Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 10.000zl

Anon

Rekomendowane odpowiedzi

Focal aria 948

Arie kosztują 12600-15600zł (w zależności od wykończenia).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Prosze bardzo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W czym aria jest lepsza niz chorus

Chorusy dla mnie zawsze grały dźwiękiem o pół tonu wyżej niż potrzeba troszkę sucho i zbyt teatralnie. Aria gra pełniejszym dźwiękiem, bardziej poukładanym i odrobinę cieplejszym.

Dzieki. Ale jak gora? Mi w chorusach podobalo sie to co tworzyly woodery. Przede wszystkim piekna srednica. Gora natomiast dno... Jak z gora w ariach?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Fakt w Chorusach była troszkę szeleszcząca, lekko sykliwa. Trzeba było bardzo dobrze dobrać elektronikę. W ariach jest już bardziej wygładzona ale nie mniej selektywna. Arie pod tym względem są bardziej uniwersalne. Piszę bardziej bo także nie można przesadzić i podłączyć czegokolwiek. Tu raczej bardzo wskazany odsłuch na własnym sprzęcie. Warto posłuchać.

Dzieki. Ale jak gora? Mi w chorusach podobalo sie to co tworzyly woodery. Przede wszystkim piekna srednica. Gora natomiast dno... Jak z gora w ariach?

Góra lekko ostra. Dźwięki talerzy nie dają o sobie zapomnieć.

Z tego co gadałem ze sprzedawcą to Focal Polska teraz będzie dystrybutorem Focali, a nie Trimex. Cena na parze Arii 926 o tysiąc zł w górę. Za taką kasę to z "braku-laku" wolałbym już Tannoya xt8f, a te 15%-20% i tak salony schodzą z ceny

Z tego co gadałem ze sprzedawcą to Focal Polska teraz będzie dystrybutorem Focali, a nie Trimex.

Na stronie focalaudio.pl, rzeczywiście pojawiły się kolumny, a z 2 miesiące temu ich nie było więc z ze zmianą dystrybutora to widać prawda.

Ciekawe co z gwarancją od Trimex. Czy będzie uznawana przez nowego dystrybutora? Bo może być kłopot z szukaniem pomocy u starego jeśli już tym nie handlują.

Zapytam jeszcze by nie zakładać nowego wątku. Miał ktoś okazję porównać B&W CM9 S2 do Focal aria 948. Jak wrażenia. I czy taką Arię jest w stanie napędzić wzmacniacz 80W/8ohm bo to dosyć duże głośniki.

Nie pierwsza to i nie ostatnia zmiana dystrybucji. Trimex będzie miał dostęp do części do Focala do napraw gwarancyjnych, tak samo jak serwisują nadal NADa (będącego od 2 lat w dystrybucji Audio Klanu).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Na tak ogólne pytanie nie da się odpowiedzieć. Nic nie wiemy o preferencjach, repertuarze. Mnie się wydaje, że najlepsze będzie coś polskiego. W zależności od gustu ESA, Harpia, Sounndeco czy Studio 16 Hertz. Zachodnia konkurencja za podobną klasę dźwięku żąda więcej pieniędzy.

Taki pomieszczenie to trzeba kolumnę z dużą ilością przetworników

http://sklep.rms.pl/polk-audio-rti-a9-rtia9-kolumny-podlogowe-2szt

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Nie znam tego wzmaka, ale Tannoy DC8T to bardzo dobry glosnik w tej cenie.

B&W CM9 wedlug mnie to kiepski glosnik. Zawsze go odradzalem po odsluchu na caspianie.

Wieza STEREO Technics :)

Gość

(Konto usunięte)

B&W CM9 wedlug mnie to kiepski glosnik. Zawsze go odradzalem po odsluchu na caspianie.

Też kiedyś podobnie myślałem o moich "paździerzach"...po podpięciu do mojej Joli zacząłem się do nich modlić... ;-)

Zestawienie kolego...zestawienie...

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Też kiedyś podobnie myślałem o moich "paździerzach"...po podpięciu do mojej Joli zacząłem się do nich modlić... ;-)

Nie do końca. Słuchałem ostatnio CM6. I było to samo co słyszałem przy każdych B&W gdziekolwiek by to nie było i z czym to nie gralo. Jest jakas taka maniera tych glosnikow ze moje uszy po porostu drażni. Wnioskuje ze mam wrażliwsze ucho w jakimś małym zakresie w okolicy sybilantow, bo duzo ludzi jakoś przełyka to z uśmiechem na twarzy. A ja po prostu mrożę oczy jak słucham b&w ;)

Gość

(Konto usunięte)

Nie do końca. Słuchałem ostatnio CM6. I było to samo co słyszałem przy każdych B&W gdziekolwiek by to nie było i z czym to nie gralo. Jest jakas taka maniera tych glosnikow ze moje uszy po porostu drażni. Wnioskuje ze mam wrażliwsze ucho w jakimś małym zakresie w okolicy sybilantow, bo duzo ludzi jakoś przełyka to z uśmiechem na twarzy. A ja po prostu mrożę oczy jak słucham b&w ;)

Osobiście sybilanty słyszę bardzo mocno w mowie potocznej...

B&W CM9 wedlug mnie to kiepski glosnik

To trzeba było posłuchać CM8, te dopiero grają dziwnie jak na swoją cenę. Natomiast mnie CM9 się spodobał. Chciałbym jednak porównać go z czymś innym, bo wzmacniacz już prawie wybrany. Będzie Cambridge Audio CXA80. Jeszcze się trochę waham, bo gra u mnie już kilka godzin i jest pięknie z górą, pięknie ze środkiem i gorzej z dołem. Nie ma tam tragedii, ale ciut brakuje. Zrzucam to jednak na karb moich kolumn JBL Northridge E 80, które zostały kiedyś kupione po to by wyciągnąć maksymalnie dużo góry kosztem całej reszty. Tak wtedy lubiłem. Mało tego dokupiłem jakieś grube miedziane kable, ale przeplecione srebrnymi żyłami co też podobno wpływa na górę.

Szukam więc teraz kolumn podłogowych i moje typy to właśnie CM9 S2 i Focal chorus 816 lub 826 oraz aria 948 (ta będzie za duża do mojego 25-30m2. pokoju, ale z drogiej strony może warto spróbować. Jakby ktoś jeszcze coś zaproponował to wezmę pod rozwagę.

Sluchalem cm1, cm5, cm8, cm9, 383, 384...zaden nie gral dobrze an zestawieniach z Marantz, Roksan, Mcintosh, Leema. Przereklamowane glosniki.

Wieza STEREO Technics :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.