Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

No coz, lampa dosc mocno zmienia przekaz w stosunku do przewidzianego przez realizatora

Szymon, przepraszam, ale skąd możesz to wiedzieć, skoro nie słyszałeś żadnej lampy? Wiesz dlaczego ja nie zabieram głosu w tej sprawie? My jako laicy możemy komentować takie wynalazki jak próba rozmagnesowania tworzywa sztucznego, bo to wiedza na poziomie podstawowym, ale te wszystkie zagadnienia, które opisują tu koledzy po studiach inżynieryjnych raczej nie nam oceniać. To, że lampa zniekształca, dowiedziałeś się z netu, lub tego forum, ale na ile te zniekształcenia wpływają na jakość dźwięku tego nie wiesz, bo nie słyszałeś. To zaś, że Twoje komentarze popierają niektórzy koledzy z ogromną wiedzą, mogą wynikać tylko z tego, że nie zgadzają się z innymi kolegami z ogromną wiedzą. Nie pomyślałeś o tym. Bez urazy, ale Twoja wiedza na temat tak zaawansowanych technicznie konstrukcji jak stosowanie we wzmacniaczu lampowym jakiejś triody, pentody, Dody Elektrody, o której wspomniał kolega Dzius, zapewne nie jest bardziej obszerna niż moja, dlatego nie próbuję zadzierać nosa.

Wreszcie ktoś to napisał...a nie wojenki typu lampa vs tranzystor, cd vs vinyl, itd...

Tez tak uwazam. Bo skoro realizacja nagrania odbywa sie na tranzystorze, to realizator dotad przesuwa suwakami, az uzyska przyjeme brzmienie pomimo TIM. Dlatego pozbycie sie TIM za pomoca lampy jest w rzeczywistosci odejsciem id oryrginalu. Nie krytykuje bo co kto lubi. Ale dorabianie do tego jakichs wznioslych teorii to po prostu brak zrozumienia tematu.

Zamowil "sete" i z pretensjami do kelnera, ze go rura pali. Jak go rura pali to niech se drinka zamowi a nie marudzi. A moze koneserzy tez drinki maja ladowac zamiast sie delektowac smakiem? Ha!

Szymon, przepraszam, ale skąd możesz to wiedzieć, skoro nie słyszałeś żadnej lampy?

Chociazby z tegi co sie tu pisze, nawet jeden lampiarz to otwarcie przyznal. Jakbys nie zauwazyl to ja z wiedza nie dyskutuje, tylko wyciagam z niej logiczne wnioski.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Tez tak uwazam. Bo skoro realizacja nagrania odbywa sie na tranzystorze, to realizator dotad przesuwa suwakami, az uzyska przyjeme brzmienie pomimo TIM. Dlatego pozbycie sie TIM za pomoca lampy jest w rzeczywistosci odejsciem id oryrginalu. Nie krytykuje bo co kto lubi. Ale dorabianie do tego jakichs wznioslych teorii to po prostu brak zrozumienia tematu.

Ważne, że Ty słuchasz orygniału na pełnopasnowych kolumnach w odpowiednio zaaqdaptowanym pomieszczeniu. Gratuluję zaorania :) Edytowane przez nozkiwrozki

Lechu, znowu bład wynikający z nieznajomości tematu. Lampy nie mikrofonują, chyba że są uszkodzone.

Weź puknij lekko paznokciem w lampę na wejściu twojego wzmacniacza. Jeżeli nic nie usłyszysz w głośnikach to znaczy że rzeczywiście nie mikrofonują, jak coś usłyszysz to znaczy że fala akustyczna emitowana przez głośniki może zrobić to samo.

Suchośc to nie mikrofonowanie

Mikrofonowanie to pewien rodzaj pogłosu. Dodanie pogłosu do nagranie zawsze likwiduje suchość. Idź na koncert klasyki do sali dobrze wytłumionej w której jest komplet widzów. Też będziesz mógł określić brzmienie jako suche. Teraz spróbuj usunąć publikę, dźwięk od razu stanie się żywszy a ta sama orkiestra grająca w katedrze/kościele będzie zdecydowanie jeszcze żywiej brzmieć zwłaszcza bez publiki.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Ważne, że Ty słuchasz orygniału na pełnopasnowych kolumnach w odpowiednio zaaqdaptowanym pomieszczeniu. Gratuluję zaorania :)

Uważasz, że realizacja nagrania jest mało ważna dla odpowiedniego odbioru muzyki...?

Czy wszystkie realizacje brzmią "dobrze" na lampie? Czy jednak na dźwięk jaki wydobywa się z głośników przynajmniej w 80% ma wpływ realizacja nagrania...?

<p>

Uważasz, że realizacja nagrania jest mało ważna dla odpowiedniego odbioru muzyki...?

Czy wszystkie realizacje brzmią "dobrze" na lampie? Czy jednak na dźwięk jaki wydobywa się z głośników przynajmniej w 80% ma wpływ realizacja nagrania...?

Realizacja jest kluczowa ! A lampa to tylko jedna jedna z dróg dobrego dzwięku. Są jeszcze tranzystory.

Czy jednak na dźwięk jaki wydobywa się z głośników przynajmniej w 80% ma wpływ realizacja nagrania...?

i tak i nie

jeśli na tym samym zestawie słuchamy 10 płyt i każda brzmi inaczej to za to odpowiada realizacja nagrania

jeśli tą sama płyte słuchamy na 10 zestawach , i na każdym brzmi inaczej , to za to odpowiada zestaw - w rozumieniu całego zestawu łacznie z pomieszczeniem i nasz pozycja wzgledem głośników

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

To, że lampa zniekształca, dowiedziałeś się z netu, lub tego forum, ale na ile te zniekształcenia wpływają na jakość dźwięku tego nie wiesz, bo nie słyszałeś.

Szymon, głównie to mam na myśli, bo to, że lampa bardziej zniekształca dźwięk z technicznego punktu widzenia, niż tranzystor, przyzna zapewne każdy doświadczony lampiarz, ale nie sądzę, że wydałby grubą kasę na lampowy wzmacniacz, gdyby dźwięk był tak zniekształcony jak "wyciągnięty psu z gardła".

Weź puknij lekko paznokciem w lampę na wejściu twojego wzmacniacza. Jeżeli nic nie usłyszysz w głośnikach to znaczy że rzeczywiście nie mikrofonują, jak coś usłyszysz to znaczy że fala akustyczna emitowana przez głośniki może zrobić to samo.

Moje lampy nie mikrofonują, nawet po puknięciu. Chociaż nie jest to sopsób aby okreslić czy lampa mikrofonuje czy nie. Uszkodzone lampy, które mikrofonują słychać.

Chociazby z tegi co sie tu pisze, nawet jeden lampiarz to otwarcie przyznal. Jakbys nie zauwazyl to ja z wiedza nie dyskutuje, tylko wyciagam z niej logiczne wnioski.

Wnioski to Szymon wyciągasz z d... a z logiką to nie ma nic wspólnego.

<p>Realizacja jest kluczowa ! A lampa to tylko jedna jedna z dróg dobrego dzwięku. Są jeszcze tranzystory.

Neutralność można uzyskać tylko na tranzystorze, lampy dużo mocniej "farbują" dźwięk odsuwając go od neutralności. Wybór co nam bardziej odpowiada zawsze należy do hobbysty.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Neutralność można uzyskać tylko na tranzystorze, lampy dużo mocniej "farbują" dźwięk odsuwając go od neutralności. Wybór co nam bardziej odpowiada zawsze należy do hobbysty.

Neutralność to mit, chyba że jesteśmy na koncercie kameralnym. Masz rację, wybór należy do hobbysty. Dobrze, że go mamy.

Moje lampy nie mikrofonują, nawet po puknięciu.

Możliwe że takie są. Ja miałem inne doświadczenia, ale oczywiście nie znam wszystkich konstrukcji lamp tylko te najbardziej popularne.

Neutralność to mit, chyba że jesteśmy na koncercie kameralnym. Masz rację, wybór należy do hobbysty. Dobrze, że go mamy.

Zespół 40-60 osobowy w dobrej akustycznie sali wypełnionej po brzegi publiką.

Panowie, wasze przekomarzanie siejest totalnie bez sensu

używanie słowa "neutralny dzwięk" w muzyce rokowej - a jak mniemam wielu takowej słucha - nie ma najmniejszego sensu

czy ktokolwiek z was rozmawiał z Morrisonem , Hetfieldem czy Cobainem i zna jego głos na żywo ?

Nie macie i nigdy nie bedziecie miec punktu odniesienia , płyta to tez "widzi misie" realizatora badz muzyków

lepiej pochwalcie sie kto ma grubszy i drozszy kabel zasilajacy - to przynajmniej da sie jakiś "zmierzyc"

:D

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

<p>

A co bardziej wpływa na tę barwę...sterujące czy mocy?

W obrębie tych samych modeli to sterujące znacznie bardziej. Po drodze masz zazwyczaj jeszcze kondensatory międzystopniowe i transformator który ma tez ogromne znaczenie. Edytowane przez nozkiwrozki
Gość

(Konto usunięte)

Panowie, wasze przekomarzanie siejest totalnie bez sensu

używanie słowa "neutralny dzwięk" w muzyce rokowej - a jak mniemam wielu takowej słucha - nie ma najmniejszego sensu

czy ktokolwiek z was rozmawiał z Morrisonem , Hetfieldem czy Cobainem i zna jego głos na żywo ?

Nie macie i nigdy nie bedziecie miec punktu odniesienia , płyta to tez "widzi misie" realizatora badz muzyków

lepiej pochwalcie sie kto ma grubszy i drozszy kabel zasilajacy - to przynajmniej da sie jakiś "zmierzyc"

:D

Masz rację Billy...mam grubaśne zasilające ale krótkie, nie po audiofilsku a raczej wbrew marketingowi...mniej kosztowały od 2 metrowych... ;-)))

Edytowane przez Gość

wg mnie mit nr 1 , który dotyczy wszystkich

"mam neutralny dżwięk"

Tak, ciebie Szymon tez

Ja mam taki który mi się podoba.

dlatego dyskusja o wyższosci Swiat Wielkiej Nocy nad Bozym Narodzeniem - czyli lampy , vinyla itp , mozna pisać jedynie w sensie aspektów urzytkowych ,poddatnosci na awarie , uszkodzenie i tego podobne

dyskusja na temat wyższosci danego dziwęku to tak jak dyktowac innemu jaki kolor ma miec jego pokój

Edytowane przez billy idol

dyskusja na temat wyższosci danego dziwęku to tak jak dyktowac innemu jaki kolor ma miec jego pokój

Zwłaszcza, że większość tu piszących nie ma zielonego pojęcia o naprawdę dobrym dźwięku, ponieważ nigdy go nie słyszała.

To jak rozmowa z daltonistą o kolorach.

Zwłaszcza, że większość tu piszących nie ma zielonego pojęcia o naprawdę dobrym dźwięku, ponieważ nigdy go nie słyszała.

dobre nie jest to co jest dobre , tylko to co sie komuś podoba

wiec Twój "dobry" dzięk nie koniecznie musi być dobry dla kogoś

napisze wiecej - Twój obecny "dobry" dzięk to tylko najlepszy z konfiguracji które przetestowałeś - w wiec jakieś 1 % istniejących

możne to co w cytacie powiedziec o każdym

dyskosje o gustach nie maja sensu

a aspektach technicznych - jak najbardziej - bo owe sa mierzlne

zadowolenie nie jet mierzalne - a przynajamniej nie miernikiem

Gość

(Konto usunięte)

To jak rozmowa z daltonistą o kolorach.

Ooo...to już tekst nie do tej zakładki a tym bardziej tematu ;-)

Byłeś na Chórze Aleksandrowa ? :) :)

Nie, ale mam ich rejestrację w pliku. To na czym byłem to były kompozycje Mozarta więc inny typ muzyki.

Edytowane przez Lech36

Jesli coś jesteś w stanie słuchać ciągiem , przez 6 h , i po tym czasie nie odczuwasz dyskomforty i "zmęczenia" - to znaczy ze dla ciebie , masz dobry dżwiek

Edytowane przez billy idol

dobre nie jest to co jest dobre , tylko to co sie komuś podoba

Oczywiście są tacy którym przyjemność sprawia np. okładanie się po głowie młotkiem.

wiec Twój "dobry" dzięk nie koniecznie musi być dobry dla kogoś

Oczywiście, jeden lubi kaszankę inny zajada się jagnięciną ...

dyskosje o gustach nie maja sensu

Oczywiście, wszystko zależy od punktu odniesienia, wolę się zdać na własny gust.

a aspektach technicznych - jak najbardziej - bo owe sa mierzlne

Zdecydowanie nie. Mierzyć to trzeba wiedzieć co mierzyć, czym mierzyć, jak mierzyć, zinterpretować pomiar i przede wszystkim potrafić wyciągnąć z tego wnioski.

Kto to potrafi?

Do tego trzeba mieć gruntowną wiedzę techniczną której tu na forum nie zaobserwowałem ... a wręcz przeciwnie ...

Ooo...to już tekst nie do tej zakładki a tym bardziej tematu ;-)

Dlaczego?

Takie wnioski wyciągnąłem z własnych obserwacji i autopsji.

Jesli coś jesteś w stanie słuchać ciągiem , przez 6 h , i po tym czasie nie odczuwasz dyskomforty i "zmęczenia" - to znaczy ze dla ciebie , masz dobry dżwiek

Włączam tuner i system z DSP o 8 rano a wyłączam o 19 z tym że nie siedzę cały czas w pozycji odsłuchowej. Po prostu muzyka gra w tle.

Oczywiście są tacy którym przyjemność sprawia np. okładanie się po głowie młotkiem.

Oczywiście, jeden lubi kaszankę inny zajada się jagnięciną ..

niestety , ale zauważam w Tobie pewna postawę "wyższości" nad innymi

dla mnie ktoś kto je kaszanke , jast tak samo wartościowym człowiekiem jak każdy inny

wyczuwam w tobie postawe typu "ja mam najlepszy gust , najszybszy wóz"

• Pokaż nowe odpowiedzi