Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Dzień dobry,

stosował ktoś Audio Note Seiryu, bipolarne, w zasilaniu - macie może doświadczenia z kierunkiem ich włączenia - są różnice w zależności od kierunku ich wstawienia?

Mam je aktualnie w zasilaniu przy opampach (po stabilizatorach) w pre gramofonowym (3,3 uf / 50V), to już 6 czy 7 kondensator w tym miejscu, który testuję i na pewno zostanie... pewnie sam pobawię się jeszcze w testowanie ich kierunkowości, ale może ktoś ma tu jakieś doświadczenia z tymi kondensatorami w zasilaniu, szczególnie w części analogowej?

Czego można spodziewać się po Kaisei w porównaniu z Seiryu (oba bipolarne - wyczytałem, że lepsze) stosowanych w ramach zasilania - interesuje mnie zastosowanie w pre gramofonowym, zatem sekcja czysto analogowa, bez śladu cyfry - jak radzą sobie za stabilizatorami, tuż przy obciążeniu, jak przed stabilizatorami? Ze względu na ceny raczej nie interesuje mnie ich stosowanie za mostkiem, jako główne filtry... interesuje mnie stosowanie z niskimi napięciami - 18-25V.

Jeśli macie z tymi kondensatorami doświadczenia podzielcie się proszę spostrzeżeniami (nie interesuje mnie stosowanie ich jako sprzęgających w torze audio, tylko w sekcji zasilania części analogowej).

Z góry wszystkim dziękuję i pozdrawiam

Edytowane przez Frank_Drebin

Panowie, poszukuję kondensatory do końcówki mocy 10000uF/80V. Natrafiłem na znanym portalu na Rubycony jak w linku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Problem w tym, że dane techniczne Rubycon USR mówią o dopuszczalnej temperaturze 85st. C, a tu mamy 105st. C.

Napisałem do sprzedawcy, który odpisał mi:

"Dzień dobry, podaję informację podaną w opisie przez dostawcę lub hurtownię. Generalnie sprzedajemy już ponad 3 lata te kondensatory - na razie bez zastrzeżeń.
Pozdrawiam"

Czy mogą to być jakieś "malowanki, czy można zaufać tej ofercie? Jak myślicie?

Ukryta Zawartość

1 hour ago, StachMuszel said:

Czy mogą to być jakieś "malowanki, czy można zaufać tej ofercie? Jak myślicie?

Ukryta Zawartość

Ja to myślę że cuda to tylko w bajkach. Jestem ciekaw jaki tytuł ma bajka o dostawcy z allegro co ma ceny niższe niż digi/mouser.

Ukryta Zawartość

18 minutes ago, Wito76 said:

Jedne to Nichicon a drugie Rubycon więc jakby... Co ma piernik do wiatraka?

Rubycon jest droższy (koło 50sztuka) - wkleiłem takie jak kolega szuka i są od ręki dostępne.

9 godzin temu, Frank_Drebin napisał:

Czego można spodziewać się po Kaisei w porównaniu z Seiryu (oba bipolarne - wyczytałem, że lepsze) stosowanych w ramach zasilania - interesuje mnie zastosowanie w pre gramofonowym, zatem sekcja czysto analogowa, bez śladu cyfry - jak radzą sobie za stabilizatorami, tuż przy obciążeniu, jak przed stabilizatorami? Ze względu na ceny raczej nie interesuje mnie ich stosowanie za mostkiem, jako główne filtry... interesuje mnie stosowanie z niskimi napięciami - 18-25V.

Ja stosuję tylko seiryu nonpolar jak również kaisei nonpolar, są równe i bardzo przezroczystye zwlasza kaisei. Biopolarne kosztem środka eksponują mocniej górę. Nadają się tyło do zasilaczy tak aby nie było słuchać tej maniery. 

Do analogu najlepsze z nowej produkcji są moim zdaniem silmic II lepiej wypadają od kaisei czy seiryu. 

Świetne natomiast seiryu i kaisei nonpolar są w głównej filtracji zasilania oraz na duże napięcia,  czym wieksze tym lepiej. 

Za stabilizatorami też sobie dobrze radzą czym mniejsze napięcia tym mają większą konkurencję z dużo tańszymi kondensatorami.

22 godziny temu, Wito76 napisał:

Jedne to Nichicon a drugie Rubycon więc jakby... Co ma piernik do wiatraka?

Koledzy prowadzą rozważania w dziedzinie wymiarów. Obiętość jest pochodną parametrów (napięcie, pojemność, temperatura dop. i czas jej przeżycia,...). Tu żadna z firm nie posiadła technologii Obcych. To kondensatory aluminiowe elektrolityczne. Wciąż zasadą jest, że większe jest lepsze...

... pod warunkiem, że w środku nie jest pusto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Ukryta Zawartość

Prymitywne oszustwo, oczywiście o ile to nie jest jakiś kawał. W dobie chińskich komputerków do pomiaru wszystkiego rozwiązanie ze zdjęcia jest bez szans.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak więc Chińczyki swoimi wszystkomierzami zwalczają chińskie podróby... 🙂

Zawsze na myśl przychodzą mi w takich razach inteligentne podróby. Ot jakiś mikrosterownik (cena ułamka złotego) znający metodę pomiaru w szczególności wymuszenie takiego wszystkomierza i podający odpowiednią odpowiedź. 

Tylko wówczas byłaby to podróba na Niemca (patrz afera norm VW).

Jak za poważne elektrolity trzeba zapłacić kilkaset zł to jaki problem wsadzić tam układ za 10zł...?

Lechu, jeździsz niemieckim dizlem?

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, Lech36 napisał:

Prymitywne oszustwo, oczywiście o ile to nie jest jakiś kawał. W dobie chińskich komputerków do pomiaru wszystkiego rozwiązanie ze zdjęcia jest bez szans.

Nie jest to takie oczywiste z dwóch powodów

1. nowe kondy elektrolityczne dużej wartości mogą mieć znacznie większe pojemności ...wystarczy odpowiednio opisać tolerancję np +-50%

2. wykorzystując kondy o  zawyżonym napięciu w stosunku do tego jakie jest w układzie kondensator może znacznie zwiększać swoją pojemność

dlatego warto zawsze stosować dobre kondensatory firmowe i nie łaszczyć się na tanie badziewie

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

1. nowe kondy elektrolityczne dużej wartości mogą mieć znacznie większe pojemności ...wystarczy odpowiednio opisać tolerancję np +-50%

Polskie kondensatory z Elwy zawsze miały pojemności wyższe od nominalnej i to w górnych granicach tolerancji. Ostatnio wymieniałem w swoim przedwzmacniaczu z dawnych lat te Elwy na nówki chińskie i oczywiście każdy z chińczyków przed montażem sprawdzałem, najczęściej pojemność  była w okolicach nominału, bardzo niskie odchyłki. Wymontowane polskie Elwy miały pojemności o wiele wyższe od nominalnej pomimo ponad 30 letniego stażu w tym przedwzmacniaczu. Wszystkie były sprawne.

21 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Lechu, jeździsz niemieckim dizlem?

Nie, japońskim benzyniakiem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Polskie kondensatory z Elwy

We wzmacniaczu 15000/40V trochę przymulały dźwięk i szarzały barwy

ale te na wysokie napięcie 375mF/450V były w lampowcach całkiem niezłe

tylko wymagały powolnego formowania ...dochodziłem do 500V i było ok

50 minut temu, slawek.xm napisał:

We wzmacniaczu 15000/40V trochę przymulały dźwięk i szarzały barwy

Nigdy nie używałem polskich kondensatorów w końcówkach mocy, ale w przedwzmacniaczach już tak, ten co ostatnio odnawiałem miał komplet polskich elektrolitów. Główną przyczyną wymiany, taką trochę wesołą był kolor koszulek zewnętrznych, nie za bardzo mnie się podobał, ale w przedwzmacniaczu przetrwały można powiedzieć epokę, ale w zasilaczu były bez koszulek, gołe aluminium. Jeżeli chodzi o formowanie to też używałem długo w quasi kopii Haflera DH220 elektrolitów Rifa 22000/40V pracujących przy napięciu 50V. Chodziły bardzo długo, ale później strach zwyciężył i wymieniłem je na francuskie na 50V, ale niestety o niższej pojemności. W tamtym czasie z elektrolitami na trochę wyższe napięcia jak i tranzystorami był wielki problem. Teraz to jest bajka, gdyby wtedy DIY-kowcy polscy mieli takie możliwości to może by zawojowali Świat 😉.

• 4 tygodnie później...
1 godzinę temu, harash napisał:

Może ktoś polecić jakąś tańszą alternatywę dla MONACOR LSC-2200NP 220uF?

Ukryta Zawartość

oryginalny pomierzony (czyli ma datasheet) jedyne czego mu brakuje zapewne z racji ceny to brak wykupionego szeptanego marketingu ale to mozna jakos przebolec :]

+ specka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, harash napisał:

Może ktoś polecić jakąś tańszą alternatywę dla MONACOR LSC-2200NP 220uF?

To jest do zwrotnicy na bas? Czy gdzie konkretnie? Pytam bo nie wiem czy te 100V musi byc spelnione.

Jak do zwrotnicy to polecam Mundorf ECAP RAW

Ukryta Zawartość

A jak koniecznie ma byc 100VDC to Jantzena

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Panowie takie pytanie
Czy zauważyliście jeśli ktoś porownywal, czy to na jakie napięcie jest elektrolit ma wpływ na to jaki jest jego wpływ na dźwięk ? Np taki Nichicon na 250v vs. Nichicon na 1000v ? Czy to bez znaczenia?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

11 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie takie pytanie
Czy zauważyliście jeśli ktoś porownywal, czy to na jakie napięcie jest elektrolit ma wpływ na to jaki jest jego wpływ na dźwięk ? Np taki Nichicon na 250v vs. Nichicon na 1000v ? Czy to bez znaczenia?

Nie bez znaczenia, przecież różnią się też pozostałymi parametrami (esr, ripple current itp.). Dodatkowo, te na wyższe napięcia, w aplikacji z dużo niższym niż nominalne napięciem pracy "zwiększają" swoją pojemność. 

12 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie takie pytanie

Ja już wspomnial przedmowca. Ma bardzo duży wpływ na dźwięk,  na wyższe napięcia ma dużo lepsze parametry.  Zazwyczaj charakteryzuje sie to większą ilością powietrza oraz lepszym dociazeniem.  Jednak jeśli potrzebujesz na 250V to brałbym oczko wyżej 350V. 

1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

Ma bardzo duży wpływ na dźwięk,  na wyższe napięcia ma dużo lepsze parametry.

ale bzdura, jakies zrodlo tych rewelacji czy tez po prostu twoja skromna opinia?

Macie rację zapytałem o jeden parametr "zapominając" ze są inne a najważniejsze jak mówicie wielkość VDC jest w korelacji do pozostałych parametrów i trzeba na to patrzeć łącznie a nie w oderwaniu

20 minut temu, Mariusz03 napisał:

Wszystko przed Tobą,  najwidoczniej secie kuleje jak tego nie słyszysz. 

to pisz kolego ze takie jest twoje zdanie bo wprowadzasz innych w blad - ludzie slysza rozne rzeczy a to nie znaczy ze tak jest w istocie

od tego filmu przez kilka kolejnych jest wiele cennych informacji w temacie zarowno elektrolity vs foliowe jak i napiecia chocby

z szczegolna decykacja dla @Mariusz03 ;]

16 minut temu, Daniel_68412 napisał:

to pisz kolego ze takie jest twoje zdanie bo wprowadzasz innych w blad - ludzie slysza rozne rzeczy a to nie znaczy ze tak jest w istocie

To nie jest tylko moje zdanie, ale wiem że są też inni którzy takich rzeczy nie slyszą i to nie oznacza że tak jest w istocie. Dlatego proszę nie wprowadzać innych w błąd bo to, że kondesator na wyższe napięcia maja lepsze parametry to fakt. Co przeklada się na dźwięk.  Czy się to komuś podoba czy nie. 

Przy czystym secie doskonale to słychać przy "obciążonym" niestety nie.  Więc jestem w stanie zrozumieć twoją i tobie podobnym opinią. 

4 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Ja już wspomnial przedmowca. Ma bardzo duży wpływ na dźwięk,  na wyższe napięcia ma dużo lepsze parametry.  Zazwyczaj charakteryzuje sie to większą ilością powietrza oraz lepszym dociazeniem.  Jednak jeśli potrzebujesz na 250V to brałbym oczko wyżej 350V. 

Ten wpływ na dżwięk ma również swoje uzasadnienie teoretyczne ( i praktyczne ) w właściwościach fizycznych  . Nie jest to żadne voodoo , żadna czarna magia .

1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

To nie jest tylko moje zdanie, ale wiem że są też inni którzy takich rzeczy nie slyszą i to nie oznacza że tak jest w istocie. Dlatego proszę nie wprowadzać innych w błąd bo to, że kondesator na wyższe napięcia maja lepsze parametry to fakt. Co przeklada się na dźwięk.  Czy się to komuś podoba czy nie. 

Przy czystym secie doskonale to słychać przy "obciążonym" niestety nie.  Więc jestem w stanie zrozumieć twoją i tobie podobnym opinią. 

1000 opinii nie zamienia sie w fakt. Skoro tak twierdzisz udowodnij bo bez dowodu to jest tylko zalosne opowiadanie bzdur. Czekam spokojnie na cos konkretnego. Obejrzyj kiedys dedykowane wyzej filmy i dowiesz sie ze zastosowanie kondensatora 100Vdc w miejsce gdzie byl projektowany 50Vdc moze wrecz pogorszyc sprawe bo kondensator pracuje w innym niz przewidziany zakres napiec.

Oczywiscie warto sie tez zapoznac z pojeciem dysonans poznawczy, psychoakustyka i temu podobne bo prawdopodobnie sam siebie kolego oszukujesz ;]

2 minuty temu, Vigo12 napisał:

Ten wpływ na dżwięk ma również swoje uzasadnienie teoretyczne ( i praktyczne ) w właściwościach fizycznych  . Nie jest to żadne voodoo , żadna czarna magia .

mozna prosic o konkrety?

11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

1000 opinii nie zamienia sie w fakt

Myślałem że takie proste sprawy masz przećwiczone. Rozumiem że jesteś z tych co nawet dobrych kabli nie slyszą. Nie chialbym zaraz sprowadzić tutaj kilku znanych osób z tego forum, którzy wszystko negują nawet to że słońce istnieje 😉.

Myślę lepiej jest samemu to sprawdzić. Wziąść jakiś w miarę czysty i tani kondensator np. AN Standard 50uf 16v  wstawić w czułym miejscu jakim jest analog, nastepnie podmienić taki sam na 63V lub 100v. 

W cuda nie wierzę, że tego nie usłyszysz.  W razie czego zapraszam do siebie 😉. Piwko wskazane 🙂.

2 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Myślałem że takie proste sprawy masz przećwiczone. Rozumiem że jesteś z tych co nawet dobrych kabli nie slyszą. Nie chialbym zaraz sprowadzić tutaj kilku znanych osób z tego forum, którzy wszystko negują nawet to że słońce istnieje 😉.

Myślę lepiej jest samemu to sprawdzić. Wziąść jakiś w miarę czysty i tani kondensator np. AN Standard 50uf 16v  wstawić w czułym miejscu jakim jest analog, nastepnie podmienić taki sam na 63V lub 100v. 

W cuda nie wierzę, że tego nie usłyszysz.  W razie czego zapraszam do siebie 😉. Piwko wskazane

obowiazek udowodnienia teorii leży na postulującym ale jak widać kończy się na czczym gadaniu bo argumentów brak

• Pokaż nowe odpowiedzi