Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Wstałem chwiejnym krokiem. Szybko do komputera, sprawdzić czy to aby nie był sen.

słyszałem różnice w dźwięku :D

To nie sen !!!

BeatX może testy audio w święta kościelne są dla Ciebie bardziej owocne :) :) :)

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Poplynela dziewicza krew z uszu. Teraz juz bedzie latwiej

Wstałem chwiejnym krokiem. Szybko do komputera, sprawdzić czy to aby nie był sen.

Czemu takie zdziwienie zapanowało na kompanii ? Przecież nikt nigdy nie negował że różnice mogą wystąpić. Ważne tylko jest żeby je wykryć w prawidłowym technicznie odsłuchowym teście porównawczym. Nic więcej. Jeżeli 'BetaX' wykonał test prawidłowo technicznie i wykrył różnice to znaczy że one były. Powinien to jeszcze potwierdzić szybkim monitorem A-B czy to nie było złudzenie.

Daci znaczaco roznia sie od siebie w budowaniu sceny 3d i umiejscowieniu zrodel pozornych w przestrzeni

Możesz napisać jaka jest Twoja koncepcja takiego stanu rzeczy od strony technicznej ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czemu takie zdziwienie zapanowało na kompanii ? Przecież nikt nigdy nie negował że różnice mogą wystąpić.

Chyba jednak negował :)

Teraz jeszcze test interkonektów !

Edytowane przez daris666

Chyba jednak negował

Kto ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Czemu takie zdziwienie zapanowało na kompanii ? Przecież nikt nigdy nie negował że różnice mogą wystąpić. Ważne tylko jest żeby je wykryć w prawidłowym technicznie odsłuchowym teście porównawczym. Nic więcej. Jeżeli 'BetaX' wykonał test prawidłowo technicznie i wykrył różnice to znaczy że one były. Powinien to jeszcze potwierdzić szybkim monitorem A-B czy to nie było złudzenie.

Możesz napisać jaka jest Twoja koncepcja takiego stanu rzeczy od strony technicznej ?

Leszku nie rozumiem pytania :(

Leszku nie rozumiem pytania :(

Wyjaśnić technicznie jakie parametry sprzętu np. DAC wpływają np. na scenę 3D.

Nie wiem ale tez nie interesuje mnie to szczegolnie. Przyjmuje swiat jakim jest i nie dociekam czego dolewa sie do piwa zeby mialo bardziej goryczkowy smak itd. Gdybym chcial to wszystko sprawdzac to by mi zycia nie starczylo

Nie wiem ale tez nie interesuje mnie to szczegolnie. Przyjmuje swiat jakim jest i nie dociekam czego dolewa sie do piwa zeby mialo bardziej goryczkowy smak itd. Gdybym chcial to wszystko sprawdzac to by mi zycia nie starczylo

Z tego wynika że traktujesz hobby po łebkach (byle jak) ;-).

Wyjaśnić technicznie jakie parametry sprzętu np. DAC wpływają np. na scenę 3D.

Też się nad tym nie zastanawiałem. Ale faktem jest różna prezentacja sceny ( np. szerokość ) przez różne źródła.

Niekoniecznie. Drobne różnice w kreowaniu sceny mogą być spowodowane niedokładnościami elementów i nierównością toru audio ZA DAC.

O ile przyjąć można, że z tego samego sygnału cyfrowego różne dac'i uzyskają ten sam sygnał analogowy, to trzeba jeszcze go wyprowadzić na zewnątrz i TU mogą pojawić się rozbieżne parametry: impedancja wyjściowa, nierówności pasma i drobne różnice międzykanałowe.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Czemu takie zdziwienie zapanowało na kompanii ? Przecież nikt nigdy nie negował że różnice mogą wystąpić. Ważne tylko jest żeby je wykryć w prawidłowym technicznie odsłuchowym teście porównawczym.

Wyrównaliśmy poziomy obu urządzeń na słuch.

Nie będę obwijał w bawełnę i napiszę wprost, że pomimo całego swojego sceptyzmu - słyszałem różnice w dźwięku :D

:)

na pewno cos bylo niezgodne z procedura technicznie wykonanego testu i trzebaby go powtórzyć az przestanie byc slychac

Wiadomo. Na słuch nie można ustawiać. Tylko oscyloskop :) :)

Edytowane przez daris666

:)

Poczytaj może z CZYM wiąże się/czym jest sceptycyzm :)

Miałem u siebie rożne DACi (wbudowane w CD i jako osobny klocuszek) i większość grała dość podobnie.

Natomiast 3 wyróżniają sie.

CD Original 2008f - dla mnie bardzo muzykalny ale scena skupiona w środku pomiędzy kolumnami, czasem "bardzo daleko"

Stelmach audio - przepiękna góra z taka ilością detali że nigdy pózniej nie słyszałem podobnego DACa

Audio-gd 1.32 ( czy jakoś tak podobnie)- ciekawostka, bo scena jest znacznie znacznie szersza a i czasem pomimo nieciekawego ustawienia kolumn "efekty 3d" zaczynaja być słyszalne.

Nigdy nie miałem droższego DACa niż 3 tysie

na pewno cos bylo niezgodne z procedura technicznie wykonanego testu i trzebaby go powtórzyć az przestanie byc slychac

Dlaczego niezgodne ? Jak dwa urządzenia będą mieć odchyłki charakterystyki w pasmie słyszalnym to będą się różnić na ucho. To chyba normalne. Napisałem tylko że powinno się dodatkowo przeprowadzić próbę z szybkim monitorowaniem A-B żeby upewnić się że usłyszane różnice nie były złudzeniem. Potem pozostaje wybrać lepsze :-). Pisałem już wielokrotnie o tym.

Edytowane przez Lech36

A co bysie napisali producentom którzy robią z dźwiękiem surround, wirtualnym, 3D itd. ze maja bujną wyobraźnię ;-)

Panowie, domyślam się ze przez opóźnienia na jakichś częściach pasma tworzą efekt sceny, 3D.

Czym lepsze pokazanie stereofonii z w/w opisem tym bardziej cieszymy się rozmieszczeniem sceny z efektem 3D

A co bysie napisali producentom którzy robią z dźwiękiem surround, wirtualnym, 3D itd. ze maja bujną wyobraźnię

Panowie, domyślam się ze przez opóźnienia na jakichś częściach pasma tworzą efekt sceny, 3D.

Jeżeli tak tworzy się te np. 3D w niektórych sprzętach to w porządku. To tylko technika. Stosuje się tą technikę obficie w studio. Myślałem że dyskusja jest o układach liniowych bez ulepszaczy.

Edytowane przez Lech36

Niekoniecznie. Drobne różnice w kreowaniu sceny mogą być spowodowane niedokładnościami elementów i nierównością toru audio ZA DAC.

O ile przyjąć można, że z tego samego sygnału cyfrowego różne dac'i uzyskają ten sam sygnał analogowy, to trzeba jeszcze go wyprowadzić na zewnątrz i TU mogą pojawić się rozbieżne parametry: impedancja wyjściowa, nierówności pasma i drobne różnice międzykanałowe.

Oczywiście. Dlatego napisałem o najważniejszym a nie o jedynym czynniku.

DACe DACami, ale co powiedzieć na taki przypadek:

Mnie też bawią te wpisy antykablarzy. Dziś był u mnie kolega, który słuchał mojego systemu tydzień temu i nie mógł rozpoznać że to ta sama elektronika i kolumny. A zmieniła się w międzyczasie tylko jedna sieciówka;-)

Musiał zostać założony wyjątkowo kiepski kabel, który totalnie zepsuł zasilanie (za pierwszym lub drugim razem).

Prawidłowo wykonana (zgodnie z zasadami elektryki) sieciówka nie poprawi dźwięku, a spaprana, spaprze zasilanie, a w konsekwencji dźwięk.

Po przygodach Beatx zaczynam watpic ze stwierdzenie "masz za slaby sprzet zeby to uslyszec" jest mitem

Jesli system nie jest rozdzielczy na tyle zeby wykreowac pelna scene 3d to roznice miedzy dacami rzeczywiscie moge byc male i dotyczyc drobnych roznic np w kontroli basu

Nie wiem czym tu się ekscytować :)

Że co jakiś czas, w jakimś specyficznym kawałku raz na dziesięć utworów, przy totalnym skupieniu słuchu szło wyłapać naprawdę małą - wręcz niuansową różnicę w wybrzmiewaniu niskich tonów pomiędzy przetwornikiem R2R Soekris vs ODAC?

I to tylko gdy szybko przełączałem w foobar źródło coś na zasadzie "tape monitor" w magnetofonach.

Czyli w tym samym momencie kliknięcie myszką przy wyborze z listy Foobar urządzeń audio, aktualnego przetwornika i jednoczesnym wciśnięciu line1/2 w pilocie zdalnego sterowania od wzmacniacza do którego DAC'i były podpięte.

Podczas słuchania tego samego utworu od początku do końca raz na jednym DAC raz na drugim, w życiu bym się nie zorientował jaki przetwornik jest aktualnie źródłem dźwięku :)

Przecież ja od początku pisałem, że jak doznam jakiś zmian w dźwięku pomiędzy sprzętami to podzielę się informacją.

No i tak jest w przypadku R2R vs delta-sigma.

Ale powtarzam jeszcze raz, to było w sporadycznym przypadkach /w nie każdym utworze/, i naprawdę tak mała zmiana że czasami musiałem po kilka razy przełączać DAC'i podczas odtwarzania tego samego utworu, żeby sprawdzić czy przypadkiem nie zdawało mi się.

Oczywiście często zdawało mi się :)

To wszystko było na granicy percepcji.

I to tylko przez pierwsze pół godziny, bo później w wyniku zmęczeniu słuchu za chiny ludowe nie dało się usłyszeć nawet tych mikroskopijnych zmian w basie, w bardzo sporadycznych przypadkach.

Coś takiego jak opis "DAC X zjadł na śniadanie DAC Y" można sobie wsadzić między bajki :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Możliwe :)

Póki co coraz bardziej utwierdzam się w tym, że 99,9% opisów sprzętu audio na tym forum i nie tylko (i w szczególności w audiofilskich recenzjach) jest zdecydowanie zbyt mocno przejaskrawiona i nad wyraz opisywana - kompletnie nie proporcjonalnie do faktycznego stanu.

Bardzo często czytam zwyczajne kłamstwa w opisach dźwięku, opisy kompletnie nie pokrywające się z tym co sam miałem okazję usłyszeć.

Możliwe :)

Póki co coraz bardziej utwierdzam się w tym, że 99,9% opisów sprzętu audio na tym forum i nie tylko (i w szczególności w audiofilskich recenzjach) jest zdecydowanie zbyt mocno przejaskrawiona i nad wyraz opisywana - kompletnie nie proporcjonalnie do faktycznego stanu.

Bardzo często czytam zwyczajne kłamstwa w opisach dźwięku, opisy kompletnie nie pokrywające się z tym co sam miałem okazję usłyszeć.

Tak, tu masz rację. Ci co opisują sprzęt audio powinni zacząć pisać jeszcze fraszki/ opowieści fantastyczne, bo czytać się tego nie da.

Edytowane przez daris666

Ty masz po prostu za duze oczekiwania co do zmian miedzy sprzetami. Jak cos komus kooie dupe to nie oznacza ze musi byc roznica kolosalna bo w dacach kablach podstawkach itd nigdy nie bedzie zmian jak miedzy kolumnami. Ci ktorzy tego nie oczekuja i wiedza jakiego wolumenu sa to zmiany pisza ze sa duze, kolosalne itd w granicach zmian jakich mozna sie spodziewac po trgo typu sprzetach. Piszac ze zmiany sa minimalne nie rozumiem Twojego rozczarowania. Tak juz jest i musisz sie pogodzic z tym ze w hi endzie minimalne zmiany duzo kosztuja i tak ekscytuja ich wlascicieli. W skrajnych przypadkach pewnie zmiany na granicy percepcji sa ogromne jesli dotycza np podstawek od ktorych nikt nie spodziewa sie wplywu na brzmienie

Zachowujesz sie jak dziewica po stosunku ktora myslala ze bedzie wniebowzieta a bylo tak sobie ;)

W skrajnych przypadkach pewnie zmiany na granicy percepcji sa ogromne

Jeszcze raz proszę, bo nic z tego fragmentu nie zrozumiałem :)

• Pokaż nowe odpowiedzi