Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Nie parametry są najważniejsze, a to jak urządzenie gra. 

Tak czyli nie, bo urządzeń grających inaczej od parametrów nie ma - są za to ignoranci, którzy po próbie odczytania z parametrów czegoś innego niż one przedstawiają, posądzają urządzenia audio o voodoo.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Hehehehe 😃

fajny sobie świat stworzyles, tyle ze trochę prosty i nudny. Powody używania przez gitarzystow pieców lampowych sa zupełnie inne.

Ta? To jakie są te powody, używania wzmaków lampowych gitarowych, jak nie kształtowanie brzmienia? (a szczególnie przesterowanych wzmaków lampowych)

Edytowane przez Kyle

Dla parametrowców to koniec świata 😃

33 minuty temu, Kyle napisał:

Ta? To jakie są te powody, używania wzmaków lampowych gitarowych, jak nie kształtowanie brzmienia? (a szczególnie przesterowanych wzmaków lampowych)

Tranzystory też to potrafią amatorze 🙂

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Tak czyli nie, bo urządzeń grających inaczej od parametrów nie ma - są za to ignoranci, którzy po próbie odczytania z parametrów czegoś innego niż one przedstawiają, posądzają urządzenia audio o voodoo.

Ty jesteś świetnym przykładem forumowego naukowca 🤭

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

U mnie najbardziej to akustyka zmienia dźwięk. Kto by ujrzał ch-ke w miejscu odsłuchu to by się za głowę chwycił 🤣

Dałem wytłumienie na tylna ścianę i za głośniki i już zupełnie inny sprzęt... Na lepsze oczywiście 

Każdy kto wydaje grube setki, tysiące a już w ogóle dziesiątki tysięcy złotych na ulepszanie kabli i zwrotnic to powinien pierw zainwestować w akustykę a dopiero później w sprzęt. Niekiedy kolumny za tysiaka potrafią zagrać dużo lepiej niż te 5 razy droższe w miarę ogarniętym akustycznie pomieszczeniu 

Edytowane przez raiwan
2 minuty temu, raiwan napisał:

U mnie najbardziej to akustyka zmienia dźwięk

A ja pisałem o graniu sprzętu, a nie o wpływie akustyki.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

na koniec siadał na swoim miejscu i rozpoczynał grę na swojej gitarze

Najprawdopodobniej na takiej, bardzo fajny instrument:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

55 minut temu, Ajothe napisał:

Tranzystory też to potrafią amatorze 🙂

Też potrafią po przesterowaniu zagrać taką barwą (dodaną) jak lampowe? 🙂To pokaż mi taki wzmacniacz tranzystorowy, co zagra po przesterowaniu tak samo jak lampowy, amatorze 🙂

51 minut temu, raiwan napisał:

Każdy kto wydaje grube setki, tysiące a już w ogóle dziesiątki tysięcy złotych na ulepszanie kabli i zwrotnic to powinien pierw zainwestować w akustykę a dopiero później w sprzęt.

Prędzej w psychiatrę 😉 

3 minuty temu, Kyle napisał:

Też potrafią po przesterowaniu zagrać taką barwą (dodaną) jak lampowe? 🙂To pokaż mi taki wzmacniacz tranzystorowy, co zagra po przesterowaniu tak samo jak lampowy, amatorze 🙂

W niektórych gatunkach lampy wymiękają i z nich zrezygnowano bo źle się zachowywały przy niskim strojeniu 🙂

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Wytlumacz to Lechowi, bo On tego nie kuma że lampa może zagrać lepiej 😃

Sam nie rozróżniasz tworzenia barwy, od jej reprodukcji 😃

Mi się za bardzo nie chciało wierzyć w cudowny klimat vinyli dopóki się sam nie przekonałem na własnych uszach 🙂 nie dość, że klimat super to jeszcze się okazało, że dużo lepsza jakość jak ze streamingu 

Teraz, Ajothe napisał:

W niektórych gatunkach lampy wymiękają i z nich zrezygnowano bo źle się zachowywały przy niskim strojeniu 🙂

Co to jest "niskie strojenie" lampy? 🙂

Teraz, raiwan napisał:

Mi się za bardzo nie chciało wierzyć w cudowny klimat vinyli dopóki się sam nie przekonałem na własnych uszach 🙂 nie dość, że klimat super to jeszcze się okazało, że dużo lepsza jakość jak ze streamingu 

To akurat mnie nie dziwi - na winylach nierzadko lepsza realizacja (bez tak bardzo sprasowanej dynamiki).

Teraz, Ajothe napisał:

To jak i wiele innych historyjek sam sobie wymyśliłeś klaunie 🙂

Nie oceniaj innych wzgl. siebie klaunie 🙂 Napisz co masz na myśli pisząc "niskie strojenie" wzmacniacza.

Teraz, Ajothe napisał:

Nie wiem, kolejne banialuki produkujesz 🙂

Banialuką to jesteś sam klaunie:

3 minuty temu, Ajothe napisał:

lampy wymiękają i z nich zrezygnowano bo źle się zachowywały przy niskim strojeniu 🙂

Nie będę odpowiadał na twoje durnowate insynuacje 🙂

Parametrowcy w domu nie uznają wzmacniaczy lampowych bo mają zniekształcenia, ale już na koncercie słuchają pieca lampowego że smakiem 🤣

Teraz, Ajothe napisał:

Nie będę odpowiadał na twoje durnowate insynuacje 🙂

W poziomie durnowatości nikt nie przebije ciebie 😊Piszesz jakieś bzdury z palca wyssane, ... ba ... nawet nie pamiętasz co napisałeś przed chwilą.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Parametrowcy w domu nie uznają wzmacniaczy lampowych bo mają zniekształcenia, ale już na koncercie słuchają pieca lampowego że smakiem 🤣

Tak jak słuchają skrzypiec, które mają ogrom harmonicznych. Po prostu ze swoją zerową wiedzą nie rozróżniasz instrumentu od urządzenia odtwarzającego.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Cytuj, albo spierdzielaj trolu 🙂

No przecież wyżej masz 🤭(ps. ale słoma ci wyszła)

No ale niech stracę i zacytuję ponownie:

8 minut temu, Ajothe napisał:

Edytowane przez Kyle
Teraz, Kyle napisał:

Tak jak słuchają skrzypiec, które mają ogrom harmonicznych. Po prostu ze swoją zerową wiedzą nie rozróżniasz instrumentu od urządzenia odtwarzającego.

A co to ma do wzmacniaczy lampowych? 🤭

Nie masz nic do napisania to nie pisz zamiast wymyślać coś czego nie napisałem 🙂

2 minuty temu, Ajothe napisał:

A co to ma do wzmacniaczy lampowych? 🤭

Też po przesterowaniu mają ogrom harmonicznych ("tworzą" swoją barwę). Ogólnie wzmacniacze lampowe mają spore zniekształcenia harmoniczne (nawet bez przesterowania).

Edytowane przez Kyle
2 minuty temu, Ajothe napisał:

Skrzypce przesterowujesz piecem lampowym? 

Serio nie masz zielonego pojęcia jak wygląda widmo akustyczne takiego instrumentu? (mowa o skrzypcach, bez jakiegokolwiek wzmacniacza) ... czy tylko klaunujesz jak zwykle?

Edytowane przez Kyle

Tak myślałem 🙂 najpierw wymyślasz,  że coś napisałem, a teraz opowiadasz o nieistniejących wzmacniaczach lampowych 😁

W sumie to się Wam chłopcy nie dziwię, bo tak najłatwiej jest sobie założyć, że im lepsze parametry ma urządzenie tym lepiej będzie grało 😄

Edytowane przez Ajothe

Nie kłam, przecież każdy wie, że ty nie myślisz. 😁 Wyżej masz napisane o widmie skrzypiec bez wzmacniacza, a ty jedziesz z jakimiś urojeniami. Weź leki.

7 minut temu, Ajothe napisał:

W sumie to się Wam chłopcy nie dziwię, bo tak najłatwiej jest sobie założyć, że im lepsze parametry ma urządzenie tym lepiej będzie grało 😄

Chłopcze najpierw ogarnij podstawy logicznie. By odtwarzać z najmniejszymi zniekształceniami, potrzeba sprzętu z "lepszymi parametrami" (mniejszymi zniekształceniami). Natomiast by tworzyć brzmienie, to się celowo podłącza coś co sieje zniekształceniami (np. wzmacniacz lampowy + go przesterowuje) by właśnie wytworzyć dodatkowe zmiany dźwiękowe/dźwięki (np. do gitary elektrycznej).

Edytowane przez Kyle
5 minut temu, Kyle napisał:

Nie kłam, przecież każdy wie, że ty nie myślisz. 😁 Wyżej masz napisane o widmie skrzypiec bez wzmacniacza, a ty jedziesz z jakimiś urojeniami. Weź leki.

Za edytowanie posta zmieniające jego treść powinieneś dostać bana trolu 🙂

7 minut temu, Kyle napisał:

By odtwarzać z najmniejszymi zniekształceniami, potrzeba sprzętu z "lepszymi parametrami" (mniejszymi zniekształceniami).

Typowy parametrowiec, któremu się wydaje że mniejsze zniekształcenia to lepsze brzmienie 😃

5 minut temu, Ajothe napisał:

Za edytowanie posta zmieniające jego treść powinieneś dostać bana trolu 🙂

Gdzie masz w regulaminie napisane, że edycja posta jest zabroniona? Dodałem informację o braku wzmacniacza do tych skrzypiec później, bo dotarło do mnie, że pomoże to ludziom z niższym IQ. Normalny człowiek rozumie od razu, natomiast ty potrzebujesz uściśleń, to je dodałem. 😊

5 minut temu, Ajothe napisał:

Typowy parametrowiec, któremu się wydaje że mniejsze zniekształcenia to lepsze brzmienie 😃

Rozmawiamy o odtwarzaniu (wzmacniacz do głośników w domu, który ma reprodukować dźwięk), czy o tworzeniu (przesterowany wzmacniacz gitarowy, czyli element instrumentu)?

Edytowane przez Kyle
  • Pokaż nowe odpowiedzi