Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

poczytaj recenzje instrumentów - są takie same

tylko wiecej w nich faktów i fachowych terminów bo recenzenci hifi mają większą wyobraźnie - muzyk zwykle nie jest felietonistą lub dziennikarzem :)

to dotyczy tez innych dziedzin - opisów win, kaw, piw, perfum

też mozna sobie je w dupe wsadzić

Edytowane przez biniek84

To zdaje się, że dochodzimy do jednego konsensusu.

99,9% opisów dźwięku urządzeń elektryczno-elektronicznych czy to z recenzji na tym forum, czy recenzji audiofilskich na necie można sobie w d..ę wsadzić.

Są warte tyle, co nic.

Są przekolorowane, przesadzone, nadużyto w nich przymiotników, w kompletnej większości nie mają żadnego pokrycia w realnym doświadczeniu odsłuchowym.

Aye?

I tego się trzymaj. Wszystko gra tak samo, wszystkie whiskacze i piwa smakują tak samo, nawet kobity (w ślepym teście) niespecjalnie różnią się od siebie. Więc po co przepłacać? ;-) Pozwól tylko tym, którzy sądzą inaczej, żeby pozostali przy swoim zdaniu i opisywali (jak umieją) swoje wrażenia - nawet jeśli błądzą. Świat będzie przyjemniejszy i bardziej różnorodny - a już to forum na pewno. ;-)

Edytowane przez twonk

Chcesz powiedzieć, ze dziecko nie rozróżnia głosu włąsnej matki, jeśli nie moze dokonać porównania w najkrótszym okresie czasu?

Okres czasu to tak jakby pleonazm ;-)

Nie, tego nie chcę powiedzieć, bo nie wiem, czy nie ma drugiej osoby, która ma bardzo podobny głos.

Poza tym niemowlę rozpoznaje także po zapachu.

Nie zdarzyło Ci się pomylić kogoś w rozmowie telefonicznej po głosie?

A tak na koniec, chyba nie piszemy tu o różnych głosach, tylko o stosunkowo niewielkich różnicach.

I nie piszę, że różnic w sprzęcie nie ma. Piszę, że najczęściej są tak mało znaczące, że trudno je nawet wychwycić.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

W szybkim testowaniu, odwołującycm się jedynie do pamięci sensorycznej identyfikować można jedynie czy bodzeic jest czy nie ma. W danym przypadku jest to, czy słyszy się dźwiek czy nie.

Natomiast porównanie to już odwołanie się do tego, co zostało zapamietane i przeprowadzenie procesu weryfikacji przez mózg. Jeśli wyelimuje się ten drugi człon, nikt nie jest w stanie stwierdzić róznicy pomiędzy bodźcami.

To podobnie, gdyby do dziecka zaczęły co 1 sekunde mówić inne kobiety naśladując jego matkę. Po chwili zacznie płakać, bo będzie zupełnie zdezorientowne.

Edytowane przez jar1

I tego się trzymaj. Wszystko gra tak samo, wszystkie whiskacze i piwa smakują tak samo, nawet kobity (w ślepym teście) niespecjalnie różnią się od siebie. Więc po co przepłacać? ;-) Pozwól tylko tym, którzy sądzą inaczej, żeby pozostali przy swoim zdaniu i opisywali (jak umieją) swoje wrażenia - nawet jeśli błądzą. Świat będzie przyjemniejszy i bardziej różnorodny - a już to forum na pewno. ;-)

A smakują tak samo? Oh really?

Tylko pewnie wiesz, że wszystkie whisky typu blended powstają w oparciu o wzorzec, a testowane są przez zawodowych testerów, po to, by każda partia smakowała tak samo jak poprzednia. I jakoś im się to udaje.

No nie wiem, czy znajdzie się taki facet, który nie odróżni 20 latki od 40 latki. Nawet z zawiązanymi oczami.

poczytaj recenzje instrumentów - są takie same

Ale mu tu nie rozmawiamy o instrumentach muzycznych, a urządzeniach elektronicznych którym są przypisywane cechy, typowe dla instrumentów.

Czy ja kiedykolwiek napisałem, że piwo, kawy, kobiety i perfumy nie różnią się od siebie?

Cały czas skupiam się wyłącznie na jednym aspekcie, z całej tej techniki audio.

Urządzeniach elektryczno-elektronicznych spełniających normy hi-fi :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ale mu tu nie rozmawiamy o instrumentach muzycznych, a urządzeniach elektronicznych którym są przypisywane cechy, typowe dla instrumentów.

Czy ja kiedykolwiek napisałem, że piwo, kawy, kobiety i perfumy nie różnią się od siebie?

Cały czas skupiam się wyłącznie na jednym aspekcie, z całej tej techniki audio.

a ja Ci probuje udowodnic ze testem jakim chcesz sprawdzic rozróżnianie sprzętów hifi nie da się tego zrobić - najbliższy przykład z instrumentami bo też angażuje to nasz słuch - nie rozumiesz tej analogii?

a moze uznajesz że ten test jest zasadny wyłącznie przy hifi bo w innych dziedzinach dopuszczasz jego bezzasadność?

Edytowane przez biniek84

Cał błąd w takim rozumowaniu polaga na założeniu, że jeśli :"hifi" to nie ma żadnch różnic w tym, co dochodzi do człowieka.

Reszta jest tylko implikacją i pochodną tego założenia.

A to jest jednie wygodna i nie poparta instrumentalnie teza.

Edytowane przez jar1

Ale nie przepijając co 0,5s, bo na tyle trwała jest pamięć sensoryczna :)

Nie wiem na ile uważasz Wikipedię za źródło danych, ale tam stoi troszkę wyższa wartość, tak jakieś nawet 40 razy.

A jesteś w stanie to udowodnić? ;-)

Jasne, w ślepym teście - ale u Ciebie w domu, Ty opłacasz przejazd, zakup piw, kobiet i perfum :)

Mi już się kończą rezerwy finansowe, żeby badać zjawisko "brzmienia" DAC'ów, a tym bardziej doświadczenia pochodnego którego koncepcja zrodziła się w wyniku toku dyskusji :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Nie wiem na ile uważasz Wikipedię za źródło danych, ale tam stoi troszkę wyższa wartość, tak jakieś nawet 40 razy.

Właśnie skorelowałem to z wiki ;)

"Pamięć sensoryczna, pamięć ultrakrótka, USTM (Ultra-Short Term Memory), rejestr sensoryczny, pamięć zmysłów - jeden z trzech podstawowych systemów pamięci człowieka obok pamięci krótkotrwałej i pamięci długotrwałej. Charakteryzuje się tym, że:

ma krótki czas trwania (do ok. 0,5 s),"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale ja specjalistą w tej dziedzinie nie jestem....

Ukryta Zawartość

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Jasne, w ślepym teście - ale u Ciebie w domu, Ty opłacasz przejazd, zakup piw, kobiet i perfum :)

Mi już się kończą rezerwy finansowe, żeby badać zjawisko "brzmienia" DAC'ów, a tym bardziej doświadczenia pochodnego którego koncepcja zrodziła się w wyniku toku dyskusji :)

Ale win dobrej jakości nie odróżnisz od siebie, tak samo jak kabli głośnikowych.

Nie dlatego ze nie masz smaku czy słuchu, po prostu nie miałeś z nimi styczności.

Ale win dobrej jakości nie odróżnisz od siebie, tak samo jak kabli głośnikowych.

Nie dlatego ze nie masz smaku czy słuchu, po prostu nie miałeś z nimi styczności.

A jak tam test, który proponowałem Tobie i Sly?

Wyszło coś ponad przeciętną?

Since auditory tests such as ABX rely onshort-term memory which only lasts a few seconds, it is critical that the test fixture include mechanisms for the listener to locate short segments that can be compared quickly. 

The limited duration of short-term memory (~18 seconds without a form of memory rehearsal[14]) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nawet kobity (w ślepym teście) niespecjalnie różnią się od siebie.

Nieprawda, opisywałem taki ślepy test. Różniły się.

wszystkie whiskacze i piwa smakują tak samo

Różnią się. W ślepym teście też.

Pozwól tylko tym, którzy sądzą inaczej, żeby pozostali przy swoim zdaniu i opisywali (jak umieją) swoje wrażenia - nawet jeśli błądzą.

Czy ktoś zabrania Tobie mieć własne zdanie ? Czy ktoś zabrania Tobie opisywać swoje wrażenia ? Myślę że nie. Inni też mają prawo do własnego zdania zwłaszcza że przeważnie mają uzasadnienie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Since auditory tests such as ABX rely onshort-term memory which only lasts a few seconds, it is critical that the test fixture include mechanisms for the listener to locate short segments that can be compared quickly.

The limited duration of short-term memory (~18 seconds without a form of memory rehearsal[14])

Ukryta Zawartość

Może nieporozumienie wynika z tego, ze pamięc krótkotrwałą dzieli się jeszcze na sensoryczną (ultrakrótką) i echoiczną.

Ta ostatnia, trwa te kilkanaście sekund. Jak zwykle nieco jest pomieszania w definicjach.

Ukryta Zawartość

Czy ktoś zabrania Tobie mieć własne zdanie ? Czy ktoś zabrania Tobie opisywać swoje wrażenia ? Myślę że nie. Inni też mają prawo do własnego zdania zwłaszcza że przeważnie mają uzasadnienie.

Ostatnio nie - zwłaszcza odkąd wątki o kablach i akcesoriach w większości przeniosły się do saloniku - głównie po to, żeby uniemożliwić Wam rozpieprzanie ich. ;-)

Ostatnio nie - zwłaszcza odkąd wątki o kablach i akcesoriach w większości przeniosły się do saloniku - głównie po to, żeby uniemożliwić Wam rozpieprzanie ich. ;-)

Nie interesuje mnie salonik, pytałem czy ktoś tu na forum zabraniał Tobie mieć własne zdanie ? W saloniku pewnie obowiązuje jedynie słuszne zdanie. Polemika jest niedopuszczalna ;-).

Wątki o kablach rozwalają się same skoro nie wytrzymują polemiki.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

A jak tam test, który proponowałem Tobie i Sly?

Wyszło coś ponad przeciętną?

Jaki test? Zeby gdzies daleko leciec i siedziec w grupie obcych osób i zajmować się oczywistościami? Nie, dziękuję.

Test mam taki ze mam tanie 3 kabelki głośnikowe w domu i każdy gra inaczej. Pare dni słuchałem. dojdzie kolejny i tez pewnie zagra inaczej. Proste.

Nie interesuje mnie salonik, pytałem czy ktoś tu na forum zabraniał Tobie mieć własne zdanie ? W saloniku pewnie obowiązuje jedynie słuszne zdanie. Polemika jest niedopuszczalna ;-).

Wątki o kablach rozwalają się same skoro nie wytrzymują polemiki.

Wiesz, Lechu, jestem na tym forum już trzynasty rok. Użerałem się wielokrotnie i z PawłemXYZ, i z Bumem1234, i z wieloma innym antyaudiofilami "z misją od Boga". Nie mam nic przeciwko dyskusjom, o ile zachowują jaki taki poziom, nie przeradzają się w pyskówki i nie rozwalają wątków - a tak najczęściej bywało. Ostatnio - dla świętego spokoju - albo wcale nie piszę o "drażliwych" kwestiach, albo uprzejmie zgadzam się z oponentem, że prawdopodobnie coś mi się przyśniło i proszę go tylko, żeby nie kazał mi się z tego snu budzić... W końcu i tak nikt nikogo nie przekona. ;-)

Lechu przyznasz przynajmniej ze w swietle wcześniejszych postów ślepy test nie jest obiektywny w sferze audio?

tzn zmiany lub ich brak które w teście zachodzą nie są rozstrzygające?

jeśli nie to uzasadnij proszę swoje stanowisko

Lechu przyznasz przynajmniej ze w swietle wcześniejszych postów ślepy test nie jest obiektywny w sferze audio?

tzn zmiany lub ich brak które w teście zachodzą nie są rozstrzygające?

jeśli nie to uzasadnij proszę swoje stanowisko

Ależ on jako jedyny jest obiektywny. Problem w teście, który podlinkowałeś polega na tym, że nikt nie zrobił go poprawnie. Poprawnie powinno być tak:

1. Grają skrzypce nowoczesne,

2. Grają skrzypce stare,

3. Grają skrzypce A lub B.

Wskaż które skrzypce grały w pkt 3.

Metoda duo-trio, popularnie zwana ABX.

W innym przypadku to będzie jak w dowcipie:

Na zootechnice student zdaje egzamin ustny. Profesor unosi znad klatki, w której jest jakiś ptak, zasłonę, ukazując kawałek nóg ptaka i prosi o podanie gatunku.

Student oczywiście nie zdaje. Profesor prosi i nazwisko studenta. Student wtedy unosi nogawki spodni ukazując łydki i mówi: Profesor sam rozpozna.

Edytowane przez hafis

Jaki test? Zeby gdzies daleko leciec i siedziec w grupie obcych osób i zajmować się oczywistościami? Nie, dziękuję.

Test mam taki ze mam tanie 3 kabelki głośnikowe w domu i każdy gra inaczej. Pare dni słuchałem. dojdzie kolejny i tez pewnie zagra inaczej. Proste.

Odwagi Panowie słyszący, BeatX był pierwszy, pokażcie swoje wyniki. Zaraz obalimy, albo potwierdzimy podstawowy mit. Ja jestem niesłyszący:

Test robiony na dźwiękówce Della i dokanałówkach hybrydowych.

Zrobiłem pozostałe testy (słuchawki AKG K240 DF, podłączone do AIM SC808)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Złotouchy co prawda nie jestem, ale wychodzi na to że głuchy też nie :D

No to na początek test dla tych, którzy słyszą więcej.

Ukryta Zawartość

Żeby nie było że się czepiam innych a sam jestem głuchy moje wyniki, są chyba w normie.

post-52100-0-93813100-1460369169_thumb.png

post-52100-0-52121200-1460369204_thumb.pngpost-52100-0-37205300-1460369216_thumb.pngpost-52100-0-60163900-1460369230_thumb.png

Udowodnij że jednak coś słyszysz, a nie bajasz by podchlebić się kolegom.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ależ on jako jedyny jest obiektywny. Problem w teście, który podlinkowałeś polega na tym, że nikt nie zrobił go poprawnie. Poprawnie powinno być tak:

1. Grają skrzypce nowoczesne,

2. Grają skrzypce stare,

3. Grają skrzypce A lub B.

Skąd pewność, że tak nie robili?

Bo z ogólnego opisu nic takiego nie wynika.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Udowodnij tym testem że twoje słyszenie jest wymierne a nie są to omamy.

Kolejna bzdura. Nawet ze słabym słuchem rozróżni sie taka ewidentna rzecz jak kable. Nie trzeba miec złotych uszu to tego. Ja na pewno nie mam.

To tak jak z każdym innym zmysłem, na przykład zapach. Jedni sa bardziej wyczuleni inni mniej. Ale to nie znaczy to ze ten mniej wyczulonym zmysłem nie poczuje baka kolegi :)

Edytowane przez kennijczyk
  • Pokaż nowe odpowiedzi