Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

12 minutes ago, slawek.xm said:

zacytuj takie wpisy jako dowód ,że nie zmyślasz bo wg mnie tworzysz mit 🙂

Nie chce mi się szukać. Ale pomiarowiec w ustach audiofila ma często znaczenie negatywne. Audiofil boi się pomiarów, bo podświadomie czuje, że mogłyby one zburzyć jego bajkowy świat.

Tu masz przykład forumowej głupoty - ten użytkownik celuje w takich złośliwościach, wystarczy poszukać:

Ponieważ wklejanie linków dno wpisów działa jak działa oto tekst by Absinth3:

"

słyszenie efektem informacji i wiedzy

No nieźle.

Widzenie i ocena obrazu malarskiego też? Rozumiem, że trzeba znać technikę mieszania farb, symbolikę gestów, nacisk pędzla itp, aby móc cieszyć się obrazem i go oceniać. Znakomicie.

Teraz reprodukcje- możesz drukować ten sam skan na różnych drukarkach i efekty będą odmienne a nie takie same.

Sedno w tym, że mówimy o dźwiękowych reprodukcjach a nie oryginałach.

A bezpieczniki- akurat u mnie układają się przez kilka tygodni i naprawdę nie interesuje mnie techniczne wyjaśnienie czy to bezpiecznik akomoduje się, czy reszta się akomoduje czy może zmienia się i jedno i drugie.

Jeśli model nie wyjaśnia zjawisk, to znaczy jest niekompletny.

Zresztą naprawdę straciłem zainteresowanie tą częścią toru. Jest zrobione i gra dobrze. Reszta- a co mi do tego?"

Zresztą co mi do tego - typowa audiofilską ignorancja.

Edytowane przez bum1234
Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, bum1234 napisał:

Zresztą co mi do tego - typowa audiofilską ignorancja.

jednemu wystarcza kieliszek wiedzy innemu szklanki mało 🙂

dopóki nie będzie miał potrzeby nie zmusi się do zdobycia wiedzy

Sylwek był tego najlepszym przykładem a sam wiesz co jeszcze z 8 lat temu pisał 🙂

2 godziny temu, rafa napisał:

Ale twój dom mam nadzieje nie lata raz w górę a raz w dół? 😉

Chodzi tylko o to, że zmiana ciśnienia ma wpływ a najlepiej to widać w krótkim czasie w tym przykładzie 

7 minutes ago, slawek.xm said:

jednemu wystarcza kieliszek wiedzy innemu szklanki mało 🙂

dopóki nie będzie miał potrzeby nie zmusi się do zdobycia wiedzy

Sylwek był tego najlepszym przykładem a sam wiesz co jeszcze z 8 lat temu pisał 🙂

U Sylwka niewiele się zmieniło, dalej wierzył w kable. Ale  zostawmy Sylwka. 

Nie o to chodzi, że jednemu wystarcza kieliszek, innemu potrzeba więcej. Chodzi o pewien rodzaj blokady, który powoduje totalną blokadę na jakiekolwiek argumenty. To tak, jakby taka osoba nagle przestała myśleć. Przyjrzyj się cytowanej przeze mnie wypowiedzi. Zawiera ona pozory logiczności, ale rezultat końcowy jest taki jak zwykle. 

To jest czystej formy fanatyzm. Dzięki takiemu podejściu te wszystkie idiotyzmy, kłamstwa i oszustwa mogą funkcjonować. To jest takie zaślepienie podlane dodatkowo sosem ambicjonalnym. Nie ma światełka ostrzegawczego, jest "ja słyszę" i koniec dyskusji 🙂

Najgorsze jest to, że tak się dzieje nie tylko w audio. 

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

naprawdę nie zauważyłem takich określeń a tym bardziej dziwiłbym się gdyby przedstawiano je w wydźwięku pejoratywnym

Cytat

Przykładem grupy pierwszej są krzyżowcy, misjonarze oraz mierniczy ze skrzydła antykablarskiego. To jest przykład tzw. czystego fanatyzmu oraz - po drodze - zaślepienia. Podłożem czystego fanatyzmu krzyżowców, misjonarzy i mierniczych jest: 2) wrodzona lub nabyta głuchota w odmianach głuchoty uświadomionej i nieuświadomionej. W ten sposób koło się zamyka.

Cytat

Właśnie fanatyzm, towarzyszące mu zaślepienie, poczucie "misji" (antykablarskiej) i imperatyw obnoszenia się ze swoją głuchotą powodują, że fanatycy, których najlepszą egzemplifikacją jest >bumek<, próbują wdeptać w glebę myślących inaczej. Widocznie ich zdaniem prewencyjne spalenie odszczepieńca na stosie jest w tym wypadku najlepszą metodą na "dyskusję". Dodam jeszcze, że mierzenie wszystkich swoją miarką, i utrzymywanie że "skoro ja nie słyszę, to inni słyszeć przecież też nie mogą 🙂 musi im się coś wydawać :)", tak charkterystyczne dla misjonarzy, krzyżowców i mierniczych, jest na poziomie 5-latka. Sądzę, ze fanatycy zauważają różnicę pomiędzy ludźmi, ale tylko na zasadzie: ta ma cycki i cipkę, a ten siusiaka. Innych różnic osobniczych już jakoby nie ma.

Podziwiam za cierpliwość 🙂

Najciekawsze, że fantasy są tak w tym swoim fanatyzmie utopieni, że przypisują go wszystkim naokoło, tylko nie sobie.

Klasyka 😄

Z tymi kablami to jest już chyba na zasadzie "mam najdroższe na świecie czytnik, wzmacniacz, przedwzmacniacz i kolumny na świecie, ale dla mnie to za mało to musi być jeszcze coś co na pewno poprawi jakość"? 

Czy to bardziej na zasadzie "na co by tu jeszcze naciągnąć frajerów?"

Kable do głośników to jeszcze rozumiem jakieś lepsze bo te tańsze to albo połowa drucików odlatuje przy obieraniu z izolacji, albo po roku są tak czarne zaśniedziałe, że nawet cyna już nie chce się przylutować, albo pół centymetra izolacji a w środku cztery cieniutkie druciki na krzyż, albo samoczynnie pękająca izolacja albo (jak w przypadku kabli hifi Jamo) zieleniejąca miedź 🙂 Te dobrej jakości kable lepiej się trzymają końcówek po przykręceniu, nie spłaszczają się przy przykręcaniu jak te tanie, izolacja nie przecina się od byle narożnika mebla.

Nie rozumiem do tej pory jednak sensu drogich kabli zasilających a tym bardziej... kontaktów? Jakie zakłócenia może dać prąd czy napięcie sieciowe? To jest 50 Hz to nawet jak będą leżały kable od głośników przy kablu zasilającym to zmniejszy lub zagłuszy mi to bas o tej częstotliwości? 🙂

Edytowane przez raiwan

Do sławka.xm

Czy ten niebieski znaczek pod moim wpisem, który tam postawiłeś, nie oznacza przypadkiem, że zakwalifikowałeś mnie do grona fanatyków?

🙂

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, bum1234 napisał:

Do sławka.xm

Czy ten niebieski znaczek pod moim wpisem, który tam postawiłeś, nie oznacza przypadkiem, że zakwalifikowałeś mnie do grona fanatyków?

🙂

lajkowałem pochwałę cierpliwości 🙂

ale po przeczytaniu dalszej części ... też pasuje

nie znam nikogo innego na forum , kto bez względu na szykany bany itd itp tak fanatycznie i z wiernością własnym poglądom przez wszystkie lata próbuje uświadamiać innych 🙂

1 hour ago, slawek.xm said:

lajkowałem pochwałę cierpliwości 🙂

ale po przeczytaniu dalszej części ... też pasuje

nie znam nikogo innego na forum , kto bez względu na szykany bany itd itp tak fanatycznie i z wiernością własnym poglądom przez wszystkie lata próbuje uświadamiać innych 🙂

Moim idolem jest R.P. Feynman, który stwierdził kiedyś, że podstawową cechą dobrego naukowca jest sceptycyzm.

Myślę, że dotyczy to nie tylko naukowców.

Odrobina sceptycyzmu przydałaby się też audiofilom. Emocjonalne podejście do stricte technicznych zagadnień nie jest dobrą metodą.

55 minut temu, bum1234 napisał:

Moim idolem jest R.P. Feynman, który stwierdził kiedyś, że podstawową cechą dobrego naukowca jest sceptycyzm.

Ale do tego trzeba choćby podstaw wiedzy w temacie... 

A tu tylko czysty fanatyzm

3 godziny temu, bum1234 napisał:

Chodzi o pewien rodzaj blokady, który powoduje totalną blokadę na jakiekolwiek argumenty. To tak, jakby taka osoba nagle przestała myśleć.

O właśnie taki... 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

21 minut temu, bum1234 napisał:

I kto to mówi ....

Ktoś kto na wszystko o czym piszę ma jakieś wytłumaczenie i sensowne podstawy. Ktoś kto mierzy, ale i słucha, ktoś kto długo testuje, w tym w ciemno, ktoś komu często sprawdza się rozwiązanie tańsze, albo inne niż to które teoretycznie powinno sie sprawdzić. I to wszystko jeszcze zanim zacznie farmazonić...

Jesteś takim samym fantastą jak najwięksi kablarze, tylko że po przeciwnej stronie bieguna... 😀

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ktoś kto na wszystko o czym piszę ma jakieś wytłumaczenie i sensowne podstawy.

Jak wytłumaczysz rzekome różnice w brzmieniu różnych programów bit-perfect ?

Dlaczego uważasz, że pomimo zastosowania izolacji galwanicznej USB transporty różnią się brzmieniem ?

Proszę o sensowne wytłumaczenie. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Właśnie wróciłem z koncertu Bocelli-ego.
Jeśli sprzęt audio, ten Hi End też, idzie w kierunku wierności to niestety i jeden i drugi są daleko w lesie 🤭.

Dziewczyna z obsługi imprezy mówiła, że nagłośnienie było super w porównaniu z tym, co słyszała na narodowym w Warszawie.

Apropo domku, mój domek na kółkach bardzo często jedzie raz w górę raz w dół. Szczególnie jak Słowację nawiedzam 😉.

8 godzin temu, Piopio napisał:

Proszę o sensowne wytłumaczenie. 

Prosić to sobie możesz o wiesz co 😀

Tłumaczyłem tysiące razy i nie zamierzam się pluć kolejny raz...

Jadąc autem nie odczujesz tak zmiany wysokości i ciśnienia, za mała szybkość zmiany otoczenia 🙂 bez problemu zdążysz się przyzwyczaić, zwłaszcza słuchając muzyki podczas podróży to już w ogóle nic nie zauważysz. 

W zresztą moje kolumny inaczej grają zależnie od tego jak bardzo mam zatkane zatoki a to się często zmienia 🙂 raz brak wysokich, raz brak basu i tak na zmianę. W sumie to wtedy wszystkie głośniki tak grają 🙂

Edytowane przez raiwan
5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Tłumaczyłem tysiące razy i nie zamierzam się pluć kolejny raz...

Nie kojarzę 😉 Tylko gadasz o sensownych podstawach a konkretów brak. Jak zwykle jesteś niewiarygodny. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

On 8/26/2023 at 4:45 PM, colcolcol said:

Koleżanka zmieniła statecznego męża na alkoholika bezproblemowo wyrażającego uczucia rękoma. Była zachwycona bogactwem słownictwa, lekkością obycia i ujmującym dowcipem a może ukrytymi zaletami 😉 . Co kto lubi...

Doceniam poczucie humoru, ale mysle, ze gdybys zapoznal sie z tamtym watkiem to moglbys cos bardziej ujmujacego napisac...

A jak to jest, że używany sprzęt idzie w górę a nowy tanieje? 😅

Używane starsze modele amplitunerów obserwowanych marek przeze mnie albo stoją ciągle z zaporową cena, albo jeszcze podnoszą cenę. 

Najlepsze przykłady, że ludzie mają wyobraźnię to standy używane porysowane wystawione za 700 zł a w sklepach 600 zł z darmową dostawa 🤣🤦 

Ponad  półroczny Amplituner wystawiony taką samą cenę jak wszedzie nowe z salonów 🙂

Jeszcze wiele innych przykładów mógłbym podawać, ale najlepsze to są z dopiskiem "okazja" 

Ja rozumiem, że ktoś mógł kupić drożej wcześniej, ale ciężko sprawdzić komuś aktualne ceny? 

Edytowane przez raiwan

To jeszcze nie ma wygrzewarek sprzętów audio? Myślałem że skoro są do kabli, to ktoś wymyśli taką ultra szybką która "wygrzewa specjalnymi sygnałami" :)

O jest i wersja na płycie, ale tyko do kabli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawi mnie fakt że tu producent zrobił takie urządzenie, a tam wystarczy płyta i jest to samo 🙂

Ukryta Zawartość

Za jedyne 20tyś dolców 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że dotyczy to nie tylko naukowców.
Odrobina sceptycyzmu przydałaby się też audiofilom. Emocjonalne podejście do stricte technicznych zagadnień nie jest dobrą metodą.

Sam sceptycyzm nie wystarcza. Do tego trzeba miec jeszcze odpowiednie nastawienie.
Jesli juz jestesmy przy audio, zacytuje Floyda Toole ktory porownal „wierzacych“ z „naukowcami“

1. Wierzacy
Jesli badania nie potwierdzaja ich hipotezy, to podchodza sceptycznie do badan i je ignoruja

2. Naukowcy
Jesli badania nie potwierdzaja ich hipotezy, to podchodza sceptycznie do hipotezy i ja weryfikuja

Dokladnie te schematy zachowania obserwujemy tu na forum w dziesiatkach roznych tematow
25 minut temu, xajas napisał:

1. Wierzacy
Jesli badania nie potwierdzaja ich hipotezy, to podchodza sceptycznie do badan i je ignoruja

Można wierzyć zarówno we wpływ np kabli jak i w brak takiego wpływu... ja wolę weryfikować  🙂 

4 minuty temu, bum1234 napisał:

Dodać należy, że weryfikować też trzeba umieć, a z tym u audiofilskiej braci jest krucho.

Zawsze lepsze niż ślepa wiara (choćby nawet w brak wpływu) 😉 

3 hours ago, malikali said:

Ukryta Zawartość

Ale przeciez kabel sie zuzywa i trzeba co jakis czas wymieniac! Wystarczy wyobrazic sobie siatke krystaliczna metalu, w ktora nieustannie uderzaja rozpedzone elektrony... to musi potem powodowac zmiany w strukturze degradujace dzwiek!

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Biedronek napisał:

Ale przeciez kabel sie zuzywa i trzeba co jakis czas wymieniac! Wystarczy wyobrazic sobie siatke krystaliczna metalu, w ktora nieustannie uderzaja rozpedzone elektrony... to musi potem powodowac zmiany w strukturze degradujace dzwiek!

No. aż dziw bierze jak te przedwojenne instalacje jeszcze działają 😁.

• Pokaż nowe odpowiedzi