Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny zamiast Dynaudio Audience z wycofaną górą?

nieolo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Najpierw do kolegi z tzw. branży ajacz-seas z Harpii albo plastik z Davisa po jedwabiu z Dynaudio? Albo strzelasz sobie w kolano z zakresu wiedzy w twoim sklepie, albo praktykant przysłał zastępstwo.

Kolego nieolo żyłem z różnymi Dynaudio jakieś 12 lat i po tym co przeczytałem stawiam na rDaca i przypadkowo złożone okablowanie. Mam nadzieję że chodziaż zasilanie jest podłączone do sieci trójprzewodowej.

Rdac może i jest fajnym źródłem, ale podłączony do zestawu o dwie półki niżej. Pożycz sobie z salonu coś za powiedzmy 6000 pln i posłuchaj za czym będziesz rozpieprzał całkiem udany system.

Pozdrawiam

Witam. Najpierw do kolegi z tzw. branży ajacz-seas z Harpii albo plastik z Davisa po jedwabiu z Dynaudio? Albo strzelasz sobie w kolano z zakresu wiedzy w twoim sklepie, albo praktykant przysłał zastępstwo.

Kolego nieolo żyłem z różnymi Dynaudio jakieś 12 lat i po tym co przeczytałem stawiam na rDaca i przypadkowo złożone okablowanie. Mam nadzieję że chodziaż zasilanie jest podłączone do sieci trójprzewodowej.

Rdac może i jest fajnym źródłem, ale podłączony do zestawu o dwie półki niżej. Pożycz sobie z salonu coś za powiedzmy 6000 pln i posłuchaj za czym będziesz rozpieprzał całkiem udany system.

Pozdrawiam

Ciekawi mnie czy słuchałeś tych kolumn ale nie ważne każdy ma prawo do wypowiedzi jak to ujełeś strzelam sobie w kolano jakoś mi się jeszcze nie udało a siedzę w tej branży od dawna i np. mi nigdy nie odpowiadały Dynki a miałem ich sporo.Pozdrawiam

Może Chario Constellation Lynx 500euro ze stojakami lub nowe bez stojaków za 570e.

Te rzeczywiście mają ocieplony charakter mogą się sprawdzić, chociaż do 20m2 może być słabiej z basem (jak kto lubi) więc może większy model czyli Chario Delphinus.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Co do akustyki to akurat dobrze ze pokoj jest zagracony , pokombinuj z ustawieniem i chyba jednak lepiej kup dywan.

Jezeli nie masz mozliwosci odsluchu to trzymaj sie tylko sprawdzonych cieplo grajacych o delikatnej gorze kolumn . Jak juz wymieniono : Vienna , castle , usher v.

Lada dzień będę kombinował z ustawieniem itd. Jak się trafią w normalnej cenie Vienna, Castle lub Usher v to kupię. Na chwilę obecną ceny trochę wysokie i mała dostępność.

Dobrze by było porównać zwrotnicę z inna czy może tam nie leży problem. Zwrotnica powinna być łatwo dostępna z tyłu połączona z gniazdem na przewody, wystarczy je odkręcić.

Jak przestawienie w pokoju nic nie pomoże to z ciekawości zerknę. Chodź nie wiem co będę z nią mógł zrobić.:)

Kurcze na radiu przez RCA zwykłym jest to samo (próba na 2 radiach i CD). Telewizor też ma tą przypadłość, więc na rDac bym nie stawiał.

No to problem źródła z dużym prawdopodobieństwem wyeliminowany. Dalej wzmacniacz jeśli kombinacja nie ostrego i jasnego wzmacniacza z nie ostrym i jasnym źródłem z 62kami daje nad wyraz więcej góry to oczywiście zostają kolumny. A że jak ogólna opinia wskazuje że te kolumny są dość łagodne na górze to jeśli w nich jest problem, to tylko przez to że nie grają jak fabryka dała, tylko jak ktoś chciał, wówczas trza zwrócić to co fabryka dała. Chyba że się nie chce kombinować. Ostatnio kolega bmxmen podesłał mi swoje rezystory grafitowe, wlutowałem w miejsce cementowych dla wysokotonówki, jak wysokich miałem ciut za dużo to tak po tym rezystorze miałem o wiele za mało ogólnie dzwięk masy nabrał, jednak nie przypasowały mi te zmiany bo były za mocne. Może Tobie by się z tym udało, też trop, majątku nie kosztuje, ewentualnie z charakterem kondensatora popróbować. Też mam kopółkę d28 jak Ty na górze, więc zmainy powinny być pdobne.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Jak w temacie, poszukuję kolumn z delikatną, nie natarczywą i lekko cofniętą górą (tak mi się przynajmniej wydaje, że taka powinna być). Środek też bez bardzo mocnego natarcia a zwłaszcza wyższy środek. Chcę by były też troszkę "łaskawe" dla gorszych nagrań czy mp3 słuchanych z netu.

Posiadam Dynaudio Audience 62 i te kolumny chcę zamienić na coś używanego max do 3000zł. Po zakupie wzmacniacza Roksan Caspian M1 (specjalnie pod te kolumny bo miał być cud i miód dla uszu) a jest katastrofa. Góra często sssyczy i w ogóle wyższe partie dźwięku wyszły trochę na pierwszy plan. Nie wspomnę o radiach internetowych, których dużo słucham.

Pokój 20m2 prostokąt standardowy. Źródło to głównie Arcam rDac oraz radio analogowe. Muzyka prawie każda oprócz: Rock, Metal, Disco, Pop. Słucham dużo: Dab, Dabstep, Drum&Bas, Elektroniki, połamanych bitów ale i Jazz, Haus, Soul, itp. itd......

Wszelkie propozycje mile widziane:)

Takie objawy to czesto objaw slabego wysterowania kolumn, mialem M2 i wydajnością nie grzeszy, dynaudio slyna z tego ze sa wymagajace, posłuchaj ich z rasowym neutralnym wzmacniaczem a nie zabawka od roksana.

List uzytkownika Roksana m1 i dynaudio dm 2/7 (podobieństwo głóśników, też mają tweeter d 28/2 i środek na 17tce nie wiem czy na takim samym koszu) zestawienie wzmacniacz-kolumny podobne, oprócz źródła. Opinia z goła inna, dla użytkownika jest za ciepło z dzwiękiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Witam po małej przerwie.

Kombinowałem dużo z ustawieniem i ogólnie z akustyka pokoju (ręczniki na ścianach, kołdry na podłodze, książki na parapecie, przestawione meble, itd...). Zacząłem od akustyki i nie powiem znacznie się poprawiła a zwłaszcza bas zrobił się fajniejszy. Góra troszkę zmalała - w większości zniknęło sssyczenie. Niestety dalej trochę za dużo jak dla mnie.

Na obecną chwilę "zgasiłem" kolumny. Lewa kolumna dosunięta jest blisko bocznej i tylnej ściany prawa natomiast tylnej. Obie ustawione są na wprost a nie jak wcześniej pod kątem.

Góra wycofała się, zrobiła się przyjemniejsza dla mnie. Niestety ogólnie dźwięk się trochę spierniczył.

Chwilowo tak to zostawiam, kupię dywan, obrazy itp. Pokombinuję znowu z ustawieniem kolumn oraz postaram się przyzwyczaić. A jak się trafią w normalnej cenie VA Bach to zagoszczą u mnie i zrobię porównanie. Może ja po prostu jestem uczulony na wysokie tony lub mi ten rodzaj dźwięku nie leży.

No to problem źródła z dużym prawdopodobieństwem wyeliminowany. Dalej wzmacniacz jeśli kombinacja nie ostrego i jasnego wzmacniacza z nie ostrym i jasnym źródłem z 62kami daje nad wyraz więcej góry to oczywiście zostają kolumny. A że jak ogólna opinia wskazuje że te kolumny są dość łagodne na górze to jeśli w nich jest problem, to tylko przez to że nie grają jak fabryka dała, tylko jak ktoś chciał, wówczas trza zwrócić to co fabryka dała. Chyba że się nie chce kombinować. Ostatnio kolega bmxmen podesłał mi swoje rezystory grafitowe, wlutowałem w miejsce cementowych dla wysokotonówki, jak wysokich miałem ciut za dużo to tak po tym rezystorze miałem o wiele za mało ogólnie dzwięk masy nabrał, jednak nie przypasowały mi te zmiany bo były za mocne. Może Tobie by się z tym udało, też trop, majątku nie kosztuje, ewentualnie z charakterem kondensatora popróbować. Też mam kopółkę d28 jak Ty na górze, więc zmainy powinny być pdobne.

Wydaje mi się, że jednak problem jest w tych Dynkach lub w moich uszach. Nie znalazłem żadnego złego komentarza na temat Roksan Caspian, a zwłaszcza przy połączeniu z tymi lub w podobnej klasie kolumnami (po za wpisami dwoma w tym wątku, że Roksan to zabawka czy pseudo wzmacniacz). Natomiast grzebać i kombinować przy zwrotnicach to mi się nie chce.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i wpisy .

Wymien interkonekt na VDH .

Na pewno troche pomoze , VDH troche przyciemniaja wysokie .

VDH wave , first ultimate lub inny zaleznie od bodzetu.

Moze to wystarczy.

• 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Problem rozwiązany:) Akustyka pomieszczenia poprawiona, kolumny ponownie ustawione oraz okablowanie zmienione.

Czy to faktycznie rozwiązało problem czy ostatecznie zmieniłeś kolumny lub wzmacniacz?

Jeśli rozwiązało to jaki kabel rca pomógł lub też jaki został u Ciebie na stałe?

Lub też jeśli to akustyka to co pomogło najbardziej?

Gdzieś czytałem że sieciowka komuś pomogła.. ja się zastanawiam czy takie szopki nie są wynikiem problemu z prądem np stała składowa, zmiany napięcia prądu czy brak uziemienia. Może trochę teraz głupoty gadam ale tak jak by u mnie ostrość grania zmienia się z porami dnia.. A trafo w naimie (podatne na stała skladowa) też buczalo z bardzo różnym nasileniem o różnych godzinach..

U mnie bardzo dużo wzmacniaczy gralo ostro/sucho na emitach 20 jedynie chyba nad 326 tego nie robił.

Pomijając już te wszystkie dywagacje znajomy zastąpił kiedyś excity audio physiciem bo jak twierdził to dynki dla niego krew z uszu.. ja wtedy się zastanawiałem co on za głupoty gada?

Spotkałem się kiedyś z opinią, że składanie systemu audio powinno zacząć się od zasilania. Jeśli w zasilaniu występują jakieś problemy, będą one przenoszone na pozostałe elementy posiadanego sprzętu. I wtedy nawet z definicji spokojnie grające głośniki czy wzmacniacze stają się ostre. Lepiej zapłacić 100-200 zł elektrykowi za przegląd instalacji niż wydawać tysiące na coraz to nowe zabawki, które i tak będą działały źle.Temat który sam przerabiałem na własnej skórze. W moim przypadku sprawdzenie podłączenia gniazdek elektrycznych dało O WIELE WIĘCEJ niż listwa Gigawatta.

Spotkałem się kiedyś z opinią, że składanie systemu audio powinno zacząć się od zasilania. Jeśli w zasilaniu występują jakieś problemy, będą one przenoszone na pozostałe elementy posiadanego sprzętu. I wtedy nawet z definicji spokojnie grające głośniki czy wzmacniacze stają się ostre. Lepiej zapłacić 100-200 zł elektrykowi za przegląd instalacji niż wydawać tysiące na coraz to nowe zabawki, które i tak będą działały źle.Temat który sam przerabiałem na własnej skórze. W moim przypadku sprawdzenie podłączenia gniazdek elektrycznych dało O WIELE WIĘCEJ niż listwa Gigawatta.

Masz rację ale tu bym troszkę polemizowal .. Nie spotkałem się z elektrykiem dobrym albo miało ich spotkałem ;) A już taki który zna się na takich duperelavh jak dc offset i jego wpływie czy technice audio to już wogule ...czuje że to zawód przyszłości na tym forum gdybym bym młody to bym się szkolil... druga rzecz to zle dobrany jak i dobrze dobrany kabel rca kolumnowy i podejrzewam że sieciowka potrafi zdziałać cuda..

Mam rca kupiony okazyjnie za 2k i w porównaniu do sznurowki to jak wymienić całe źródło - tak się pochwalę a co ;) a grzebiąc w głośnikowych to nawet te 10-20x droższe nie podobały mi się w moim systemie jak biedna melodika za 10 zeta/metr.. to cale audio jest jakieś zakręcone:)

Czy to faktycznie rozwiązało problem czy ostatecznie zmieniłeś kolumny lub wzmacniacz?

Jeśli rozwiązało to jaki kabel rca pomógł lub też jaki został u Ciebie na stałe?

Lub też jeśli to akustyka to co pomogło najbardziej?

Gdzieś czytałem że sieciowka komuś pomogła.. ja się zastanawiam czy takie szopki nie są wynikiem problemu z prądem np stała składowa, zmiany napięcia prądu czy brak uziemienia. Może trochę teraz głupoty gadam ale tak jak by u mnie ostrość grania zmienia się z porami dnia.. A trafo w naimie (podatne na stała skladowa) też buczalo z bardzo różnym nasileniem o różnych godzinach..

U mnie bardzo dużo wzmacniaczy gralo ostro/sucho na emitach 20 jedynie chyba nad 326 tego nie robił.

Pomijając już te wszystkie dywagacje znajomy zastąpił kiedyś excity audio physiciem bo jak twierdził to dynki dla niego krew z uszu.. ja wtedy się zastanawiałem co on za głupoty gada?

Poprawiłem akustykę i kable ale nie do końca tak jakbym chciał. Jestem dość mocno wyczulony na wysokie tony. Musiałem trochę "przydusić" kolumny i było przez chwilę ok. Lecz brakowało mi tego grania, zwłaszcza przy utworach w których dużo się dzieje. Bez opisywania szczegółów trafiłem na Focusy 220 blisko mnie i je kupiłem. To był strzał w 10 ale nie obeszło się bez ale.... wzmacniacz za słaby, potem kable i itd. Dalej miałem jeszcze trochę i czasem mam za dużo górnych dźwięków lecz te z Focusów są po prostu dużo dużo lepsze. Nie kłuje po uszach tak jak robiły to Audience.

Sprzedaj te kolumny i kup inne z lepszymi wysokotonowcami.

Nie spotkałem się z elektrykiem dobrym albo miało ich spotkałem ;) A już taki który zna się na takich duperelavh jak dc offset i jego wpływie czy technice audio to już wogule .

A ja trafiłem w dziesiątkę i wcale nie musi to być elektryk ze specjalizacją audio. Wystarczy dobry fachowiec z odpowiednim doświadczeniem w zakresie instalacji elektrycznych

• 2 tygodnie później...

Poprawiłem akustykę i kable ale nie do końca tak jakbym chciał. Jestem dość mocno wyczulony na wysokie tony. Musiałem trochę "przydusić" kolumny i było przez chwilę ok. Lecz brakowało mi tego grania, zwłaszcza przy utworach w których dużo się dzieje. Bez opisywania szczegółów trafiłem na Focusy 220 blisko mnie i je kupiłem. To był strzał w 10 ale nie obeszło się bez ale.... wzmacniacz za słaby, potem kable i itd. Dalej miałem jeszcze trochę i czasem mam za dużo górnych dźwięków lecz te z Focusów są po prostu dużo dużo lepsze. Nie kłuje po uszach tak jak robiły to Audience.

Sprzedaj te kolumny i kup inne z lepszymi wysokotonowcami.

Ciekawa sprawa bo * wstępnie* wydawać by się mogło udało mi sie wyeliminować ostrość metalicznosc i suchosci w górze pasma (dynaudio z caspianem)przez.. położenie ciężkich książek na kolumny.. hm.. wygląda na problem na linii kolumny standy podłoga.. nigdy bym na to nie wpadł bo już spróbowałem - wydawać by się mogło- wszystkiego......

Jak w temacie, poszukuję kolumn z delikatną, nie natarczywą i lekko cofniętą górą (tak mi się przynajmniej wydaje, że taka powinna być). Środek też bez bardzo mocnego natarcia a zwłaszcza wyższy środek. Chcę by były też troszkę "łaskawe" dla gorszych nagrań czy mp3 słuchanych z netu.

Posiadam Dynaudio Audience 62 i te kolumny chcę zamienić na coś używanego max do 3000zł. Po zakupie wzmacniacza Roksan Caspian M1 (specjalnie pod te kolumny bo miał być cud i miód dla uszu) a jest katastrofa. Góra często sssyczy i w ogóle wyższe partie dźwięku wyszły trochę na pierwszy plan. Nie wspomnę o radiach internetowych, których dużo słucham.

Pokój 20m2 prostokąt standardowy. Źródło to głównie Arcam rDac oraz radio analogowe. Muzyka prawie każda oprócz: Rock, Metal, Disco, Pop. Słucham dużo: Dab, Dabstep, Drum&Bas, Elektroniki, połamanych bitów ale i Jazz, Haus, Soul, itp. itd......

Wszelkie propozycje mile widziane:)

Dynaudio ma więcej niż porządne wysokotonowce i i nic tam nie powinno sssssyczeć!

De gustibus non est disputandum

Dynaudio ma więcej niż porządne wysokotonowce i i nic tam nie powinno sssssyczeć!

Z jednej strony tak.. Ale z drugiej trzeba pamiętać że sam głośnik to nie wszystko.. jest jeszcze strojenie kolumny pewnie ono określa jak zagrają głośniki

Kuźwa, wam za dużo góry, za ostra, za metaliczna, za twarda a ja przewaliłem tyle monitorów i poza jednymi Paradigmami to zawsze miałem wrażenie braku blasku, iskry, zawsze ta góra gdzieś była lekko lub bardziej przytemperowana, zaokrąglona, zmiękczona, ja to nazywam "audiofilsko przekombinowana" a już w Dynkach, które miałem lub mam to wybitnie słyszę tę manierę i nawet super przejrzyste, neutralne piece tego nie zmieniały. Jednak każdy z nas inaczej odbiera brzmienie sprzętu.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Kuźwa, wam za dużo góry, za ostra, za metaliczna, za twarda a ja przewaliłem tyle monitorów i poza jednymi Paradigmami to zawsze miałem wrażenie braku blasku, iskry, zawsze ta góra gdzieś była lekko lub bardziej przytemperowana, zaokrąglona, zmiękczona, ja to nazywam "audiofilsko przekombinowana" a już w Dynkach, które miałem lub mam to wybitnie słyszę tę manierę i nawet super przejrzyste, neutralne piece tego nie zmieniały. Jednak każdy z nas inaczej odbiera brzmienie sprzętu.

Ano każdy inaczej słyszy:) Ja od pierwszych Dynaudio miałem za dużo góry.

Ano każdy inaczej słyszy:) Ja od pierwszych Dynaudio miałem za dużo góry.

Pod jaki piecyk podpiąłeś te kolumny...

De gustibus non est disputandum

Audience 62 grały z Caspian m1. Potem fokusy 220 i naim supernait 1. Dalej jest dużo góry tyle, że w lepszym wydaniu. No i przyzwyczaiłem się do tego. Ale to temat szeroki i długi. Teraz bardziej przeszkadza mi wyżaza średnica. Testuję lepsze kable i one ją właśnie wypychają so przodu.

Audience 62 grały z Caspian m1. Potem fokusy 220 i naim supernait 1. Dalej jest dużo góry tyle, że w lepszym wydaniu. No i przyzwyczaiłem się do tego. Ale to temat szeroki i długi. Teraz bardziej przeszkadza mi wyżaza średnica. Testuję lepsze kable i one ją właśnie wypychają so przodu.

Jakie źródło i kable masz obecnie?

Źródło to arcam rdac. Głośnikowe xlo pro600 a ic to linn black. Właśnie testuję ic Cardasa Quadlink 5c.

I jak się podoba? wpialem dzisiaj irdaca2 i wyeliminował zmiekczyl wyostrzenia ale było dość jasno/ Neutralnie po czym wpialem najtańszy purist audio design vesta i to było - nna pierwszy rzut ucha- to czego szukałem .. dawno nie słyszałem takiego ic .. poszukam jeszcze wad np nie jest zbyt szybki.. Ale polecam spróbować może o to Ci chodzi spróbuj pożycz od s4home jak Ci nie przypasuje to najwyżej oddasz.. to jest inne granie niż większość kabli na rynku.. barwa dzwiecznosc góra wydaje się świetna.. caspian nie do poznania ..posłucham go jeszcze zanim znajdę wady;)

Monitor Audio Gold 20 3000 zł

?

I jak się podoba? wpialem dzisiaj irdaca2 i wyeliminował zmiekczyl wyostrzenia ale było dość jasno/ Neutralnie po czym wpialem najtańszy purist audio design vesta i to było - nna pierwszy rzut ucha- to czego szukałem .. dawno nie słyszałem takiego ic .. poszukam jeszcze wad np nie jest zbyt szybki.. Ale polecam spróbować może o to Ci chodzi spróbuj pożycz od s4home jak Ci nie przypasuje to najwyżej oddasz.. to jest inne granie niż większość kabli na rynku.. barwa dzwiecznosc góra wydaje się świetna.. caspian nie do poznania ..posłucham go jeszcze zanim znajdę wady;)

Ten Cardas to chyba do innego systemu. U mnie jedzie wyższa średnica niczym koń:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.