Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest taki że większość kabli nie występuje z wtyczkami USB C do B a taki potrzebuję, rozważam zrobienie swojego na srebrze, znalazłem przewodnik dla którego impedancja falowa wychodzi 55R czyli blisko potrzebnych 45R...

Mam juz swoje Cosmos'y i moze dzis trafia do zwrotnicy na porownanie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 6.03.2025 o 14:13, Mariusz03 napisał:

Jeśli lubisz ciepło czyli barwę. To podobny do Ricable jest cardas pod względem dokładności źródeł pozornych szybkości ale ma barwę. Rzadko spotykana rzecz w kabelkach.

W Polsce mało znane kabelki bo u nas mniejsze jest zapotrzebowanie na odwzorowanie brzmienia poszczególnych instrumentów.

Niestety cena jest wysoka, takie czasy. Coś dobrego zazwyczaj musi kosztwać.

Z tymi Ricable dziwna sprawa, nie ma żadnych wiarygodnych testów

Dostałem AQ diamond na testy, bardzo zacny

Rozważam też zapolowanie na Wireworld Platinum - ponoć jeden z najciekawszych i bardziej wytrzymały, sam miałem problemy z pękającymi przewodnikami w Audioquest - one nie nadają się do częstego przepinania

A, i okazuje się że z dobrą przejściówką USB jest okey, tylko musi być dobra a nie jakaś za 5 PLN, tanie degradują dźwięk

3 godziny temu, bart.dev napisał:

Z tymi Ricable dziwna sprawa, nie ma żadnych wiarygodnych testów

Nie wiem co to dla ciebie "wiarygodne testy" ale dla mnie to jedynie opinie użytkowników sie liczą i nic więcej.

9 minut temu, rafa napisał:

Nie wiem co to dla ciebie "wiarygodne testy" ale dla mnie to jedynie opinie użytkowników sie liczą i nic więcej.

Opinie użytkowników są mieszane, natomiast jest długi wątek na temat Ricable gdzie jeden z użytkowników uprawia nachalny marketing, także różnie z tym bywa, takie czasy 😉 

Nie znam kabli/sprzętu który podobałby się wszystkim więc opinie zawsze są mieszane.

Pic (jak dla mnie) polega na tym by słuchać opinii osób zbieżnych z moim gustem. Na pewno nie jest to łatwe ale ja tak postępuje jak nie mam dostępu do testu we własnym systemie.

8 minut temu, rafa napisał:

Nie znam kabli/sprzętu który podobałby się wszystkim więc opinie zawsze są mieszane.

Pic (jak dla mnie) polega na tym by słuchać opinii osób zbieżnych z moim gustem. Na pewno nie jest to łatwe ale ja tak postępuje jak nie mam dostępu do testu we własnym systemie.

No tak, natomiast mam jednak większe zaufanie do firm które wysyłają regularnie swój sprzęt na testy, potem w jednym lub drugim medium można na przykład przeczytać zestawienie, dobrze też jak znajdą się opinie użytkowników w większej ilości

W ten sposób znalazłem testy Wireworld Platinum oraz Audioquest Carbon oraz Diamond. Przewijają się też na forach. Natomiast o Ricable piszą jakieś małe blogi, większość to marketing na stronie.

Dziękuję, nie skorzystam 🙂

Ponadto Audioquest Carbon słuchałem, Cinnamon posiadam, Diamond mam na testy...

2 minuty temu, Wito76 napisał:

Co to za kondensator, pomoże ktoś?

Epcos . MKP X2 to kondensatory przeciwzakłóceniowe. 

...there is no spoon...

14 minut temu, Wito76 napisał:

Tak tak, ale wartość. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

40 minut temu, adalbert napisał:

Ukryta Zawartość

Byłem prawie pewien że to 100nF, bo na innym zasilaczu/takim samym w tym miejscu jest czerwona Wima z napisem 100nF, ale diabli wiedzą, wolałem się upewnić. Tylko ciekaw jestem jak to rozkodowałeś :). Pytanie jeszcze czy to oryginał, płytka  z Chin - ciut inaczej napisy wyglądają.

Tak czy siak dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wito76

To jest 0,1 µF, K = ±10%, 40 to kategoria klimatyczna; 105 to kategoria palności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Chciałbym podnieść brzmienie Cambridge Audio CXA81, który ma 4 lata, na jeszcze wyższy poziom niż mi się to do tej pory udało. Podrzuciłem na forum moją przeróbkę, w której stopnie wejściowe i preampa wyposażyłem w opampy Bursona i Staccato oraz podmieniłem rezystory na Vishay Dale i kondensatory w zasilaniu tych stopni na Elna Silmic II oraz bocznikujące Wima. Mam ostatnio dobre doświadczenie z DC Blockerem na kondensatorach Mundorf i świetnie się one tam sprawdzają. Pytanko mam do Was, czy wymieniając to co mam w zasilaniu końcówek mocy na Mundorfy to byłby dobry kierunek? Mam takie wrażenie, że CA dogadał się z EPCOS i zrobili dla nich kondy brandowane pod serię CXA. Natomiast EPCOS oficjalnie pojawił się w najnowszym EXA100 od Cambride - nie brandują ich pod swoim logiem. EXA100 ma ich 6 szt. po 4700uf/80 a u mnie są 4 szt. po 6800uF/63V jak na zdjęciu. Widziałem modyfikacje ludzi dla starszych wzmaków i chwalili sobie taką zmianę na Mundorfy, aczkolwiek mogło mieć to związek z przepracowaniem/wysuszeniem oryginalnych kondensatorów, przez co takie pozytywne wrażenia mieli. Sam nie wiem, czy to ruszać. Na ile EPCOSy są spoko, bo może nie jest to jakaś wysoka liga, a może i Mundorfy to też jest jakiś początek drogi w podnoszeniu jakości?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, treborm napisał:

Widziałem modyfikacje ludzi dla starszych wzmaków i chwalili sobie taką zmianę na Mundorfy

Znasz kogoś, kto zapodał Mundorfy i pisał potem o nich negatywnie?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

W dniu 6.03.2025 o 13:42, rafa napisał:

Ricable idzie znacznie dalej w kwestii 3D zrodel pozornych i plynnosci przekazu

No z tą Heksafonicznością to poszli trochę za daleko w rejony mchu i paproci jeśli chodzi o poprawną  nazwę 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

12 minut temu, terminus napisał:

Znasz kogoś, kto zapodał Mundorfy i pisał potem o nich negatywnie?

Ja w moim starym DAC Gustard zrezygnowalem z Mundorf MLytic na rzecz Chemicon KMH.

O Mundorf nie pisze negatywnie ale wszystko ma swoje plusy i minusy i nie inaczej jest z MLytic - nie sa idealem we wszystkim choc maja swoje wybitne cechy.

Oryginałów nie będę wyrzucał i gdyby się nie sprawdziły to wrócę do nich. Tymczasem zabiorę się do dwmontażu płyt wzmacniacza i pomierzę wielkość tych kondensatorów. Spróbuję zapodać zamiast 6800uf w ich miejsce 10000uf. Mam nadzieję że nie spalą mi bezpiecznika.

13 minut temu, treborm napisał:

Spróbuję zapodać zamiast 6800uf w ich miejsce 10000uf. Mam nadzieję że nie spalą mi bezpiecznika.

Bezpiecznik jest po stronie napiecia pierwotnego - tam wzrost/skok pradu bedzie nieznaczny.

Cale "uderzenie" dostaje mostek prostowniczy. Zwykle w peak moze przyjac duzo wiecej niz ciaglego obciazenia.

3 godziny temu, treborm napisał:

Chciałbym podnieść brzmienie Cambridge Audio CXA81, który ma 4 lata, na jeszcze wyższy poziom niż mi się to do tej pory udało. Podrzuciłem na forum moją przeróbkę, w której stopnie wejściowe i preampa wyposażyłem w opampy Bursona i Staccato oraz podmieniłem rezystory na Vishay Dale i kondensatory w zasilaniu tych stopni na Elna Silmic II oraz bocznikujące Wima. Mam ostatnio dobre doświadczenie z DC Blockerem na kondensatorach Mundorf i świetnie się one tam sprawdzają. Pytanko mam do Was, czy wymieniając to co mam w zasilaniu końcówek mocy na Mundorfy to byłby dobry kierunek? Mam takie wrażenie, że CA dogadał się z EPCOS i zrobili dla nich kondy brandowane pod serię CXA. Natomiast EPCOS oficjalnie pojawił się w najnowszym EXA100 od Cambride - nie brandują ich pod swoim logiem. EXA100 ma ich 6 szt. po 4700uf/80 a u mnie są 4 szt. po 6800uF/63V jak na zdjęciu. Widziałem modyfikacje ludzi dla starszych wzmaków i chwalili sobie taką zmianę na Mundorfy, aczkolwiek mogło mieć to związek z przepracowaniem/wysuszeniem oryginalnych kondensatorów, przez co takie pozytywne wrażenia mieli. Sam nie wiem, czy to ruszać. Na ile EPCOSy są spoko, bo może nie jest to jakaś wysoka liga, a może i Mundorfy to też jest jakiś początek drogi w podnoszeniu jakości?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Nie rozumiem twojego pytania ?Co to znaczy chwalili , a może twoje obecne lepiej brzmią , kondensator to tylko jeden z wielu elementów po drodze , aczkolwiek w tym przypadku ważny.Powinienes napisać co ci obecnie w tym dźwięku nie odpowiada , czego oczekujesz.

Ukryta Zawartość

Właśnie o ten start się obawiałem.  Czego chcę? Większej sceny, głębokości i separacji planów niż mam.

Edytowane przez treborm
25 minut temu, rafa napisał:

w moim starym DAC Gustard zrezygnowalem z Mundorf MLytic na rzecz Chemicon KMH.

Osobiście też wolę KMH ,przynajmniej równe w paśmie.

5 minut temu, treborm napisał:

Czego chcę? Większej sceny, głębokości i separacji planów niż mam.

Wal w te KMH 😉

20 minut temu, rafa napisał:

Bezpiecznik jest po stronie napiecia pierwotnego - tam wzrost/skok pradu bedzie nieznaczny.

Cale "uderzenie" dostaje mostek prostowniczy. Zwykle w peak moze przyjac duzo wiecej niz ciaglego obciazenia.

Ja tak sobie dawno spipcyłem bardzo fajne radyjko...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi