Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Mnie się uwypuklona średnica kojarzy z graniem "na twarz". Nie wiem czemu ...

No tak. Wokalistka ma usta jak wrota od stodoły i chce Cię zjeść. Druga harmoniczna pieca lampowego dowalona "wpiździet" do 8-10% zniekształceń i macie zjadanie na śniadanie.

😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

6 minut temu, kangie napisał:

No tak. Wokalistka ma usta jak wrota od stodoły i chce Cię zjeść. Druga harmoniczna pieca lampowego dowalona "wpiździet" do 8-10% zniekształceń i macie zjadanie na śniadanie.

😉

O czym piszesz ?

To nadużycie. Uwypuklona to nie wywalona i nie odniosłem się do żadnego sprzętu a tylko o odczuciach.
Co do tego ma lampa i atak na nią?

8 minut temu, kangie napisał:

😉

przesadzasz .... ale przynajmniej już każdy wie , że lampy nie są dla Ciebie 🙂

poza tym ta wywalona na maksa średnica przy wzmaku lampowym nie jest cechą wzmaka tylko kolumn które mają pik impedancji wysoki i szeroki na połączeniu z tweeterem

zmienia to strasznie linię obciążenia lampy mocy

dlatego do lampki najlepsze są kolumny o bardzo malej zmienności impedancji ajeśli już musimy coś zrobić na tych co  posiadamy trzeba piki impedancji zlinearyzować lub pogodzić się z mocno podkreśloną średnicą

• Redaktorzy
11 minut temu, slawek.xm napisał:

przesadzasz .... ale przynajmniej już każdy wie , że lampy nie są dla Ciebie 🙂

Oczywiście przesadzam. Obrazowo opisałem.

Używam lampy z powodzeniem, tyle że u mnie to dual mono, push pull, Ultraliner 2x30W i poniżej 1% zniekształceń.

Średnica bardzo bogata i analityczna. Idzie z obudowy zamkniętej częściowo z 30cm woofera papierowego i potem przez kopułkę berylową fi88mm, którego to przetwornika magnes waży bodajże 10kg, prawie tyle co magnes niskotonowca.

Przebieg impedancji w miarę płaski 8ohmów z miejscowym spadkiem do 6ohmów. Skuteczność 90dB.

2 minuty temu, kangie napisał:

Używam lampy z powodzeniem, tyle że u mnie to dual mono, push pull, Ultraliner 2x30W i poniżej 1% zniekształceń.

EL34

11 minut temu, kangie napisał:

Oczywiście przesadzam. Obrazowo opisałem.

Średnica bardzo bogata i analityczna. Idzie z obudowy zamkniętej częściowo z 30cm woofera papierowego i potem przez kopułkę berylową fi88mm, którego to przetwornika magnes waży bodajże 10kg, prawie tyle co magnes niskotonowca.

Przebieg impedancji w miarę płaski 8ohmów z miejscowym spadkiem do 6ohmów. Skuteczność 90dB.

i co u siebie słyszysz tę WYWALONĄ średnicę?

• Redaktorzy
19 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

RFT ?

Nie. Ale mam w planach zakup kwadry NOS tej marki. Na razie ujeżdzam Tungsole. To ośma "testowana" przeze mnie kwadra. Bardzo miło wspominam zamiennik - tetrodę strumieniową 6CA7 Made in China Shuguang Treasure Black-Z.

13 minut temu, slawek.xm napisał:

I co u siebie słyszysz tę WYWALONĄ średnicę?

Chyba nie. Jest normalna. 

Pytałem kiedyś konstruktora mojego wzmacniacza - dr-a inż. Czyżewskiego czy mógłby zmodyfikować go tak, jak opisałem z ustami wokalistek jak drzwi od stodoły, bo koledzy z Warszawy tak słuchają na dwoich Audio Notach, Tannoyach i innych Electro Voice, a on popatrzył na mnie (chyba z politowaniem), odczekał 3-4 sekundy i rzekł:

"Mógłbym spróbować. Ale dlaczego miałbym psuć wzmacniacz?". Mądry facet.

Edytowane przez kangie
Błąd

11 minut temu, kangie napisał:

bo koledzy z Warszawy tak słuchają na dwoich Audio Notach, Tannoyach i innych Electro Voice

myślę , ze dla tych kolegów Twój dźwięk bylby zbyt szczupły 🙂

Godzinę temu, kangie napisał:

Bardzo miło wspominam zamiennik - tetrodę strumieniową 6CA7

To nie jest tetroda strumieniowa tylko amerykańska wersja el34. 

2 godziny temu, kangie napisał:

😉

Zniekształcenia rosną w dole, dlatego druga harmoniczna najczęściej jest odbierana jako ciepłe, masywne, cięższe brzmienie, wzrost dołu a nie średnicy. 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, kangie napisał:

Nie. Ale mam w planach zakup kwadry NOS tej marki. Na razie ujeżdzam Tungsole. To ośma "testowana" przeze mnie kwadra. Bardzo miło wspominam zamiennik - tetrodę strumieniową 6CA7 Made in China Shuguang Treasure Black-Z.

Moim zdaniem EL34 RFT sonicznie jest gorsza od 6CA7 za to trwałością nie do pobicia. 6CA7 ma takiego trochę pazura, zaś EL34 RFT jest taka trochę mułowata IMHO. No i wiele opini o EL34 RFT jest wydawanych po kupnie zajechanej kwadry wyciągniętej ze szkolnego wzmacniacza radiowęzłowego a sprzedawana jako NOS. Dziś trafić NOS EL34 RFT to albo trzeba mieć szczęście albo naprawdę zapłacić połowę wartości wzmacniacza w jakim ma grać...

6CA7 dwie mi padły bez powodu, nagle bez jakichkolwiek oznak końca i to po 3 miesiącach od kupna i niekoniecznego codziennego wielogodzinnego grania. EL 34 RFT jeszcze żadna mi nie padła i mam ich 3 kwadry. Nie sprzedaję.

• Redaktorzy
11 godzin temu, przemak napisał:

To nie jest tetroda strumieniowa tylko amerykańska wersja el34. 

Uważam, że to częściowa prawda. Że amerykańska.

Wiele konstrukcji lamp 6CA7 np. Electro Harmonix to formalnie rzecz biorąc tetrody strumieniowe. I pisze o tym sam producent. Różnica konstrukcyjna jest na jednej z siatek. Oczywiście jest pełna zamienność z pentodami EL34. 

Tłumaczył mi to kiedyś dr inż. Eugeniusz Czyżewski podczas jednego z wieczorków odsłuchowych i nie mam podstaw by mu nie wierzyć. W końcu 54 lata temu wykonał swój pierwszy wzmacniacz lampowy. 🙂

Ja w spór z Przemakiem nie wejdę, bo zwyczajnie się tak dobrze nie znam na konstrukcjach siatek pentod i tetrod. Ba, nawet na lampach słabo się znam. Tyle mojego, że ich używam.

Edytowane przez kangie
Literówka

8 minut temu, kangie napisał:

Uważam, że to częściowa prawda. Że amerykańska.

Wiele konstrukcji lamp 6CA7 np. Electro Harmonix to formalnie rzecz biorąc tetrody strumieniowe. I pisze o tym sam producent. Różnica konstrukcyjna jest na jednej z siatek. Oczywiście jest pełna zamienność z pentodami EL34. 

Tłumaczył mi to kiedyś dr inż. Eugeniusz Czyżewski podczas jednego z wieczorków odsłuchowych i nie mam podstaw by mu nie wierzyć. W końcu 54 lata temu wykonał swój pierwszy wzmacniacz lampowy. 🙂

Ja w spór z Przemakiem nie wejdę, bo zwyczajnie się tak dobrze nie znam na konstrukcjach siatek pentod i tetrod. Ba, nawet na lampach słabo się znam. Tyle mojego, że ich używam.

Generalnie to jest to praktycznie samo. Tetroda strumieniowa to jest amerykańskie obejście patentu na pentodę. Lampa 6CA7 ma być pentodą, z wyprowadzoną siatką, ale w połowie przypadków rzeczywiście jest tetrodą strumieniową. Wszystko jedno, bo i tak w podstawce piny są zwarte. 

nagrywamy.com

Wszędzie piszą, że 6CA7 formalnie nie jest pentodą. Chyba nawet ktoś poruszał ten temat wątku o EL34 i ich zamiennikach.

W dniu 25.10.2022 o 21:44, kangie napisał:

Pytałem kiedyś konstruktora mojego wzmacniacza

Masz autobias ?

• Redaktorzy
12 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Masz autobias ?

Nie mam. Konstruktor nie stosuje autobiasu. W klubie Linear Audio Research jakieś dwa lata temu Kuba vel. Życie_to_gra opisywał dokładne dlaczego to nie jest stosowane.

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

1 godzinę temu, kangie napisał:

Nie mam. Konstruktor nie stosuje autobiasu. W klubie Linear Audio Research jakieś dwa lata temu Kuba vel. Życie_to_gra opisywał dokładne dlaczego to nie jest stosowane.

ale w miarę starzenia się lamp zapewnia optymalny punkt pracy

jak nasz stale ujemne napięcie podane na siatkę to musisz co jakiś czas korygować bias

aż w pewnym momencie lampa się kończy dość gwałtownie 🙂

... przeżyłem 🙂

• Redaktorzy

Odwiedzam pana Czyżewskiego od czasu do czasu. Koryguje to i owo. Miałem w planach sam się tego nauczyć. Kto wie może będę drugim "Kapstanem BIASu"? 😉

28 minut temu, kangie napisał:

Odwiedzam pana Czyżewskiego od czasu do czasu. Koryguje to i owo. Miałem w planach sam się tego nauczyć. Kto wie może będę drugim "Kapstanem BIASu"? 😉

tam są napięcia poważnie zagrażające życiu

dla nieobeznanego z tematem a właściwie dopóki cię nie trząchnie tak , że przez dwa dni nie będziesz wiedzial jak się nazywasz nikt nie zdaje sobie z tego sprawy

dopóki masz serwis projektanta korzystaj

W dniu 25.10.2022 o 12:43, xajas napisał:

Gdzie/jak to sprawdzacie, czy slyszycie adekwatnie do wieku?

Nie wierze, by te "nieco wyzej" mozna bylo cwiczyc.

Ale mozna te "nieco wyzej" podglosnic, to wtedy lepiej slychac 🙂

Można, np. grajkom skrzypcowym słuchu mniej ubywa z wiekiem w porównaniu do nie aktywizujących się w ten sposób.

Nie wiem, jak to fizjologicznie uzasadnić.

W dniu 25.10.2022 o 14:34, jurek1 napisał:

To ja jakiś inny jestem, ten zakres mnie drażni i przeważnie go obniżam 🙂

Nie, inny nie jesteś.

Degradacja słuchu w wysokim paśmie powoduje wrażenie rozdrażnienia przy odbiorze niektórych "krótkości" fal - degradacja nieuchronnie postępuje w y b i ó r c z o .

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 25.10.2022 o 18:51, Ajothe napisał:

Znalazłem charakterystykę swoich kolumn.

I to mniej więcej odpowiada pomiarom za wyjątkiem basu który jest w pomiarach mocno podbitym i to się zgadza z tym o czym mówicie 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Aha, orientujecie się co oznaczają te trzy kolory? Axial......itd co to jest, ustawienie kąta kolumn? 

Dodam trochę banału do tego, co odpowiedział slawek.xm.

Czerwony = oś stożka promieniowania fali (czyli face-to-face)

Zielony 10°  pomiar o taki wektor w górę

Niebieski 30° pomiar o taki wektor w bok

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

14 godzin temu, kangie napisał:

BIAS PROCEDURE

The Manley 250 & 500 watt Amplifiers use a fixed bias system that requires very little attention.

The term "bias" as used here refers to an externally adjustable voltage applied to each of the

output tubes grids. This voltage sets the correct current draw for each output tube. Proper

adjustment ensures the best sonic performance and longest tube life. We recommend that you

check the bias upon initial receipt of the amps, and every 2 or 3 months thereafter.

For this procedure you will need a voltmeter (a hand held autoranging DMM digital multimeter

is the easiest), a 3/32" allen key, and a small 1/8" flat screwdriver

https://www.manualslib.com/manual/98836/Manley-Amplifiers.html?page=9

7 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Powyrzucajcie te lampy bo was pozabija...

u mnie jedna lampka w systemie musi zostać . próbowałem we wszystkich miejscach systemu

gdyby mozna było uzyskać impedancję wejściową na poziomach pojedynczych omów bez znacznego rozbudowywania układu zostałaby w analogu dac prądowego

nie dało się skutecznie więc zostaje przedwzmacniacz , poza tym warto wykorzystać lampę do tego co potrafi najlepiej czyli wzmacniania napięcia sygnału

dobór to już kwestia gustu konstrukcji systemu zasobności portfela i preferencji dźwiękowych

10 minut temu, slawek.xm napisał:

gdyby mozna było uzyskać impedancję wejściową na poziomach pojedynczych omów bez znacznego rozbudowywania układu

A nie wyjściową?

nagrywamy.com

9 minut temu, przemak napisał:

A nie wyjściową?

nie

praktycznie wszystkie projekty analogówek lampowych opierają się na rezystorze konwersji

ja wykorzystuję aktywny element bez rezysora konwersji na wyjściu dac

impedancja wejściowa mocno zależy od prądu biasu elementu aktywnego

lampy nie potrafię tak skonfigurować  by impedancja wejściowa np na katodę była poniżej 10 om

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

nie

praktycznie wszystkie projekty analogówek lampowych opierają się na rezystorze konwersji

ja wykorzystuję aktywny element bez rezysora konwersji na wyjściu dac

impedancja wejściowa mocno zależy od prądu biasu elementu aktywnego

lampy nie potrafię tak skonfigurować  by impedancja wejściowa np na katodę była poniżej 10 om

A, to rozumiem.

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi