Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Może masz na myśli zapis danych audio na CD, gdzie protokół jest inny i możliwe, że dane nie są tak jak w TCP pakietowane tylko lecą "ciurkiem".

Transmisja audio po USB albo SPDIF ma tylko detekcję błędów, nie ma korekcji.

16 minut temu, Kyle napisał:

No i nadal widzę tam stany niskie i wysokie w które zakodowane są "jedynki i zera".

To patrz dalej.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

To patrz dalej.

Sam patrz dalej, to może zaczniesz dostrzegać cechy transmisji sygnałów cyfrowych.

Edytowane przez Kyle
Godzinę temu, Kyle napisał:

Sam patrz dalej, to może zaczniesz dostrzegać cechy transmisji sygnałów cyfrowych.

Serio na tym obrazku nie widzisz, że prąd płynący kablem jest "sumą" zegara i danych, to 1 jest zmianą sygnału a 0 brakiem zmiany?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Serio na tym obrazku nie widzisz dziewięciu innych sposobów kodowania 0 i 1 niż stan niski/wysoki?

Digital_signal_encoding_formats-en_svg.thumb.png.94e0f8e1832a82319793dfc7f76a736f.png

To na co patrzysz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

1 godzinę temu, danadam napisał:

Transmisja audio po USB albo SPDIF ma tylko detekcję błędów, nie ma korekcji.

@MariuszZ. o tą część mi chodziło. Ale jak robiłem testy na Rme Adim to nie udało mi sie ani raz zakłócić bit perfect z usb maliny 😉

Więc różnicę jakości dźwięku możemy chyba zwalic głównie na ilość zakłóceń przekazanych po kablu (w przypadku USB)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

32 minuty temu, marcinmarcin napisał:

MariuszZ. o tą część mi chodziło. Ale jak robiłem testy na Rme Adim to nie udało mi

Zgodne SPDIF ze specyfikacją połączenie gwarantuje prawidłowy przesył na 10m, więc trzeba by się na prawdę mocno postarać, żeby ten przesył zakłócić. 

15 minut temu, szymon1977 napisał:

trzeba by się na prawdę mocno postarać, żeby ten przesył zakłócić. 

Miałem w pewnym momencie z 6 różnych kabli Coax/Bnc. Mimo że chciałbym żeby to było proste, to każdy z tych kabli miał swoją sygnaturę dźwiękową... 😁

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Miałem w pewnym momencie z 6 różnych kabli Coax/Bnc. Mimo że chciałbym żeby to było proste, to każdy z tych kabli miał swoją sygnaturę dźwiękową... 😁

Szczerze współczuję, zwłaszcza że

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

jak robiłem testy na Rme Adim to nie udało mi sie ani raz zakłócić bit perfect z usb maliny 😉

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Szczerze współczuję, zwłaszcza że

Brak błędów w przesyle nie jest tożsamy z różną sygnaturą brzmienia różnych kabli.

Możesz tego nie słyszeć ale nie myl pojęć ...nie przystoi to tak aktywnemu użytkownikowi 🙂

26 minut temu, szymon1977 napisał:

Szczerze współczuję,

Że nie jestem głuchy całkiem???

Wydaje mi się że nie chcesz zaakceptować faktu że kabel to proste narzędzie którym przenoszą się nie tylko dane ale też i zakłócenia wpływające na pracę części analogowej... poprawna transmisja danych nie gwarantuje dobrego dźwięku. 

Edytowane przez marcinmarcin

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

poprawna transmisja danych nie gwarantuje dobrego dźwięku. 

Szymon podkreśl wężykiem powieś na ścianie i powtarzaj jak mantrę dla utrwalenia 🙂

7 minut temu, expert napisał:

Brak błędów w przesyle nie jest tożsamy z różną sygnaturą brzmienia różnych kabli.

Możesz tego nie słyszeć ale nie myl pojęć ...nie przystoi to tak aktywnemu użytkownikowi 🙂

A jak urządzenie odbierające będzie niewrażliwe na zakłócenia, to gdzie się "sygnatura kabla" podzieje?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

kabel to proste narzędzie którym przenoszą się nie tylko dane ale też i zakłócenia wpływające na pracę części analogowej...

Jak duże są to zakłócenia? Jak duża jest różnica w poziomie przenoszonych tych zakłóceń między kablami i ... czemu by nie kupić kabla, który tych zakłóceń nie przenosi? (np. TOSLINK ;))

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

A jak urządzenie odbierające będzie niewrażliwe na zakłócenia, to gdzie się "sygnatura kabla" podzieje?

Najczęściej to sam kabel jest podatny na zakłócenia sygnału ze względów na swoją budowę. Urządzenie odbierające ma przetwarzać sygnał jak najmniej dodając od siebie ale nie ma najczęściej wpływu na sygnał , który dostaje.... są wyjątki np wtedy gdy impedancja wyjściowa-wejściowa jest żle dobrana lub urządzenie będące źródłem ma znikomy prąd do przeładowania pojemności kabla wtedy impedancja wejściowa odbiornika wraz z pojemnością kabla może tworzyć filtr obcinający sygnał

ale to głównie przy interconectach przesyłających sygnał analogowy

6 minut temu, ProjectPi napisał:

W niebycie... ale najpierw się musi pojawić takie urządzenie. 

1 minutę temu, Kyle napisał:

czemu by nie kupić kabla, który tych zakłóceń nie przenosi? (np. TOSLINK ;))

Jednemu dac gra lpiej po usb drugiemu po i2s trzecimu po spdif to juz kwestia osobistej konfiguracji systemu

2 minuty temu, expert napisał:

Najczęściej to sam kabel jest podatny na zakłócenia sygnału ze względów na swoją budowę. Urządzenie odbierające ma przetwarzać sygnał jak najmniej dodając od siebie ale nie ma najczęściej wpływu na sygnał , który dostaje.... są wyjątki np wtedy gdy impedancja wyjściowa-wejściowa jest żle dobrana lub urządzenie będące źródłem ma znikomy prąd do przeładowania pojemności kabla wtedy impedancja wejściowa odbiornika wraz z pojemnością kabla może tworzyć filtr obcinający sygnał

ale to głównie przy interconectach przesyłających sygnał analogowy

Nie odpowiedziałeś na pytanie.

To z innej beczki - skąd zakłócenia na kablu?

Teraz, expert napisał:

Jednemu dac gra lpiej po usb drugiemu po i2s trzecimu po spdif to juz kwestia osobistej konfiguracji systemu

Wiesz, ja to tam lubię porównania, czyli jakieś porównanie w postaci różnic w ilości THD, SNR ... cokolwiek. A następnie na jakim poziomie są to różnice (czy czasem nie błędu pomiarowego)

No i przez cały czas rozmawiamy o poprawnie wykonanych kablach, a nie jakimś kablem coax SPDIF o impedancji falowej odjechanej o kilkadziesiąt procent wzgl. 75 Ohm.

Teraz, expert napisał:

np ze smogu elektromagnetycznego.

No i jak duże zmiany w sygnale (i jakie zmiany) ten "smog" robi w takim ekranowanym coax SPDIF 75 Ohm, o typowej długości 2 metrów?

2 minuty temu, expert napisał:

np ze smogu elektromagnetycznego.

Jest on stały czy zmienny, w różnych lokalizacjach?

3 minuty temu, Kyle napisał:

No i jak duże zmiany w sygnale (i jakie zmiany) ten "smog" robi w takim ekranowanym coax SPDIF 75 Ohm, o typowej długości 2 metrów?

Na tyle duże że je słychać bardzo wyraźnie...

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Na tyle duże że je słychać bardzo wyraźnie...

Czyli tak z dodatkowe 10% THD (już na wyjściu DAC) sugerujesz że robią (bo tyle wyraźnie byłoby słychać).

Edytowane przez Kyle
Teraz, Kyle napisał:

Wiesz, ja to tam lubię porównania, czyli jakieś porównanie w postaci różnic w ilości THD, SNR ... cokolwiek. A następnie na jakim poziomie są to różnice (czy czasem nie błędu pomiarowego)

No i przez cały czas rozmawiamy o poprawnie wykonanych kablach, a nie jakimś kablem coax SPDIF o impedancji falowej odjechanej o kilkadziesiąt procent wzgl. 75 Ohm.

niektórzy używają 50 om zamiast 75 i nic na to nie poradzisz.

Poza tym aby mieć wykorzystany standard 75om musisz mieć BNC

Powiedz kto nie na tym zna z przeciętnych audiofili i czy w ogóle chcą taką wiedzę przyswajać?

znacznie łatwiej jest porównywać różne kable ...przynajmniej jest zabawa 🙂

Jeśli jesteś facetem , który opiera się tylko na pomiarach to wiele audiofilskich kwestii Ciebie nie dotyczy i dla mnie jesteś szczęśliwszym człowiekiem niż audiofil bo wystarczy Ci przewód nie wnoszący zmian w pomiarze i więcej nie potrzebujesz. Tylko nie każdy ma tak dobrze jak Ty i warto mieć odrobinę tolerancji dla tych, którzy chcą i próbują dopracować swój ukochany system w najdrobniejszych szczególach , ktore słyszą lub wydaje im się , że słyszą.

Aby zmienić coś w systemie naprawdę świadomie trzeba szerokiej wiedzy z z dziedziny elektroniki i rzadko kto ma ochotę na poszerzanie tej wiedzy.

Mnie osobiście dziwią próby udowadniania komuś , że nie powinien słyszeć tego co słyszy bo nigdy nie masz żadnych możliwości by udowodnić swoje racje.

Dla przykładu klocki z najmniejszymi zniekształceniami często przegrywają z układami lampowymi dla konkretnego użytkownika a wydawałoby się , że im mniejsze zniekształcenia tym lepiej.

29 minut temu, marcinmarcin napisał:

W niebycie... ale najpierw się musi pojawić takie urządzenie. 

Porządny izolator USB nie przenosi zakłóceń powiedzmy stronami. Będzie sygnatura?

Różne wrażliwości urządzeń odbiorczych na zakłócenia oznaczaja, że poziom i charakter zakłóceń będzie zmienny. Skąd zatem rzekoma stałość wpływu przez kabel?

Edytowane przez ProjectPi

11 minut temu, ProjectPi napisał:

Jest on stały czy zmienny, w różnych lokalizacjach?

Zmienny i zależy głównie od nagromadzenia sprzętu w domu. odbiorniki , routery , sprzęt AGD, różnice w samym zasilaniu z gniazda sieciowego w zależności od pory i obciążnia linii.

Ekranowanie wszystkiego co używamy w systemie audio to dziś konieczność a i tak czasem na niewiele to się zda

np Kto słyszy zakłócenia w dźwięku kiedy dzwoni jego komórka?

42 minuty temu, expert napisał:

Możesz tego nie słyszeć ale nie myl pojęć ...nie przystoi to tak aktywnemu użytkownikowi

To nie pojęcia tylko dogmaty audiofilskiej wiary. Czyste  voodoo.

43 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Wydaje mi się że nie chcesz zaakceptować faktu że

Wydaje Ci się. Bo jeśli czegoś nie zaakceptuję, to domagania się uznania za fakt, gdy przypadkowe spostrzeżenia ktoś paruje z przypadkowym zjawiskiem, choć związku przyczynowo-skutkowegp brak. Przypomina mi to tzw "dowcipy bez sensu" z podstawówki, np "kupił facet skrzypce i mu dom zalało".

Ps

Prawdziwym audiofilom optyk także gra, a nie możemy chyba "zwalic głównie na ilość zakłóceń przekazanych po kablu"?

Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, expert napisał:

Aby zmienić coś w systemie naprawdę świadomie trzeba szerokiej wiedzy z z dziedziny elektroniki i rzadko kto ma ochotę na poszerzanie tej wiedzy.

Przeczysz sam sobie, ponieważ to co piszesz nie ma nic wspólnego z rzetelną wiedzą -  to jest zwykła wiara w voodoo.

• Pokaż nowe odpowiedzi