Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Czyli pomiarofile stali się audiofilami

Ludzie się nie zmienili, ale zamożni ignoranci przywłaszczyli sobie szlachetne niegdyś określenie "audiofil". Paradoksalnie definicję tego słowa pomiarofil nadal doskonale spełnia, za to kablofil nie bardzo.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 minut temu, xajas napisał:

Uwielbiam „V“, i to w wielu roznych wariantach. Aktualnie conajmniej 4

No właśnie, dobrze kojarzę, więc o co Tobie chodzi? 

11 minut temu, Kyle napisał:

To po co bronisz tandetnej, pokrzywionej jak 10m drutu w kieszeni charakterystyki?

Głównie za pomocą odpowiedniego krzywienia charakterystyki robi się tzw "szkołę dźwieku" danej firmy.

Dla przykładu B@W

Nautilius803D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

803Diamont

d2FjPTcwNXgxLjczNg_src_20730-max_bwdiamond_lab.thumb.webp.fb3163bc228ffda3c0db4df2858d8831.webp

803D3

40344-bowers_and_wilkins_803d3_lab2.thumb.jpg.24a88620811e096e7a74b7b9400fe19c.jpg

w każdym z tych modeli widać podobne prowadzenie charakterystyki

dobrym odejściem od tej szkoły jest nowy model 802 D4 ale mimo znacznie mniejszej skali zafalowania zostają w podobnych miejscach

d2FjPTcwNXgxLjU2NQ_src_67201-bowers-and-wilkins-802d4-lab1.thumb.webp.1a0c95141ccc309637f6dbbc274f211b.webp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie, dobrze kojarzę, więc o co Tobie chodzi? 

Jak to o co? Przeciez pisales co robie znajomym
, a nie dla siebie. Kazdemu co lubi

I nie czepiam sie tych V-ek albo linijek.

BTW.

Linijke tez mam. Dla wokali i muzyki choralnej

B&W606s1 - pasuje do szkoły grania B&W, czy nie pasuje?

🙂

54550-monitory-bowers-and-wilkins606-aud

Edytowane przez szymon1977

7 minut temu, xajas napisał:

Jak to o co? Przeciez pisales co robie znajomym
, a nie dla siebie. Kazdemu co lubi

Ukryta Zawartość

Czyli zdarza się, że polecasz znajomym wstawić do salonu monitory studyjne z rynku pro i są zadowoleni? 🤔

Czy na tym forum wogle są wątki gdzie polecacie ludziom takie monitory do recordingu gdy ktoś pyta o stereo w jakimś budżecie? 🤔

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Ajothe napisał:

Czy na tym forum wogle są wątki gdzie polecacie ludziom takie monitory do recordingu gdy ktoś pyta o stereo w jakimś budżecie? 🤔

Monitory studyjne są nie tylko do studia. Z powodzeniem mogą zastąpić nazwijmy to zwykłe kolumny i vice versa audiofilskie kolumny pasywne, co niektóre sprawdzą się w studio. Nie wiem czy o to Tobie chodziło...

17 minut temu, szymon1977 napisał:

B&W606s1 - pasuje do szkoły grania B&W, czy nie pasuje?

🙂

Ukryta Zawartość

Przejaskrawione odchyłki od normy....jak na monitory to nie do zaakceptowania dla audiofila.

Norma techniczna to +-3db tu masz różnice 10 decybelowe

Ukryta Zawartość

29 minut temu, Piniu2906 napisał:

Monitory studyjne są nie tylko do studia. Z powodzeniem mogą zastąpić nazwijmy to zwykłe kolumny i vice versa audiofilskie kolumny pasywne, co niektóre sprawdzą się w studio. Nie wiem czy o to Tobie chodziło...

Nie, chciałem zobaczyć jakieś posty gdzie taki sprzęt studyjny do produkcji jest polecany tu na forum dla pytających o stereo do domu 🙂

Edytowane przez Ajothe
Głównie za pomocą odpowiedniego krzywienia charakterystyki robi się tzw "szkołę dźwieku" danej firmy.
Dla przykładu B@W
 Nautilius803D

Ukryta Zawartość

803Diamont
d2FjPTcwNXgxLjczNg_src_20730-max_bwdiamond_lab.thumb.webp.fb3163bc228ffda3c0db4df2858d8831.webp
803D3
40344-bowers_and_wilkins_803d3_lab2.thumb.jpg.24a88620811e096e7a74b7b9400fe19c.jpg
w każdym z tych modeli widać podobne prowadzenie charakterystyki
dobrym odejściem od tej szkoły jest nowy model 802 D4 ale mimo znacznie mniejszej skali zafalowania zostają w podobnych miejscach
d2FjPTcwNXgxLjU2NQ_src_67201-bowers-and-wilkins-802d4-lab1.thumb.webp.1a0c95141ccc309637f6dbbc274f211b.webp

To jest to, co z tej „szkoly dzwieku“ pozostaje po wstawieniu tych zestawow do realnego pomieszczenia

Ostatnie 2 tygodnie przemierzylem wiekszosc tych wiekszych Bowersow (pomiar w miejscu odsluchu)

Vergleich6.thumb.jpg.721e6089f14b8df6687a1164f8acbb49.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli zdarza się, że polecasz znajomym wstawić do salonu monitory studyjne z rynku pro i są zadowoleni?
Czy na tym forum wogle są wątki gdzie polecacie ludziom takie monitory do recordingu gdy ktoś pyta o stereo w jakimś budżecie?

Audiostereo to nie jest jedyne forum audio

Sa jeszcze inne. Tam nie trzeba nikomu nic polecac, tam sami wiedza, co dobre

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

58 minut temu, expert napisał:

Przejaskrawione odchyłki od normy....jak na monitory to nie do zaakceptowania dla audiofila.

Norma techniczna to +-3db tu masz różnice 10 decybelowe

A na moje oko zaskakujące podobieństwo 606s1 np do 803D3, choć poważne różnice też są 🙂

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

54550-monitory-bowers-and-wilkins606-aud

Godzinę temu, expert napisał:

Edytowane przez szymon1977

29 minut temu, xajas napisał:

To jest to, co z tej „szkoly dzwieku“ pozostaje po wstawieniu tych zestawow do realnego pomieszczenia

Wyślij te swoje pseudopomiary do Kisiela i opierdziel go , że żle mierzy kolumny 🙂

2 minuty temu, Kyle napisał:

To chyba kwintesencja tej "szkoły" bowersów.

Fokal wprowadzając odwróconą kopułkę berylową  ustanowił "szkołę", którą kolokwialnie można nazwać krew z uszu 🙂

Każda firma ma jakiegoś pierdolca z którego nie chce zrezygnować i ATC i Harbeth

a Dynaudio znów ma hopla na punkcie impedancji głośników...

Z drugiej strony jak ktoś szuka neutralności to powinien słuchać każdego utworu na systemie, który był używany do jego nagrywania. Jest to absolutnie niemożliwe więc dla pojedynczego użytkownika jedyne znaczenie ma subiektywny odbiór...jak komuś podobają się monitory studyjne to niech se kupuje

odchodzi żonglowanie wzmakami kablami czy elementami filtrów biernych ...wygoda kompaktowość i i skromny design mogą też być atutem...tylko jeśli ktoś chce głośniki studyjne po to by zblizyć się do tzw neutralności to niech zapomni 🙂

31 minut temu, expert napisał:

Fokal wprowadzając odwróconą kopułkę berylową  ustanowił "szkołę", którą kolokwialnie można nazwać krew z uszu 🙂

"Na mieście mówili", że Focal Solo 6be

(ta pierwsza wersja ze zdjęcia poniżej)

spacer.png

nie powodował dyskomfortu z powodu góry pasma ... ale nie słuchałem, to nie potwierdzę, ani nie zaprzeczę.

44 minuty temu, expert napisał:

Wyślij te swoje pseudopomiary do Kisiela i opierdziel go , że żle mierzy kolumny 🙂

A czy ty wiesz na czym polega roznica miedzy przytoczonymi przez ciebie pomiarami charakterystyk zestawow glosnikowych od "in room measurements" czyli pomiarow w miejscu odsluchu? 

Tyle na temat (pseudo)"expertow" 😉

Edytowane przez xajas
38 minut temu, expert napisał:

Z drugiej strony jak ktoś szuka neutralności to powinien słuchać każdego utworu na systemie, który był używany do jego nagrywania.

38 minut temu, expert napisał:

jeśli ktoś chce głośniki studyjne po to by zblizyć się do tzw neutralności to niech zapomni

Czyli co, bo nie zrozumiałem? Jak posłuchamy na monitorach studyjnych użytych do nagrywania to będziemy mieli neutralność, chociaż o neutralności można zapomnieć? Wytłumacz.

40 minut temu, expert napisał:

jak ktoś szuka neutralności to powinien słuchać każdego utworu na systemie, który był używany do jego nagrywania. Jest to absolutnie niemożliwe

Dlaczego niemożliwe? Większość ludzi tutaj słucha muzyki rockowej ze "złotej ery", a ta muzyka robiona była na dwóch rodzajach zestawów - JBL 4312 albo na tannoyach, wspomaganych NS10 (ale to dla hardkorowców). To są zestawy które oba można dzisiaj kupić w cenie połowy "neutralnego" kabla sieciowego.

Zresztą nowsze produkcje też. Poniżej paczki za pięć koło użyte przy Black Sabbath "13":

IT_Aug_02-J8GBlY8a56zTjX9eZ9AAwYd6VI.ID2

nagrywamy.com

55 minut temu, expert napisał:

Z drugiej strony jak ktoś szuka neutralności to powinien słuchać każdego utworu na systemie, który był używany do jego nagrywania.

Nonsens! No bo co z zupełnie odmienną akustyką, która do kolumn mieszczących się w +/-3dB, potrafi dodać od siebie górki i dołki +/-20dB?

16 minut temu, przemak napisał:

To są zestawy które oba można dzisiaj kupić w cenie połowy "neutralnego" kabla sieciowego.

Kup, ale są też studia używające innych głośników ... że wymienię tylko Abbey Road Studios

zresztą nie każdego gust kończy się na drugiej połowie 20 wieku.

Z drugiej strony i 4310, i 4312, i L100 mają charakterystyki  odbiegające od obecnych monitorów studyjnych, nie mówią już o AR , która od lat wykorzystuje B@W

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, expert napisał:

Z drugiej strony i 4310, i 4312, i L100 mają charakterystyki  odbiegające od obecnych monitorów studyjnych, nie mówią już o AR , która od lat wykorzystuje B@W

Czy AR to Abbey Road? Chętnie na swoich małych B&W posłucham jakiejś dobrej realizacji robionej na tych dużych - dasz jakiś przykład?

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Nonsens! No bo co z zupełnie odmienną akustyką, która do kolumn mieszczących się w +/-3dB, potrafi dodać od siebie górki i dołki +/-20dB?

Pisałem, ostateczną decyzję podejmuje słuchający systemu.

Producent nie jest w stanie wyprodukować kolumn , które będą równie dobrze sprawdzały się w realnych warunkach akustycznych każdego słuchacza bo pewnie tych różnych warunków akustycznych jest tyle ilu właścicieli systemów.

Jednak odpowiadając na Twoje pytanie akustyka pokoju ma głównie największy wpływ na bas wyższa średnica i wysokie tony są  mniej podatne na mody pomieszczenia a wykres, który pokazałeś ma największe różnice w opisanym przeze mnie paśmie i pomiar był robiony z bramkowaniem więc na 100% nie ma w nim wpływu pomieszczenia.

Jednak oczywiście są zwolennicy takiego dźwięku podobnie jak podbitego średniego basu JBL 4012g

Czy górek na 600hz-800Hz podkreślających wokale w kolumnach na rewelatorach 18cm

Ja jak każdy słuchacz przedstawiłem swoje zdanie na temat zaprezentowanych przez Ciebie kolumn i chyba mam do tego prawo, co nie? 🙂

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Czy AR to Abbey Road?

Tak . u nich główne kolumny to te z serii 800 z podbitym zakresem 3-4khz

10 minut temu, szymon1977 napisał:

dasz jakiś przykład?

"W Abbey Road Studios nagrywali m.in. tacy wykonawcy i grupy muzyczne jak: The Beatles, Pink Floyd, Oasis, Fats Waller, Josh Groban, Jamiroquai, Anna Maria Jopek, Kutless, Cliff Richard, Adam Ant, Nightwish, Radiohead, Muse, XTC, The Zombies, Take That, Green Day, U2, Depeche Mode, The Used, Camel, The Killers, The Shadows, Gnarls Barkley, Elliott Smith, Syd Barrett, Hilary Hahn, Plácido Domingo, Michael Nyman, Trevor Jones, Mecano, Panic! at the Disco, The Hollies, Manfred Mann, The Seekers, Iron Maiden, Madness, Lucie Silvas, Bastille, Kanye West, Florence and the Machine, Spice Girls, Alanis Morissette, Europe oraz One Direction[5]."

logo na płycie

Beznazwy.jpg.52cc7d81a35c07bc498c714372da4725.jpg

Beznazwy.png.d6cce0cd96d78a15f9a0c3e3f1376571.png

10 minut temu, expert napisał:

Pisałem

Ale pisałeś też:

Godzinę temu, expert napisał:

A z powodu akustyki, która może różnić się o +/-20dB jest to po prostu nonsens.

13 minut temu, expert napisał:

W Abbey Road Studios nagrywali m.in

Wybierz 2-3 płyty, w miarę aktualne i dobrze zrealizowane.

25 minut temu, expert napisał:

Kup, ale są też studia używające innych głośników ... że wymienię tylko Abbey Road Studios

zresztą nie każdego gust kończy się na drugiej połowie 20 wieku.

Nie muszę kupować, mam 😉

Wiadomo, że teraz jest tego więcej, ale mniej więcej wiadomo, czego kto słucha. Najlepiej słyszący słuchają Budgie 😉

Tak czy inaczej - Black Sabbath pokazałem, jak ktoś chce posłuchać jak powinien brzmieć Thriller, to też łatwo może:

Swedien_01.jpg

No a ta drobna niekonsekwencja z neutralnością - jakoś przemilczałeś, skomentujesz? 😉 

nagrywamy.com

3 minuty temu, przemak napisał:

No a ta drobna niekonsekwencja z neutralnością - jakoś przemilczałeś, skomentujesz? 😉 

Krótko , wg mnie szukanie neutralności jest skazane na niepowodzenie bo zbyt wiele zmiennych.

Ma być szczęście i gęsia skórka podczas słuchania i tylko to się liczy

1 minutę temu, expert napisał:

Krótko , wg mnie szukanie neutralności jest skazane na niepowodzenie bo zbyt wiele zmiennych.

Ma być szczęście i gęsia skórka podczas słuchania i tylko to się liczy

Ok, czyli może być neutralnie, ale nie może. No można i tak 😉

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi