Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Co do strzałek audio na kablach to czasami nie chodzi o jakieś specjalne ułożenie przewodów w środku całego kabla? Wpływ na siebie wzajemny? Raczej nie o to, że druty Musza mieć jakiś specjalny kierunek... To nie diody 

54 minuty temu, raiwan napisał:

Co do strzałek audio na kablach to czasami nie chodzi o jakieś specjalne ułożenie przewodów w środku całego kabla? Wpływ na siebie wzajemny? Raczej nie o to, że druty Musza mieć jakiś specjalny kierunek... To nie diody 

Jak przewód miedziany zawiera w sobie długie kryształy miedzi to co?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, ASURA napisał:

Wtedy poszerza się scena.

Jeszcze jedno ostanie pytanie (no może przedostatnie). Prawoskrętna geometria przewodów brzmi inaczej niż lewoskrętna?

A druty masz skręcone w kablu jakimś? Po co tak robić w ogóle? Lutujesz połączenia i wtedy masz pewne na sto procent połączenie. 

Nawet fabryczne gotowe kable audio nie mają na końcu skręcanych kabli tylko zacisniete tulejkami lub koncentrykami. 

29 minut temu, ASURA napisał:

A jest to jakaś przeszkodą dla napięcia lub prądu jak nie jest? Najważniejsza jest jakość miedzi a nie to, w jaki sposób został utworzony z niej drut. 

Weź sobie przetnij kabel za parę złotych i za sto złotych za metr... Zobacz na sam kolor miedzi i trudność przy obcinaniu. Mimo identycznej konstrukcji ten tani rozpada się jak chce a tego drogiego mimo ściągania izolacji nożykiem i tak te druciki nie odpadają. Przy tym tanim nawet nie czujesz jak tniesz obcinaczkami a przy tym drogim palce później bolą bo tyle siły trzeba użyć... Ja bym się na tym bardziej skupił. 

To tak jak z pytaniem "ile mięsa jest w mięsie" 😅

Najlepszym przykładem jest kabel Jamo (te przezroczyste płaskie) niby z czystej miedzi z kolumny centralnej Concert d8. Został mi po wymianie kabli i kilka ładnych lat temu robiłem sobie kolumny surround na nim. 

Teraz rozbierając aż się zdziwiłem, że ten kabel jest w środku aż zielony... Tak się utlenił, że nie był ciemniejszy, tylko już zielony. Zaznaczam, że kolumny te nie miały styczności z wilgocią. 

Zwykle kable w japońskim aucie 30sto letnim nie miały nawet śladu utleniania a tu takiej klasy kable OFC z czystej miedzi... Każdy tak się zachwyca kolumnami Jamo Concert 11 lub 8 a głośniki w nich są łączone takimi kablami heh 

Edytowane przez raiwan
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Kostucha napisał:

Przyda się. Niektórzy np. nie wiedzą że słuchali muzyki na gramofonie, bo była tam tuba. Do upadłego jeden taki spierał się, że był to patefon 🙂
Może inaczej, gdyż patefon to też gramofon, ale już nie na odwrót, prawda? Tego nie wiedział spierający się ze mną. „Moja ciocia miała patefon, tylko igły trzeba zmieniać było”. 

Temat kolega zamieścił.

8 minut temu, raiwan napisał:

A druty masz skręcone w kablu jakimś? 

Mam. W obu kierunkach. Jeden koniec lewoskręt, drugi prawoskręt. Jest różnica, którym skrętem do kolumn? 

11 minut temu, Ajothe napisał:

Dokladnie tak jak z witaminą C.

Wszytej w doopę. Dopóki myślisz, że to wszywka alkoholowa, możesz poczuć się bardzo źle po spożyciu. Podobny fortel pewnie stosują producenci kabli 😉

Edytowane przez Kostucha
Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, Kostucha napisał:

Mam. W obu kierunkach. Jeden koniec lewoskręt, drugi prawoskręt. Jest różnica, którym skrętem do kolumn? 

Brakuje karuzeli łańcuchowej o odkręcenia.

2 godziny temu, JK49 napisał:

Organy zostały przez Janka naprawione i przerobione na dwuczęściowe..... Polak potrafi.   

Czyli takie bardziej audiofilskie, dzielone. 🤗

2 godziny temu, raiwan napisał:

Puścił mi jakiś utwór i się zdziwiłem. Kolumny "grały" zupełnie inaczej, czysto i z mocnym basem. Pojawiła się też szeroka scena. 

Czyli wielkie ŁAŁ!

Teraz sam przyznał, że jakaś tam różnica jest. 

Ups, czyli nie takie znowu wielkie.

Mowa tu o kablach o kilka razy droższych. 

Czyli, w sumie lipa.

Edytowane przez iro III
52 minuty temu, Kostucha napisał:

Wiadomix: lewoskrętne na lewy kanał, prawoskrętne na prawy: poprawa sceny, czarnego tła, itd, itp... w skrócie słuchając "Boys, boys, boys" prawie możesz dotknąć cycki Sabriny. Do innego skręcania nie wrócisz.

Ps.

Nie testowałeś to nie pisz.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, raiwan napisał:

Teraz rozbierając aż się zdziwiłem, że ten kabel jest w środku aż zielony... Tak się utlenił, że nie był ciemniejszy, tylko już zielony. Zaznaczam, że kolumny te nie miały styczności z wilgocią. 

To jest dowód na to, że jest z miedzi.

Wilgoć nie jest powodem powstawania patyny, w kablach w domu. Tlen + związki siarki.

Nieszczęśliwy skład chemiczny samej izolacji też może tak po latach reagować z miedzią.

Edytowane przez iro III
8 minut temu, szymon1977 napisał:

Wiadomix: lewoskrętne na lewy kanał, prawoskrętne na prawy: poprawa sceny, czarnego tła, itd, itp... w skrócie słuchając "Boys, boys, boys" prawie możesz dotknąć cycki Sabriny. Do innego skręcania nie wrócisz.

Ps.

Nie testowałeś to nie pisz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W instrukcji nie opisali czy to lewoskręt, czy prawoskręt 😉

Z drugiej chyba przeciwny i bądź mądry którym skrętem do wzmacniacza lub kolumny 😉

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Kostucha napisał:

Ukryta Zawartość

Z drugiej chyba przeciwny i bądź mądry którym skrętem do wzmacniacza lub kolumny 😉

... a różnice w brzmieniu kolosalne 🤣

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
10 minut temu, iro III napisał:
16 minut temu, Kostucha napisał:

Rozwiń  

... a różnice w brzmieniu kolosalne 🤣

Jeśli wziąć pod uwagę filozofię brzmieniową dotyczącą kierunkowości i osłuchiwania wszystkiego co się da w "audio przyrodzie" (np. klepeczek na podstawli pod kolumienki), to różnica w brzmieniu będzie kolosalna i przykładowo:

- prawoskręt GRA

- lewoskręt NIE GRA (jedynie działa).

Stąd wniosek, że ten kto nie zrobił tysięcy testów odsłuchowych kierunkowości WSZYSTKICH możliwych części/komponentów systemu - ten skazany jest jedynie na działanie (a nie GRANIE).

😉

P.S. A jegomość od tej "teoryji" kiedyś publicznie stwierdził, że nawet płyta winylowa jedną stronę ma zawsze lepszą od drugiej, bo że niby w procesie produkcyjnym jest strona ssawna, a z drugiej strona tłoczna płyty i jedna z nich gra lepiej. Tyle, że płyta którą wtedy odtwarzano to był zbiór utworów koncertowych z różnych okresów. Inny mastering/miks na każdej stronie płyty. Czyli porównanie baraniny do słoniny.

Imbecyl.

Edytowane przez kangie
Literówka

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

5 minut temu, kangie napisał:

Stąd wniosek, że ten kto nie zrobił tysięcy testów odsłuchowych kierunkowości WSZYSTKICH możliwych części/komponentów systemu

Jeden taki tu jest, co zrobił, w każdym razie robił.

Tylko, że systemu audio tym czasem nie ma, bo nic ale to nic nie "gra", ale za to marzy i śni o Relentless...😅

Edytowane przez iro III
Gość

(Konto usunięte)
38 minut temu, Kostucha napisał:

IMG_0655.thumb.jpeg.26621a1866777f92c4f0a41c28be3682.jpeg

Jeśli to prawdziwa skrętka to internet powinien hulać -- to żart z mojej strony . Ważna jest polaryzacja kabla , a nie skręcenie . To nie wcz. To zahacza o kuriozum .

3 godziny temu, ASURA napisał:

A jest to jakaś przeszkodą dla napięcia lub prądu jak nie jest? Najważniejsza jest jakość miedzi a nie to, w jaki sposób został utworzony z niej drut. 

Jak do miedzianego kryształu nie wchodzi i wychodzi prąd to nie jest przeszkodą ale w przewodniku jest masa takich kryształów i nie ma takiej opcji. Najlepiej to słychać na dziadowskich z najsłabszej miedzi przewodnikach...

20 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Jeśli to prawdziwa skrętka to internet powinien hulać -- to żart z mojej strony . Ważna jest polaryzacja kabla , a nie skręcenie . To nie wcz. To zahacza o kuriozum .

Wojtku, ja sobie cały czas tu żartuję. Taki wątek. 
Inna spawa, kiedy naprawdę coś mnie interesuje. Wtedy z powagą zapytam. Wiesz jak żałuję, że na fizyce i elektrotechnice nie uważałem. Wtedy w technikum spódniczki były na pierwszym miejscu, a nie byłem takim uczniem, który z samej lekcji wyniósł zbyt wiele. Teraz trochę po niewczasie czytam lub oglądam filmiki na YT jak i na jakiej zasadzie działają różne rzeczy z tej oraz innych dziedzin 🙂

43 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Skręcanie kabli wpływa na mniejszą ich podatność na zakłócenia elektromagnetyczne.
I jest stosowane np. w skrętce właśnie z tego powodu.

1 minutę temu, Kostucha napisał:

Wojtku, ja sobie cały czas tu żartuję. Taki wątek. 
Inna spawa, kiedy naprawdę coś mnie interesuje. Wtedy z powagą zapytam. Wiesz jak żałuję, że na fizyce i elektrotechnice nie uważałem. Wtedy w technikum spódniczki były na pierwszym miejscu, a nie byłem takim uczniem, który z samej lekcji wyniósł zbyt wiele. Teraz trochę po niewczasie czytam lub oglądam filmiki na YT jak i na jakiej zasadzie działają różne rzeczy z tej oraz innych dziedzin 🙂

Tylko musisz uważać jakie pytanie zadajesz 😉
Może zostać Ci zasugerowane byś hobby zmienił 🙂

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Skręcanie kabli wpływa na mniejszą ich podatność na zakłócenia elektromagnetyczne.
I jest stosowane np. w skrętce właśnie z tego powodu.

Dobre kable powinny być w ekranie - nawet te głośnikowe , ale różnie w życiu bywa. Na przykład trzeba zmienić uszkodzony filtr pz w starej wiertarce , czy pralce . Najgorszy to jest sygnał przywołanie telefonii komórkowej - ale głównie od wejścia . Im gęstsza siateczka ekranu tym lepszy ekran . Najbardziej narażone są sygnały o małej amplitudzie.

Też, bardzo często żartuję. Czasami jestem zaszokowany jak bardzo serio i dosłownie traktowane są wypowiedzi. Np. pytanie o różnicę brzmienia fortepianu...
Mając pianino od dziecka w domu wiem jak jest zbudowane i co wpływa/może wpływać na jego brzmienie.
Taka ciekawostka... Siła naciągu wszystkich strun to ponad 20 000 kg
Dlatego używa się żeliwa które między innymi, że jest sztywne i się nie odkształca jak drewno, to  słabo reaguje na zmianę temperatury.
Ale na samo brzmienie wpływają różne czynniki i chciałem o nich usłyszeć od wiedzących i znających się. Po to by rozwiać moje wątpliwości albo skorygować wiedzę.
Niestety jedyne co to jedni sugerują zmianę hobby inni wywalenie 90% wypowiedzi.
Tyle się dowiedziałem 😁.

1 minutę temu, Wojtek 1959 napisał:

Dobre kable powinny być w ekranie - nawet te głośnikowe , ale różnie w życiu bywa. Na przykład trzeba zmienić uszkodzony filtr pz w starej wiertarce , czy pralce . Najgorszy to jest sygnał przywołanie telefonii komórkowej - ale głównie od wejścia . Im gęstsza siateczka ekranu tym lepszy ekran . Najbardziej narażone są sygnały o małej amplitudzie.

Nic podobnego, najlepsze kable są bez ekranów

wiertarek tokarek ani spawarek i GSM w pokoju audio nie należy używać...

Wtedy zagra

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Też, bardzo często żartuję. Czasami jestem zaszokowany jak bardzo serio i dosłownie traktowane są wypowiedzi. Np. pytanie o różnicę brzmienia fortepianu...
Mając pianino od dziecka w domu wiem jak jest zbudowane i co wpływa/może wpływać na jego brzmienie.
Taka ciekawostka... Siła naciągu wszystkich strun to ponad 20 000 kg
Dlatego używa się żeliwa które między innymi, że jest sztywne i się nie odkształca jak drewno, to  słabo reaguje na zmianę temperatury.
Ale na samo brzmienie wpływają różne czynniki i chciałem o nich usłyszeć od wiedzących i znających się. Po to by rozwiać moje wątpliwości albo skorygować wiedzę.
Niestety jedyne co to jedni sugerują zmianę hobby inni wywalenie 90% wypowiedzi.
Tyle się dowiedziałem 😁.

Żeliwo stosunkowo dobrze tłumi drgania za to do wzmocnienia, artykulacji i dania pogłosu w fortepianie używa się wszelakiego rodzaju świerków, etc.

W tym pianinie to trochę mniej niż 20 ton to nie fortepian koncertowy..

5 minut temu, raiwan napisał:

Nakbardziej narażone są portfele wszystkowiarków

Najfajniej zaglądać do cudzych portfeli...

Czy bogaty czy biedny to cena identyczna. Najbardziej wydawanie kasy boli jednak bogatych 

Najlepiej mieć zasadę "słyszę sam to wiem". Brać sprzęt na odsłuch i posłuchać pierw niby tego lepszego a później gorszego to efekt słychać. Na odwrót tego nie ma. Najlepiej na odsłuch w salonie brać swoje kolumny i kable do porównania lub inny sprzęt. Może wystarcza lepsze kable? Wzmacniacz? 

Oczywizda!

Lewy skret do lewgo kanalu, a prawy skret do prawego kanalu.

A jak je pomylisz to masz zaburzona scene

Jeszcze raz zapytam po co skręcać? Jak jest gruby kabel to po co? Skręcało się kiedyś przy słabych terminalach i żeby połączyć prowizorycznie że sobą dwa kable... 

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, ASURA napisał:

Nic podobnego, najlepsze kable są bez ekranów

wiertarek tokarek ani spawarek i GSM w pokoju audio nie należy używać...

Jak mieszkasz w bloku temat odpada . Sąsiadowi powiesz żeby nie wiercił ? Jeśli zakłócenia idą po kablu ze strony sieci to nawet skrętka nie pomorze . U mnie stara pralka zakłócała pracę dekodera cyfrowego i fajne jaja były . Ekran robi się ciemny i urządzenie potrafi się zwiesić + kwadraciki na ekranie i czkawka dźwięku. 

Edytowane przez Wojtek 1959
Jeszcze raz zapytam po co skręcać? Jak jest gruby kabel to po co? Skręcało się kiedyś przy słabych terminalach i żeby połączyć prowizorycznie że sobą dwa kable... 
Nie o takim skręcaniu mowa. Mowa o skręcaniu przewodów a'la komputerowa skrętka.
e7f1a68ce37811f957190beb1dd132a9.jpg
  • Pokaż nowe odpowiedzi