Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Problem polega na tym ze wsrod krzyczacych sa tacy ktorzy twierdza ze wzmacniacze sie nie roznia ale sa i tacy ktorzy odrozniaja kable analogowe i walcza z voodoo typu podkladki

Te glosy nie sa spojne i jest w tym duzy chaos

Problem jest taki ,ze wieszkosc towarzystwa w tym wątku ,widziała to o czym piszą tylko w internecie... a glosują na temat wpływu na brzmienie

Te glosy nie sa spojne i jest w tym duzy chaos

W drugiej grupie chaosu nie ma. Zawsze piszą że wszystko słyszą. O nawet mi się rymnęło ;-). Wszystko w pisaniu dobrze uporządkowane tylko króliczka nie można złapać.

Testowanie prowadzi do kupowania i podnoszenia jakosci systemu to strata czasu?

Testowanie z "głową" nie, testowanie bez "głowy" tak.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Przemek opisywal ciekawe testy mono gdzie graly dwa rozne kable podpiete pod system

Ma to duzy sens. Wg jego opisow zmiany byly

Tak testowałem ale nie do końca jestem w stanie określić czy to były zmiany ilościowe czy jakościowe.

Testowałem kable mikrofonowe 2m najbardziej wyróżniający się był to quad z przewodami z posrebrzanej miedzi.

Były też kable, miały mocniejszy efekt mikrofonowania inne zbierały dobrze zakłócenia. Najlepszy był ten wolny od powyższych wad. Nie uważam by kabel mógł coś poprawić, za to zepsuć może sporo. Dlatego dobre kable to wg mnie ważna sprawa ale na pewno nie muszą to być audiofilskie kable z dośpiewaną mitologią ;)

Edytowane przez Przemysław_51508

Bo wszystko gra taka samo?

Skąd wiesz, może Ty byś usłyszał różnice ?

A najciekawesze jak mozna miec zdanie o procedurze testowania, jak sie nigdy nic nie testowalo :D

Kolega również do tej pory niczego nie testował. Test ma swoje warunki techniczne. Te audiofilskie nie podlegają żadnym warunkom technicznym, dlatego nie można ich nazwać testami.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Skąd wiesz, może Ty byś usłyszał różnice ?

Kolega również do tej pory niczego nie testował. Test ma swoje warunki techniczne. Te audiofilskie nie podlegają żadnym warunkom technicznym, dlatego nie można ich nazwać testami.

Tylko ,ze ja siebie nie stawiam w pozycji eksperta od procedury testowania. Natomiast Ty wypowiadasz sie z taka pewnoscia jakbys wiedzial o czym piszesz, a nie wiesz. Nic nie przelozyles na praktyke. Teoretyzujesz. To jest poprostu smieszne.

Teoretyzujesz. To jest poprostu smieszne.

Tylko piszę jak testować. Nie piszę w przeciwieństwie do niektórych co słychać a czego nie. Piszę tylko że technika w testowaniu podlega technicznym procedurom. W "testach" audiofilskich nie podlega żadnym procedurom. To jest dopiero śmieszne, jeżeli już lubisz używać takich soczystych wyrażeń.

Edytowane przez Lech36

Trzeba wyjaśnić jedną bardzo istotną rzecz. Ta magicznie brzmiąca" prawidłowo technicznie przeprowadzona metoda porównawcza" została opracowana przez Lecha36 (tak jak my wszyscy tutaj amatora) i jako taka nie ma żadnego odnośnika do techniki, a tym bardziej procedur naukowych. Może tylko wyrównanie poziomu głośności jest jakąś formą.

Poza pomiarami, jak na razie, technicznie nie jesteśmy w stanie porównać sprzętu.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Tylko piszę jak testować.

Tak sobie czytam te Wasze "mondrości" na temat kabli i okazuje się ,że po naklepaniu w miesiąc 177 stron różnych dyrdymałów ... z twierdzących o braku wpływu kabli na brzmienie nikt tak naprawdę kabli na porządnym sprzęcie nie testował ;)

Jak to podsumować , bo szerze mówiąc brak mi słów ?

Edytowane przez Axolotl

Ale nic nie testowałeś !!!

Testowałem, testowałem tylko nie piszę o tym na forum bo po co. Nikomu to tutaj nie jest potrzebne i mi też szkoda na to czasu.

P.S. Żeby pisać o procedurze technicznej testu nie trzeba nic testować. Procedury techniczne opracowuje się przed testem.

Napisz wreszcie jak testowac kable

Procedura testowania porównawczego elementów toru na ucho była już opisywana. Do kabli też pasuje.

Edytowane przez Lech36

Tak sobie czytam te Wasze "mondrości" na temat kabli i okazuje się ,że po naklepaniu w miesiąc 177 stron różnych dyrdymałów okazuje się ,że ... z twierdzących o braku wpływu kabli na brzmienie nikt tak naprawdę kabli na porządnym sprzęcie nie testował ;)

powiem wiecej, nawet nikt ze slyszacych na porzadnym sprzecie porzadnie ich nie testowal.

Edytowane przez leon28

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Tak sobie czytam te Wasze "mondrości" na temat kabli i okazuje się ,że po naklepaniu w miesiąc 177 stron różnych dyrdymałów ... z twierdzących o braku wpływu kabli na brzmienie nikt tak naprawdę kabli na porządnym sprzęcie nie testował ;)

Czasami lepiej nic nie testować niż testować w sposób jaki to robią niektórzy audiofile.

oj tam oj tam. Od razu nie testował! W internecie byli tacy co testowali. Oni testowali i wiedzą co piszą!

Może tylko wyrównanie poziomu głośności jest jakąś formą.

Poza pomiarami, jak na razie, technicznie nie jesteśmy w stanie porównać sprzętu.

Musisz się nad tym głębiej zastanowić. Może przyjdzie Tobie na myśl jakaś refleksja.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Czasami lepiej nic nie testować niż testować w sposób jaki to robią niektórzy audiofile.

haha, to nie testuj.

Tylko przestań się wypowiadać w temacie w którym nie masz ani grosz praktyki.

O.K. to mam propozycję.

Aby raz na zawsze rozwiać wątpliwości załóżmy się np. o 30 tys. pln i zróbmy taki prosty test.

Wpinamy w system wszystkie kable ze srebra a następnie w to miejsce wpinamy wszystkie kable z miedzi.

Słuchamy tych dwóch konfiguracji z głośnością ustawioną na pre. na tym samym poziomie.

Robimy kilka prób i jeżeli nie usłyszymy różnicy Ty bierzesz kasę a jak usłyszymy to płacisz.

Przy teście jest jeszcze jedna neutralna osoba.

Przyjmujesz zakład ?

Test odbędzie się w Gdyni.

P.S.

Powiem szczerze ,że nawet lepiej będzie jak wepniemy jak najtańsze kable zrobione z tych dwóch materiałów.

Przy drogich kablach ze srebra i z miedzi różnice między nimi wg. mnie są mniejsze.

Reszta na p.w.

O.K. to mam propozycję.

Aby raz na zawsze rozwiać wątpliwości załóżmy się np. o 30 tys. pln i zróbmy taki prosty test.

Wpinamy w system wszystkie kable ze srebra a następnie w to miejsce wpinamy wszystkie kable z miedzi.

Słuchamy tych dwóch konfiguracji z głośnością ustawioną na pre. na tym samym poziomie.

Robimy kilka prób i jeżeli nie usłyszymy różnicy Ty bierzesz kasę a jak usłyszymy to płacisz.

Przy teście jest jeszcze jedna neutralna osoba.

Przyjmujesz zakład ?

Test odbędzie się w Gdyni.

P.S.

Powiem szczerze ,że nawet lepiej będzie jak wepniemy jak najtańsze kable zrobione z tych dwóch materiałów.

Przy drogich kablach ze srebra i z miedzi różnice między nimi wg. mnie są mniejsze.

Reszta na p.w.

wiesz co, co bedziemy sie rozdrabniac, proponuje zalozmy sie o 1 milion, wchodzisz?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

wiesz co, co bedziemy sie rozdrabniac, proponuje zalozmy sie o 1 milion, wchodzisz?

żaden z was nie podejmie wyzwania, a to pokazuje ile tak naprawdę w tym temacie macie do powiedzenia.

Edytowane przez kennijczyk
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

moze obaj pokazemy?

Zmieniasz temat bo uciekasz od odpowiedzi, nie chcesz się przyznać ze wy tu teoretyzujecie. Nie macie pojęcia o czym kolega Axolotl pisze.

Edytowane przez kennijczyk

Zmieniasz temat bo uciekasz od odpowiedzi, od tego ze wy tu teoretyzujecie. Nie macie pojęcia o czym kolega Axolotl pisze.

sluchaj kaziu, nie dyskutuje z toba. nie masz pojecia o czym pisze, to siedz cicho.

O.K. to mam propozycję.

A możesz mi racjonalnie wytlumczyć konieczność zakładania sie o pieniądze? Bo pomijając oczywistą próbę odstraszenia( suma jako taka jest niemała) to co? Ty wkładasz 15 i Lechu wkłada 15 do puli? W banku?

Ilu jest sędziów itd. Itp?

Przed testem prawnik spisze umowę?

Kto ustali zasady testowania?

No i mamy polskiego James'a Randi'ego:-)

Kiedy powstaje Fundacja?

A sprawdzałeś pan co się stanie jak wyskoczysz pan z czwartego piętra na chodnik?

Nie testowałeś pan tego?

Szczerze mówiąc brak mi słów.

• Pokaż nowe odpowiedzi