Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam akurat na temat tych kondensatorów w sieci trochę jest myślę o tych Arcotronics,

Są to kondensatory polipropylenowe metalizowane do zastosowania jako snubber i switching.

Dotyczy to seri MKP C.4C.

Jak poszukasz w sieci jest nawet test tych kondensatorów w torze głosnika wysokotonowego.

Testowałem je w torach sygnałowych są to przyzwoite kondensatory .

występują też w wersji z żółtą folia nie widać wówczas tych pasków ale to dokładnie to samo .

pz

Acha, Rambo, u mnie w CD jest 2,2PIO(zielony) + 0,22K40u-9(srebrny) + teflon0,1uF. Z lampą taki uklad moim zdaniem jest lepszy od Mundorfa Supreme.

w zwrotnicy zreszta też tak mam...do metalowych kopułek teflon może się okazać zbędny.

Myślisz, ze dlaczego kupowałem te kondy hurtem ?:)

Pozdrawiam

lancaster - mam dokładnie takie samo zestawienie prócz tego 0,22uF. Spróbuję jeszcze teflony 0,22 i 0,47 uF ale i tak jest świetnie i mógłbym spokojnie zakończyć te odsłuchy. Teraz to raczej już tylko ostateczny szlif a raczej ciekawość co jeszcze można osiągnąć z tymi "ruskami". Przed tym zestawieniem testowałem różne MKP i dźwięk był ok ale czuło się jakiś "plastik", coś było sztucznego. Teraz jest baaaardzo naturalnie, głęboko. Mam jeszcze w szufladzie 1 uF ze wspólnego zamówienia, 0,5uF (ITT) no i sporo teflonów, więc jeszcze się pobawię. Przy okazji gratuluję fajnego utrafienia !

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Acha, Rambo, u mnie w CD jest 2,2PIO(zielony) + 0,22K40u-9(srebrny) + teflon0,1uF.

Prawdziwy PIO to chyba jest K40u-9(srebrny), folia alu + papier w oleju, te zielone to napylone alu na papier, w sumie to jak zwał tak zwał, ale jakoś tak te swoje 5gr...

Na Ebay są sprzedawane cały czas jako PIO:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu są jeszcze K42U-2 też nazywane PIO:

Ukryta Zawartość

Ale często słyszy się opinie, że prawdziwe PIO to są tylko K40U-9.

Mam tylko kilka sztuk tych zielonych K75-24 i trochę mi szkoda poświęcić nawet jednego na sekcję zwłok, żeby się przekonać co tam w środku jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

K75-24 według niektórych fachowców na Wschodzie i Zachodzie są kondensatorami PIO, ale nie Paper-in-Oil, tylko Polypropylen-In-Oil.

W każdym razie sa to bardzo dobre kondesatory dla hi-fi.

Jesteś chyba blisko, z tym że nie polipropylen tylko polietylen.

Taki przynajmniej wynika z opisu zamieszczonego na aukcji tych kondensatorów:

"The auction is for a lot of 30 Russian made high quality PIO capacitors 2.2 uF 400 V. Capacitors model K75-24. Made of aluminum foil insulated by polyethylene film with oil. K75 series capacitors were designed as a replacement for older K40 type oiled paper capacitors and perform better electrical parameters and higher reliability. Capacitors are in mint condition never soldered. Manufactured in 1990's Purchased from a storehouse of electronics manufacturer which is no more in business."

Jeśli ten opis pochodzi z Litwy, to można mu wierzyć.

Jeśli zaś od niejakiego Anthony Welsha, który działa z terenu Anglii i Ukrainy, należy uważać. W przeszłości pan Antek kilka razy nabierał klientów, być może zresztą bez swojej winy, gdyż chyba nie wiedział, co sprzedaje.

Niektórzy zdrapują zieloną farbę i łączą metalową obudowę z masą układu. Zmniejszają się szumy itd.

Takie długie weekendy są fajne!

Można się pobawić, polutować a w domu i w pracy w tym czasie zaległości nie narastają!

Na poprzedniej stronie tego wątku wyrażałem swoje opinie co do kondów na wejście do mojego Symasyma. Dziś finalnie (tak mi się wydaje) zakończyłem zabawę. A było tak:

Miałem EVOXa MKT - taki paskudny szary 10uF za 2zł na Allegro kupione kiedyś aby je wsadzić w zwrotnicę. Było OK ale świadomość, że to jest raczej przeciętny kondek oraz chęć "poprawienia" średnicy pchnęła mnie w stronę poszukiwań. Tym bardziej, że od początku ambitnie planowałem wsadzić tam SCR MKP, tyle że jeden z tych co miałem był uszkodzony i konieczne było wybranie się na zakupy do Akkusa. Zrobiłbym to dawno gdyby nie to, że za konda o wartości 9zł trzeba zapłacić drugie 8zł za wysyłkę. No jakoś mi się to nie uśmiechało.

Zamieniłem EVOXa na BG N. Grał miesiąc i się nie rozegrał. Brak góry, blasku, troszkę ciemno i wolno. Zjechaliście mnie za elektrolita więc wsadziłem WIMĘ MKS4. Dźwięk się odetkał ale niestety był troszkę sztuczny i jakiś taki bezpłciowy.

W międzyczasie przeczytałem opinię o bardzo fajnym ERO 1837 do bocznikowania i drogą kupna go nabyłem. WIMIE nie pomógł (choć było ciut lepiej), a BG N w ogóle na niego nie zareagował. Zniechęcony sięgnąłem po wylutowane 1,5 miesiąca temu EVOXY. Dodałem do nich ERO 47nF i tak zostaje!! Koszt kondensatorów z takiego połączenia śmieszny, a efekt zadziwiający.

Wiem, że często się nie chce, że nie ma czasu, chęci, umiejętności. Ale rację mają Ci co do znudzenia piszą na tym forum: ideału dla siebie trzeba szukać, bo gotowe rozwiązania to .....tylko w Erze.

U mnie nadal nie jest idealnie. Mogłoby być troszeczkę głębiej na basie i jeszcze szybciej. Ale za 2zł to ja pierniczę szukanie.

Słuchając rozumu....

A znacie takie cudo :

WIMA Black Box audio cap, Metallized Polypropylene, 5%

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Mam do was pytanie: co sadzicie o ty kondensatorach KENDEIL z aukcji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gdzie kupić kondensatory polipropylenowe 22pF i tolerancji 1%

potrzeba do przetwornika c/a

a może ,, ktoś " ma miernik pojemności i kondensatory jak w/w i je pomierzy

zrewanżuję się

Tak przy okazji firmy Akustyk , czy ktoś miał kontakt z monitorami CC145RSE z membraną bierną ?

Wyglądają rasowo , tylko pytanie jak grają ?

Ale numer. Chciałem kupić komplet kondensatorów Jensen Copper Foil 0,33uF na partsconnexion.com i jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że od ostatniego mojego zakupu w listopadzie 2006 zdrożały o prawie 100% - jak piszą z powodu wzrostu ceny miedzi (cholera ile jest tej miedzi w pojedynczym kondensatorze).

W tym, o którym piszesz, miedzi jest akurat sporo. :)

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 3 tygodnie później...

1uF 63V MKT Evox Rifa Czy znacie tę kondensatory ?

Jak one sprawują się w torze audio ?

A jak przy filtrowaniu napięcia ?

Są dosyć tanie i małe.

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś z szanownych kolegów próbował kondensatory BG STD w torze audio?

Jeśli tak, to z jakim skutkiem?

Czy BG NX 47/6,3 w tor sygnału to dobry pomysł?

Pozdrawiam.

dobrej jakości kodzie typowo sprzęgające wypadają lepiej - w dobrym systemie to słychać.

BG polecam do zasilania, szczególnie w anody lampiaków, w katodach (to też poniekąd w torze sygnału) moje doświadczenia są negatywne.

Dlaczego te Black Gate sa uważane za takie rewelacyjne? Chodzi mi o to które parametry w porównaniu do takiego np Panasonica FC sa lepsze? Jaki maja współczynnik strat itp. ? Niektórzy nawet na tej grupie uważaja ze sa porównywane z kondensatorami mkp. Faktycznie maja tangens strat na poziomie 10^-4 ?

Panasonic FC potrafi miec spory "rozrzut", a zatem ja raczej ich unikam - to ich glowny problem. Mialem pewnego razu sytuacje, iz jedyne dwa kondensatory Panasonic FC w buforze lampowym kompletnie mi rozmywaly plany i przestrzen. Po wrzuceniu dwoch sztuk Nichicon KZ problem znikl...

Pozdrawiam,

Lete

Nie tylko kilka parametrów wplywa na brzmienie, liczy się też odpowiedź impulsowa, szybkość konda, indukcyjność pasożytnicza itp ...

Nie raz kondensatory o wspaniałych parametrach m.in. niskjej stratności wypadły przeciętnie w danym mjejscu ukladu.

• Pokaż nowe odpowiedzi