Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba marketing gora, trzeba czasami kupowac gowno z fajnym napisem, bo inaczej ludzie tego nie kupia. Szkoda ze tak sie dzieje. Z kablami to samo...

Ehhhh szkoda gadac.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Saczek_xtrm, 7 Wrz 2006, 12:05

ja Elny kupuję tu: www.audio-cube.nl, wybór silmiców i cerafinek ogromny, ale radzę przed zamówieniem spytać, bo jak nie ma to grozi 12 tyg. czekania.

pozdro.

Mam na wyjściu RCD02 Rosyjskie MBGO 20 mikro, podoba mi się ich naturalna barwa choć grają trochę mrocznie. Właśnie: czy zbocznikowanie ich jakimś kondkiem doda brzmieniu trochę blasku? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Mam takie kondki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy słyszał ktoś coś o kondensatorach Sangamo? Wpadły mi w łapki dwa elektrolity tej firmy i nie wiem co z nimi - warto wykorzystać, czy nie ma co tracić czasu? Przyznam że mi sie podobają, bo do obudowy pasują ;)

adik, 7 Wrz 2006, 23:59

>Mam na wyjściu RCD02 Rosyjskie MBGO 20 mikro, (...) czy zbocznikowanie ich jakimś kondkiem doda brzmieniu trochę blasku?

miałem na wyjściu sekcji preampa w Integrze MBGO-2 10uF i dołożyłem 0,1uF teflona. zagrało tak jakby kopółki zaczęły pracować - polecam.

Czy znacie te kondy ,podobno są super,są to militarne philipsy stosowane także w premyśle ,dołożyłem je na zasilanie opa ,narazie się wygżewają.Gdzieś słyszałem że są podobne do BG.

a choroba wie, ale gdzieś już takie chyba widziałem. Obudowa jest metalowa, tak?

A tak swoją drogą to chyba mi się coś obiło o uszy że te kondy są dobre

Ukryta Zawartość

tylko 150V i mała pojemność ://

Ukryta Zawartość

gebler,

Też jestem ciekaw co one są wart, mam kilka Philipsów i kilka ERO (te złote). Masz może jakieś linki do ich opisów ja niestety nic nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te kondensatory Philipsa były powszechnie stosowane w telewizorach i w innym sprzęcie w latach 80-tych i 90-tych.

Tylko nigdy nie widziałem dużych pojemności, zawsze były to mniejsze, do chyba max. 220uF.

Jeszcze kilka lat temu, może je było swobodnie kupić w sklepie albo na giełdzie. Teraz chyba już ich nie produkują, bo nie widać ich nigdzie. Kiedyś to były zwykłe, standardowe elektrolity. Takie solidne zwyklaki. Ale czasy się zmieniają, możliwe że teraz można by je zaliczyć do lepszych kondensatorów.

boto dobre kondziki były dzis kondki bc nie dorównuja dawnym philipsom...szczegolnie te na 85 stC seria bc na 105 jest udana.

Wydaje mi się że je jeszcze produkują ponieważ te moje są z2letniej płytki przemysłowej , używa ich też euroterm do swoich regulatorów temperatury a co do jakichś opisów technicznych na ich temat niestety nic nie mam.

Ja dołożyłem je do nóżek opa na zasilanie w cd i powiem szczeże że poprawa jest znaczna ,bas jest dużo głębszy i przybyło powietrza.

też je mam,ale powiem szczerze nie spodziewałem się po nich nic specjalnego. Na pewno jaśniejsze są niż FC. To tyle co pamiętam. Muszę je jeszcze raz przemaglować :) może nie powiedziały ostatniego słowa

ponieważ co jakiś czas wraca zachwyt nad Siemens MKV pozwolę sobie na mój mały komentarz do tego typu kondensatorów

porównywałem w zwrotnicy głośnikowej układ dwu drożny podział 4 rząd - 1800 Hz ( bądź 2 rząd i podział ok 3000 hz )

MKV + mały bypass MKP1837

z SCR MKP+ mały baypass MKP 1837

i Mudorf Supreme + rosyjskie teflony

powiem tak :

sprzęt na którym testowałem żródło CD : Usher , wzm Rotel RMB , bądź budżetowy CA500

raczej nie należą do tych co sieją górą niemiłosiernie , użyte gwizdki

typu SS9500 czy vifa pl27 są raczej łagodne

suma sumarum :

MKV nie jest naturalny , niby wszystko jest wyraźniejsze ale jakby gubił po drodze pogłosy , efekty echa , tę otoczkę wybrzmień , zabierał powietrze wokół instrumentów ( to chyba ten olej ?)

W testowanym zestawie fortepian Możdzera i czy Trąbka M.Andre zabrzmiały czyściej ale łagodniej , przez to mniej naturalnie.

Być może wysokiej klasy źródła i wzmacniacze z mocno zaznaczonym dobitnym górnym zakresem pasma ( dla mnie Primare 30.5 ) + do tego metalowe kopółki w głośnikach czy wstęgi nisko cięte to odpowiedni partner dla tego kondensatora

jak dla mnie za łagodnie

było to widoczne nawet na kiepskim zestawie CA a jeszcze bardziej na usher+rotel

są to oczywiście moje prywatne odczucia , ale słucham już 7 dzień ( głównie fortepianu i kasyki z trąbką aby mieć porównanie do dźwięku z filharmonii )i utwierdzam się w przekonaniu.

jak dla mnie kolejny "przeceniany" kondensator po MBGO

może na zasilaniu będzie lepiej?;)

konkludując , jeżeli ktoś chce przetestować sobie MKV na własnych uszach chętnie odsprzedam wartości

12uF/440V lub 5,5-6uF/440V po kosztach zakupu.

• Pokaż nowe odpowiedzi