Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo duże kolumny - jaki model polecacie?

dex123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i przepraszam za może glupie pytanie.

Chciałbym kupić jakieś duże kolumny do pokoju 25m^2. Nie jestem jakimś pasjonatem sprzętów ani muzykiem co do dźwięku nie mam dużych wymagań.

Pytałem się kumpla to mówił że największe jakie on zna to Altus 300 a większe to są tylko estradówki ale one nie nadają się do pokoju. Oglądałem na allegro te "estradówki" to fajnie wyglądają ale przeważnie też około metra wysokości mają.

Znacie jakieś bardzo duże modele kolumn? Używane w dobrym stanie albo nowe do 2000zł za pare.

z góry dzięki

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i przepraszam za może glupie pytanie.

Chciałbym kupić jakieś duże kolumny do pokoju 25m^2. Nie jestem jakimś pasjonatem sprzętów ani muzykiem co do dźwięku nie mam dużych wymagań.

Pytałem się kumpla to mówił że największe jakie on zna to Altus 300 a większe to są tylko estradówki ale one nie nadają się do pokoju. Oglądałem na allegro te "estradówki" to fajnie wyglądają ale przeważnie też około metra wysokości mają.

Znacie jakieś bardzo duże modele kolumn? Używane w dobrym stanie albo nowe do 2000zł za pare.

z góry dzięki

Znalazłem coś takiego na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę ponad 1m

Klipsch ma bardzo wysoką skuteczność.

Polecam

Ukryta Zawartość

Czasem się zastanawiam po co niektórzy są na tym forum. Gość pyta konkretnie co potrzebuje więc jak ktoś umie pomóc to niech to zrobi a nie nabija posty. Chodzi o duże kolumny a nie o jakość dźwięku koledze co napisał. Ja też kiedyś szukałem dużych kolumn nie potocznie żeby na nich słuchać tylko żeby zrobić stół pod gramofony i mikser

Chodzi o duże kolumny a nie o jakość dźwięku koledze co napisał. Ja też kiedyś szukałem dużych kolumn nie potocznie żeby na nich słuchać tylko żeby zrobić stół pod gramofony i mikser

Tyle, że na tym forum raczej szukamy jakości dźwięku. Są inne fora - jak elektroda ( gdzie też mam konto - w innym celu niż tutaj ).

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

To jest dyskusją z rodzaju co lepsze: większe - mężczyźni albo grubsze - kobiety. Na 25 m kw. miałem duże Mission M34i grające bardzo kiepsko i małe Monitor Audio Br2 grające rewelacyjnie dobrze. Z tych ostatnich dźwięk był czystszy, muzykalniejszy, dokładniejszy, z lepszą stereofonią, lepszym basen i w ogóle pod każdym względem. Do tego nie męczył przy długim słuchaniu.

Jak chcesz koniecznie duże kolumny to popatrz na:

Cerwin Vega

powinny sprostać wymaganiom

kiedyś Amerykańska legenda z Polskimi korzeniami dziś jak większość produkcji....

Ale do dużych kolumn potrzebny jest duży wzmacniacz za to mina sąsiada bezcenna.

Czasem się zastanawiam po co niektórzy są na tym forum. Gość pyta konkretnie co potrzebuje więc jak ktoś umie pomóc to niech to zrobi a nie nabija posty. Chodzi o duże kolumny a nie o jakość dźwięku koledze co napisał. Ja też kiedyś szukałem dużych kolumn nie potocznie żeby na nich słuchać tylko żeby zrobić stół pod gramofony i mikser

Przyganiał kocioł garnkowi , ale sam to nic konkretnego nie napisałeś;) ;/

O co więc chodzi ?

Za 1600zł można kupić Mission m35i przy nich tonsil 300 to pażdzieżowa wydmuszka, jeśli chodzi o materiały i brzmienie, tylko szkoda ich jak mają być tylko duże i nie grać bo ktoś podłączy je pod słaby i zły wzmacniacz :(

Z dużych i niedrogich Magnat quantum 2002.

Chcesz potworki, choć nie pozbawione odrobiny sznytu? Moja propozycja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Po co tak wielkie kolumny do domu ?

Może lepiej młot pneumatyczny ?

Młot to nie bo nie da się na nim kaktusa w doniczce postawić ;)

u

Przyglądam się teraz wszystkim propozycjom i czytam po necie recenzje o tych modelach i im wiecej czytam tym mniej wiem bo troche to dla mnie zaskomplikowane :) nie wziolem pod wage tez ze moja miniwieza Yamaha pianocraft CRX-E320 ma oryginalnie malutkie glosniczki Nominal input 40 watts, Resistance 6 Ohms i jak podepne takie olbrzymie to to może sie spalić albo nie grac.

Hyba trzeba w takim razie kupić wzmacniacz minimum 100 watowy 8ohm i podłaczyć go

do yamahy i dopiero do tego wzmacniacza duze kolumny. Czy to dobry pomysł?

Czy dobry będzie do takich zeus tonsil na przykład będzie się nadawał

SHERWOOD AX-7R / Dual Mono / Opus 7 moc 2x90 wat pobór 450 wat

bo mi sie w oczy rzucil na allegro zlotym wygladem :)

albo nówka Yamaha A-S201 2x100 wat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomyśl o zeusach znajomy mi kiedyś opowiadał jak jego kumpel słucha tych kolumn u siebie na 12 metrach po nie całym tygodniu już fuga z drewnianych okien wypadła w drugim zaczęły pękać tynki.Co dalej nie wiem bo już dawno kolegi nie widziałem ale należy pamiętać że salon masz 2 razy większy więc ma się dźwięk gdzie rozlać.Pomyśl o tej propozycji bo czuję że będzie efekt wow i banan na twarzy.

Zeusy to należałoby przerobić- dać NORMALNĄ zwrotnicę, niższy podział (basy nie mają w ogóle filtra), zmienić GDWT na coś przetwarzającrgo szerszy zakres. Wtedy może byłoby ok.

a Co będzie lepsze do tych Tonsil Zeusów Yamaha A-S201 czy Sherwood AX-7R

Co sądzicie o czymś takim LDM PDP-815V 800W :) solidnie to wygląda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ani jeden ani drugi nie nagłośni tych kolumn.

Weź sobie wspomniane Klipsch F30 i dobierz do nich przeciętny wzmacniacz 2x45W.

Rozumiem że chodzi o efekt przesuwania ścian? Przy takiej konfiguracji będzie zapewniony.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.