Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

To są jedynie gdybania.

Pisałeś tu, ze usłyszałeś róznicę w interkonektach, zastrzegając się, ze to z powodu jakiejś niepodłączonej masy.

A potrafisz uzasadnić na podstawie zjawisk fizycznych dlaczego ją usłyszałeś?

To były xlr i nie podłączony był pin + lub - masa była podłączona a właściwie zamieniona z jednym z ww pinów. Edytowane przez Przemysław_51508

To były xlr i nie podłączony był pin + lub - masa była podłączona

a te proby które robiles dla dwóch roznych kabli wpietych jednoczesnie to własnie były te?

a te proby które robiles dla dwóch roznych kabli wpietych jednoczesnie to własnie były te?

Najpierw wpiąłem parę tak samo skleconych. Potem jak coś zaczęło mi mocno nie pasować to podłączyłem jeden fabryczny, drugi klejony.

Lutowałem wtedy parę kabli i jakoś najpierw męskie później żeński i kolorki mi się poje.. ły.

Wyszło śmiesznie ;)

Edytowane przez Przemysław_51508

Byłeś u Lutka?

Nie. Czytałem cały wątek z zapartym tchem. Było to bardzo interesujące. Wtedy jeszcze nie byłem czynnym uczestnikiem forum.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Najpierw wpiąłem parę tak samo skleconych. Potem jak coś zaczęło mi mocno nie pasować to podłączyłem jeden fabryczny, drugi klejony.

czyli te zmiany o ktorych pisales wynikaly z wadliwosci kabli tak?

'biniek' szkoda czasu na takie teoretyczne dochodzenie dlaczego tak się nagrało. Musisz zrobić analizę techniczną przyczyn takiego stanu jak na nagraniu. To zbuduje wiedzę w temacie a tak to masz tylko przerzucone "klocki". Nic więcej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

'biniek' szkoda czasu na takie teoretyczne dochodzenie dlaczego tak się nagrało. Musisz zrobić analizę techniczną przyczyn takiego stanu jak na nagraniu. To zbuduje wiedzę w temacie a tak to masz tylko przerzucone "klocki". Nic więcej.

nie pytalem o moje nagranie tylko jego - Przemek napisal miesiac temu ze robil test podpinajac dwa interconnecty i oba graly inaczej - teraz pisze ze jeden z kabli był wadliwy dlatego pytam czy w czasie opisanegotestu uzywal wadliwego kabla

analizę techniczna mojego nagrania juz robilem i była 100% rzetelna i nie masz argumentu ze nie było wiec po co Ci sie dalej uzerać i pisać z uporem maniaka bzdury

Edytowane przez biniek

Lutowałem wtedy parę kabli i jakoś najpierw męskie później żeński i kolorki mi się poje.. ły.

Wyszło śmiesznie ;)

Zdaje się, ze pisałeś przedtem coś o masie. RCA czy XLR?

Te akurat były spektakularne.

Ale żeby być całkowicie uczciwym to do swoich monitorów też nie wybrałem pierwszych lepszych kabli tylko starquady z przewodnikami ze srebrzonej miedzi i wydaje mi się że mocno różnią się od diehardów czy mogami nie mówiąc o klotz. Może to zasługa mniejszej pojemności tego nie wiem. Testowałem to tylko na sobie wpinając jeden kabel taki drugi inny puszczając sygnał w mono. Mało to profesjonalne i obiektywne dlatego nie ma sensu upierać się przy tym że nie ulegam złudzeniu i robię to tylko dla poprawienia sobie nastroju ;)

Zdaje się, ze pisałeś przedtem coś o masie. RCA czy XLR

RCA nie używam od paru lat poza spdif.

RCA nie używam od paru lat poza spdif.

To pomyłka musiała byc tylko w jednym kablu i miałeś kanały w przeciwfazie. Pewno stąd aż tak "spektakularny" efekt.

analizę techniczna mojego nagrania juz robilem i była 100% rzetelna

No to pokaz na żywo tylko pozostał. Może u Lutka ?

Już wiemy (chyba), że żadne specjalne kolumny nie są potrzebne żeby usłyszeć różnice. Przez przypadek upadł jeden mit ;-) (chyba). Lutka kolumny na pewno wystarczą.

oczekujesz ze przeniose studio nagraniowe do sypialni lutka?

jeśli bardzo chcesz mozesz isc do dowolnego studia nagraniowego - godzina nagrywania to ok 100zł - mozesz obalić ile tylko mitów sobie wymyślisz

Edytowane przez biniek

I konie

jeśli bardzo chcesz mozesz isc do dowolnego studia nagraniowego - godzina nagrywania to ok 100zł - mozesz obalić ile tylko mitów sobie wymyślisz

I koniecznie zabrac ze sobą procedurę :)

To pomyłka musiała byc tylko w jednym kablu i miałeś kanały w przeciwfazie. Pewno stąd aż tak "spektakularny" efekt.

Zamieniłem jeden z pary sygnałowych na masę. Zrobiłem dokładnie to samo w 4 kablach. To nie była kwestia przeciw fazy, zorientowałem się od razu a potwierdzałem tylko porównując z innym kablem.

System grał znacznie ciszej ;)

Edytowane przez Przemysław_51508

Nie. Czytałem cały wątek z zapartym tchem. Było to bardzo interesujące. Wtedy jeszcze nie byłem czynnym uczestnikiem forum.

Nie byłem, nie słuchałem ale....

Daj już sobie spokój z tymi odsłuchami u Lutka. :)

a prawdą jest że test przeprowadzony na prawidłowo podłaczonych kablach wykazał róznice ktore uslyszałeś?

jesteś w stanie powtórzyć ten test wg procedury Lecha?

Zamieniłem jeden z par sygnałowych na masę. Zrobiłem dokładnie to samo w 4 kablach. To nie była kwestia przeciw fazy bo o zorientowałem się od razu a potwierdzałem tylko porównując z innym kablem.

System grał znacznie ciszej ;)

Tylko dwa razy ciszej. ;)

A jak przelutowałeś poprawnie to co?

Nie, tylko kable. To przecież kable głośnikowe o ile dobrze pamiętam.

Widzisz takie teksty nie budują zaufanie do tego testu który opisujesz w tym wątku. To Ty masz dojść dlaczego zarejestrowałeś taką różnicę lub zaprezentować ją w innym środowisku. Tak dużą różnicę będzie słychać wszędzie, ale przynajmniej nie będzie wątpliwości co do rzetelności testu i może da się powiązać te zmiany z parametrami tego kabla. To rzeczywiście obaliłoby jakiś mit. Niestety na razie pozostaje tylko słowo pisane bez rzetelnych wniosków technicznych.

No to pokaz na żywo tylko pozostał. Może u Lutka ?

Już wiemy (chyba), że żadne specjalne kolumny nie są potrzebne żeby usłyszeć różnice. Przez przypadek upadł jeden mit ;-) (chyba). Lutka kolumny na pewno wystarczą.

Leszku nie rozumiesz ze te roznice zarejestrował system i dlatego je slychac na byle paździerzu? nie padł żaden mit bo robote z odroznieniem odwalila zaawansowana apratura rejestrująca

Daj już sobie spokój z tymi odsłuchami u Lutka. :)

Są najbardziej wiarygodne.

Nie, tylko kable. To przecież kable głośnikowe o ile dobrze pamiętam.

Widzisz takie teksty nie budują zaufanie do tego testu który opisujesz w tym wątku. To Ty masz dojść dlaczego zarejestrowałeś taką różnicę lub zaprezentować ją w innym środowisku. Tak dużą różnicę będzie słychać wszędzie, ale przynajmniej nie będzie wątpliwości co do rzetelności testu i może da się powiązać te zmiany z parametrami tego kabla. To rzeczywiście obaliłoby jakiś mit. Niestety na razie pozostaje tylko słowo pisane bez rzetelnych wniosków technicznych.

a byłeś kiedys w studiu i sprawdząłeś zaleznosci i co ma wplyw na dzwiek czy wnioski wysnuwasz z lektury watku testow u lutka i własnego systemu?

a prawdą jest że test przeprowadzony na prawidłowo podłaczonych kablach wykazał róznice ktore uslyszałeś?

Tak jak pisałem wyżej wydaje mi się że słyszę różnicę.

Czy w ślepym teście usłyszę nie wiem bo nie próbowałem

Był kiedyś fajny ślepy test kabli mikrofonowym na jakimś forum dla dźwiękowców były nagrane próbki puszczone różnymi kablami. Ciężko stwierdzić na ile rzetelnie podeszli do testu tak czy inaczej różnice były słyszalne.

Leszku nie rozumiesz ze te roznice zarejestrował system i dlatego je slychac na byle paździerzu? nie padł żaden mit bo robote z odroznieniem odwalila zaawansowana apratura rejestrująca

I znów padł następny mit. Okazuje się że aparatura może coś zarejestrować a dotychczas twierdzono że tylko słuch. Jeszcze raz jeżeli aparatura zarejestrowała to na pewno będzie to słychać na żywo. To co u Lutka ? ;-)

a byłeś kiedys w studiu i sprawdząłeś zaleznosci i co ma wplyw na dzwiek czy wnioski wysnuwasz z lektury watku testow u lutka i własnego systemu?

U mnie oba systemy są aktywne, więc kable głośnikowe nie mają większego znaczenia

Tak jak pisałem wyżej wydaje mi się że słyszę różnicę.

Czy w ślepym teście usłyszę nie wiem bo nie próbowałem

Był kiedyś fajny ślepy test kabli mikrofonowym na jakimś forum dla dźwiękowców były nagrane próbki puszczone różnymi kablami. Ciężko stwierdzić na ile rzetelnie podeszli do testu tak czy inaczej różnice były słyszalne.

Ale zdajesz sobie sprawę, żę w "okreslonych kręgach to już głosisz herezje? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi