Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

...I zaczyna się żonglowanie klockami...bo koledze, nie tobie, musi się podobać...I koniecznie musi być akceptacja forum...

...kolega przyniesie TAKĄ płytkę i włączy TAKIE kilka sekund utworu na którym słyszał u siebie dźwięki, których nie słyszy na twoim sprzęcie i na odwrót bo usłyszy dźwięki u ciebie których nie słyszał u siebie... po czym obydwoje usiądziecie w milczeniu w kucki zastanawiając się co z tym aduio jest nie tak...

Natomiast podawałeś przykład takiej metalowej misy. Akurat tej nie mam i nie miałem

Kiedys ktos przyniósł do klubu taka misę. No i działała :) Było inaczej.

Po pięciu latach to już dawno powienieneś wiedzieć, żeby pisać w jednym poście najwyżej po jednym punkcie.

Bo nikt dalej nie doczyta.... :)

i najlepiej drukowanymi .... bo się zaciął capslock a w ogóle to pisze bez polskich znaków bo siedzi w np. w Peru

a w ogóle to miałbym wyrzuty sumienia, że nabijam sobie posty....

Edytowane przez lowfi81

A może inaczej:

Dla wszystkich myślących, czy firmy z segmentu wyższego budżetowego bawiły by się w tłumienie drgań, jeżeli to absolutnie nie miałoby wpływu?

Ot np. .........

Odpowiedź jest banalnie prosta. Producenci od pewnego pułapu dbają o to by sprzęt był gotowy do użytku bez zbędnych dodatków zewnętrznych i np. takie rzeczy jak buczące czy drgające trafo w dobrze wykonanym wzmacniaczu nie ma prawa się zdarzyć. W związku z tym na etapie projektowania i produkcji wyższej klasy urządzeń dba się również o zabezpieczenie ich konstrukcyjnie przed drganiami i wibracjami własnymi, a także od podłoża. Producenci wiedzą, że to ma znaczenie i choć powoduje wzrost kosztów to jednak to robią. Ciekawe przy tym, że nie stosują fabrycznie np. żadnych niezwykłych bezpieczników, a także nikt, często w bardzo szczegółowych instrukcjach, nie zaleca aby stawiać urządzenia na specjalnych platformach. Mówi się zwykle o stabilnym podłożu i prawidłowej wentylacji.

cd...

23. Pamiętaj, że gdy ktoś z użytkowników napisze że jest zadowolony ze swojego sprzętu i nie zamierza go zmieniać to wiedz, że zależy mu abyś i ty również miał taki sam dobrze grający sprzęt.... chyba że nie jesteś pewny co do szczerych intencji kolegi z forum wówczas istnieje duże prawdopodobieństwo, że jego sprzęt widnieje już na znanych portalach aukcyjnych.

Edytowane przez lowfi81

Ciekawe przy tym, że nie stosują fabrycznie np. żadnych niezwykłych bezpieczników, a także nikt, często w bardzo szczegółowych instrukcjach, nie zaleca aby stawiać urządzenia na specjalnych platformach. Mówi się zwykle o stabilnym podłożu i prawidłowej wentylacji.

Z pewnościa by zalecali, gdyby byli również producentami takowych.

Jak sobie wyobrażasz sprzedawać coś, co ma chrakteryzować się jakością i odpowiednią ceną i jeszcze zalecać dokupywanie gadżetów od innych, by dobrze zagrałao? Absurd marketingowy.

Edytowane przez jar1

24. Pamiętaj, że na forum funkcjonują szajki NAGANIACZY i ODGANIACZY, czasem jedni bywają zarazem drugimi lub bywa, że nie kierują się żadnymi intencjami i wówczas są oni nazywani potocznie TROLAMI...

Edytowane przez lowfi81

24. Pamiętaj, że na forum funkcjonują szajki NAGANIACZY i ODGANIACZY, czasem jedni bywają zarazem drugimi lub bywa, że nie kierują się żadnymi intencjami i wówczas są oni nazywani potocznie TROLAMI...

No widzisz, teraz to przynajmniej twoje teksty zostaną zauważaone. Przynajmniej zaczną wk..ć co niektórych :)

No widzisz, teraz to przynajmniej twoje teksty zostaną zauważaone. Przynajmniej zaczną wk..ć co niektórych :)

ciekawe czy zdenerwują bardziej naganiaczy, odganiaczy czy troli ...

Bo nikt dalej nie doczyta.... :)

Obalam Twoją tezę.

Ja czytam :)

Wprowadzasz forumowiczów w błąd :D

Czy też mi się teraz wydaje, że czytam całość bo tak mi mówi moja wiara?

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Z pewnościa by zalecali, gdyby byli również producentami takowych.

Jak sobie wyobrażasz sprzedawać coś, co ma chrakteryzować się jakością i odpowiednią ceną i jeszcze zalecać dokupywanie gadżetów od innych, by dobrze zagrałao? Absurd marketingowy.

Faktycznie absurd, bo wg opisanej przez Ciebie zasady każdy producent sam robiłby wszystkie elementy np. kondensatory, tranzystory, lampy, etc. a jednak korzystają z najlepszych komponentów innych marek, dlaczego więc nie mieliby wstawić innego bezpiecznika? Odpowiedź jest oczywista....... bo ten element nie wpływa na brzmienie i wystarczy tylko, że spełnia wymagane parametry.

Edytowane przez audiofan01

Faktycznie absurd, bo wg opisanej przez Ciebie zasady każdy producent sam robiłby wszystkie elementy np. kondensatory, tranzystory, lampy, etc. a jednak korzystają z najlepszych komponentów innych marek, dlaczego więc nie mieliby wstawić innego bezpiecznika? Odpowiedź jest oczywista....... bo ten element nie wpływa na brzmienie i wystarczy tylko, że spełnia wymagane parametry.

Każdy ma własne oczywiste odpowiedzi, odpowiednie do wiedzy i możliwości pojmowania.

Oczywista oczywistośc subiektywności.

Gość

(Konto usunięte)

Natomiast podawałeś przykład takiej metalowej misy. Akurat tej nie mam i nie miałem ale mam inne metalowe rezonatory i ich wpływ jest słyszalny.

podobna misa była zainstalowana w pokoju ayona z kolumnami lumen white, na audioshow, i dźwiek był niezły

nie wiem na ile to zasługa tego gażetu:) ulokowana była nasrodku za kolumnami :)

Obalam Twoją tezę.

Ja czytam :)

Wprowadzasz forumowiczów w błąd :D

A to przepraszam. Pomyliłem się.

ciekawe czy zdenerwują bardziej naganiaczy, odganiaczy czy troli ...

Dobrego trolla nic nie zdenerwuje. :)

są już niezależne i takie pomiary wielokrotnie wstawiałem

Napisałem że rzetelne. To nie wyklucza, że są marketingowe.

Na tym polega tworzenie mitów.

Opowiedz, jak są tworzone audio mity ? Np. o formowaniu brzmienia kablami ? Może być Mitami.

W schowku może być bum.

To dobrze czy źle ?

Pierdziawki nigdy nie zagrają poprawnie basu :)

Ale mogą go zagrać bardzo przyjemnie. Odwrotne sytuację też często występują. Nie pierdziawki grające słaby bas.

Dopóki nie przeprowadzisz doświadczenia i tego zweryfikujesz, pozostanie jedynie aktem wiary.

Dopóki nie przeprowadzisz prawidłowego technicznie doświadczenia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Użytkownik malikali dnia 01.04.2016 - 10:58 napisał

Pierdziawki nigdy nie zagrają poprawnie basu :)

Ale mogą go zagrać bardzo przyjemnie. Odwrotne sytuację też często występują. Nie pierdziawki grające słaby bas

czyli patrz punkt 1.

1. Jeśli kupisz coś taniego to oznacza, że to prawdopodobnie będzie to słabe granie, ale drogi sprzęt często okazuje się być gorszy od tego taniego.

Mam to w pokoju podobnie jak jonizatory powietrza, których działania też nie słychać, ale w pokoju przebywa się bardzo przyjemnie, świetnie się śpi i w sumie nie chce się wychodzić na zewnątrz.

Można też sobie zapalić "trawkę" ;-). Podobno też daje doskonałe efekty. Ja stosuję przeważnie Jacka Danielsa i tym podobne wynalazki. W małych ilościach oczywiście, choć zdarzają się czasem też i większe ilości.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Np. o formowaniu brzmienia kablami ? Może być Mitami.

Ależ to akurat nie jest mit, bo fakt potwierdzony przez większość audiofili - z własnego doświadczenia.

Mity powstają z przekonań i wiary nie popartych doświadczeniami.

Dopóki nie przeprowadzisz prawidłowego technicznie doświadczenia

Ja tylko takie przeprowadzam.

Ależ to akurat nie jest mit, bo fakt potwierdzony przez większość audiofili - z własnego doświadczenia.

Ale "potwierdzony" bez świadków :-).

Mity powstają z przekonań i wiary nie popartych doświadczeniami.

Powstają też poparte nieprawidłowymi technicznie doświadczeniami.

Ja tylko takie przeprowadzam.

Z opisów to nie wynika.

25. Kable audio powinny być maksymalnie krótkie wówczas dźwięk jest najlepszy, bo takie są prawa fizyki, ale musisz też wiedzieć, że nie tylko prawa fizyki decydują o tym czy dźwięk będzie dobry czy zły wówczas to dłuższe kable zagrają lepiej od tych krótszych, chyba że jest to połączenie bezprzewodowe i wówczas nie masz problemu, bo jesteś już poza wpływem zagadnień hi,fi-end, lub nawet entry audio.

Każdy ma własne oczywiste odpowiedzi, odpowiednie do wiedzy i możliwości pojmowania.

Oczywista oczywistośc subiektywności.

Faktycznie. Wszyscy specjaliści we wszystkich firmach audio muszą być jednak ograniczeni w tym zakresie i nie potrafią ogarnąć takiej prostej rzeczy jak bezpiecznik, bo to poważna sprawa, trzeba mieć "sztab i zaplecze badawcze" na miarę co najmniej firmy Verictum.

Żona z kuchni poświadcza.

Tak, na przykład test Wielkopolski .

Z opisów to nie wynika.

Ale tak jest.

26. Możesz słuchać gazet o tematyce audio nie posiadając żadnego sprzętu, możesz również zamiast periodyków papierowych słuchać ich w formie audiobooków na swoim sprzęcie. Możesz też słuchać tylko akustyki pomieszczenia bez gazet i sprzętu.

27. Czasem kolumny graja bez wykresów, czasem wykresy grają mimo, iż nie ma kolumn. Sam musisz zdecydować, którą iść drogą.

oj, tam.

Może pojawią się inne? Pierwszy krok został poczyniony. Poczekajmy.

Pomiary kabli głośnikowych też na początku były tylko marketingowe.

Już tyle tych "pomiarów" było ....

Nie można udowodnić czegoś co jest nieprawdziwe. Dlatego zawsze takie pomiary będą miały wartość wyłącznie marketingową.

Tak, na przykład test Wielkopolski .

Zgadza się ten test nie do końca był prawidłowy technicznie. Niemniej to wystarczyło do tego żeby słyszący stracili swoje wspaniałe, znane z opisów na AS, zdolności.

Ale tak jest.

Możliwe.

Z opisów to nie wynika.

Lechu,

Z Jarem nie ma co dyskutować, chyba, że dla zabawy. On jest przecież znanym kawalarzem i nie traktuje swoich wpisów poważnie. Jak każdy troll ;)

On pisze, bo lubi się droczyć ;)

On pisze, bo lubi się droczyć

Wiem. Nie przeszkadza mi to.

Już tyle tych "pomiarów" było ....

Pomiary już są, natomiast nigdy nie było ani nie będzie takiego testu, który udowodni, ze kable nie grają.

Ten fakt jest nie do obejścia.

Stąd też taka sraczka u niesłyszacych :)

• Pokaż nowe odpowiedzi