Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, przemak napisał:
31 minut temu, MariuszZ. napisał:

Twierdzenie zaś, że dopiero mózg rozkłada te wygibasy na częstotliwości jest bzdurą

Warto doczytać, jak działa słuch. Bo niestety właśnie tak działa. 

Rzecz dzieje się już w ślimaku ucha wewnętrznego gdzie jest ok 4000 pręcików nerwowych i każdy w innej części ślimaka odbiera inną częstotliwość dźwięku

p.s.

za co dostałeś te lajki to ja nie wiem ale świadczy to źle o lajkujących; ot lajkowanie dla samego lajkowania🤦

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, ASURA napisał:

Rzecz dzieje się już w ślimaku ucha wewnętrznego gdzie jest ok 4000 pręcików nerwowych i każdy w innej części ślimaka odbiera inną częstotliwość dźwięku

No i dopiero w tym momencie jedna dziwaczna fala o trudnej do określenia częstotliwości, zostaje podzielona na poszczególne dźwięki.

Ps

Strzelileś samobója kolego.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

21 minut temu, przemak napisał:

Szum

Fala ma charakter periodyczny. Stad węzly i strzalki między innymi w naszych pomieszczeniach. Szum nie ma tej cechy.

23 minuty temu, przemak napisał:

Warto doczytać, jak działa słuch. Bo niestety właśnie tak działa

Działa i tego nie neguję. Niestety Sajmon założył chyba, że wygibasy o trudnej do określenia częstotliwości nie reprezentują konkretnych częstotliwości i dopiero mózg robi z nimi "porządek" rozbierając na składowe.

Z tym się nie zgadzam bo od pobudzenia membrany prądem do pojawienia się obrazu dźwięków w mózgu (wrażenia) te częstotliwości składowe cały czas są namacalne i konkretne, a wygibasy są jedynie formą ich zobrazowanie w jakimś układzie odniesienia.

W swojej wypowiedzi pominął detekcję słuchową więc działanie słuchu można przemilczeć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Periodic random noise (PRN) is a summation of sinusoidal signals with the same amplitudes but with random phases. PRN consists of all sine waves with frequencies that can be represented with an integral number of cycles in the requested number of samples."

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

13 minut temu, MariuszZ. napisał:

W swojej wypowiedzi pominął detekcję słuchową

Zawarłem ją w stwierdzeniu np.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

podział sumy na poszczególne dźwięki następuje dopiero w mózgu.

Tylko Ty siląc się na fachowe określenia spraw prostych nie zauważasz.

13 minut temu, MariuszZ. napisał:

Niestety Sajmon założył chyba

Sajmon pisze sam za siebie, więc nie dopisuj Sajmonowi bzdur, które sam wymyślasz, tylko uważnie czytaj.

53 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zgadniesz o jakiej mówimy, skoro mówimy o wytwarzanej przez głośnik

Brak Ci konsekwencji. Pokazujesz "wężyk" Przemaka, który jest obrazkiem jakiejś fali jak się domyślam w dziedzinie elektrycznej, a piszesz o fali akustycznej (powietrze) czy mechanicznej (membrana przetwornika)? 

Bez doprecyzowanych wypowiedzi to dyskusją ta potrwa do Świąt Bożego Narodzenia 😉

4 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Brak Ci konsekwencji. Pokazujesz "wężyk" Przemaka, który jest obrazkiem jakiejś fali jak się domyślam w dziedzinie elektrycznej, a piszesz o fali akustycznej (powietrze) czy mechanicznej (membrana przetwornika)? 

No i gdzie problem, skoro drugie wprost wynika z pierwszego?

Bez doprecyzowanych wypowiedzi to dyskusją ta potrwa do Świąt Bożego Narodzenia 😉

Na tę  chwilę to zamiast wnikania w szczegóły, wypadałoby zejść z poziomem do przedszkola i pokazać Wam pewne rzeczy palcem - forum nie daje takiej możliwości.

Edytowane przez szymon1977

39 minut temu, MariuszZ. napisał:

Fala ma charakter periodyczny. Stad węzly i strzalki między innymi w naszych pomieszczeniach. Szum nie ma tej cechy.

Nie. Doczytaj, choćby w wiki:

"Podział ze względu na widmo fali

Ze względu na postać widma, dźwięki można sklasyfikować następująco:

o widmie dyskretnym:

proste – dźwięki, których częstotliwość, a zatem i wysokość, jest ściśle określona;

harmoniczne – składające się z wielu tonów prostych, przy czym widmo to ma charakter okresowy (np. mowa, śpiew, muzyka); ich wysokość jest również ściśle określona i zgodna z wysokością tonu podstawowego;

o widmie ciągłym:

szum – dźwięki, których widmo jest w większości zakresu słyszalności zrównoważone"

42 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Działa i tego nie neguję.

I tyle. Szymona nie czytam, także ten. 

54 minuty temu, ASURA napisał:

Rzecz dzieje się

Właśnie. O tym piszę. 

51 minut temu, ASURA napisał:

za co dostałeś te lajki to ja nie wiem

Nie wiesz. 

nagrywamy.com

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Na tę  chwilę to zamiast wnikania w szczegóły, wypadałoby zejść z poziomem do przedszkola i pokazać Wam pewne rzeczy palcem - forum nie daje takiej możliwości.

To jest niegrzeczne więc skomentuję w podobnym tonie. W przedszkolu na pewno byś się dogadał. Na forum o audio jeszcze nie dorosłeś.

6 godzin temu, przemak napisał:

szum – dźwięki, których widmo jest w większości zakresu słyszalności zrównoważone"

Tylko tyle z tego wynika, że widmo szumu ma charakter pasmowy. Nic o periodyczności. Nie znajdziesz tam charakterystycznych prążków określających częstotliwość. 

15 minut temu, MariuszZ. napisał:

To jest niegrzeczne więc skomentuję w podobnym tonie. W przedszkolu na pewno byś się dogadał. Na forum o audio jeszcze nie dorosłeś.

Więc dogaduj się z @przemak 🙂

15 minut temu, MariuszZ. napisał:

Tylko tyle z tego wynika, że widmo szumu ma charakter pasmowy. Nic o periodyczności. Nie znajdziesz tam charakterystycznych prążków określających częstotliwość

Tutaj jest: 

7 godzin temu, przemak napisał:

proste – dźwięki, których częstotliwość, a zatem i wysokość, jest ściśle określona;

harmoniczne – składające się z wielu tonów prostych, przy czym widmo to ma charakter okresowy (np. mowa, śpiew, muzyka); ich wysokość jest również ściśle określona i zgodna z wysokością tonu podstawowego;

Muzyka to jedna fala i tę jedną falę na poszczególne dźwięki rozkłada mózg.

45 minut temu, MariuszZ. napisał:

Tylko tyle z tego wynika,

Ze jak ktoś napisze nieprawdę, to może potem napisać coś w stylu "fakt, pomyłka, przepraszam". 

nagrywamy.com

7 godzin temu, przemak napisał:
8 godzin temu, ASURA napisał:

Rzecz dzieje się

Właśnie. O tym piszę. 

8 godzin temu, ASURA napisał:

Wrzuciłeś głowę do mózgu tak w skrócie to napisałeś jeśli chodzi o odbieranie przez człowieka dźwięku a to zagadnienie powinieneś jako muzyk mieć w przeciwieństwie do mnie hobbysty mieć dokładnie poznane.

Jak będziesz lub już masz niedosłuch z racji wykonywanego zawodu to nie mózg na estradzie dostał po d… tylko te nieszczęsne delikatne umieszczone w specjalnym płynie pręciki

1 minutę temu, przemak napisał:

Ze jak ktoś napisze nieprawdę, to może potem napisać coś w stylu "fakt, pomyłka, przepraszam". 

To niestety rzadkość i ujma na honorze 😁

Co to jest niedosłuch i na czym polega jego powstawanie i przykre dla słyszenia nieodwracalne! zmiany sprawdź sobie sam

@przemak

31 minut temu, szymon1977 napisał:

U Ciebie wszystko jest proste. Obalisz każdą teorię jak Ci się wydaje, bo wszystko sprowadzasz do jednego. Mianowicie mózgu. Wysil się odrobinę i …

”Poza tym mówiąc o fali warto doprecyzować o jakiej domenie mówisz. Akustycznej, elektrycznej, mechanicznej? Warto też wspomnieć o tym czy mówiąc o fali mówisz o jej zobrazowaniu w czasie czy częstotliwości. Te wymiary są powiązane ale zobrazowanie będzie zupełnie inne.”

… skoro już jesteś taki mądry. To nie pierwszy temat, w którym za wszystko obarczasz mózg. Odnieś się w logiczny sposób do tego co przed mózgiem. Tylko nie wklej ponownie obrazka z komentarzem „Tu masz odpowiedź”.

56 minut temu, szymon1977 napisał:

🤦🏆

15 minut temu, telesma napisał:

U Ciebie wszystko jest proste.

Mam przestać wiedzieć bo Ty nie wiesz?

16 minut temu, telesma napisał:

Tylko nie wklej ponownie obrazka z komentarzem „Tu masz odpowiedź”.

Dlaczego nie, dlatego, że tu masz odpowiedź? Mam wbrew temu rysunkowi uznać, że głośnik wytwarza dwie fale zamiast ich jednej sumy, bo Ty tego nie uznajesz?

Ukryta Zawartość

-----

13 minut temu, danadam napisał:

Hm... a te wszystkie wyniki w googlu jak się wpisze "aperiodic wave" to co jest? Fake newsy?

Dzięki, myślałem,ze te chaotyczne z pozoru wygibasy to nie jest fala.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Mam przestać wiedzieć bo Ty nie wiesz?

Po prostu zacznij myśleć. Jak się dobrze skupisz, przekonasz się, że to nie takie trudne. 

14 minut temu, telesma napisał:

zacznij myśleć

Ja? Przecież to Ty forsujesz tutaj tezy sprzeczne z faktami. Rozumiem tradycję: szymon1977 napisał to należy się nie zgodzić, a nawet uszczypliwe uwagi wypada zamieścić. Ale skoro Przemak potwierdza wszystko o czym pisałem, to chyba Tobie powinno dać do myślenia.

-----

Godzinę temu, Ajothe napisał:

To niestety rzadkość i ujma na honorze 😁

Tak na Forum AS jest: jak tu każe się, że nie masz racji, to piszesz "bzdura" i idziesz powtarzać swoje fantazję gdzieś indziej.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja? Przecież to Ty forsujesz tutaj tezy sprzeczne z faktami. Rozumiem tradycję: szymon1977 napisał to należy się nie zgodzić, a nawet uszczypliwe uwagi wypada zamieścić. Ale skoro Przemak potwierdza wszystko o czym pisałem, to chyba Tobie powinno dać do myślenia.

-----

Tak na Forum AS jest: jak tu każe się, że nie masz racji, to piszesz "bzdura" i idziesz powtarzać swoje fantazję gdzieś indziej.

Myślę, że jesteś na pierwszym miejscu w tych zawodach 🙂

Edytowane przez Ajothe
1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Więc dogaduj się z @przemak 🙂

Ciężko jest bo ja odnoszę się do Twoich wypowiedzi, a on 

8 godzin temu, przemak napisał:

Szymona nie czytam, także ten. 

Godzinę temu, przemak napisał:

9 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Jeżeli napisałem nieprawdę to pokaż mi na obrazku gdzie ta periodyczność czy okresowość szumu jest. Jesteś w stanie wyodrębnić częstotliwość konkretnego dźwięku i określić jego częstotliwość analizując szum? 

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Jesteś pewien?

Ja inie widzę tam charakterystycznych prążków na podstawie których można powiedzieć jaka to częstotliwość czy okres ale może Przemak pokaże więc poczekajmy.

Ukryta Zawartość

Zrzut ekranu 2024-04-11 091553.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciężko jest bo ja odnoszę się do Twoich wypowiedzi, a on

To nie ma większego znaczenia, bo piszemy to samo, tylko on słówek mądrych używa a ja łopatologicznie.

Ja inie widzę tam charakterystycznych prążków na podstawie których można powiedzieć jaka to częstotliwość czy okres ale może Przemak pokaże więc poczekajmy.

Bo muzyka jest sumą wielu fal prostych, i właśnie jedną sumę wielu fal wytwarza głośnik, a nie wiele fal prostych. Do ucha dociera jedna fala, a na poszczególne dźwięki rozkłada ją mózg.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Strzelileś samobója kolego.

Ale z przewrotki 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

16 minut temu, MariuszZ. napisał:

a inie widzę tam charakterystycznych prążków na podstawie których można powiedzieć jaka to częstotliwość czy okres ale może Przemak pokaże więc poczekajmy.

W akustyce pomieszczenia szukasz regularności fali prostej?

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale skoro Przemak potwierdza wszystko o czym pisałem, to chyba Tobie powinno dać do myślenia.

I dało, bo pod moim komentarzem zamieścił ten wykres. Było to odpowiedzią na drgania membrany, a nie na Twoje opowieści o rozkładaniu się fal dopiero w mózgu. OK, jeśli w istocie tak jest, spierać się nie będę. Przyznam Ci rację w tej chwili. Nie zgłębiałem zagadnienia o jednej hiperfali, która powstaje z tysięcy różnych dźwięków. Starałem się Tobie na różne sposoby wyjaśnić co miałem na myśli, ale Ty nie potrafisz i nie próbujesz merytorycznie dyskutować na konkretny temat, tylko rozdmuchujesz odrębny, żeby na końcu napisać, że nikt nie rozumie oprócz Ciebie. Ciągniesz to, bo pzemak i Biedronek się z Tobą zgodził. Co jeśli nie zgodziliby się z Tobą. Spierałbyś się i z nimi. 
Twoje musi być na wieszczu. Nie dziw się potem, że pod Twoim adresem są kierowane różne niekoniecznie pochlebne komentarze.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Bo muzyka jest sumą wielu fal prostych, i właśnie jedną sumę wielu fal wytwarza głośnik, a nie wiele fal prostych. Do ucha dociera jedna fala, a na poszczególne dźwięki rozkłada ją mózg.

Nie jestem przekonany do tego co napisałeś nad podkreślnikiem. Dlaczego? Traktujesz przetwornik jako źródło punktowe i do analiz tak się przyjmuje ale w praktyce źródło dźwięku jakim jest membrana głośnika jest źródłem powierzchniowym i np. kopułka może drgać i wytwarzać dźwięk z inną częstotliwością niż membrana przy zawieszeniu w tym samym czasie. 

Zatem wygibas falowy do jakiego się ciągle odnosisz (twoja suma) to tylko zobrazowanie tej złożonej fali, która powstała z wielu fal prostych generowanych przez głośnik. 

5 minut temu, szymon1977 napisał:

W akustyce pomieszczenia szukasz regularności fali prostej?

Nie. Idę twoim tokiem myślenia (zapewne wiesz co mam na myśli) i na potrzeby dyskusji zrobiłem pomiar prawie "nearfield". To co widać z pewnym przybliżeniem można uznać, że jest poza wpływem pomieszczenia. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 hour ago, MariuszZ. said:

A słyszałeś o pomiarze charakterystyki częstotliwościowej szumem?

• Pokaż nowe odpowiedzi