana im nie zaszkodzi :). 

Moje 25 letnie 10mF z Expo 2010 trzymaly pojemnosc, poszly za grosze do klienta, ten dorzucil je do swoich i jest zadowolony😉

To mierzenie to taki zabieg który niewiele mówi oprócz tego czy kondensator nie jest już całkiem zdechnięty. Przecież z kondensatorów głównych w audio pobierany jest różny prąd, przy różnych i wielu na raz czestotliwościach, a takie pomiary kompletnie tego nie oddają. Wymiana 30 letnich staroci zawsze przywraca "wykop" i kontrolę na basie co dużo mówi o faktycznym stanie takich starych pomierzonych perelek. Oczywiście brzmienie zależy od tego co tam nowego się wsadzi i jakiej jakości, ale niezależnie od tego, powrót dynamiki i kontroli to taka dosyć uniwerslna reguła.

Ja zawsze polecam jak ktoś ma środki na zakup nowych bo przywraca to "świerzość" wzmacniaczowi. Najlepiej stosować duże gabarytowo, bo dają wiecej swobody pasmom mniej prądożernym. W miniaturkach obciążonych basem niewiele zostaje na pozostale pasma.

Przy pomiarach kondensatorów praktycznie nie patrzę na pojemność. Trzeba porównać ESR z dokumentacją lub innymi podobnymi. Spotkałem np. 1000uF, który miał 1200uF (120Hz), ale dodatkowo ESR 17R. 100uF ze wzmacniaczy IcePower miały 97uF i 40R. Tak się kształtuje brzmienie vintage. 🙂

Podobnie mówił mi mój znajomy elektryk, że mogą trzymać pojemności ale już nie będą tak oddawać i też poleca wymianę.

Myślałem nad tym

Ukryta Zawartość

lub 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...............................

3 minuty temu, Muzg napisał:

Spotkałem np. 1000uF, który miał 1200uF (120Hz), ale dodatkowo ESR 17R. 100uF ze wzmacniaczy IcePower miały 97uF i 40R. Tak się kształtuje brzmienie vintage. 🙂

Tylko przy dużych pojemnosciach rzędu 10mf czy 22mf zmierzony ESR nawet po latach jest niski i czsto nie budzi podejrzeń. Druga sprawa, że esr jest inny dla każdej czestotliwości i jak kształtuje się po latach dla całego pasma akustycznego to już raczej zagadka. Upływność kondesatora ktory swoje przepracował też wzrasta.

Podstawa to pomiar esr ,nie wymiana na pale .

Coś  mi się pomnożyło 😁

3 godziny temu, bartek_k napisał:

To mierzenie to taki zabieg który niewiele mówi oprócz tego czy kondensator nie jest już całkiem zdechnięty. Przecież z kondensatorów głównych w audio pobierany jest różny prąd, przy różnych i wielu na raz czestotliwościach, a takie pomiary kompletnie tego nie oddają. Wymiana 30 letnich staroci zawsze przywraca "wykop" i kontrolę na basie co dużo mówi o faktycznym stanie takich starych pomierzonych perelek. Oczywiście brzmienie zależy od tego co tam nowego się wsadzi i jakiej jakości, ale niezależnie od tego, powrót dynamiki i kontroli to taka dosyć uniwerslna reguła.

Ja zawsze polecam jak ktoś ma środki na zakup nowych bo przywraca to "świerzość" wzmacniaczowi. Najlepiej stosować duże gabarytowo, bo dają wiecej swobody pasmom mniej prądożernym. W miniaturkach obciążonych basem niewiele zostaje na pozostale pasma.

To tekst w stylu Andersena 😁 po pierwsze małe pojemnosci z pewnością trzeba wymienić  a po drugie i najważniejsze  aby ocenić różnice po wymianie ,to trzeba podmienić na TAKI SAM JAKI BYL ,wygrzac i zpowrotem wlutowac stary kondensator ,wtedy ocena będzie wiarygodna.

2 minuty temu, tedi02 napisał:

aby ocenić różnice po wymianie ,to trzeba podmienić na TAKI SAM JAKI BYL ,wygrzac i zpowrotem wlutowac stary kondensator ,wtedy ocena będzie wiarygodna.

Ale odkrywcze, szczególnie w 30 letnich sprzętach i nieprodukowanych elementach. Co najmniej na Nobla, a ja wolę swoje baśnie.

9 godzin temu, Klecha86 napisał:

Witam czeka mnie również wymiana kondesatorów zasilających. Jest ich dość dużo 28 sztuk i ograniczone miejsce 35x40 . Orginalnie montowane są Nippon SMH 4700uf 63v. Pytanie odświeżyć i kupić również SMH czy polecacie coś innego dobrego i czy zwiększyć pojemność do 6800uf . Wiem, że producent wkładał też Epcos.

Przy tych pojemnościach to KMH. SMH to przy pojemnościach 10000 i wzwyż. Jeśli już.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 godzin temu, bartek_k napisał:

Ale odkrywcze, szczególnie w 30 letnich sprzętach i nieprodukowanych elementach. Co najmniej na Nobla, a ja wolę swoje baśnie.

Smh jest ciągle produkowany . A żeby ocenić obiektywnie to pisałem, wygrzac nowy kondensator ,i wtedy wlutowac stary ,a baśnie kolega niech zostawi sobie .🙂

2 godziny temu, tedi02 napisał:

Smh jest ciągle produkowany

Jako jeden z niewielu, co nie zmienia faktu, że to i tak inny kondensator niż wiele lat temu choćby przez wprowadzenie kolejnych dyrektyw RoHS i ograniczenie stosowania niektórych materiałów i związków chemicznych w elektronice. Stalowe wyprowadzenia coraz większej ilości kondensatorów to też żadna nowość.

Poza tym nie każdy za cel stawia sobie porównywanie starego kondensatora z nowym identycznym, tylko odświeżenie starego sprzętu na obecnie dostępnych elementach. Dlatego jak już wspomniałem baśnie zostawiam sobie, a zainteresowany czytelnik dokona swojej oceny i tyle. Wszystko i tak jest tylko punktem widzenia... 

Podzielam twoj punk widzenia i jakoś pośród kolegów audio nie zdarzyło mi się aby któryś narzekał że niepotrzebnie wymienił stare kondy i aby "zagrało gorzej" z nowymi. Nie ukrywam że żaden nie był na tyle szalony żeby robić test porównawczy i na powrót wlutowywac stare . Można iść dalej - ślepe testy itp .
Oczywiście można przyjąć że to wszystko nasza psychika a że stare grają super. Nie będę się spierał. Wymieniłem u siebie i nie tylko moja psychika jest happy ale też innych słuchających więc uważam że warto.
Powyższy wpis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mnie tylko utwierdza w zasadności wymiany.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Podzielam twoj punk widzenia i jakoś pośród kolegów audio nie zdarzyło mi się aby któryś narzekał że niepotrzebnie wymienił stare kondy

Cieszę się, że nie tylko ja mam takie doświadczenia:-)

19 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Powyższy wpis @Muzg mnie tylko utwierdza w zasadności wymiany

Jak najbardziej, ze swojej strony poruszyłem tylko problem mierzalności zmian ESR kondensatorów dużych, domowym sprzętem. Co do małych, ogólnie zauważyłem już, że jest jakieś uogólnione stanowisko co do ich starzenia ale z tymi zasilaczowymi, to jakby były nieśmiertelne, a o nich właśnie przez kilka postów toczyła się dyskusja.

9 godzin temu, bartek_k napisał:

Jako jeden z niewielu, co nie zmienia faktu, że to i tak inny kondensator niż wiele lat temu choćby przez wprowadzenie kolejnych dyrektyw RoHS i ograniczenie stosowania niektórych materiałów i związków chemicznych w elektronice. Stalowe wyprowadzenia coraz większej ilości kondensatorów to też żadna nowość.

Poza tym nie każdy za cel stawia sobie porównywanie starego kondensatora z nowym identycznym, tylko odświeżenie starego sprzętu na obecnie dostępnych elementach. Dlatego jak już wspomniałem baśnie zostawiam sobie, a zainteresowany czytelnik dokona swojej oceny i tyle. Wszystko i tak jest tylko punktem widzenia... 

Kolega sam sobie przeczy  ,namawia do wymiany kondensatora ,jednocześnie stwierdza fakt iż normy RoHs  ,spowodowały iż kondensatory wyprodukowane po latach 2000 ,brzmią gorzej . Zmierzyc ,pojemność, esr ,dopiero  decydować się na wymianę.Kazdy inny typ kondensatora niż oryginalny, zmienia brzmienie wzmacniacza . Chyba że lubimy zmiany ,eksperymenty ,a to już inna para kaloszy.

W dniu 10.03.2023 o 09:51, Muzg napisał:

Tak się kształtuje brzmienie vintage. 🙂

Bo słuchać wzmak vintage bez recapu to słuchać popsuty wzmak. 

• Pokaż nowe odpowiedzi