Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem teflony nie są zle ale robia balagan na scenie. Taka mikrodynamika pozbawiona konturów.

Polecam Arcotronicsa AV mam w jednym z CD od niedzieli i milo mnie zaskakuje. Pojemnosć 0,68 mniej bałaganu jak przy teflonie. oczywiście moim skromnym zdaniem. :)

Na stronie Wimy są pokazane kondensatory MKS 2-XL o pojemnościach 10 i 22 uF i rastrze 5 mm !

Gdzie to można kupić ?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Wsadziłem wczoraj na wejście do Symasyma BG N 4,7uf - wcześniej miałem EVOXy MKT 10uF

Pierwsze wrażenie: zamulenie, klucha na basie, brak rozdzielczości w niskich rejestrach, do tego kotara. Po 30-40 minutach lepiej ale nie mam pewności że to nie było już przyzwyczajenie. Czekać pozostaje.

Dużo dobrego słyszałem o bocznikowaniu ich ruskimi teflonami - prawda to?

Słuchając rozumu....

Siemens MP

Obudowy prostopałościenne, jak ruskie olejaki.

Słyszał ktoś z Was o takich Siemensach?

Do tej pory kojarzyłem tylko Boscha z oznaczeniem MP.

Co to za wynalazek?

Slyszal ktos cos moze o kondensatorach firmy SHOEI (made in Japan)? Byc moze dzis juz nie istnieja... Szukam informacji o tych kondach i nigdzie nie moge nic znalezc... Bede wdzieczny za jakiekolwiek wiesci, a szczegolnie o opinie odnosnie jakosci ich kondensatorow (kilkanascie lat temu na pewno produkowali)...

Pozdrawiam,

Lete

Shoei 2200uF/35V siedza u mnie w Nakamichi OMS-7E, jako glowne kondy sekcji audio... Ciesze sie, ze sa to dobre kondy, bo juz wlasnie zastanawialem sie, czy ich nie wymienic... A tu taka niespodzianka :)

Pozdrawiam,

Lete

co to za kondensatory (typ) i jakie mają wartości?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie odnośnie Siemensów MKV.

Mam 2 szt. 15uF i chciałem wsadzić do zasilacza.

nie ma problemu jak leżą albo stoją do góry nogami? (jak nimi poruszam to w środku chlupie :-))

pomijam już fakt zmieszczenia ich bo są grubsze od puszki po piwie :-)

aha, jest na nich napisane 660V~ ale nic o napięciu stałym. nie wybuchną jak je podłączę do stałego ponad 400V?

pozdrawiam

pawcio, 14 Kwi 2007, 00:30

Uzywam MKV w zasilaczu koncowki mocy i w zwrotnicy. Nie ma najmniejszego problemu, wrecz przeciwnie, jest bosko :)

Zamontowane sa w pozycji lezacej, jesli nie maja rozszczelnienia to wszystko jest ok.

Who's Afraid of Music?

• 2 tygodnie później...

Parę postów wyżej pisałem o wrażeniach zaraz po tym jak wsadziłem BG N na wejście do Symasyma. Dałem im uczciwy miesiąc grania (codziennie po parę godzin a w weekendy praktycznie non-stop). Niestety poddaje się. Muszę je wymienić bo niestety bez góry nie da się słuchać. Brak blasku i szczegółów dobija. Fajny bas, cieplejsza średnica ale to niestety duuużo za mało aby zaakcpetować teki kompromis.

Bardzo będę wdzięczny za podpowiedź co wsadzić zamiast. Miałem EVOXy mkt i było dużo lepiej jak z tymi BG N. Mogę dokupić jeszcze jednego SCR MKP (jednego mam w zapasie) i spróbować z nimi. Nie chciałbym jednak wydawać siana na darmo po raz kolejny.... A może jednak zbocznikować te BG? H E L P !

Słuchając rozumu....

foni

Po pierwsze nie kombinuj z różnymi wielkościami kondów na wejściu.

A po drugie - tak dla testu sprawadź WIMY 4,7u i daj znać.

np. jeden z kolegów na forum sprzedawał kondensatory MKP Arctronic 3,3uF (różne kostki do wzięcia) - bardzo dobre i niezła góra

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wielowarstwowa wima mks2 3,3uf lub 4,7uf powinna się doskonale sprawdzić - można czasem dostać na allegro takie z rastrem 5mm na 50v.

A elektrolity jakie by one nie były w drogę sygnału to raczej pomyłka, kondy ze zwrotnic też - jak się takiego kondensatorka np. 4.7uf na 400v rozwinie to dopiero widać jakie blaszysko się w tor sygnały wpięło a wzmacniacz nam pięknie radio odbiera, takie jest moje zdanie:)

Po kilku tygodniach użytkowania puchną mi Kendeil'e 10000 i 6800 uF, fabrycznie nowe. I jak już napuchną do pewnego poziomu, to już tak zostaje i dalej nie rosną. Czy inne miniaturowe elektrolity dużych pojemności też tak mają (pytam, bo innych nie używałem) ?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Chyba nie powinny puchnąć wogóle? Chyba coś z nimi jest nie tak. Ja bym wimienił na inne - nie Kendeile!! Może to jakaś trafiona seria - one chyba nie są za dobre.

Czy zetknął się ktoś z takimi kondensatorami? W sieci na ich temat nic nie znalazłem. Zastanawiająca jest budowa tego kondensatora, metalizacja nie jest napylona na całej powierzchni folii tylko ma postać równolegle biegnących ścieżek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ABs, 27 Kwi 2007, 20:15

Chyba mnie o to nie posądzasz :) Zapas min. 10V.

>Molibden, 27 Kwi 2007, 18:25

Kendeile to nie chińszczyzna, fabryka jest włoska.

Może z ziemi włoskiej do Polski jest zawiła droga...

Nie wiem kto wymyślił zestawienie ruskiego okrągłego olejaka "PIO" z ruskim teflonem ale chylę czoło przed tym odkrywcą. Testuję kondensatory na wyjściu bufora lampowego w cd i jest to połączenie genialne. Sam olejak na za mało góry i jest ona przez to "za mgłą". Razem te kondensatory powalają inne, które testowałem. Układ to 2uF PIO + 0,1 uF teflon. Polecam do lampki!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi