Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Hihhh, to nie słuchający jest badającym, tylko obiektem badania.

Procedura badawcza czego ? słuchu? Jajca sobie robicie?? Przez cały czas jest mowa nie o przedmiocie badań tzn; wzmak", kabel",odtwarzacz itp z tym związanych itp, tylko człowiek lol

Procedura porównawcza mająca pomóc badanemu w ocenie na ile zmiana danego elementu jest dla niego istotna jeśli chodzi o słyszalną poprawę czy zmianę dźwięku.

Prościej czy kupuje mebel czy lepszy (lub inaczej brzmiący) element systemu.

Bardziej zrozumiałe?

Jeśli słuchający twierdził że słyszy wymianę danego elementu, a w ślepym teście nie jest zdolny tego dowieść świadczy to o tym że przecenił swoje zdolności. Nie musi świadczy to w żadnym razie o braku realnych różnic miedzy wymienianym elementem.

Mylisz się: od strony naukowej procedury świadczy to tylko o tym, że ślepy test niczego nie potwierdził i nie znamy przyczyn tego faktu. Nie można wysnuć z tego wniosku, że ktoś przecenił swoje zdolności.

A rozsądnym jest twierdzenie że są słyszalne różnice miedzy kopią cd a oryginałem, gdy żadne racjonalne dowody za tym nie przemawiają?

Ja widzę wiele racjonalnych wytłumaczeń:

- inny sposób odczytu

- inna dokładność sygnału

- inne spektrum zniekształceń

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

A jesli zmiany da sie zmierzyc a nie wykrywa ich slepy test to o czym swiadcza?

O zmianach poniżej progu percepcji tego, który nie wykrył ich w ślepym teście.

Procedura porównawcza mająca pomóc badanemu w ocenie na ile zmiana danego elementu jest dla niego istotna jeśli chodzi o słyszalną poprawę czy zmianę dźwięku.

Prościej czy kupuje mebel czy lepszy (lub inaczej brzmiący) element systemu.

Bardziej zrozumiałe?

Tu popełniasz błąd. Wysuwasz zbyt daleko idące wnioski. Negatywny wynik o niczym nie świadczy. Jeśli więc na nim oprzesz swoje decyzje, to równie dobrze skutek może być odwrotny do zamierzonego: nie kupisz niezbędnego dla systemu elementu poprawiającego dźwięk.

O zmianach poniżej progu percepcji tego, który nie wykrył ich w ślepym teście.

Ale mam na mysli latwo slyszalne i mierzalne zmiany ktorych jednak slepy test nie stwierdza. Tylko nie mow ze takich nie ma

I tu mam do kolegów od ślepych testów prośbę:

Zgadzam się, że różnice nie zostały w testach naukowo udowodnione. Ale jak już się powołujecie na naukę, to nie wyciągajcie z tego błędnego metodologicznie wniosku, że tych różnic nie ma.

A rozsądnym jest twierdzenie że są słyszalne różnice miedzy kopią cd a oryginałem, gdy żadne racjonalne dowody za tym nie przemawiają?

Wszystko zalezy co badasz. Akurat może być tak, ze nosnk jest do dupy. Odtwarzanie audio jest in time, nie ma tam czasu i miejsca na korekcję danych. Należy przestać mysleć komputerowo.

Ale mam na mysli latwo slyszalne i mierzalne zmiany ktorych jednak slepy test nie stwierdza. Tylko nie mow ze takich nie ma

Biniek tu podnosi ważną kwestię: ślepe testy wielokrotnie się skompromitowały.

Wszystko zalezy co badasz. Akurat może być tak, ze nosnk jest do dupy. Odtwarzanie audio jest in time, nie ma tam czasu i miejsca na korekcję danych. Należy przestać mysleć komputerowo.

Tylko jeśli mówimy, poprawnie wykonanej kopii nie ma prawa ona mieć innego brzmienia niż oryginał. Pomijam przypadki gdy CD nie radzi sobie z CDR.

W którym miejscu sprawdzasz wyrównanie?

Najczęściej w domu, ale zdarzało mi się też u kolegów ;-)

Ja pytałem o różnice ,które są pomiędzy :ciszej a głośniej.

Ciszej lub głośniej, to chyba oczywiste.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

I tu mam do kolegów od ślepych testów prośbę:

Zgadzam się, że różnice nie zostały w testach naukowo udowodnione. Ale jak już się powołujecie na naukę, to nie wyciągajcie z tego błędnego metodologicznie wniosku, że tych różnic nie ma.

Nikt nie twierdzi że ich nie ma.

Napisałem do czego wg. mnie przydatne mogą być ślepe testy.

Co konkretnie masz na myśli? Edytowane przez Przemysław_51508

Tylko jeśli mówimy, poprawnie wykonanej kopii nie ma prawa ona mieć innego brzmienia niż oryginał. Pomijam przypadki gdy CD nie radzi sobie z CDR.

To jest Twoje zdanie. Ja uważam inaczej. Twoje autorytarne stwierdzenie "nie ma prawa" jest nie na miejscu i nie ma żadnego uzasadnienia technicznego.

Jeśli na wejściu jest to samo, to na wyjściu nie powinno być róznic. Ale jedynie pod warunkiem, ze wszystko pomiedzy informacją zawartą na nosniku a wyjściem nie uległo zmianie. Nie jest przecież niczym nadzwyczajnym, ze rózne nosniki maja rózne jakości, nawet w obrębie tej samej marki. Te róznice nie mają znaczenia dla zastosowań komputerowych bo interfejsy odczytu z nich danych zapewniaja, ze odczyt powinien być poprawny.

Ale tego nie ma w odtwarzaczach CD.

Edytowane przez jar1

To jest Twoje zdanie. Ja uważam inaczej. Twoje autorytarne stwierdzenie "nie ma prawa" jest nie na miejscu i nie ma żadnego uzasadnienia technicznego.

Śmiało możesz oddać dyplom.

Nikt nie twierdzi że ich nie ma.

Co konkretnie masz na myśli?

Przykladow jest wiele chociazby slepy test ze skrzypcami za 300$ i oryginalnym stradivariiusem. W slepym tescie identyczne

Są według Ciebie przydatne, ale to znowu tylko w żaden sposób technicznie czy naukowo nie poparty pogląd. Moim zdaniem jest dokładnie na odwrót: ślepe testy wydają się być nieadekwatne. Natomiast wyciąganie wniosków z negatywnego wyniku takiego testu jest wprost sprzeczne z metodologią naukową!

Te róznice nie mają znaczenia dla zastoswań komputerowych bo interfejsy odczytu z nich danych zapewniaja, ze odczyt powinien być poprawny.

Ale tego nie ma w odtwarzaczach CD.

To akurat nie jest do końca prawdą. Moim zdaniem różnice biorą się z zakłóceń o charakterze analogowym, a nie z błędów odczytu. Część tych zakłóceń może być spowodowana właśnie intensywną pracą mechanizmu korekcji błędów.

Przykladow jest wiele chociazby slepy test ze skrzypcami za 300$ i oryginalnym stradivariiusem. W slepym tescie identyczne

Błędny wniosek. Nikt nie potrafił poprawnie wskazać Stradivariusa, a to różnica.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Błędny wniosek. Nikt nie potrafił poprawnie wskazać Stradivariusa, a to różnica.

Jesli nie udalo sie odroznic jednych od drugich to gdzie jest blad we wniosku?

Śmiało możesz oddać dyplom.

Nie tylko ja musiałbym oddać. Tylko tu na forum jest pewnie z kilkadziesiąt osób o takich samych poglądach. wielu z nich samemu konstruuje odtwarzacze CD.

To akurat nie jest do końca prawdą. Moim zdaniem różnice biorą się z zakłóceń o charakterze analogowym, a nie z błędów odczytu. Część tych zakłóceń może być spowodowana właśnie intensywną pracą mechanizmu korekcji błędów.

Do tego, co napisałem, zakłócenia nic nie mają. Tak samo jak z działaniem korekcji błędów, bo tam jej nie ma w takim pojeciu. Pisze o CD.

No właśnie ja stosuję prawidłowe procedury, natomiast Ty szerzysz bajki,

Potwierdziłeś w jakiejś instytucji niezależnej że Twoje procedury mają coś wspólnego z prawidłowymi technicznie ?

zwłaszcza, że jak sam stwierdziłeś zajmujesz się tematem tylko teoretycznie.

Nic takiego nie stwierdziłem że tylko teoretycznie. Moja procedura wynika z praktyki.

No właśnie to jest sedno problemu: otóż ja mam wykształcenie techniczne i pewnie dlatego stosuję prawidłowe procedury.

Jak masz takie wykształcenie to Twoja "procedura" to straszny obciach ;-), ale nie przejmuj się znam elektronika który na egzaminie dyplomowym (politechnika) nie potrafił odpowiedzieć na pytanie jaka jest różnica pomiędzy tranzystorem unipolarnym a bipolarnym.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Do tego, co napisałem, zakłócenia nic nie mają. Tak samo jak z działaniem korekcji błędów, bo tam jej nie ma w takim pojeciu. Pisze o CD.

CD ma bardzo zaawansowaną korekcję błędów. Dopiero w ostateczności używana jest interpolacja i w praktyce rzadko się zdarza.

Moim zdaniem jest dokładnie na odwrót: ślepe testy wydają się być nieadekwatne. Natomiast wyciąganie wniosków z negatywnego wyniku takiego testu jest wprost sprzeczne z metodologią naukową!

To masz pomysł jak obiektywnie stwierdzić czy dany osobnik może usłyszeć różnicę miedzy dwoma sprzętami.

Podkreślam obiektywną.

Jesli nie udalo sie odroznic jednych od drugich to gdzie jest blad we wniosku?

Bo jednak odróżniali, tylko nie potrafili poprawnie wskazać tych właściwych. Już skomentowałem tamten film: do bani był test. Nie był zachowanej procedury: wzorzec, próbka A, próbka B. Tam po prostu kazali wskazać które z grających skrzypiec to Stradivarius. Test udowodnił za to co innego- nawet muzycy nie mają wrytego w pamięć wzorca dźwięku.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Jak masz takie wykształcenie to Twoja "procedura" to straszny obciach ;-), ale nie przejmuj się znam elektronika który na egzaminie dyplomowym (politechnika) nie potrafił odpowiedzieć na pytanie jaka jest różnica pomiędzy tranzystorem unipolarnym a bipolarnym.

Nigdzie nie napisałem, że moja procedura jest naukowa :) Myślę, że wobec braku sensownej procedury naukowej jest ona jednak najlepsza!

Życie to nie teoria.

Z praktyki to właśnie montuje układ regulacji napicia wyjściowego do DCX2496. Wreszcie przetworniki AKM będą wykorzystane w maksymalnym stopniu.

Edytowane przez Lech36

To masz pomysł jak obiektywnie stwierdzić czy dany osobnik może usłyszeć różnicę miedzy dwoma sprzętami.

Podkreślam obiektywną.

Nie mam. Ale w życiu podejmuję wiele decyzji bez obiektywnych procedur. Nie jestem tez naukowcem zajmującym się ta tematyką. Niech się więc martwią inni :)

Myślę, że wobec braku sensownej procedury naukowej jest ona jednak najlepsza!

Na pewno myślisz ? ;-)

Nie mam. Ale w życiu podejmuję wiele decyzji bez obiektywnych procedur. Nie jestem tez naukowcem zajmującym się ta tematyką. Niech się więc martwią inni :)

Martwimy się ;-).

• Pokaż nowe odpowiedzi