Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo lub inne rozwiązanie do 3000 zł

1947

Rekomendowane odpowiedzi

W ciągu najbliższych miesięcy stanę przed wyborem pierwszego w życiu poważniejszego systemu audio do salonu:

My3w857.jpg

Czerwone prostokąty po bokach - kolumny na podstawkach lub kolumny podłogowe.

Środkowy prostokąt - reszta zestawu.

Wymagania i ograniczenia:

1. Na całość elektroniki mam do dyspozycji dwie przestrzenie o wymiarach (długość x szerokość x wysokość) 55 x 35 x 21 cm.
  2. Cała przestrzeń ma 25 m2 (z kuchnią, ale nie wiem czy ją też liczyć).
  3. Gatunki muzyczne - elektronika (głównie trance - dynamicznie, coś wolniejszego również), rap - będzie potrzeba sporo tonów niskich. Sporo radia, trochę muzyki klasycznej, rocka.
  4. Głośniki będą służyły jako "kino domowe" - 2/3 filmy w tygodniu.
  5. Głośniki mogą być na podstawkach / podłogowe.
  6. Zależy mi na obsłudze radia cyfrowego i bezprzewodowym łączeniu z siecią WiFi, transmisją dźwięku z telefonu (DLNA?, Bluetooth?).
  7. Dość często będzie używany odtwarzacz CD.
  8. Cena nieprzekraczalna to 3000 zł.
  9. Sprzęt nowy (chyba, że trafi się bardzo, bardzo, bardzo atrakcyjna oferta z bardz pewnego źródła).
  10. Zakup za jakieś 2-3 miesiące.

Mój typ to Yamaha MCR-N670D (pewnie cenę uda się wynegocjować do tych 3000 tys.). Nie wiem tylko czy system taki będzie wystarczający do pomieszczenia tej wielkości. Dodam, że jak to w bloku, głośne słuchanie raczej nie wchodzi w grę.

Czy idę w dobrym kierunku?

Witaj,

na pewo najprostszym rozwiązaniem, które w miarę dobrze sprawdzi się w Twoim salonie będzie zestaw Yamaha MCR-N670D (http://q21.pl/yamaha-mcr-n670d-pianocraft.html). Natomiast jeśli lubisz dobry bas, który w Twoich gatunkach muzycznych odgrywa jednak dużą rolę, proponowałbym jednak klasyczny, dzielony system. Spójrz proszę na amplituner Yamaha R-N500 (http://q21.pl/yamaha-r-n500.html) lub Onkyo TX-8130 (http://q21.pl/onkyo-tx-8130.html) oraz zestaw kolumn Pylon Audio Pearl 25 (http://q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html). Konfiguracje takie zmieszczą się w założonym budżecie, zapewnią Ci wyraźnie lepsze brzmienie. NIestety nie zmieścimy się w 3 tys. zł. z zakupem odtwarzacza CD. Jeśli posiadasz jakikolwiek odtwarzacz CD, DVD lub BD, możesz podłączyć go kablem cyfrowym do amplitunera i zapewnić sobie bardzo przyzwoitą jakość dźwięku.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.

W przypadku MCR-N670D miałem wątpliwości czy wielkość pomieszczenia nie będzie przeszkodą. Jeśli w przyszłości w tym zestawie zmienię kolumny czy będzie w stanie zgrać lepiej (z większą ilością basu), tak aby był bardziej dopasowany do muzyki, której słucham? Wtedy Pearl 25 polepszy brzmienie?

Zależy mi na dostępie bezprzewodowym i CD.

Q21 - w wolnej chwili mógłbyś odpowiedzieć na pytanie dwa posty wyżej?

porlick - dziękuję za tę informację, przeczytałem oba teksty i chyba zdecyduję się na Pianocrafta. Tym bardziej, jeśli w przyszłości lepszy efekt uzyskam z kolumnami Pylon Audio Pearl 25, ale muszę poczekać na opinię Q21.

Witaj,

Moim zdaniem do takiego pomieszczenia zestaw Yamahy będzie za słaby. 25 metrów to nie mały salon i oczywiście kuchnie powinieneś liczyć. Z małych głośników nie poczujesz wymaganego do Trance basu.

Moim zdaniem powinieneś pójść w kierunku Onkyo 8130 + Magnat Quantum 675. To połączenie zapewni dynamikę, ładne odwzorowanie basu i funkcjonalność.Pylony także nie zejdą na basie tak jak Quantumy, to bardziej neutralne kolumny.

W razie pytań lub wycen zapraszam

S4Home - dziękuję za poradę. Czy mógłbyś powiedzieć jakie najlepsze kolumny dla moich zastosowań mógłbym podmienić w MCR-N670D? Wydaje mi się, że Magnat Quantum 675 nie wchodzi w grę ze względu na zbyt dużą moc.

Chciałbym aby zestaw mógł łączyć się bezprzewodowo z WiFi i posiadał odtwarzacz CD.

Do tej Yamahy można bez problemu podłączyć 675. Nie są to wymagające kolumny od wzmacniacza. A na pewno dodadzą dużo wigoru i potrzebnej w trance przejrzystości.

Nie szedł bym w podstawkowe jeśli o to Ci chodzi.

Pozdrawiam

przeczytałem oba teksty i chyba zdecyduję się na Pianocrafta

To pewnie zauważyłeś, że można do niego podłączyć aktywny subwoofer, który stosunkowo dobre, lecz nieduże kolumny systemowe uzupełni niższym basem podnosząc zdecydowanie i tak niezłe możliwości zestawu.

Z subwooferem może być ciężko, bo nie będę miał miejsca żeby postawić go nie w kącie, a z tego co wiem najkrótsza droga do problemów. Mam podpięty pod komputer subwoofer Sony SA-WM250 i teoretycznie mógłbym go wykorzystać, ale problemem jest jego ustawienie i kolor, który nie pasuje do reszty wnętrza (żona tak twierdzi :)).

S4Home - kolumny seryjne od MCR-N670D planowałbym po jakichś 3-4 latach zmienić na 675 (jeśli nie będą wystarczały te pierwsze). Ma to sens?

Muszę w końcu się ruszyć i posłuchać Yamahy na żywo. Polecacie jakieś miejsce we Wrocławiu szczególnie?

Ładny i dokładny rysunek.Pamiętaj że miejsce odsłuchowe powinno być na wierzchołku trójkąta równobocznego.U Ciebie wypada na środku pokoju nie na rogówce.

Pozdrawiam

Z tym trójkątem równobocznym, to nie do końca prawda- równoramienny wystarczy, byle bez przesady.

W tym układzie kanapa "łapie się" do koncepcji stereo, choć osobiście trochę odsunął bym ją od linii okien.

Ustawianie kanapy i głośników to najmniejszy problem, bo mogę je rozsunąć, kanapę odsunąć od ściany. Gorzej z wyborem sprzętu :)

Yamaha MCR-N670D + Pearl 25 sporo przekracza mój budżet. Na razie chyba zostanę przy koncepcie seryjnego zestawu Yamahy, a później zobaczymy. Tylko pozostanie jeszcze kwestia dokupienia podstawek...

To jest właśnie cały ból dzisiejszego Audiostereo: ktoś śmie mieć inne zdanie- od razu bzdura, gówno wiesz, nie znasz się... tak we wszystkich wątkach o przewodach, bezpiecznikach, audiofilskich, bzdurnych podstawkach pod kable, itp "magicznych ulepszaczach".

Jak ktoś coś napisze, co sam spraktykował w swojej wieloletniej "karierze", a jest niezgodne z współczesnym zdaniem propagowanym przez audiomaniaków, co łykają jak żaba muł, co tylko napisze jakiś guru od audiomanii stosowanej.

>Chopper- zanim zaczniesz wyskakiwać z "bzdurami", dorób się kilkuletniego stażu i paru setek RZECZOWYCH postów.

Z całym szacunkiem do Twojego stażu w audio.Pisze co myślę nie miałem zamiaru Cie urazić.Wiem to po własnych doświadczeniach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3m x 6m proporcje wiem powinienem mieć głośniki na dłuższej ścianie no ale nie mogę zmienić tego narazie.Gdy fotel miałem odsunięty poza trójkąt do tyłu oczywiście było słychać muzykę choć bas o wiele mniejszy i nie mogłem zlokalizować sceny wszystko było zlane.Teraz jest bajka :) Akustyka to klucz do sukcesu :) Ja dopiero raczkuje w tym temacie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiesz, dlaczego tak się działo? Bo pierwsze odbicie dźwięku z kanału np L (od prawej ściany), dochodziło do Twojego ucha z prawie takiego samego punktu pozornego, jak dźwięk z kanału P- ot, cała filozofia.

Autor ma do dyspozycji o wiele lepszy pod tym względem pokój, bo niesymetryczny i z odbiciami bocznymi nie będzie większego problemu.

To, co sprawdza się w jednym pomieszczeniu, w innym może sprawiać problemy i na odwrót.

Obstrachując od trójkątów, kwadratów i tessaraktów - czy możecie polecić jak najlepsze i najtańsze podstawki pod seryjne kolumny do yamahy?

Nie orientuję się kompletnie w cenach i co warto kupić.

Kolega 1947 pisał, że ma subwoofer. Może prwnym prowizorycznym wyjściem jest postawienie głośników systemowych na kuchennych taboretach, podpięcie subwoofera i posłuchanie takiego systemu. Jak się spodoba, będą podstawki, jak nie, wymiana kolumn. Nie sądzę jednak, że nieduże podłogówki zapewnią taką potęgę (może za wiele powiedziane) jak systemowe z subwooferem. Zawsze jednak można sprawdzić takie rozwiązanie- zwłaszcza, że nie wiąże sięto z żadną inwestycją.

>1947

Znasz jakiegoś stolarza? Niech Ci dotnie płyty drewniane wielkości podstawy monitorków (może być sklejka), słupki na odpowiednią wysokość z kwadraciaka o boku np 8-10 cm (chodzi o bdb jakości cięcie- gładkie i prostopadłe), sklej to na wikol i wkręty, zabezpiecz drugi koniec słupka i pryśnij lakierem. Na podstawkę daj płytę kamienną większą od podstawy kolumny przyklejoną klejem np epoksydowym (lepsza stabilność) lub jak na górze- drewnianą, tylko masywniejszą. Koszt bardzo niewielki, a spełniają zadanie z nawiązką :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.