Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, telesma napisał:

Nie zaprzecza, ani nie potwierdza, bo nie wszystkim się zajmuje. 

Wystarczy, że teoria działania kabla wykluczała wpływ, aby prz braku dowodów na istnienie wpływu, uznać, że wpływ nie istnieje.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Wystarczy, że teoria działania kabla wykluczała wpływ, aby prz braku dowodów na istnienie wpływu, uznać, że wpływ nie istnieje.

Szymonie. Potwierdzam, że również nie słyszę wpływu przewodów na brzmienie, ale nie mogę potwierdzić tego o czym napisałeś, bo przerasta to możliwości mojej zdolności czytania ze zrozumieniem 😁

Warto sobie wypożyczyć np. Melodika Purple Rain i Chord Clearway do porównania jak się chce usłyszeć różnice między kablami głośnikowymi.

Zaś zasilających też nie słyszę różnic. 

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Zaś zasilających też nie słyszę różnic. 

Dlatego próbujesz powalczyć o „złote ucho” w innym wątku? 😀 

Kiedy usłyszę sieciówkę, sam sobie przyznam nagrodę. Będzie nią owa sieciówka. 

Potem będę walczył o ekranowane wtyczki. 

10 minut temu, telesma napisał:

Dlatego próbujesz powalczyć o „złote ucho” w innym wątku? 😀 

Kiedy usłyszę sieciówkę, sam sobie przyznam nagrodę. Będzie nią owa sieciówka. 

Potem będę walczył o ekranowane wtyczki. 

Zmierzyłem dla jaj tą apką, jak zauważysz to większość moich wpisów traktuje jako rozrywkę 🙂

Sieciowy miałem taki audiofilski i różnic między nim a komputerowym nie usłyszałem.

Za to głośnikowe już tak i nie tylko ja u siebie. 

Godzinę temu, telesma napisał:

Szymonie. Potwierdzam, że również nie słyszę wpływu przewodów na brzmienie, ale nie mogę potwierdzić tego o czym napisałeś, bo przerasta to możliwości mojej zdolności czytania ze zrozumieniem 😁

Nic na to nie poradzę.

Zasadniczo nie jest możliwe udowodnienie nieistnienia czegokolwiek. Dlatego gdy brak dowodów na istnienie (brak teoretycznego uzasadnienia lub praktycznych obserwacji), to uznaje się, że nie istnieje.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Zmierzyłem dla jaj tą apką, jak zauważysz to większość moich wpisów traktuje jako rozrywkę 🙂

Ja również tylko dla zabawy, bo takie domowe testy nie można brać na poważnie, choć w przypadku samego testu na słyszenie wysokich częstotliwości nie jest to jakieś głupie. 
Dowiadując się z tej strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Podczas gdy osoba w wieku 20 lat będzie w stanie słyszeć do 17 000 Hz lub więcej, po trzydziestce jej zdolność słyszenia spadnie do około 16 000 Hz. W wieku 50 lat zakres słyszenia zwykle spada do około 12 000 Hz.”

i biorąc pod uwagę „Cheap sound cards may have trouble reproducing the highest frequencies of this test”, wyniki są imponujące. 

Ukryta Zawartość

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Zasadniczo nie jest możliwe udowodnienie nieistnienia czegokolwiek.

Chocby w matematyce latwo o dowody na nieistnienie.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Dlatego gdy brak dowodów na istnienie (brak teoretycznego uzasadnienia lub praktycznych obserwacji), to uznaje się, że nie istnieje.

Ale ze dowodliwosc jest slabsza od prawdziwosci, to i brak dowodu na istnienie nie stanowi dowodu na nieistnienie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Chocby w matematyce

Ale to nie jest forum matematyczne i dlatego napisałem "zasadniczo".

5 minut temu, ProjectPi napisał:

brak dowodu na istnienie nie stanowi dowodu na nieistnienie.

Do przedstawienia dowodów istnienia przyjmuje się nieistnienie.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale to nie jest forum matematyczne i dlatego napisałem "zasadniczo".

Niech slon oznacza byt, ktory posiada miedzy innymi trabe. Z racji tak sformulowanego warunku koniecznego latwo byloby o dowod na niemoznosc istnienia slonia bez traby, co z kolei dowodzi nieistnienie sloni (sloniow?) bez traby.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Do przedstawienia dowodów istnienia przyjmuje się nieistnienie.

Racz rozwinac mysl.

Edytowane przez ProjectPi

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Racz rozwinac mysl.

Tu nie ma co rozwijać: jeśli brak dowodów istnienia, to istnienie odkłada się na półkę z bajkami.

-----

W dniu 4.04.2024 o 17:24, Lutek napisał:

Częstotliwości alikwotow pozostają w stosunkach 1:2:3:4 itd. Pierwszy alikwot, to ...

Tak, ze glosnik ma niewyobrazalnie wiecej roboty, niz by sie nam wydawalo. 

images(3).jpeg.cd3ff8e9d1399ef085f031a56c01c877.jpeg

Mnożysz fale w nieskończoność, podczas gdy rysunek wklejony przez @przemak wprost pokazał, że głośnik nie ma do odtworzenia miliona fal, a tylko jedną ich sumę.

Edytowane przez szymon1977

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Tu nie ma co rozwijać: jeśli brak dowodów istnienia, to istnienie odkłada się na półkę z bajkami.

Niekoniecznie, jest też półka z hipotezami czy też półka z aksjomatami.

10 minut temu, ProjectPi napisał:

Niekoniecznie, jest też półka z hipotezami czy też półka z aksjomatami.

A teraz skup się kolego: hipoteza powstaje gdy są dowody, że coś istnieje ale niewiadomo co. Skoro sam przedstawiłeś dowód własnego błędu, to proponuję wrócić do tematyki audio.

1 godzinę temu, telesma napisał:

Ja również tylko dla zabawy, bo takie domowe testy nie można brać na poważnie, choć w przypadku samego testu na słyszenie wysokich częstotliwości nie jest to jakieś głupie. 
Dowiadując się z tej strony:

Ukryta Zawartość

„Podczas gdy osoba w wieku 20 lat będzie w stanie słyszeć do 17 000 Hz lub więcej, po trzydziestce jej zdolność słyszenia spadnie do około 16 000 Hz. W wieku 50 lat zakres słyszenia zwykle spada do około 12 000 Hz.”

i biorąc pod uwagę „Cheap sound cards may have trouble reproducing the highest frequencies of this test”, wyniki są imponujące. 

i to jest dobra wiadomosc,bo w wieku 50+ wystarczą kolumny szerokopasmowe
🙂

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

A teraz skup się kolego: hipoteza powstaje gdy są dowody, że coś istnieje ale niewiadomo co. Skoro sam przedstawiłeś dowód własnego błędu, to proponuję wrócić do tematyki audio.

Skupiam sie, "kolego". Otoz hipoteza to, posilkujac sie wiki, przykladowo

Ukryta Zawartość

po czym czestokroc podnosi sie wysilki na rzecz dowiedzenia jest prawdziwosci (badz falszywosci). Ergo - hipoteza na rzecz istnienia neutronu nie byla na polce z bajkami, gdy podejmowano proby empirycznego dowiedzenia jego istnienia.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, szpakowski napisał:

W ramach sentencji: "myślę więc jestem" można udowodnić brak istnienia Szymona ... 

O nie!
Forum by upadło od razu🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

O nie!
Forum by upadło od razu🙂

Bez obaw, bez mojego udziału upada tylko kilku moich gruppies, którzy i tak do tematu nic nie wnoszą.

5 minut temu, szpakowski napisał:

Racja, klikalność i ruch zmalałby co najmniej o 75% ... 😁

Nie chodzi o klikalność,ale o klimat.
Jest fajnie.

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Nie chodzi o klikalność,ale o klimat.
Jest fajnie.

Niektórzy wolą wzajemne utwierdzanie się w błędzie, niż w konfrontacji poglądów ryzykować, że rację okaże się mieć ktoś inny.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Niektórzy wolą wzajemne utwierdzanie się w błędzie, niż w konfrontacji poglądów ryzykować, że rację okaże się mieć ktoś inny.

Tak.

Gość

(Konto usunięte)
14 godzin temu, szymon1977 napisał:

chyba głęboko wpadłeś w limbo 🙂

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

chyba głęboko wpadłeś w limbo 🙂

Po prostu zbyt twardo stąpam po ziemii.

1 minutę temu, telesma napisał:

Jak to rozumieć?

Normalnie 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• Pokaż nowe odpowiedzi