Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Dzieki, Te Nippony interesujące i niedrogie, a co ze źródłem ich kupna? 

Seria smh jest dostępna w Mouser, choć nie wszystkie pożądane pojemności. Na niektóre trzeba poczekać.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Dzieki, Te Nippony interesujące i niedrogie, a co ze źródłem ich kupna? 

ja kupuję na mouser, jak uzbierasz koszyk 200 złotych, to przesyłka gratis.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest tańsza przesyłka, ale musisz mieć firmę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak na razie mam odsłuchane dopiero kilkanaście godzin Silmic II (RFS) na wyjściu w nowym DAC i niestety muszę potwierdzić obiegowe o nim opinie tzn. najniższy dół lekko dudniący, a najwyższa góra niestety pozbawiona "powietrza" ogólnie to góra jest ładna taka gladziudka i ładnie słychać wybrzmienia ale ten brak powietrza jest dyskwalifikujący jak dla mnie. Średnica natomiast bajka. W porównaniu z innym DAC w tej technologii ale z uproszczonym stopniem analogowym tj.

I2S - K2 - 1bit MN35505 - JRC4580 - Elna RBD

vs nowy

I2S - K2 - 2x1bit PCM1794A - tranzystory - Elna RFS

to pomimo prymitywnego stopnia analogowego  (w stosunku do nowego DAC ) z RBD na wyjściu brzmienie jest równiejsze średnica nie jest tak faworyzowana jest dużo więcej "powietrza" takiej aury co sprawia, że podczas słuchania jestem "TAM" natomiast z Silmic niestety tego nie ma. Jednakże całościowo to klasa brzmienia DAC stary vs. nowy to jak fullHD do 4K tylko niestety ten brak powietrza mnie uwiera.

Teraz pytanie. Czy jest szansa, że po dłuższym słuchaniu Silmic się otworzy i uwolni powietrze czy niestety nie ten typ tak ma i pozostanie tylko taki fajny misiek?

6 godzin temu, Mikha'el napisał:

Czy jest szansa, że po dłuższym słuchaniu Silmic się otworzy i uwolni powietrze czy niestety nie ten typ tak ma i pozostanie tylko taki fajny misiek?

taki jest i już , jeśli chcesz poprawić górę to od spodu płytki zbocznikuj te ,,silmiki"  jakimiś niewielkimi polipropylenowymi na przykład Wima mkp2 100nF . Góra nabierze blasku ale będzie jej więcej . średnica się troszkę wyklaruje ale może być ostrzej .   Basu to nie zmieni , musiałbyś zastosować kondensatory o większej pojemności minimum 1uF. 

...there is no spoon...

3 godziny temu, arturp napisał:

taki jest i już , jeśli chcesz poprawić górę to od spodu płytki zbocznikuj te ,,silmiki"  jakimiś niewielkimi polipropylenowymi na przykład Wima mkp2 100nF . Góra nabierze blasku ale będzie jej więcej . średnica się troszkę wyklaruje ale może być ostrzej .   Basu to nie zmieni , musiałbyś zastosować kondensatory o większej pojemności minimum 1uF. 

Co sądzisz o Elna ROB Tonerex?

Tonerex w zasilaniu to stosowałem, na wejściu czy wyjściu urządzeń, z braku miejsca, Elna RBD. Nawet teraz mam na wejściu końcówki mocy. I wbrew krążącej opinii, że byle jaki mkp zawsze jest lepszy od elektrolita, u mnie to nie działa, oczywiście z tanimi mkp. 

Przy okazji zapytam, bocznikowanie konda na wejściu. Czego się spodziewać po takim zabiegu? Przymierzam się do tego, choć to sporo rozbierania u mnie. 

haj-fajowo jest;)

5 minut temu, manieq napisał:

Tonerex w zasilaniu to stosowałem, na wejściu czy wyjściu urządzeń, z braku miejsca, Elna RBD. Nawet teraz mam na wejściu końcówki mocy. I wbrew krążącej opinii, że byle jaki mkp zawsze jest lepszy od elektrolita, u mnie to nie działa, oczywiście z tanimi mkp. 

Przy okazji zapytam, bocznikowanie konda na wejściu. Czego się spodziewać po takim zabiegu? Przymierzam się do tego, choć to sporo rozbierania u mnie. 

Niby ten Tonerex przewidziany jest do zastosowań w ścieżce sygnału.

● Adopting the newly developed formation method and composite electrolytic paper
for audio application has reduced distortion, achieving high-quality sound.
● All lead wires are oxygen-free copper wires to reduce distortion.

Pomimo, że RBD jest 2 stopnie wyżej w herarchi niż Tonerex to nie ma jak on wyprowadzeń ofc.

Co myślisz o elektrolitach bipol. do zastosowań w zwrotnicach -one mają znacznie grubszy dielektryk, a o to chyba chodzi?

Robię listę potencjalnych kandydatów na podmianę Silmic, a w ostateczności jak nic się nie sprawdzi spróbuję ze zworami.

W dniu 29.01.2024 o 19:49, Ajothe napisał:

Dzięki, co masz na myśli pisząc o niebieskiej pastylce? 

Oczywiście epcosy od 150nf do 10nf. Trzeba dobrać. Różne są opinie na temat bocznikowania mundorfow. U mnie sie sprawdzaja za kazdym razem. I ciężko jest zastąpić taką opcję innym kondesatorem, chyba ze tylko kemet for audio, ale słaby jest wybór.

W mega czulych miejscach bocznikuje (i na wysokim poziomie) Rike Audio S-Cap 2 ale to juz droga zabawa. 

Zaraz się znajdą malkontenci. Pozdrawiam ich serdecznie. 

Nieieskie pastylki są tanie. Jesli masz mundorfy i dosyć czysty tor, polecam sprawdzić. Oczywiście trzeba dać im trochę czasu na wygrzanie, zwłasza mundorf dużo potrzebuje.

1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

Oczywiście trzeba dać im trochę czasu na wygrzanie, zwłasza mundorf dużo potrzebuje.

To prawda, kilka dni niestety 😁

Dzięki za sugestie, pozdrawiam. 

5 godzin temu, arturp napisał:

Z tymi silmic ami to jest dziwna historia. W kazdym miejscu poza analogiem graja "ciężko " bez powietrza. Natomist w analogu graja niesamowice nie znam lepszego konda w to miejsce  a probowalem chyba wszystkich. 

2 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Z tymi silmic ami to jest dziwna historia. W kazdym miejscu poza analogiem graja "ciężko " bez powietrza. Natomist w analogu graja niesamowice nie znam lepszego konda w to miejsce  a probowalem chyba wszystkich. 

O jaki analog chodzi?

29 minut temu, Mikha'el napisał:

O jaki analog chodzi?

Stopień wyjściowy I/V. Zauważyłem że na wyższych prądach jak analog lampowy juz sobie nie radzi.

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Stopień wyjściowy I/V. Zauważyłem że na wyższych prądach jak analog lampowy juz sobie nie radzi.

Ale gdzie dokładnie, zasilanie, wyjście do gniazda rca? A najlepiej na schemacie bym to chciał zobaczyć, bo zwyczajnie nie rozumiem. 

haj-fajowo jest;)

3 godziny temu, Mikha'el napisał:

Niby ten Tonerex przewidziany jest do zastosowań w ścieżce sygnału.

● Adopting the newly developed formation method and composite electrolytic paper
for audio application has reduced distortion, achieving high-quality sound.
● All lead wires are oxygen-free copper wires to reduce distortion.

Pomimo, że RBD jest 2 stopnie wyżej w herarchi niż Tonerex to nie ma jak on wyprowadzeń ofc.

Co myślisz o elektrolitach bipol. do zastosowań w zwrotnicach -one mają znacznie grubszy dielektryk, a o to chyba chodzi?

Robię listę potencjalnych kandydatów na podmianę Silmic, a w ostateczności jak nic się nie sprawdzi spróbuję ze zworami.

Zależy od miejsca w zwrotnicy, szeregowo w sygnale to mkp. 

haj-fajowo jest;)

18 godzin temu, Mikha'el napisał:

Teraz pytanie. Czy jest szansa, że po dłuższym słuchaniu Silmic się otworzy i uwolni powietrze czy niestety nie ten typ tak ma i pozostanie tylko taki fajny misiek?

Miałem je u siebie, 50 godzin grania nic nie pomogło, jak wstawiłem Nichicony KA i KZ na ich miejsca od razu pojawiała się przestrzeń. Dodatkowo u siebie czułem mocny spadek dynamiki z tymi Silmicami.

15 minut temu, Prewwit napisał:

Miałem je u siebie, 50 godzin grania nic nie pomogło, jak wstawiłem Nichicony KA i KZ na ich miejsca od razu pojawiała się przestrzeń. Dodatkowo u siebie czułem mocny spadek dynamiki z tymi Silmicami.

Za szybko się poddałeś bo pono one się otwierają dopiero po 100h.

19 minut temu, Mikha'el napisał:

To znacznie dłużej od Mundorfów 🤯

50 minut temu, Mikha'el napisał:

Niestety po 50g nie widziałem, żadnych zmian w porządnym kierunku i się poddałem. Dodam, że ponoć te nowe Silmic II (RFS) to już nie ten poziom co starsze wersje.

29 minut temu, kramyeu napisał:

Nichicon KA to na dzień dobry przestrzenny kondek

A przy tym nie odchudza brzmienia🙂

Edytowane przez Prewwit
1 godzinę temu, Prewwit napisał:

Może ktoś testował w sekcji zasilania kondy Rubycon RX30?

Ja.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

HMM... Są to kondensatory przemysłowe /  samochodowe,  więc nie są mile widziane w audio.

Pytasz się o wpływ, a zastosowań jest milion, zapytaj, gdzie użyłem - z premedytacją.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

12 minut temu, terminus napisał:

HMM... Są to kondensatory przemysłowe /  samochodowe,  więc nie są mile widziane w audio.

Do tego aż tak nie przywiązuje wagi, bo bywa że te do zastosować audio mi nie pasują, choć powinny😉

12 minut temu, terminus napisał:

Pytasz się o wpływ, a zastosowań jest milion, zapytaj, gdzie użyłem - z premedytacją.

Zadając pytanie spodziewałem się że odpowiesz gdzie zastosowałeś i jaki był efekt

Edytowane przez Prewwit

Cześć, skoro już mowa o tych elektrolitach w torze sygnału, to jak się poszuka w tym wątku to były też opinie. Większość postów jest tu o zacnych MKP, do zwrotnic, lub sprzętu High End - za co jestem oczywiście wdzięczny. Ja wrzucę swoje 3 grosze o elektrlitach:

1. Porównywałem bezpośrednio w tej samej aplikacji elektrolity dając im czas na wygrzanie takie jak: Nichicon KZ, Elna Cerafine (czarne i czerwone), Elna Silmic II, Nichicon FG, Elna BP, Nichicon MUSE BP, Jantzen Premium Elko, Mundorf Ecap. Ja w dźwięku dążę do jak największej równowagi tonalnej i szczegółowości. Z tego względu najlepiej mi się sprawdzał Nichicon Muse BP, a jak było miejsce to Jantzen Premium Elko (chyba już wycofany). Elna Cerafine czerwony też spoko, ale to już jest z wylutów i ciężko dostać. Te nowe Czarne Cerafine cenię bardziej niż Nichicon KZ, czy Elna Silmic II.

2. Elna Silmic II tu mam dylemat, bo jak się zamawia na polskim allegro to się dostaje brązowe, a jak się zamawia w Hifi Collective to są czarne. Te brązowe są albo bardziej mułowate, albo się dłużej wygrzewają - do tego nie doszedłem.

3. Jak jest miejsce, to sataram się dać MKP, lub ewentualnie MKT, ale czasem taki Nichicon Muse BP zagra lepiej niż tani MKP.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kiedyś miałem okazję sprawdzać i zagrał najbardziej przejrzyście z wszystkich co testowałem w danej aplikacji a porónywałem ze wszystkimi wymienionymi w punkcie 1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
20 godzin temu, manieq napisał:

Ale gdzie dokładnie, zasilanie, wyjście do gniazda rca? A najlepiej na schemacie bym to chciał zobaczyć, bo zwyczajnie nie rozumiem. 

Napisałem dokładnie, na pewno nie na zasilanie. Schemat ów jest wie zależy do jakiej kości przetwornika, ja korzystam z pcm1794a, tda1541a oraz ad1862. Wcześniej miałem tez ak4495 i ak4497 tez tam stosowałem z powodzeniem. Znajomi wstawiaja do Sabre jak również R2R. 

W tda1541a mam 2 analogi jeden zrobiony na tranzystorach from "Serbia" po kilku modach gra dokladniej  i muzykalniej od lampowego (Mu-Follower) Muzga. Nie mówię że ten źle gra, ale tam coś blokuje "dźwięk " . (Elementy najlepsze tylko z mouser) kondy odpowiednio dobrane i lampy NOS (mam kilka na zmiany). Nie wiem czy to zasilacz czy sam analog. Ale to nie to co tranzystor.  A powinno być odwrotnie. Muszę jeszcze się pobawić. Natomiast w pcm1794a gram tylko przez lampę (analog modyfikowana wersja z chin bardzo prosta) i jest niesamowity dźwięk. Myślę że trafilem celnie z tym elementem w cały mój set. Analog to klucz do dobrego grania. Kość, przetwornik to drugorzedna sprawa. (Jeszcze dobry zegar i zasilanie więcej wniosa niz nie jeden prztwornik ) Nauczylem się to analizyjac, sledząc lampizatora 😂 i jego super zabawki na lampach. Mówię o DACach.

Edytowane przez Mariusz03
  • Pokaż nowe odpowiedzi