Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Nie dyskutujmy na te tematy - dobrze ?

Nie ironizuję jak pomyślał Kalasanty. Wojtku, ja nigdy nic złego wbrew Tobie bym nie napisał. Napisałem „ktoś”, bo jest taki jeden, który uważa (może prawnik jaki 🤔🙂), że takie rzeczy mogą być sprzedawane bez żadnych konsekwencji, bo masz prawo zwrotu w ciągu 14 dni, a jeśli o tym nie wiesz, to się doucz. To nie moje słowa. Sam widzisz jak jest. Możesz być dymany, a wina i tak będzie twoja bo jesteś niedouczony.

9 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Już raz tu pisałem , nie wiem czy w tym wątku czy w innym , że w pewnych sprawach ,a zwłaszcza zawodowych potrafię być oschły .

Jasna, sprawa. Nikt Ci tego nie zarzuca.
Ale to co napisał @Kostucha było nawiązaniem do "pomocy" udzielanej od innego/innych userów, w tym wątku też, kilka stron wcześniej. Jeśli nie śledziłeś wątku, jak najbardziej masz prawo do nie zrozumienia ironii.

Kolega @Kostucha, z tego co mogłem go tu poznać, daleki jest do "pouczania".

Dobra ... Wycofuję słowa 🫢

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
Zmiana zdania

Już raz tu pisałem , nie wiem czy w tym wątku czy w innym , że w pewnych sprawach ,a zwłaszcza zawodowych potrafię być oschły .

I słusznie, jeśli ktoś wmawia Ci swoje wyczytane gdzieś po łebkach niezrozumiane farmazony, bądź nie tylko oschły. Z niektórymi trzeba twardo, bo choć w d byli i g widzieli, będą wymądrzać się i bez podstaw bezczelnie jeszcze kogoś pouczać.

11 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dobra ... Wycofuję słowa 🫢

Ty Kalasanty nie musisz nic wycofywać. Nic złego nie napisałeś, a i nie mogłeś domyślić się o co mi chodziło. Nikt nie jest w stanie skojarzyć różnych tarć z tego forum, bo za dużo ich jest. Trzeba byłoby dopisać, kto i kiedy, ale wtedy kolejna wymija komentarzy z burkliwymi tekstami by się zaczęła. 

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, Kostucha napisał:

Nie ironizuję jak pomyślał Kalasanty. Wojtku, ja nigdy nic złego wbrew Tobie bym nie napisał. Napisałem „ktoś”, bo jest taki jeden, który uważa (może prawnik jaki 🤔🙂), że takie rzeczy mogą być sprzedawane bez żadnych konsekwencji, bo masz prawo zwrotu w ciągu 14 dni, a jeśli o tym nie wiesz, to się doucz. To nie moje słowa. Sam widzisz jak jest. Możesz być dymany, a wina i tak będzie twoja bo jesteś niedouczony.

Ok . Wiadomo o co chodzi . Mam kupować z uśmiechem na ustach i płacić . Spóźnili się chłopcy handlowcy jeśli chodzi o mnie o przeszło 40 lat.

Edytowane przez Wojtek 1959
9 minut temu, iro III napisał:

Oczywiście.

Ja tu jestem od iro-nizowania 😁

Dzierżysz palmę pierwszeństwa, przez co i nieprzyjaznych Tobie jest tu zapewne siła 😁

3 minuty temu, Kostucha napisał:

Ty Kalasanty nie musisz nic wycofywać. Nic złego nie napisałeś, a i nie mogłeś domyślić się o co mi chodziło. Nikt nie jest w stanie skojarzyć różnych tarć z tego forum, bo za dużo ich jest. Trzeba byłoby dopisać, kto i kiedy, ale wtedy kolejna wymija komentarzy z burkliwymi tekstami by się zaczęła. 

Ok, może niepotrzebnie wszedłem między wódkę i zakąskę 😉

Nawiązując do niesprawdzania właśnie w końcu zrobiłem i podłączyłem mojego DACa do liniowego zasilacza zamiast fabrycznej kostki-impulsówki. 
Trochę to trwało bo w stadzie moich traf nie mogłem znaleźć odpowiedniego. Bo albo za wysokie napięcie i za mały radiator by odprowadzić ciepło albo za niskie napięcie, etc.

Wyczytawszy, że DAC pobiera 18W wyliczyłem, że potrzebuje 1,5A. A tu zonk, pobiera nieco ponad 0,5A 😁. I radiatora do zbicia z ponad 23V mi starcza, ma może 50 stopni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, Kostucha napisał:

I słusznie, jeśli ktoś wmawia Ci swoje wyczytane gdzieś po łebkach niezrozumiane farmazony, bądź nie tylko oschły. Z niektórymi trzeba twardo, bo choć w d byli i g widzieli, będą wymądrzać się i bez podstaw bezczelnie jeszcze kogoś pouczać.

image.png.b4da3825ae60cc3b5fe54b5522b4c317.png

I tak trzymać . Siadaj za tym Hammondem z nożnym napędem  i zaśpiewajmy sto lat , a nawet 200 z audio na Audiostereo.

Kabelki do ZG też z czystej ciekawości owego czasu sprawdzałem, te słynny YTDY też a jakże 😁. Zmierzyłem też jego pojemność, rezystancję i indukcyjność po rozwinięciu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
Fotka
4 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Ok . Wiadomo o co chodzi . Mam kupować z uśmiechem na ustach i płacić . Spóźnili się chłopcy handlowcy jeśli chodzi o mnie o przeszło 40 lat.

Nie musisz, ale skoro już to zrobisz i zadowolony nie będziesz lub stwierdzisz, że zostałeś oszukany, to nie jest wina sprzedawcy, bo masz prawo zwrotu w ciągu 14 dni. Tak twierdzi jeden z forumowiczów. Wojtku, teraz nie ma zasad honorowych. W przeszłości też pewnie nie było zbyt często. Chyba, że honorowo ślepia sobie podmalować 🙂 Tzn. są. Mam zaufanie do wielu, którzy naprawią mi wzmacniacz pralkę, samochód. Jeśli naprawa się nie opłaca, odradzą. Jeśli naprawa przyniesie krótkotrwały efekt, poprawią, wymienią. Z uśmiechem na twarzy. Sprzedawca w sklepie przyjmie zwrot bez problemu. Inni albo warczeć zaczną, albo nadąsani będą, choć często mi akurat się to nie przytrafiło. Jednak czasami zgrzyty nieprzyjemne się zdarzały. 
Fakt, że i klienci są upierdliwi często. Bezpodstawnie wrzeszczą na majstra lub sprzedawcę, który jest uczciwy. Taki przygłupawy klient, któremu zawsze coś nieodpowiada.

31 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Ukryta Zawartość

I tak trzymać . Siadaj za tym Hammondem z nożnym napędem  i zaśpiewajmy sto lat , a nawet 200 z audio na Audiostereo.

A czym będę basy wciskał wtedy? 😉

34 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Kabelki do ZG też z czystej ciekawości owego czasu sprawdzałem, te słynny YTDY też a jakże 😁. Zmierzyłem też jego pojemność, rezystancję i indukcyjność po rozwinięciu.
1682590817049.thumb.jpg.b082b06d612e0accc3c42dd1952268ea.jpg

Po co mierzyłeś kabel. Chyba, że długość jego. Mi pani w elektrycznym zawsze mierzy 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Kostucha napisał:

Po co mierzyłeś kabel. Chyba, że długość jego. Mi pani w elektrycznym zawsze mierzy 😁

Po to by sprawdzić jakie mają parametry i czy takie parametry mogą mieć wpływ, biorąc pod uwagę parametry ZG i wzmacniacza 😉

20 godzin temu, slawek.xm napisał:

na twoim poziomie wystarczy druciany wieszak

Używam specjalistycznych kabli w rozsądnej cenie np. w jednym z zestawów połączenie przedwzmacniacz-ZG obsługuje kabel RG214 czyli miedź posrebrzana kupiony w Niemczech jeszcze w ubiegłym wieku, ale eksperymentom z drucianym wieszakiem przyjrzałem się na jakimś portalu z ciekawością. Zmian w przekazie cyfrowym zdaje się tam nie odnotowano. A jeżeli chodzi o mój poziom to w kategorii "Voodoo" jest on zerowy i co ciekawe jestem z tego dumny 🙂. Wpływ kabli RCA na sygnał oceniany metodami organoleptycznymi z udziałem wielu osób, wykonany w ubiegłym wieku opisywałem kiedyś na forum ze szczegółami. Nie wniósł on nic odkrywczego i zakończył się zgodnie z oczekiwaniami wynikającymi z parametrów technicznych użytych przewodów. Porównanie było wykonane z grubsza zgodnie z zasadami techniki. Uczestnicy eksperymentu nie byli w stanie odróżnić przewodu z miedzi beztlenowej, tzw. monokrystalicznej od przewodu za parę złotych ze zwykłej miedzi. Odróżniano dopiero przewody węglowe, ale głównie po obniżaniu poziomu sygnału za nimi, wpływu jakościowego też nie zauważono. 

21 godzin temu, slawek.xm napisał:

tak zrobię sobie laleczkę Lecha i parę szpilek od akupunktury przygarnę .... zobaczymy czy cię wyleczę

Voodoo na mnie nie działa, ale możesz "wzmocnić" swoje właściwości w tym zakresie, prawdopodobnie będzie do tego potrzebna "laczka" z twoją podobizną 😉.

20 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Nie obraz starego testera sprzetu. Kto ci wykresy będzie rysował. Lechu to specjalista jest , jakem Piwo Jasne mówię.

Wykresy Sławkowi rysują programy których używa do pomiarów 😉

P.S. Z ciekawości zapytam, czy używałeś kiedyś takiego Nicka - 'Piwo Jasne'? 😉 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

@slawek.xm W ostatnim poście w słowie "laleczka" zgubiłem przez dysleksję dwie litery i wyszedł dziwoląg, to niezamierzone działanie za które przepraszam 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

11 godzin temu, kangie napisał:

Pewnie z Amirem rześko mailują

Niestety nie wymieniam maili z Amirem. Jak na razie to jest pełna zgodność z moją wiedzą przedstawianych tam pomiarów. Nie ma co wymieniać. Tak się zastanawiam dlaczego inni nie dyskutują z nim, ci co uważają jego portal za niewiarygodny?

Gość

(Konto usunięte)
57 minut temu, Lech36 napisał:

Używam specjalistycznych kabli w rozsądnej cenie np. w jednym z zestawów połączenie przedwzmacniacz-ZG obsługuje kabel RG214 czyli miedź posrebrzana kupiony w Niemczech jeszcze w ubiegłym wieku, ale eksperymentom z drucianym wieszakiem przyjrzałem się na jakimś portalu z ciekawością. Zmian w przekazie cyfrowym zdaje się tam nie odnotowano. A jeżeli chodzi o mój poziom to w kategorii "Voodoo" jest on zerowy i co ciekawe jestem z tego dumny 🙂. Wpływ kabli RCA na sygnał oceniany metodami organoleptycznymi z udziałem wielu osób, wykonany w ubiegłym wieku opisywałem kiedyś na forum ze szczegółami. Nie wniósł on nic odkrywczego i zakończył się zgodnie z oczekiwaniami wynikającymi z parametrów technicznych użytych przewodów. Porównanie było wykonane z grubsza zgodnie z zasadami techniki. Uczestnicy eksperymentu nie byli w stanie odróżnić przewodu z miedzi beztlenowej, tzw. monokrystalicznej od przewodu za parę złotych ze zwykłej miedzi. Odróżniano dopiero przewody węglowe, ale głównie po obniżaniu poziomu sygnału za nimi, wpływu jakościowego też nie zauważono. 

Voodoo na mnie nie działa, ale możesz "wzmocnić" swoje właściwości w tym zakresie, prawdopodobnie będzie do tego potrzebna "laczka" z twoją podobizną 😉.

Wykresy Sławkowi rysują programy których używa do pomiarów 😉

P.S. Z ciekawości zapytam, czy używałeś kiedyś takiego Nicka - 'Piwo Jasne'? 😉 

Z ciekawości pytasz ? Bo ostro dyskutowaliśmy , tyle pamiętam. Dużo bym dał żeby to konto odzyskać . Wtedy było ciekawiej . Więcej było tematów postów dyskusji zwłaszcza gdy brał w nich udział Vlado. Nieraz brutalnych jak w życiu. Mam nadzieje że wykresami już nie rzucasz . Jestem realistą i w cudeńka nie wierze - nawet w wykresy - te zostawiam konstruktorom w fabrykach , niech się martwią. Ja zwykły klient jestem , kupuję to na co mnie stać i zgodnie z nabytą wiedzą optymalizuje koszty tak żeby być zadowolonym .Bajki i legendy na temat Audio Voodoo mnie nie interesują mogę się z nich pochichrać . To moje trzecie podejście i dużo zależy czy będzie marazm i głupota czy nie , bo jak tak to na dobre odchodzę . Do trzech razy sztuka. Przepraszam za środek od kapusty , już więcej nie będę - za stary jestem .

1 minutę temu, Wojtek 1959 napisał:

Mam nadzieje że wykresami już nie rzucasz .

Jeżeli stanowią jakąś ilustrację w dyskusji to czemu nie, oczywiście że wklejam. Zapytałem o ten stary Nick bo krytykowałeś wtedy moje wybory sprzętowe oparte o firmę Behringer. Mam dobrą wiadomość wszystkie urządzenia tej firmy działają u mnie bez problemu, nie było żadnych awarii ani z tymi oryginalnymi ani z tymi głęboko modyfikowanymi, ale Twoje zastrzeżenia do tej firmy potraktowałem z uwagą i zaopatrzyłem się w komplet elementów zamiennych do zasilaczy impulsowych (najczęstsza przyczyna usterek) występujących w niektórych z tych urządzeń. Oczywiście tylko tych podlegających starzeniu czyli kondensatorów elektrolitycznych i przetwornicy impulsowej. Można wszystko kupić w Łodzi w TME, ceny wysoko rozsądne.  

18 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Więcej było tematów postów dyskusji zwłaszcza gdy brał w nich udział Vlado.

Vlado chyba miał dosyć przepychanek z ludźmi od audio wiary i zdrowie zaczęło zdaje się mu szwankować, pewnie dlatego przestał się udzielać, ale szczegółów nie znam.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Wykresy Sławkowi rysują programy których używa do pomiarów

Zaraz jak ty to wszystko nazywałeś.. Poprawne technicznie ? czy coś takiego . Wykresy to chyba pochodziły z internetu czy coś takiego - Był w związku z tym dym bo mogły być niewiarygodne . Ja starałem wytłumaczyć w tych dyskusjach między innymi tobie , że marnujecie czas na coś co należy do producenta a nie do nas użytkowników sprzętu zamiast cieszyć się walorami muzyki. Jestem po miernictwie tak że też co do sensowności tych pomiarów można by się przyczepić . W dużej mierze zależy  to od przyrządów , klasy przyrządu sprawdzającego.

11 minut temu, Lech36 napisał:

Jeżeli stanowią jakąś ilustrację w dyskusji to czemu nie, oczywiście że wklejam. Zapytałem o ten stary Nick bo krytykowałeś wtedy moje wybory sprzętowe oparte o firmę Behringer. Mam dobrą wiadomość wszystkie urządzenia tej firmy działają u mnie bez problemu, nie było żadnych awarii ani z tymi oryginalnymi ani z tymi głęboko modyfikowanymi, ale Twoje zastrzeżenia do tej firmy potraktowałem z uwagą i zaopatrzyłem się w komplet elementów zamiennych do zasilaczy impulsowych (najczęstsza przyczyna usterek) występujących w niektórych z tych urządzeń. Oczywiście tylko tych podlegających starzeniu czyli kondensatorów elektrolitycznych i przetwornicy impulsowej. Można wszystko kupić w Łodzi w TME, ceny wysoko rozsądne.  

Co do firmy Bechringer  - teraz mocno się poprawili . Mam mikser cyfrowy tej firmy X32-rack w oparciu o preampy Midasa (Bechringer go wykupił) . Bardzo dobrze gra via Dibox.  Wrócić do starego Nicka ?

a starałem wytłumaczyć w tych dyskusjach między innymi tobie , że marnujecie czas na coś co należy do producenta a nie do nas użytkowników sprzętu zamiast cieszyć się walorami muzyki.

Problem w tym że producenci rzadko kiedy prezentują jakieś bogate relacje z pomiarów, jedyny wyjątek to wzmacniacze pracujące w klasie D mają bogata ilustrację ze strony producentów modułów, ale w gotowym wyrobie testują już i mierzą inni np. ASR. Klasa D wymaga takiego pomiarowego wsparcia ze względu na tworzone w pewnych kręgach mity o niej. Ja czasu nie marnuję, zazwyczaj słucham muzyki, ale na muzyce świat się nie kończy, kończy się na tym forum 😉.

7 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

W dużej mierze zależy  to od przyrządów , klasy przyrządu sprawdzającego.

Klasy tego czego używają na ASR chyba nie da się przebić. Zdaje się że nawet wysokiej klasy producenci np. ZG używają tego skanera co na ASR do pomiaru prototypów, ale pewnie nie wszyscy, komory bezechowe są ostatnio w odwrocie. Do pomiarów elektrycznych też używają sprzętu którego można tylko pozazdrościć. Pomiary tak niskich poziomów jakie tam mierzą też nie są dostępne na co dzień dla każdego kto się tym interesuje, trochę pieniędzy trzeba na taki sprzęt wyłożyć. 

14 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Wrócić do starego Nicka ?

To Twoja decyzja, ten nowy chyba wygląda trochę poważniej, ja bym nie wracał 😉.

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, Lech36 napisał:

Problem w tym że producenci rzadko kiedy prezentują jakieś bogate relacje z pomiarów, jedyny wyjątek to wzmacniacze pracujące w klasie D mają bogata ilustrację ze strony producentów modułów, ale w gotowym wyrobie testują już i mierzą inni np. ASR. Klasa D wymaga takiego pomiarowego wsparcia ze względu na tworzone w pewnych kręgach mity o niej. Ja czasu nie marnuję, zazwyczaj słucham muzyki, ale na muzyce świat się nie kończy, kończy się na tym forum 😉.

Klasy tego czego używają na ASR chyba nie da się przebić. Zdaje się że nawet wysokiej klasy producenci np. ZG używają tego skanera co na ASR do pomiaru prototypów, ale pewnie nie wszyscy, komory bezechowe są ostatnio w odwrocie. Do pomiarów elektrycznych też używają sprzętu którego można tylko pozazdrościć. Pomiary tak niskich poziomów jakie tam mierzą też nie są dostępne na co dzień dla każdego kto się tym interesuje, trochę pieniędzy trzeba na taki sprzęt wyłożyć. 

43 minuty temu, Lech36 napisał:

ale Twoje zastrzeżenia do tej firmy potraktowałem z uwagą i zaopatrzyłem się w komplet elementów zamiennych do zasilaczy impulsowych (najczęstsza przyczyna usterek) występujących w niektórych z tych urządzeń.

Leszku --- mógłbyś podać datę tego posta ??? Wzmacniacze klasy D to właściwie nie są wzmacniaczami tylko falownikami z modulacją. To chyba jedyna droga żeby osiągnąć sprawność około 90%

Teraz, Wojtek 1959 napisał:

Leszku --- mógłbyś podać datę tego posta ???

Raczej nie, to przecież było bardzo dawno, ale wtedy użytkownik o takim Nicku straszył mnie że Behringer (DCX2496) to za chwilę mi wysiądzie a "DBX to jest to co tygrysy lubią najbardziej" 😉. Odpukać nie mam problemów z wyrobami tej firmy, ale fakt że pracują one u mnie w komfortowych warunkach. 

6 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Wzmacniacze klasy D to właściwie nie są wzmacniaczami tylko falownikami z modulacją.

Możliwe, w sprzęcie cyfrowym jest wiele takich rozwiązań a nawet magnetofony analogowe też używają prądu wysokiej częstotliwości do kasowania taśmy i poprawy liniowości zapisu.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, Lech36 napisał:

Pomiary tak niskich poziomów jakie tam mierzą też nie są dostępne na co dzień dla każdego kto się tym interesuje, trochę pieniędzy trzeba na taki sprzęt wyłożyć. 

Takie przyrządy trzeba oddawać do legalizacji jeśli się chce to robić komercyjnie i trzeba mieć papierek poświadczający legalizację zwanym świadectwem . Byle jakie laboratorium tego nie zrobi.  W Polsce musi być akredytowane przy P.C.A. Czasami koszt takiego świadectwa to powyżej 10k złotych.

6 minut temu, Lech36 napisał:

aczej nie, to przecież było bardzo dawno,

Daty nie da się wydrapać ?

Teraz, Wojtek 1959 napisał:

Takie przyrządy trzeba oddawać do legalizacji jeśli się chce to robić komercyjnie i trzeba mieć papierek poświadczający legalizację zwanym świadectwem . Byle jakie laboratorium tego nie zrobi.  W Polsce musi być akredytowane przy P.C.A. Czasami koszt takiego świadectwa to powyżej 10k złotych.

Przecież Amir te pomiary robi dla hobbystów audio, nikt z nich nie będzie strzelał 😉. Sam mam zastrzeżenie że poziom który tam wyznaczono jako granicę czułości ludzkiego słuchu jest ustawiony na zbyt optymistycznie niskim poziomie, ale może są tacy którzy na tak niskich poziomach jeszcze coś usłyszą.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Lech36 napisał:

ale wtedy użytkownik o takim Nicku straszył mnie

To jestem ja i straszyć będę . UUUUUUU !!!!💀💀💀🙂

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Przecież Amir te pomiary robi dla hobbystów audio

Ja to całe życie robię w państwowej firmie nie dla chobbystów bynajmniej  i nie audio  i w przyszłym roku idę na emeryturę.

To jestem ja i straszyć będę . UUUUUUU !!!!💀💀💀🙂

Jeżeli chodzi o technikę audio to nic nie jest mi straszne, za długo w tym się obracam, już wszystko widziałem i wiele słyszałem, tak że spokojnie 😉.

Daty nie da się wydrapać ?

Nie chce mi się szukać.

5 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.png.9e99faf3c27057ad03f303517c96c6e7.png

Na przykład tym.

Widziałeś te NOSPR-owskie na żywo? 13x9m, ale z widowni tej ogromnej filharmonii podobno wydają się niewielki 🙂 Wspaniały obiekt 😲

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Kostucha napisał:

Widziałeś te NOSPR-owskie na żywo? 13x9m, ale z widowni tej ogromnej filharmonii podobno wydają się niewielki 🙂 Wspaniały obiekt 😲

Niestety nie ,a szkoda. Sledzilem trochę ich budowę w Internecie. Kupił byś sobie takie co?  Do tego jeszcze dorzucić do zakupów te z Lichenia, z Oliwy do zakupów. Ustawimy je w naszej małej willi i pogramy. Co ty na to ?

47 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Niestety nie ,a szkoda. Sledzilem trochę ich budowę w Internecie. Kupił byś sobie takie co?  Do tego jeszcze dorzucić do zakupów te z Lichenia, z Oliwy do zakupów. Ustawimy je w naszej małej willi i pogramy. Co ty na to ?

Po co kupować. Sami wykonamy 😉

Grał nam będzie Kalasanty 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi