Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję łaskawco :)

Także widzisz kolczas, co my tam szaraczki możemy wiedzieć o dobrym dźwięku.. :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

BeatX gdzie na tej stronie jest test ?

Zrobiłem sobie test jakimś programem i na głośnikach z laptopa i dojechałem do 17k. Ale to chyba nie za dobre urządzenie do testowania.

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

BeatX gdzie na tej stronie jest test ?

Zrobiłem sobie test jakimś programem i na głośnikach z laptopa i dojechałem do 17k. Ale to chyba nie za dobre urządzenie do testowania.

Faktycznie zdjęli ze strony pełny przebieg 20Hz-20kHz.

Dziwne..

Musiałbyś poszukać gdzie indziej, albo robić wyrywkowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Integra z laptopa przeniesie spokojnie te słyszalne przez człowieka 20Hz-20Khz

Gorzej ze słuchawkami i głośnikami.. wiele modeli wyłoży się przy skrajnych pasmach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro dojechałeś do 17kHz z lapka to rewelka i sprzęt do testów wręcz idealny, czego chcesz więcej, dojechać do 22kHz ?

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Truwerzy tak jak i lampy elektronowe to relikty przeszłości.

Skoro dojechałeś do 17kHz z lapka to rewelka i sprzęt do testów wręcz idealny, czego chcesz więcej, dojechać do 22kHz ?

Chciałem potwierdzić czy mój generator nie generuje czegoś dodatkowego prócz sygnału głównego.

Słoiki to tłuszcza, która przyjechała do stolicy pracować i nazywa się warszawiakami :)

A tu mnie zaskoczyles bo myslalem ze masz lepsze o sobie mniemanie kolego :)

Musiałbyś poszukać gdzie indziej, albo robić wyrywkowo:

Ja tam wolę suwak :) Tylko uwaga na pasmo 3 -5,5kHz :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o! konkret link :)

(dodaję go do ulubionych w Chrome)

Thx!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17132 słyszę . Słuchawki od telefonu samsunga już tego nie przenoszą.

Ukryta Zawartość

A do ilu małe dziecko słyszy standardowo ?

Zrobiłem test żonie, 18k słyszy bez problemu, ja już nic nie słyszałem. Przy 18k uszy przymykała bo ją raziło. Masakra, jestem głuchy ......

Powtórzę test na normalnym sprzęcie i zobaczymy.

Edytowane przez daris666

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jak określacie tę granicę w praktyce? Przecież słyszalność skrajów słyszalna jest w zależności od poziomu danego dźwięku. Inaczej mówiąc jeśli nie słyszycie 16kHz, to jesteście odrobinę pod krzywą progową. Wystarczy dodać np. 10 dB i już słyszycie. W jakim sensie mówicie że słyszycie 16kHz, a córka 19 kHz?

Kolczas, no to jest właśnie słabość metodologii pomiarowej. Mam płytę testową, która ma po kolei nagrane utwory z poszczególnymi częstotliwościami. Ustalam poziom głośności, jeśli będzie zbyt niski to przy odsłuchu wysokich tonów nie będę już słyszał nic powyżej 13kHz. Jeśli głośniejszy ale cały czas równy to może 14kHz. W praktyce testujemy tak, że jak przestajemy słyszeć to mocniej odkręcamy gałkę aż do momentu w którym usłyszymy. A jak na kolejnym utworze już nic nie słychać to jest właśnie ta granica. Tak czyniąc byłem w stanie dojść do 17kHz w absolutnie korzystnych warunkach, czyli w ciszy otoczenia, będąc skoncentrowanym i wypoczętym. Ta metodologia jest słaba, bo choć uwzględnia spadek czułości ucha w wyższych zakresach, ma ten feler, że przecież głośniki mogą oprócz tonu podstawowego coś tam poniżej interferować. Jedyny rzetelny pomiar to moim zdaniem audiometria na profesjonalnym sprzęcie testowym.

Edytowane przez tomkly

Ukryta Zawartość

tu ciekawy test

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Fajny test. Na tym pierwszym też można zrobić taki eksperyment, przesuwając po 1Hz. Przy czym ograniczeniem zabawy jest jakość głośników w laptopie. One grają podobnie do słuchawki telefonicznej. Czyli takie badanie skrajów pasma przez laptopa jest całkowicie niemiarodajne. Z braku laku wolę już swoją metodologię z płyty na głośnikach.

17132 słyszę . Słuchawki od telefonu samsunga już tego nie przenoszą.

Też tak słyszę, ale trzeba przyznać, że to już jest bardzo cicho w porównaniu z innymi częstotliwościami. Dla dzieci to, co dla nas będzie na pograniczu jest właśnie bardzo irytujące, bo słyszą te graniczne zakresy głośniej.

Kolczas, no to jest właśnie słabość metodologii pomiarowej. Mam płytę testową, która ma po kolei nagrane utwory z poszczególnymi częstotliwościami. Ustalam poziom głośności, jeśli będzie zbyt niski to przy odsłuchu wysokich tonów nie będę już słyszał nic powyżej 13kHz. Jeśli głośniejszy ale cały czas równy to może 14kHz. W praktyce testujemy tak, że jak przestajemy słyszeć to mocniej odkręcamy gałkę aż do momentu w którym usłyszymy. A jak na kolejnym utworze już nic nie słychać to jest właśnie ta granica. Tak czyniąc byłem w stanie dojść do 17kHz w absolutnie korzystnych warunkach, czyli w ciszy otoczenia, będąc skoncentrowanym i wypoczętym. Ta metodologia jest słaba, bo choć uwzględnia spadek czułości ucha w wyższych zakresach, ma ten feler, że przecież głośniki mogą oprócz tonu podstawowego coś tam poniżej interferować. Jedyny rzetelny pomiar to moim zdaniem audiometria na profesjonalnym sprzęcie testowym.

A są badania audiometryczne powyżej 8kHz? Nie spotkałem się, pewnie nie ma potrzeby, bo podstawowym celem badania audiometrycznego jest stwierdzanie ubytków słuchu w pasmie mowy.

Spróbuj może przelecieć uchem obok kopułki, ja w ten sposób słyszę 18kHz i to uznałbym z swój próg z max. głośnością, bo podobnie jak w badaniu audiometrycznym słychać wtedy impuls a nie dźwięk ciągły. Nie jest łatwo zrobić taki plik w którym 18kHz pojawiałoby się impulsowo, musiałby mieć wyciszone krawędzie żeby nie było słyszeć przełączeń. Przelecieć szybko uchem przy kopułce jest łatwo. Szkoda że nie mam pliku 19kHz, może jeszcze coś bym wycisną w ten sposób.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A są badania audiometryczne powyżej 8kHz?

Jasne że są. Żona mojego przyjaciela, audiofila jest laryngologiem. Ma taką dokładną aparaturę pomiarową w szpitalu, w którym pracuje. Da się wyznaczyć całą krzywą słyszenia, wraz ze spadkiem wrażliwości ucha w poszczególnych zakresach. Mam takie wydruki z badań, powyżej 12 kHz krzywa zaczyna dość wyraźnie opadać.

A są badania audiometryczne powyżej 8kHz?

Są.

Kliniki zajmujące sie leczeniem wad słuchu (szum w uszach, piszczenie itp.) maja badanie pelnozakresowe.

Myślę że sporo zlotouchych tutejszych mocno by sie zdziwiło jakie maja możliwości realne :D

Gdzie doppler? Nie miałem nawet prędkości rakiety, nie tylko słuch z wiekiem siada :-)

Wcale nie trzeba prędkości rakiety. Policz sobie, chyba, że rzeczywiście z wiekiem coraz trudniej ...

Są.

Kliniki zajmujące sie leczeniem wad słuchu (szum w uszach, piszczenie itp.) maja badanie pelnozakresowe.

Myślę że sporo zlotouchych tutejszych mocno by sie zdziwiło jakie maja możliwości realne :D

Badanie audiometrem to bardzo podstawowe badania położenia krzywej progowej słyszenia metodą tonalną. Nie ma niczego wspólnego ze zdolnością złożonego słyszenia, jak sądzę żartujesz z tym badaniem złotouchych. A tak gwoli ścisłości to jestem złotouchy.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Badanie audiometrem to bardzo podstawowe badania położenia krzywej progowej słyszenia metodą tonalną. Nie ma niczego wspólnego ze zdolnością złożonego słyszenia, jak sądzę żartujesz z tym badaniem złotouchych. A tak gwoli ścisłości to jestem złotouchy.

Masz rację, to jest proste badanie. Siedzisz w słuchawkach na uszach, pani obsługująca sprzęt puszcza kolejne częstotliwości jadąc w górę pasma z jakąś tam głośnością i pyta czy słyszysz. Jeśli dochodzisz do momentu że przestajesz podkręca po 1dB w górę. I jeśli usłyszysz to jedziemy dalej w górę pasma. Jak się to badanie robi dokładnie to można wyznaczyć krzywą czułości ucha. Oczywiście to badanie nie ma nic wspólnego z określeniem selektywności ucha, zdolności do rozróżniania poszczególnych dźwięków z całości. Takich badań poza odsłuchami nie znam;-)

Oczywiście to badanie nie ma nic wspólnego z określeniem selektywności ucha, zdolności do rozróżniania poszczególnych dźwięków z całości. Takich badań poza odsłuchami nie znam;-)

Bo takich nie ma a przynajmniej ja o takich nie słyszałem co niestety ewidentnie wskazuje na poważny ubytek słuchu, pewnie to zasługa wieku :-(. A może po prostu nie opracowano skutecznej metody badawczej która miałaby w wykazać selektywność czy zdolność wyróżniania poszczególnych tonów czy pasm ze słyszanego materiału dźwiękowego, uff.

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Truwerzy tak jak i lampy elektronowe to relikty przeszłości.

Na potrzeby audiofilskie sa w sieci duzo bardziej miarodajne testy. Ten z maksymalna wartoscia khz wlasciwie o niczym nie swiadczy

Juz duzo lepsze sa testy wklejane pare postow wyzej

• Pokaż nowe odpowiedzi