Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, rangefinder napisał:

czy budżet wytrzyma Audio Note Kaisei non-polar? Jeżeli tak, to tym wyborem bezpiecznie zamykamy ten temat 🙂 

Nie wytrzyma, Kemety już go nadszarpnęły. W jakim celu non-polar w takiej aplikacji?

Edytowane przez Ricambi
28 minut temu, rangefinder napisał:

podaj wartości tych kondensatorów, na załączonym schemacie nie widać wartości

Załączam jako PDF, wszystko powinno być czytelne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem. Jeżeli nie Kaisei to z dostępnych na allegro, jeżeli się zmieszczą:

- 1 x 47uF 16V Bi-polar kond Roederstein ROE Audio

- 2 x 470uF 16V -40'C +125'C RIFA Elyt Long Life osiowy

- 2 x 4,7uF 63V tutaj nie mam innego pomysłu niż - AUDIOFILSKI NICHICON FG 4,7uF/100V albo Kondensator elektrolityczny Nichicon UFW 4,7 µF 100 V

• 2 tygodnie później...

Pytanie o Miflexy MKP - jakoś strasznie mało informacji o nich, jakby nikt nie używał. 

Ktoś ma porównania względem innych z tej półki cenowej np Jantzen Cross Cap, Audyn Q4 QS, biały Mundorf MCap, Monacor Mkp itd. 

Ciekawi mnie jakie zdanie macie o tych Miflexach. 

W dniu 30.09.2023 o 15:29, Wito76 napisał:

Pytanie o Miflexy MKP - jakoś strasznie mało informacji o nich, jakby nikt nie używał. 

Ktoś ma porównania względem innych z tej półki cenowej np Jantzen Cross Cap, Audyn Q4 QS, biały Mundorf MCap, Monacor Mkp itd. 

Ciekawi mnie jakie zdanie macie o tych Miflexach. 

Było co nieco o nich w tym wątku. Próbowałeś "szukajki" u góry wątku żeby przeszukać ten wątek?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

25 minut temu, Wito76 napisał:

No właśnie nie bardzo jest co poczytać. O Kfpm czy Kpcu sporo informacji, sporo osób ma/używa a o MKP cicho.

Mi to daje do myślenia. Widocznie nie ma co pisać. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Mi to daje do myślenia. Widocznie nie ma co pisać. 
Czy ja wiem? Od razu takie grube wnioski? Zawsze są jakieś opinie. Weźmy Kpcu, są skrajne, od pięknych barwowo po zamulajacy olej i granie "w kiślu" (to akurat na Audiohobby). A Mkp jakoś nieobecne. Ani dobrze ani źle się o nich nie pisze. Generalnie w tej półce cenowej to o każdym można powiedzieć że 'nie ma co pisać ". Chyba że się mylę i są perełki.

23 minuty temu, Wito76 napisał:

Od razu takie grube wnioski?

Życie mnie nauczyło że jak o czymś się nie mówi to na ogół jest, źle. Skrajne opinie działają na mnie wręcz odwrotnie i wolę sam sprawdzić. Wspomniany KPCU to genialny kondensator ale nie do każdej aplikacji. Wrzuć w analog z TDA1541 i daje to co w lampowym analogu najlepsze. Dorzuć go do analogu z PCM i... nie będziesz zadowolony. To zupełnie odwrotnie niż mam doświadczenia z KPFM. 

Mówisz że w tej cenie to nie ma co pisać. Chyba wręcz odwrotnie, gdyby byko tanio i dobrze to każdy by polecał zamiast droższych zamiannikow. 

No ale to moje zdanie. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

31 minut temu, Wito76 napisał:

A Mkp jakoś nieobecne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Powiem to o czym każdy myśli - szkoda że nie wypożyczają kondensatorów tak jak wzmacniacze czy kolumny. Chętnie wziąłbym na testy kilka takich 22uF i jeśli któryś pozamiata to do nawet końca miesiąca chleb z dżemem ale człowiek byłby zadowolony. A tak to zakupy loteria.

4 minuty temu, Wito76 napisał:

A tak to zakupy loteria.

Zawsze jest loteria. Spodoba Ci się kondensator. Kupisz do kolejnej aplikacji a tu dupa. Tam nie gra. 

To naczynia połączone i nie ma 100 procent gwarancji na sukces.

U mnie  Miflex mkp 11 dobrze się spisują w zasilaniu razem z Siemens we wzmacniaczu ,dobrze też spisują się w zwrotnicy na basie.

U mnie  Miflex mkp 11 dobrze się spisują w zasilaniu razem z Siemens we wzmacniaczu ,dobrze też spisują się w zwrotnicy na basie.
Porównywałes z innymi bezpośrednio?
1 minutę temu, szwejo napisał:

,dobrze też spisują się w zwrotnicy na basie

Na basie dobrze spisuje się tak samo CrossCap i S4 czyli niby dno... bas nie wymaga analityczności i żonglerki tonami.

Za to zawsze folia spisuje się na basie precyzyjniej i dynamiczniej niż elektrolit. 

2 minuty temu, eMCZe napisał:

Na basie dobrze spisuje się tak samo CrossCap i S4 czyli niby dno... bas nie wymaga analityczności i żonglerki tonami.

Zależy na jakiej częstotliwosci jest cięcie .

4 minuty temu, Wito76 napisał:
6 minut temu, szwejo napisał:

Porównywałes z innymi bezpośrednio?

Tak ,ale co mi się podoba nie musi tobie ,jest wiele rzeczy zmienych -cały system i akustyka .

Zawsze jest loteria. Spodoba Ci się kondensator. Kupisz do kolejnej aplikacji a tu dupa. Tam nie gra. 
No dobra, jest jakiś kiler cena/jakość? Coś do 2 stów się kupi?
9 minut temu, Wito76 napisał:

No dobra, jest jakiś kiler cena/jakość? Coś do 2 stów się kupi?

Jakie pojemności, w jakiej sekcji lub jakie przeznaczenie. A poza tym:

26 minut temu, szwejo napisał:

Tak ,ale co mi się podoba nie musi tobie ,jest wiele rzeczy zmienych -cały system i akustyka .

33 minuty temu, eMCZe napisał:

życie....

22uf /250V - chodzi o filtracje napięcia anodowego w analogu lampowym. Tak się składa że ten kondensator "gra" i to wyraźnie. Założyłem taniego Monacora i jest spora różnica w "czystości" grania, ale schłodziło jednocześnie sporo barwę i ciepło lampy.

Ten Mundorf TCap wygląda ciekawie, ale ten to już zupełnie egzotyczny. Cena super tylko... ktoś się wypowie co wart? Mogą być problemy z montażem, ale to jakby mniejszy problem teraz.

17 minut temu, Wito76 napisał:

Mogą być problemy z montażem,

Jeśli dobrze przeczytałem informację w jego danych z katalogu, to Podstawa jest 30 X 30 mm . Czyli wejdzie bez problemu .

sorka 30x35 mm , też OK .

...there is no spoon...

Jeśli dobrze przeczytałem informację w jego danych z katalogu, to Podstawa jest 30 X 30 mm . Czyli wejdzie bez problemu .
Znasz go? Miałeś w ręku albo jeszcze lepiej w systemie jakimś?
23 minuty temu, Wito76 napisał:
33 minuty temu, arturp napisał:

Znasz go? Miałeś w ręku albo jeszcze lepiej w systemie jakimś?

niestety nie .

...there is no spoon...

Ja mam w klonie CJ z naszego forum 30 u. Klon gra zarąbiście, ale nie wiem czy to jest tylko zasługą tego kondensatora, raczej nie tylko. Nie wstawiałem wcześniej w to miejsce innego tylko od razu ten. Nie lubię półśrodków. 

Ja mam w klonie CJ z naszego forum 30 u. Klon gra zarąbiście, ale nie wiem czy to jest tylko zasługą tego kondensatora, raczej nie tylko. Nie wstawiałem wcześniej w to miejsce innego tylko od razu ten. Nie lubię półśrodków. 
HeHe, akurat czytam teraz ten wątek, wpisałem w szukajkę "tubecap" i widzę wzmianki o nim i twoje wpisy.
  • Pokaż nowe odpowiedzi