Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1176 - bardzo ładny numerek strony, bardzo "audio" :)

Przypomina Ci jakąś płytę z 76 roku? ;-)

Czemu nie chcesz dać sobie pomóc?

Myślałem już, że wylew krwi do mózgu unicestwił Cię, ale Ty wciąż żyjesz... ;(

Przypomina Ci jakąś płytę z 76 roku?

Jak czegoś nie wiem, to zanim się do tego publicznie przyznam, zaznaczam to, czego nie wiem, i pod prawym klawiszem mam "wyszukaj w google". W tym konkretnym przypadku pierwszy wynik to jest rok 1176 więc nie bardzo, ale drugi wynik już jest sensowny. Ale po co się dowiedzieć czegoś nowego, lepiej to usłyszeć ;)

nagrywamy.com

...nie powiedzą Ci wprost, żeś idiota

tylko udowodnią Ci to...

Pozostaje przyjac fakt na klate i postarac sie go zmienic. Nie trzeba wiele wysilku aby wlasna niewiedza wiedzy madrzejszych. My nie banujemy, my caly czas mamy nadzieje.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

No i pytanie czy szymon to napewno on

Myslalem, ze jestem niepowtarzalny. Z kim moj styl pomyliles?

Edytowane przez szymon1977

Gość dakar

(Konto usunięte)

Właśnie za odmienne poglądy.

Ten user P22a (dawniej Billy) jest bardzo bezpośredni i wali prosto z mostu.

Wyrzucają go stąd, to ciągle zmienia nicki i znów się melduje, by innych nazywać idiotami.

Ale są tu bardziej wyrafinowani, którzy nie powiedzą Ci wprost, żeś idiota

tylko udowodnią Ci to sprytnie w swoich tekstach.....

Udowodnienie a próba bezpodstawnej obrazy to dwie różne formy działania. Tej pierwszej się nie obawiam a na drugą trzeba reagować odpowiednio.

billy idol - to ten ? Za co wyleciał ostatnio ?

Udowodnienie a próba bezpodstawnej obrazy...

Czy mozna czuc sie obrazonym przypomnieniem, ze raz juz udowodniono? Chyba tak, skoro samym udowodnieniem czujecie sie obrazeni. "Ciezkie przypadki".

Gość dakar

(Konto usunięte)

Czy mozna czuc sie obrazonym przypomnieniem, ze raz juz udowodniono?

Rozwiń wypowiedz.

Czy mozna czuc sie obrazonym przypomnieniem, ze raz juz udowodniono? Chyba tak, skoro samym udowodnieniem czujecie sie obrazeni. "Ciezkie przypadki".

Udowadniane czego ? Czyli rozumiem, ze były tu przeprowadzane jakieś testy ? Miło to słyszeć. Jakie są wyniki ?

Czyli rozumiem, ze były tu przeprowadzane jakieś testy ?

Skoro jedynym przedstawionym tu dowodem potwierdzajacym wiarygodnosc sprzecznych z wiedza i logika obserwacji poczynionych przez audio-voodoo-fili byla domniemana umiejetnosc zaspiewania prze kolege SC za malolata Hey Jude... wlasnie rzecz w tym, ze testu nie bylo co w zadadzie wystarczy aby uznac, ze audii-voodoo-filskie obserwacje z fazy plotek nie staly sie jeszcze faktami, wiec nie, nic nie rozumiesz.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Skoro jedynym przedstawionym tu dowodem potwierdzajacym wiarygodnosc sprzecznych z wiedza i logika obserwacji poczynionych przez audio-voodoo-fili byla domniemana umiejetnosc zaspiewania prze kolege SC za malolata Hey Jude... wlasnie rzecz w tym, ze testu nie bylo co w zadadzie wystarczy aby uznac, ze audii-voodoo-filskie obserwacje z fazy plotek nie staly sie jeszcze faktami, wiec nie, nic nie rozumiesz.

Nie wiem i chyba nie chce wiedzieć co masz na myśli.

Zadałem tylko proste pytanie czy przez ten rok udało Wam się wykonać jakiś test potwierdzający lub zaprzeczający wpływ jakiegoś elementu toru audio na dźwięk ?

Chyba po to jest ten temat.

Nie wiem i chyba nie chce wiedzieć co masz na myśli.

Zbyt dlugie zdanie dla internetowych dyskutantow napisalem. W sumie szkoda bo napisalem wprost. Przepraszam, tak jak powinien Przemak kolege SC przeprosic, ze ten nie rozumie jego postow.

...czy przez ten rok udało Wam się wykonać jakiś test potwierdzający lub zaprzeczający wpływ jakiegoś elementu toru audio na dźwięk ?

Powtorze: nie, nie zrozumiales. Bo wykluczyc wplyw gadzetu na brzmienie da sie tylko teoretycznie, praktycznie za to trzeba potwierdzic wplyw gadzetu na brzmienie wbrew teorii.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Powtorze: nie, nie zrozumiales. Bo wykluczyc wplyw gadzetu na brzmienie da sie tylko teoretycznie, praktycznie za to trzeba potwierdzic wplyw gadzetu na brzmienie wbrew teorii.

O jakiej teorii wspominasz ? Czy jakaś teoria wyklucza działanie jakiegoś elementu z automatu ? Np. kondensatory sygnałowe.

Myślałem, że testy są najlepszym źródłem wiedzy.

Zbyt dlugie zdanie dla internetowych dyskutantow napisalem. W sumie szkoda bo napisalem wprost. Przepraszam, tak jak powinien Przemak kolege SC przeprosic, ze ten nie rozumie jego postow.

Dalej nie wiem jakie szczątkowe informacje starasz mi się przekazać.

O jakiej teorii wspominasz ? Czy jakaś teoria wyklucza działanie jakiegoś elementu z automatu ? Np. kondensatory sygnałowe.

Za pomoca testu porownac mozesz tylko dwie konkretne sztuki. Ale chocbys takich testow zrobil 1000 nie mozesz wykluczyc, ze w tescie 1001 trafisz na dwie sztuki roznie brzmiace. Wykluczyc to mozesz tylko za pomoca teorii.

Dalej nie wiem jakie szczątkowe informacje...

Przeprosilem juz za to, ze nie zrozumiales jak Ci wprost napisalem wiec nie ciagnij tematu. Drugi raz Cie przeprosic bo nie zrozumiales?

Gość dakar

(Konto usunięte)

Za pomoca testu porownac mozesz tylko dwie konkretne sztuki. Ale chocbys takich testow zrobil 1000 nie mozesz wykluczyc, ze w tescie 1001 trafisz na dwie sztuki roznie brzmiace. Wykluczyc to mozesz tylko za pomoca teorii.

Więc w/g teorii które elementy toru nie mogą wprowadzić zmian ? To już chyba ustaliliście .

Więc w/g teorii które elementy toru nie mogą wprowadzić zmian ?

Skoro obawiasz sie, ze cos Ci umknelo, to po prostu przeczytaj ostatni rok dyskusji.

...zaoszczędzisz mi tej przyjemności.

Sam ja przezyj. Niestety za sprawa trolowania watku przez audio-voodoo-fili przyjemnosc czytania tego watku jest dosc ulotna.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Sam ja przezyj. Niestety za sprawa trolowania watku przez audio-voodoo-fili przyjemnosc czytania tego watku jest dosc ulotna.

Właśnie tak mi się wydaje, że jest tu uprawiany trolling w czystej postaci.

...tak mi się wydaje...

(ilosc osob, korym sie wydaje) razy (ilosc zludzen, ktore ma kazda z tych osob) rowna sie (idz juz spac trolu)

To może najpierw jednak poczytam .

Czytaj, zwłaszcza @dem ;)

Ja wpadłem na ten wątek, gdy ktoś mi podesłał coś o różnicach w lampach końcowych we wzmacniaczu ocenianych na podstawie nagrania z jutuba ;)

nagrywamy.com

Więc w/g teorii które elementy toru nie mogą wprowadzić zmian ? To już chyba ustaliliście .

Tak dobitnie spotkalem takie.

Odnosza sie do jednego elementu mierzonego na wejsciu i wyjsciu.

Koniec pomiarow, roznic niema :)

Tak bylo np z kablem.

Bezpiecznik to 1,5 cm drut co moze zmienic na tej odleglodci.

Co zmieni jeden kondensator w torze audio ?

To przyklady.....spotkane

Tak dobitnie spotkalem takie.

Odnosza sie do jednego elementu mierzonego na wejsciu i wyjsciu.

Koniec pomiarow, roznic niema :)

Tak bylo np z kablem.

Bezpiecznik to 1,5 cm drut co moze zmienic na tej odleglodci.

Co zmieni jeden kondensator w torze audio ?

To przyklady.....spotkane

Bezpiecznik sieciowy nie jest elementem toru audio.

Bezpiecznik sieciowy nie jest elementem toru audio.

Tak zgadza sie nie jest elementem toru audio.... Ale tam ulokowal go sceptyk w rozwazaniach....

Kto wiecej namieszal ?

Moze byc powiedzmy lepszy ten bezpiecznik....

Topikowy....dziala

Ale ten topikowy z kwarcem dziala jeszcze szybciej gdy chofzi o przepiecie i to opisuje bo za chwile predkosc bedzie rozwazana jako element przyspieszajacy dzwiek...

A tak nie jest.....

Zauważyłem, że jednak więcej obraźliwych wpisów dokonują "slyszacy"- to typowe, gdyż brak merytorycznych argumentów w dyskusji rodzi agresję.

Bardzo dobrze o tym wiem porlick. Czasami tylko napiszę jakiś komentarz wbrew swojej opinii na temat niektórych "złotouchych". Może po cichu mam nadzieje, że kiedyś nastąpi jakiś rozejm. Celowo napisałem "złotousi", bo takich lub podobnych określeń właśnie używają sceptycy, czyli uciekają się bardziej do ironii niż obrażania w stylu "głuchole, betony, sekta sceptyków bez doświadczenia, dla których wszystko gra tak samo". Sceptycy. Nie rozumiem w ogóle tego określenia w tym przypadku. Zwykli melomani słuchający muzyki, a nie jakichś pałeczek. Dlatego jako ten "sceptyk", a raczej jako realista, pozwolę sobie jeszcze na odrobinę ironii. Kupując kuwetę, pałeczkę, nalepkę, czy inne bzdury, zamówcie grawer z jakimiś tajemniczymi runami, narysujcie na podłodze pentagram, odpalcie kadzidełka, usiądźcie w pozycji jak do jakiejś medytacji i niech moc będzie z wami :)

Życzę wychwycenia jeszcze więcej niuansów dźwiękowych, które nie zostały nawet zapisane na płycie, ale może wysyłają je kosmici ;)

Sylwuś, ja jestem maniakiem dźwięków, kocham je, też uwielbiam się wsłuchiwać w nawet najmniejszy szmer w nagraniu zamiast oczekiwać walenia mnie taranem...

Niestety nie mogę się zgodzić ze słyszącymi co do wartości sprzętu w powyższym celu i uważam, że w większości zmiany wywołane przez zmiany lamp, kabli różnej maści, itp.są słyszalne w systemach słabo zestawionych, w większości zamulonych, mających problemy ze wzbudzaniem niskich, dźwiękiem na tyle mało rozdzielczym... mimo zastosowania drogich urządzeń...

Zwróć uwagę jakie statystycznie zmiany są opisywane...w większości większą przejrzystość, zdjęcia koca, itp.

Jak masz system rozdzielczy i przejrzysty te zmiany po wymianie gadżetów praktycznie nie występują...

Jak ja bym zastosował tego typu "ulepszaczo-pogarszacze" to miałbym "przezroczystych artystów" tak czysto by brzmiało ;-)))

Edytowane przez Gość

Bezpiecznik nie jest w torze audio podobnie jak kabel zasilający. Dlaczego to piszę, bo mimo podeszłego wieku i braku złotego słuchu lepiej słyszę różnicę w wymianie kabla sieciowego niż sygnałowego. System "poprawnie" zestawiony, akustyka pomieszczenia bardzo przyzwoita.

zmiany wywołane przez zmiany lamp, kabli różnej maśc

Ziko, kilkukrotnie pisałem, że nie mogę z całą pewnością stwierdzić, że np. kable w ogóle nie mają wpływu na zmianę, czy delikatną poprawę brzmienia, ale stosowanie jakichś magicznych amuletów audio to już jakiś okultyzm, a nie szukanie poprawy jakości brzmienia. W branży audio to już jakaś plaga. Co tydzień powstają jakieś nowe wynalazki. To trzeba piętnować przynajmniej na takich forach, bo za kilka lat, kiedy wejdziesz do sklepu audio, to będą do wyboru dwie pary kolumn, podstawkowe i podłogowe oraz dwa wzmacniacze- lapa i tranzystor, a reszta to przeróżne gadżety. To już nie będzie przypominać salonu audio, tylko jakiś stragan ezoteryczny.
  • Pokaż nowe odpowiedzi