Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, J.Jerry napisał:

No tak - spodziewasz się, że żółty sygnał powinien wpływać na czerwony, że będzie on pofalowany w widoczny sposób.

Spodziewam się, że pomiar powietrza lub pomiar z wpiętym tylko przewodem, nie podłączonym do żadnego urządzenia powinien być przynajmniej zbliżony do pomiaru kalibracyjnego, a wyglada na to, że w powietrzu mam przydźwięk 50hz.

Teraz, Ajothe napisał:

Co masz na myśli z podpiętym kablem?  

Chodzi o kabel od mikrofonu, bez wpiętego mikrofonu z drugiej strony? 😁

Ja teraz piszę o pomiarach w REW innych urządzeń, takich jak DAC, preamp itd. Ale jak widać nie jestem w stanie doprowadzić do takiej sytuacji żeby pozbyć się zniekształceń z powietrza.

Teraz, J.Jerry napisał:

Daj sygnał ze źródła o poziomie kalibracji, to będziesz wiedział jak jest zbliżony.

Jest bardzo zniekształcony, właśnie o te harmoniczne które występują bez wysterowania.

Teraz, J.Jerry napisał:

Zmierz z podanym sygnałem dla porównania.

Mierzyłem, i jak pisałem była kicha. To mnie skłoniło żeby eksperymentować z pomiarem bez wysterowania, i tu lidze przyczynę niepowodzeń w pomiarze. Wszystko rośnie lawinowo, harmoniczne, zniekształcenia. 

Na próbę wyciągnąłem jakiś stary interfejs M Audio, i sytuacja wyglada tak samo, a widzę na diyAudio ro robią pomiary włącznie ze wzmacniaczami mocy i te pomiary wyglądają idealnie.

U ciebie też jest dobrze do momentu wpięcia daca, czyli sam sprzęt do pomiaru jest dobry.

To pewnie jest ta słynna pętla masy spowodowany tym, że prąd płynie na skróty nie tam gdzie trzeba.

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Tak, w powietrzu są zniekształcenia.

I tylko czyhają aby wleźć w kabel.

To była oczywiście przenośnia, ale nie nie zmienia to faktu że coś jest nie tak, a ja nie wiem co.

12 minut temu, J.Jerry napisał:

U ciebie też jest dobrze do momentu wpięcia daca, czyli sam sprzęt do pomiaru jest dobry.

To pewnie jest ta słynna pętla masy spowodowany tym, że prąd płynie na skróty nie tam gdzie trzeba.

Wystarczy goły przewód w wejście line-in wpiąć, i juz się zaczyna dziać.

Mierzyłeś coś wcześniej z daców i wzmacniaczy?

7 minut temu, jurek1 napisał:

Wystarczy goły przewód w wejście line-in wpiąć, i juz się zaczyna dziać.

To normalne.

Teraz, J.Jerry napisał:

Mierzyłeś coś wcześniej z daców i wzmacniaczy?

Kiedyś tak, na zwykłym oscyloskopie. Teraz chcę się tego nauczyć w REW.

29 minut temu, J.Jerry napisał:

Kable długie masz?

Kabel TR- TR metrowy.

Niektórzy wkładają cały zestaw mierzony do stalowej puszki i jest lepiej, ale tak jak teraz mierzysz masz normalne warunki pracy.

W sumie dobry temat poruszyłeś.

W praktyce urządzenia audio pracują w dużo gorszych warunkach i osiągają słabsze parametry.

11 minut temu, jurek1 napisał:

Kiedyś tak, na zwykłym oscyloskopie. Teraz chcę się tego nauczyć w REW.

No to jak miałeś oscyloskop i kable luzem, to działo się to samo, co z kartą.

1 godzinę temu, jurek1 napisał:

Wszystko mierzone na laptopie nie podłączonym do sieci

A interfejs jak zasilany? Bo zielony i niebieski są ok, żółty ma przydźwięk, ale wygląda to na pętlę mas, bo to są harmoniczne 50Hz. 

Kable w powietrzu to mogą wszystko, nic z tego nie wynika. 

Czy DUT (czyli testowane urządzenie) jest włączone czy odłączone (w sensie włączone i działa)? 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

A interfejs jak zasilany? Bo zielony i niebieski są ok, żółty ma przydźwięk, ale wygląda to na pętlę mas, bo to są harmoniczne 50Hz. 

Zasilany zewnętrznym impulsowym, też myślałem o pętli mas, ale nie wiem gdzie ją przerwać.

No właśnie, dlatego pytałem co Ty podłączasz bo kabel goły generuje różne dziwne rzeczy, jeszcze możesz się pobawić i podczas pomiaru go podotykac, wyjdzie jakiś utwór 🤣

Teraz, jurek1 napisał:

Zasilany zewnętrznym impulsowym, też myślałem o pętli mas, ale nie wiem gdzie ją przerwać.

A wejścia w interfejsie masz symetryczne? To żaden problem wtedy, kabelek odpowiedni. 

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

A wejścia w interfejsie masz symetryczne? To żaden problem wtedy, kabelek odpowiedni. 

Mam symetryczne, ale ale podłączam kablem mono TR więc sygnał ujemnego jest zwierany do masy.

4 minuty temu, jurek1 napisał:

Mam symetryczne, ale ale podłączam kablem mono TR więc sygnał ujemnego jest zwierany do masy.

Widzę. To błąd, to powoduje pętlę mas niestety - i po co 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

15 minut temu, przemak napisał:

Widzę. To błąd, to powoduje pętlę mas niestety - i po co 😉

Ukryta Zawartość

Ale narysowałeś ujemny jak by do masy miał iść 🙂 ja wychodzę z DAC wyjściem XLR, dlatego od strony wyjścia mam ujemny spięty do masy. Czyli wejść na interfejs TRS z ujemnym nie spiętym do gleby?

Ukryta Zawartość

5 minut temu, jurek1 napisał:

narysowałeś ujemny jak by do masy miał iść 🙂

Bo tak ma być. 

6 minut temu, jurek1 napisał:

wychodzę z DAC wyjściem XLR

I łączysz to kablem jack-jack mono? To albo jesteś silny albo zdeterminowany 😉

7 minut temu, jurek1 napisał:

Czyli wejść na interfejs TRS z ujemnym nie spiętym do gleby?

Kombinacji błędnych znajdziesz wiele. Co jednak stoi na przeszkodzie poprawnego symetrycznego połączenia? Wtedy możesz ewentualnie kombinować z ground liftem czyli odcięciem masy, ale prawdopodobnie to nie będzie konieczne. 

nagrywamy.com

5 minut temu, szymon1977 napisał:

A Ty od ilu?

Adekwatnie do wieku. 

Acz dosłuchuję się nieco wyżej. To wynik ćwiczenia słuchu.

10 minut temu, przemak napisał:

I łączysz to kablem jack-jack mono? To albo jesteś silny albo zdeterminowany 😉

Tak łączę bo w przypadku tego DAC sygnał z wyjścia zbalansowanego jest wyraźnie lepszy, a końcówkę ma RCA.

Ale tka sama sytuacja jest jak mierze wyjście RCA z DAC.

10 minut temu, przemak napisał:

Bo tak ma być. 

I tak jest 🙂

Edytowane przez jurek1
8 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Adekwatnie do wieku. 

Acz dosłuchuję się nieco wyżej. To wynik ćwiczenia słuchu.

Kolega był zdziwiony, że ma kłopoty z usłyszeniem czegoś powyżej 12kHz.
Stwierdził: "wyłączyłeś" mimo, że analizator pokazywał wysterowanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi