Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, chudeusz napisał:

trochę może też i odrobinę ostrości by nie zaszkodziło

Jakiej pojemnosci sa te kondensatory?

Taki charakter daja Clarity MR

A cos pomiedzy to PUR ktoremu blizej MR ale ma wiecej plynnosci.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

20 godzin temu, chudeusz napisał:

Brakuje mi trochę tej rozdzielczości i przestrzeni na górze, trochę może też i odrobinę ostrości by nie zaszkodziło 😉. Wzmacniacz to CXA60. 

To widzę, że kompleksowo podszedłeś do tematu modów👍 Ja bym poszedł w rozwiązanie półkę wyżej z końcówką mocy 851W + jako PRE z DAC 851D np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) myślę że poprawi to precyzję, przestrzenność i kontrolę niskich. Jak masz dobrego DACa to można spróbować połączenia z pre pasywnym. U siebie stosuję takie rozwiązanie do Hegla H200 jako końcówka + pre

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Impedancja pre, które mam to 10kOhm, wejściowa w mojej końcówce 50kOhm w 851W 68kOhm więc powinno być dobrze.

20 godzin temu, chudeusz napisał:

Cewki powietrzne, kondensatory góra i środek Claritycap CSA i do kompletu mundorfy zielone. Łączę te rezystory równolegle z Mundorfem Supreme 20W i daje to ciekawe efekty.

U siebie mam  takie połączenie elementów w kolumnie z Morel CAT298 (cewka powietrzna, kond CSA szeregowo, dwa rezystory Mundorf Supreme w układzie L-pad) + Vifa XT18WO (cewka powietrzna + kond ESA równolegle) i daje to bardzo przejrzyste granie, Hegel H200 gra też dosyć przejrzyście,  więc kluczową sprawą było u mnie dobranie DACa. Przed H200 miałem, H80 myślałem że jest bardzo dobrze, do puki nie zapiąłem do zestawu mocniejszego brata, poprawiło granie w całym paśmie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 18.08.2024 o 19:41, rafa napisał:

Brak rozdzielczości i przestrzeni to akurat zbocznikowanie CSA powinno poprawić. Ale nie Alumenem..

A np taki Mundorf Supreme Silver Gold Oil 0.1uF do CSA 4,7uF może wnieść to czego szukam, czy to jednak za mała wartość? 

Godzinę temu, Prewwit napisał:

Ja bym poszedł w rozwiązanie półkę wyżej z końcówką mocy 851W + jako PRE z DAC 851D

Dzięki, to zdecydowanie ponad budżet 😉. Korci mnie czasem sprzedać CXA60 dołożyć grosza i kupić CXA80, ale różne opinie czytałem na ten temat, że 80 jest niby bardziej detaliczna ale w stosunku do 60 brakuje jej muzykalności i taka zmiana mogłaby mi nie przypaść do gustu. Skupiam się póki co na kolumnach, a konkretniej rezystorach, kondensatorach itp. 

6 minut temu, chudeusz napisał:

A np taki Mundorf Supreme Silver Gold Oil 0.1uF do CSA 4,7uF może wnieść to czego szukam, czy to jednak za mała wartość? 

Ja ci pisałem o 0.01 (czy 0.022) jako typowych bypass więc tym bardziej 10x większa pojemność da słyszalną różnicę\

Tylko nie jestem przekonany czu SGO to jest to co ci się spodoba. Ja ich osobiście nie lubię. Mają takie plastikowe barwy a wszystko grają zawsze tak samo gładko podlane "miodkiem". 😉 W ogóle kondensatorów Mundorfa nie uważam za wybitnie udane bo mało uniwersalne. To już bardziej wolałbym Supreme Silver Gold (EVO) na bypass.

Ale najlepiej któreś z tych co ci polecałem.

W cenie tego SGO na bypass masz już całe nowe CC MR 

W tej cenie to już masz miedziany Jupiter Copper Wax 0.022

8 minut temu, rafa napisał:

To już bardziej wolałbym Supreme Silver Gold (EVO)

Nie bez powodu pytam o Supreme SGO bo są do kupienia w dobrej cenie. Dostępne ewentualnie też MCap EVO Silver Gold Oil. Tylko jeśli gra to tak jak opisujesz, to też nie jestem przekonany czy takich zmian szukam 🤔

A nie masz od kogo pożyczyć na testy czegoś?

• 3 tygodnie później...

Doradźcie, który kondensator będzie lepszy do filtrowania aluminiowego głośnika wysokotonowego:

Auricap XO

Mundorf Supreme

Claritycap PUR

W dniu 8.09.2024 o 18:05, Mikha'el napisał:

Doradźcie, który kondensator będzie lepszy do filtrowania aluminiowego głośnika wysokotonowego:

Auricap XO

Mundorf Supreme

Claritycap PUR

Musze przyznac ze trafnie dobrales propozycje pod aluminium 👍

1 godzinę temu, rafa napisał:

Musze przyznac ze trafnie dobrales propozycje pod aluminium 👍

No nie wiem... tak mi się tylko coś wydawało. No i powinny się tam też znaleźć Alumen i Weet ale poczytałem trochę m.in. Twoich opisów i jednak zdecydowałem się na Jupiter VT.  Teraz tylko trza dudków nazganiać co by różnicę w cenie pokryć. Cholera jednak jak myślę o cenie Jupitera to może by i Alumen albo Weet wystarczył. Wiesz jak jest 😉

Edytowane przez Mikha'el

Nawet Warren Buffet trzy razy zastanawia sie jak dobrze wydac pieniadze 😉

Jeśli set masz bardzo dokladny, dobrze zbalansowany, przezroczysty zwłasza źródło i wzmak to wtedy inwestowałbym w lepsze kondesator do zwrotnicy. Bo Jupiter jest warty grzechu ale tylko przy dobrym secie. Jednak jak Twój set jest budżetowy to moim zdaniem szkoda kasy. Bo nie  docenisz lepszych kondenstorow (nie usłyszysz tego) tu proponowanych jak

Jupiter, Alumen, ClarityCap CMR, Auricapy xo

Chciałbym przypomnieć znane powiedzenie że tak gra całym set jak najslabszy element całej ukladanki. 

Jeśli musisz, chesz, zmienić coś w zwrotnicy to dobierz najlepszy stosunek jakości do ceny plus patrz jedno zdanie wyżej 😉. A ceny często najlepsze są za wielką wodą. 

Edytowane przez Mariusz03
W dniu 19.08.2024 o 22:22, chudeusz napisał:

Niestety nie. Stąd tyle pytań zanim wydam kolejne ciężko zarobione złotówki 😉

mogę podesłać na testy 0.01uF Obbilgato Silv Series i Copper Series.

W dniu 16.09.2024 o 21:44, Przemek13 napisał:

mogę podesłać na testy 0.01uF Obbilgato Silv Series i Copper Series.

Narazie temat kondensatorów poszedł na bok, ale dziękuję bardzo za chęci ;). 

• 2 tygodnie później...

Czy ten żółty kondensator to na pewno 2,2 uF?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Równie dobrze może być 1,5 uF 😉 bo napięcie jest podane - 63V

Próbował bym jednak zmierzyć ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, naczesany napisał:

Czy ten żółty kondensator to na pewno 2,2 uF?

Ukryta Zawartość

Analogicznie wersja .47 

Ukryta Zawartość

Takze 2.2uF, producent Arcotronics

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, naczesany napisał:

Czy ten żółty kondensator to na pewno 2,2 uF

Tak na pewno ma 2.2 uf wyraźnie jest napisane. 

• 1 miesiąc później...

Cześć, ja z kolei mam pytanie o kondensator we wzmacniaczu w torze sygnału. Z racji miejsca mógłbym sobie pozwolić na 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale nie mogę znaleźć żadnych opinii o nim. Czy może ktoś tutaj miał okazję próbować?

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, zombie7 napisał:

Cześć, ja z kolei mam pytanie o kondensator we wzmacniaczu w torze sygnału. Z racji miejsca mógłbym sobie pozwolić na 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale nie mogę znaleźć żadnych opinii o nim. Czy może ktoś tutaj miał okazję próbować?

Więc skąd taki pomysł na te kondensatory?

Ukryta Zawartość

Amtrans robi bardzo dobre druty co wzbudza tez ciekawosc odnosnie kondensatorow.

Tez bym z checia je sprawdzil tylko nie mam na razie na nie miejsca/pomyslu.

15 godzin temu, tedi02 napisał:

Więc skąd taki pomysł na te kondensatory?

używałem rezystorów Amtrans i bardzo je lubię. A dodatkowo pomysł na te kondensatory jest stąd, że wyszukiwałem wartości i wymiary i z dostępnych na rynku mam do wyboru Mundorf Evo OIL lub właśnie te Amtrans. A Mundorfy parę razy próbowałem i nie byłem zachwycony. Mam tam raster 28 mm i miejsca nie więcej niż 30 mm.

16 godzin temu, zombie7 napisał:

Czy może ktoś tutaj miał okazję próbować?

Ja je używa w torze anlogu tuż za zasilaniem w niektórych miejscach.  Jest dosyć szczegółowy czysty, ale nie zaryzykowałbym go do wzmka na pre.  Chyba że jakaś kanapka z miedzią. Bo górę ma za "szklistą". Trzeba go troszkę ucywilizować. 

Jednak jak idzie sygnał tylko prze niego dalej na coś ciepłego to luz.

Jest dosyć tani. 

• 3 tygodnie później...

Szanowni,

mój wpis nie ma wiele wspólnego z rankingiem ale bardziej z oryginalnością kondensatorów.

Pisze ku przestrodze - nie kupujcie na znanym portalu a..gro nawet u sprzedawców ze 100% pozytywnymi ocenami.

Moj ostani duży zakup Nichicon FG i FW okazał sie podróbka. Porównałem oznaczenia i przede wszystkim wymiary kondensatorów oraz ich wyprowadzeń do lutowania z karta produktu od producenta - nic sie nie zgadza a w szczególności średnica drutów, która Nichicon różnicuje np w zależności od rozmiaru kondensatora .

Patrząc na jakość nadruku, kolory nic nie wskazywałoby, ze mamy do czynienia z fake'iem..zakupione w Mo..er  (u dystrybutora, gdzie zwykle kupuje) podzespoły maja wymiary idealnie zgodne z karta katalogowa...

Zapytacie - kto kupuje na allegro.....hmm no ja kupiłem 1x, bo było szybko - więcej tego nie zrobie nawet gdybym mial w godzinę i za darmo.

Jak sie człowiek śpieszy, to się diabeł cieszy....

Edytowane przez VISTO
  • Pokaż nowe odpowiedzi