Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha R-S300 vs Onkyo TX-8020

szeregowiecsosnowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Przymierzam się do zakupu jednego z tych 2 urządzeń. Mieliście styczność? Muzyka house, funk, soul i wiele innych ale najwięcej słucham tych wcześniej wymienionych. Pokój ok 15m2, kolumny B&W DM600i, preferowana charakterystyka brzmienia raczej wyrównana, minimalnie w stronę chłodnego, lekko konturowego, jednak też bez przesady, nie może nie być basu. Generalnie byłem 100 % za Onkyo (świetne recenzje - czasami aż zbyt), ale dzisiaj porównałem na szybko Yamahę R-N301 z Onkyo TX-NR626 (wiem, kinówka...) i moją uwagę zwróciło to, że Onkyo na tle Yamahy praktycznie nie miało basu... Powtarzam, wiem że to ampli av, ale boje się, że i ten 8020 będzie miał tak samo, każdy producent w końcu ma swoje cechy charakterystyczne. I proszę nie piszcie, że można w tej cenie kupić coś używanego, wiem to i wcale takiej możliwości nie wykluczam, ale narazie proszę osoby w jakiś sposób obeznane o porównanie tych dwóch sprzętów. z góry dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/126072-yamaha-r-s300-vs-onkyo-tx-8020/

Fakt, kinówki z wzmacniaczem stereo porównywać nie należy, bo można wyciągnąć krzywdzące dla marki reprezentującej amplituner kinowy, wnioski.

Jednak faktycznie 8020 z niskimi tonami jest skromne, choć nie wynika to z małej ilości, braku wyeksponowania, ale bardziej średniej dynamiki tego amplitunera.

W takich gatunkach i z tymi kolumnami kup jak chcesz nowy i coś za podobne pieniądze, ale jednak wzmacniacz, będzie trochę lepiej względem amplitunera. Tuner można oddzielnie kupić fajny, cyfrowy za parę złotych.

wzmacniacz, będzie trochę lepiej względem amplitunera.

To w takim razie co polecasz? Za rs300 przemawia fakt, że to model schodzący i można go kupić tanio, a jest całkiem nieźle wykonany. Jak myślisz w co się pchać?

Witaj,

Yamaha w stosunku do Onkyo ma wyraźnie podkreślone skraje pasma, tak więc przy bezpośrednim porównaniu mogłeś rzeczywiście odnieść wrażenie większej ilości basu ze strony amplitunera Yamaha.

Z mojej jednak strony, jeśli duży nacisk kładziesz na jakość dźwięku, spójrz np. na wzmacniacz BC Acoustique EX-202.1 (http://q21.pl/bc-acoustique-ex-202-1.html), który zaoferuje znacznie więcej w kwestii spójności, dokładności i dynamiki, basu.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.