Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wstawiłem Pureism w sprzężeniu zwrotnym modyfikowanego starego wzmacniacza Sanyo . Różnicy w brzmieniu nie określę bo modyfikacje były dość liczne ale wiem jak wyglądaja oryginały bo wymontowałem z oryginalnego dekodera .

Po pierwsze - na moich nigdzie nie ma napisów PX , po drugie - w poprzek kondensatora jest czerwony napis z numerem serii produkcyjnej , po trzecie - jest napis CE , po czwarte nigdzie nie ma napisu JAPAN ale moje sa wyjatkowo małe więc może napis sie nie mieścił - średnica około 3mm wysokośc około 6mm ( 100uf/10V ) . Reszta identyczna jak na tych z ebaya i diyclub .

...there is no spoon...

Panasonic Pureism

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-0-79132700-1370967316_thumb.jpg

post-3970-0-31259300-1370967340_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Witam.

Ostatnio wynalazłem w jakimś wojskowym sprzęcie takie kondensatory... Podejrzewam że są to silver mica... Czy ktoś się już z nimi spotkał i może potwierdzić moje podejrzenia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, ale że to jest Siemens-Halske to ja wiem ;-) (mam takie logo na lampkach) Chodzi mi o rodzaj kondensatora (zastosowaną technologię produkcji).

Jak myślicie, czy ta oferta jest godna uwagi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Szykuje sie do zmiany kondów i mam kilka pytań do was.

Kondensatory które są w moim sprzęcie są na 50v i 4500uf i inne mniejsze na 50v 20 itd. Szukałem i znalazłem kondy np nippona o tych pojemnościach ale niektóre nie są tych samych wymiarów. Czy ma to znaczenie?

Czy można zwiększyć kondy na 63v?

Jak dobrać kondensatory aby nie przesadzić ?

Patrzyłem na elny takie mam oryginalne. problem w tym ze nie wszystkie sa dostępne nowe, z tych co u mnie w sprzęcie siedzą.

Mam nadzieje że ktoś z branży mi odpowie :) Pozdro

piastun

Nie jestem z branży ,ale odpowiem.

Spokojnie możesz zastosować kondensatory o wyższym napięciu pracy jak i nieco wiekszej pojemności(jeśli nie ma akurat tej stosowanej w oryginale).

Rozmiar ma znaczenie jeśli dany kondensator fizycznie się nie mieści w miejsce starego.

Jest jeszcze jeden parametr na który należy zwrócić uwagę,a mianowicie temperatura pracy kondensatora,która przeważnie wynosi 85stC.Elektrolity są wrażliwe na wysoką temperaturę.Jak bardzo wystarczy popatrzeć na kartę danych technicznych.

Witam

Pytanie do kolegów z dużym stażem.

Jaka jest różnica w budowie(materiałach) oraz jak to się przekłada na parametry(osiągi) oraz "dźwięk" w przypadku Elny RE2 i RE3 ?

Pozdrawiam

Pygar

Do jakich zastosowań najlepsze są te kondensatory, co to za seria i jakie ma właściwości ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ja mam takie pytanie, czy kondensatory MKP X2 to jest lepsze rozwiązanie jako boczniki elektrolitów lub montowanie ich przy diodach niż MKT, pod względem parametrów i jakości przekazu? Czy MKP x2 to jest jakiś specjalny rodzaj kondensatorów MKP? sprzedawane są jako przeciwzakłóceniowe ale czy np jako kondensatory na wejściu sygnału też będą równie dobrze się sprawdzać jak zwykłe MKP?

• 3 tygodnie później...

Czy Radzieckie kondensatory K75-10 potrzebują czasu żeby się odmuliły?.Czy charakter brzmienia się w nich zmieni?,mam porównanie do telpodów mphp-2 i mphp-3.

• 1 miesiąc później...

Witam.

Nie liczę zbytnio na odpowiedź, ale może ktoś się zlituje.

Nabyłem ostatnio CD 614 Philipsa. Gra naprawdę przyjemnie, ale... . No właśnie to ale. Przeczytałem ostatnio to -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zapragnąłem wykonać modyfikacje. Niestety przeczytałem również i to -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a w szczególności wypowiedzi forumowicza Piotrek608 no i mam straszny dylemat, jakie kondy mam zastosować a już w szczególności te dwa na wyjściu analogowym audio. W oryginale zastosowano 10uF/50v takie małe niebieskie Nichicony. Aby było jeszcze ciekawiej tutaj -

Ukryta Zawartość

dowiaduję się, że zamiast 10uF mogę zastosować 100uF i w ten sposób zyskam lepszy bas i stereofonie, ale Piotrek608 na pierwszej stronie pisze tak -

"1 ELNA-SILMIC to sa znakomite kondy ale:

1- nie nalezy stosowac nadmiernych pojemnosci bo zmulają wysokie tony..to ich wada. Zalety to wspaniały czysty soldny Basiorek, druga sprawa to z zasady ładnie ocieplaja dzwiek czyli do toru audio dodaja parzyste harmoniczne. Lekko wycofują srednicę."

Takie brzmienie właśnie chciałbym uzyskać, martwi mnie tylko to czy jeśli zastosuje 100uF zamiast 10 czy nie przesadzę?

No i pytanie zasadnicze zastosować ELNA SILMIC II RFS 100uF/50V czy może lepiej NICHICON MUSE KZ 100uF/50V (zakładając, że 100uF to ta właściwa pojemność) aby uzyskać wspaniały czysty soldny Basiorek, lekkie wycofanie średnicy i ładne ocieplenie?

Pomocy Please! Pozdrawiam Piotr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj Zxax1

Nie wiem czy już sprawdziłeś ale zakup 4 par proponowanych kondensatorów, czy nawet więcej kombinacji typu zamiast 10 to 47uF, a potem 100uF nie wiąże się z nie wiadomo jakimi wydatkami.

Nie ma uniwersalnych recept tylko metodą prób znajdziesz swoje brzmienie.

Silmic trzeba długo wygrzewać, bo ostatni szlif dostają pod koniec drugiego miesiąca bardzo częstego i intensywnego grania.

Najpierw pójdą wysokie ostro w górę, potem spadną, wejdzie misiowaty bass i z czasem nabierze ogłady, potem będzie powiększać się średnica, a na samym końcu otworzy się góra. Z czasem wszystko się ułoży i nabierze szlachetnego charakteru.

Jak ktoś Ci powie, że wystarczy kilka dni to jest w błędzie i stracisz tylko czas i pieniądze.

Takie zmiany wymagają franciszkańskiej cierpliwości.

Ludzie popędliwi odbierają sobie dużo przyjemności i szukają dźwięku po omacku gubiąc wiele walorów których nie usłyszą.

Każda większa zmiana w sprzęcie wymaga czasu aby cały układ dostosował się do nowych warunków pracy.

W wielu komponentach najwyższej klasy za grube pieniądze producenci wygrzewają urządzenia przez 200-300h, a w tańszych zalecają zrobić to samemu.

Grając po 3h dziennie osiągniesz ten rezultat po 2 miesiącach.

Pozdrawiam

Pygar

Jak ktoś Ci powie, że wystarczy kilka dni to jest w błędzie i stracisz tylko czas i pieniądze.

Takie zmiany wymagają franciszkańskiej cierpliwości.

Ludzie popędliwi odbierają sobie dużo przyjemności i szukają dźwięku po omacku gubiąc wiele walorów których nie usłyszą.

Święte słowa!!!

Ja pozwalam elektrolitom pograć non-stop 2 tygodnie, czyli nieco więcej niż te 300h ale czas jest zbliżony.

Z ciekawości pytanie dla Cierpliwych (!).

1. Czy kondensator uznajecie za wygrzany zastosowany w danym miejscu dla nowego, nie wygrzanego kondensatora, czy też kondensator, który był już wlutowany w układ (hmmmm o podobnym zastosowaniu (?) uznajecie za już wygrzany i jego czas wygrzania w nowym miejscu jest (a) zerowy, (b) znacznie krótszy (jaki?).

2. Spotkałem się z opiniami, że lutowanie sporo zmienia (jakby nie było lekki szok termiczny dla kondensatora jest) - więc po lutowaniu (a) wygrzewanie rozpoczynacie od nowa, (b) nie ma to wpływu w przypadku wygrzanego kondensatora.

3. Czy obserwujecie zmiany w brzmieniu miedzy kondensatorem wstawionym w podstawkę, a wlutowanym - UWAGA pomijam przypadek, gdy po wlutowaniu znacząco się skraca długość nóżek, bo wtedy mamy zupełnie inne warunki (idnukcyjność połaczeń) - zakładam przypadek, gdy nóżki w podstawce są "na krótko".

Używany kondensator "szybciej" wróci do "szczytowej formy", bo "pamięta" wcześniejszy trening.

To tak jak z kobietami co innego dziewica, a co innego Kobieta z dłuższym okresem braku ...

Nie zmienia to faktu, że i tak trzeba go wygrzać, a dokładnie dać czas całemu układowi zaadoptować się do nowego współtowarzysza.

Każdy "nowy" element w zależności od swojej funkcji oddziaływuje na to co znajduje się "za nim" po drodze i tak naprawdę to układają się wszystkie części na które wpływa wymieniany element.

Pozdrawiam

Pygar

Wymieniłem dzisiaj wszystkie ważniejsze kondy w moim filu, słucham i słucham i nic zero różnicy zero. Dam znać co i jak jak je wygrzeje. Na razie uzbrajam się w cierpliwość.

Jak chcesz podejść do tego uczciwie, to słuchaj tej samej płyty co kilka dni.

Wtedy wyłapiesz zmiany i różnice.

Proszę nie katuj kompaktu przez 10h dziennie bo jeszcze odmówi posłuszeństwa.

Napędy grzeją się bardziej niż nie jeden wzmacniacz i taka praca w trybie ciągłym bardzo nadwyręży całą mechanikę.

Szkoda sprzętu.

Jak się przegrzeje to zacznie fiksować i nie będzie chciał czytać płyt dopóki nie ostygnie.

Pozdrawiam

Pygar

Gość JanF

(Konto usunięte)

Wskażcie jakieś dobre kondensatory elektrolityczne rzędu 220 - 470 mikroF na napięcie rzędu 200 - 400 V do toru sygnałowego we wzmacniaczu lampowym?

Pozdrawiam,

Jan

Proszę kolegów o pomoc w odczytaniu wartości kondensatora

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wskażcie jakieś dobre kondensatory elektrolityczne rzędu 220 - 470 mikroF na napięcie rzędu 200 - 400 V do toru sygnałowego we wzmacniaczu lampowym?

Pozdrawiam,

Jan

elektrolit w torze sygnałowym to nie koniecznie dobry pomysł, zwłaszcza przy wysokich napięciach, ze względu na możliwość przebicia, nie wspominając już innych teorii, najlepiej użyć foliowego o pojemności 1/10 wartości elektrolitu, ze względu na bezwładność elektrolitu stosuje się taki przelicznik, a foliowe o pojemności 47uF dostaniesz bez jakichś większych problemów.

• Pokaż nowe odpowiedzi