Skocz do zawartości
IGNORED

Kupa sprzętu i dalej niedosyt

Utek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

- ja piernicze, myślałem że mi pokój rozniesie i butelki z winem stłucze, :))))

odegrane na 4x10" + 1kW/ch

P.S. Yello znam, też fajne. Jednak jak ma się kolumny które potrafią zejść nisko i są szybkie to piorunujące wrażenie robi kawałek Eskmo - Lifeline

https://www.youtube.com/watch?v=_aTJ6GH6UXo

Uprzedzam jednak, sprzety bez kontroli zrobią z tego "mielonkę", kiedyś zapuściłem to na AS (2014 o ile dobrze pamiętam, żaden system tego nie ogarnął na dużej głośności)

~~46Hz ~~70Hz ~~93Hz "~c4,~d4,~f#4"

Na szybko znalezione na portalu youtube:

Np. na mid-woofer to:

https://www.youtube.com/watch?v=SrCQ6szVaao

Np. na woofer :

https://www.youtube.com/watch?v=S96SguswXY4

I subwoofer:

Można się przy okazji schłodzić przy otworach stratnych kolumn w upalne dni...

https://www.youtube.com/watch?v=skhxizRYxps

Niżej to już zabawa z 2x15" na stronę i paczki po 300L :]

Większość ludzi niestety słucha kolumn z F3~45hz jak nie F6... w pokojach bez adaptacji po czym zabierają oficjalne stanowisko w sprawie "dynamiki basu".

Pozdrawiam

Z tym się akurat zgodzę . Niskie tylko przy dużych średnicach . Proponuję pojechać na koncert organowy do Oliwy . Tam dopiero słychać niskie częstotliwości .

A jeśli chodzi o dobre basy to 15' to minimum polecam 18' cali i duża waga minimum 30 kg i odpowiednia końcówka mocy.Jeszcze problem to zachowanie proporcji żeby niskie nie zagłuszały reszty. Tu trzeba już mieszać estradę ze sprzętem domowym. Estrada da kopa a dom brzmienie. Tylko miejsca mało.

Zachodzi pytanie . Czy jest jakaś dobra receptura na to aby przenieść pełne pasmo od 10 hz do 20 khz z całą dynamiką koncertu na żywca w domu ? Bo wyżej już chyba tylko słyszą nietoperze.

Witam,

Od dluzszego czasu przygladam sie wpisom na forum i za kazdym razem temat predzej czy pozniej zjezdza z torow albo przeskakuje na inny... wiec postanowilem nawiazac dialog.

Moja przygoda z szukaniem dzwieku zaczela sie od sluchawek tonsila ladnych parenascie lat temu. Od tego momentu zrozumialem, ze mozna uslyszec wiecej, czysciej, jasniej, klarowniej...

Sluchanie muzyki stalo sie przygoda i jak to z przygodami bywa, apetyt na nowe zaczal rosnac w miare "jedzenia".

Nie chce rozpisywac sie na temat krotszych i dluzszych ale juz minionym "romansow" ze sprzetem grajacym.

Obecnie mam kilka klockow i pudel w budzecie tzw "zdroworozsadkowym":

DENON PMA 560

YAMAHA AX 497

NAD 306

PIONEER SA 510

PIONEER A 402R

MISSION 751

Wharfedale Crystal 40

Wharfedale Crystal 10

Monitor Audio BRONZE BR5

Po wielu godzinach spedzonych na dobieraniu, ustawianiu, zestawianiu itp. chyba przyszedl czas na wymiane doswiadczen.

Jak do tej pory najlepszym brzmieniowo zestawieniem jest dla mnie NAD 306 i MISSION 751.

Jest troche glebi i przestrzennosci, wywazone proporcje i tzw "mieso" ktorego nie udalo mi sie znalezc nigdzie indziej.

Zaloze sie, ze spore grono forumowiczow testowalo juz podobne zestawienie

i ciekaw jestem czy ktos z was odnalazl podobne brzmienie ale w bardziej detalicznej, szczegolowej i wywazonej konfiguracji???

Dodam, ze zrodlem sa w 99% pliki flac podane do wzmacniacza przez Creative SB X-FI HD.

Dla mnie takimi testerami, porownywaczami są:

Joss Stone - Right To Be Wrong

Michael Jackson - Give In To Me

Korn - Twisted Transistor

i... Heh.. Katy Perry - Dark Horse ;) - ze względu na bas.

Będę dzwieczny za wszelkie wskazowki, rady, uwagi badz tez wrazenia i wnioski.

Pozdrawiam wszystkich maniakow HI-FI

Wojtek

Jeśli ktoś zbiera winyle to powinien zauważyć drobny szczegół . Każda płyta winylowa nie ważne jaki zespół , gra inaczej . W jednej brzmienie jest płytkie bez wyrazu , w innej za to są same wysokie i średnie bez niskich w innych za dużo niskich a cała reszta się nie wyróżnia inne są nagrane idealnie . Jeśli się wyczuje różnice w brzmieniu jednej płyty od drugiej to oznacza że ma się już w miarę dobry sprzęt i tu należy się zastanowić czy warto kupować więcej gratów które tylko zawalą nam miejsce w mieszkaniu a jakości nie poprawią . Kiepski sprzęt nie wykryje różnicy w tym jak została nagrana płyta w studio . Nie wykryje róznicy brzmienia płyty nagranej w latach 60 ubiegłego wieku czy też płyty pochodzącej z drugiej połowy lat 70 tych . Z kompaktami jest podobnie. MP3 nie wchodzi w grę bo to format śmieciowy .

Witam,

Od dluzszego czasu przygladam sie wpisom na forum i za kazdym razem temat predzej czy pozniej zjezdza z torow albo przeskakuje na inny... wiec postanowilem nawiazac dialog.

Moja przygoda z szukaniem dzwieku zaczela sie od sluchawek tonsila ladnych parenascie lat temu. Od tego momentu zrozumialem, ze mozna uslyszec wiecej, czysciej, jasniej, klarowniej...

Sluchanie muzyki stalo sie przygoda i jak to z przygodami bywa, apetyt na nowe zaczal rosnac w miare "jedzenia".

Nie chce rozpisywac sie na temat krotszych i dluzszych ale juz minionym "romansow" ze sprzetem grajacym.

DENON PMA 560

YAMAHA AX 497

NAD 306

PIONEER SA 510

PIONEER A 402R

MISSION 751

Wharfedale Crystal 40

Wharfedale Crystal 10

Monitor Audio BRONZE BR5

Po wielu godzinach spedzonych na dobieraniu, ustawianiu, zestawianiu itp. chyba przyszedl czas na wymiane doswiadczen.

Jak do tej pory najlepszym brzmieniowo zestawieniem jest dla mnie NAD 306 i MISSION 751.

Jest troche glebi i przestrzennosci, wywazone proporcje i tzw "mieso" ktorego nie udalo mi sie znalezc nigdzie indziej.

i ciekaw jestem czy ktos z was odnalazl podobne brzmienie ale w bardziej detalicznej, szczegolowej i wywazonej konfiguracji???

Dodam, ze zrodlem sa w 99% pliki flac podane do wzmacniacza przez Creative SB X-FI HD.

Wojtek

Nie

Witam,

DENON PMA 560

YAMAHA AX 497

NAD 306

PIONEER SA 510

PIONEER A 402R

MISSION 751

Wharfedale Crystal 40

Wharfedale Crystal 10

Monitor Audio BRONZE BR5

Wojtek

Z tego co napisałeś to masz same wzmacniacze + kolumny . Powinieneś dokupić sobie jakiś dobry gramofon . Bazując tylko na DAC u nie masz żadnego porównania żeby stwierdzić czy to co masz jest dobre czy nie . Winyla i kompakta nikt nie przerobi po ich wydaniu są takie jak zostały nagrane w studio . Pliki można ulepszyć co nie jest dobrą praktyką . Jakie masz gwarancje czy ktoś zanim otrzymałeś ten plik od chwili nagrania w studio do wydania płyty później w nim nie grzebał ?

nie trawię hip-hop' u

Kolego BeatX, twierdzisz, że nie jesteś fanem hip-hop'u. Ja też nie przepadam ale takie teledyski są raczej strawne, nawet na stop klatce. Mam słuszność? :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu macie duże.. yyy.. dużo niskiego basu.. tak od 1min.. :)

Ukryta Zawartość

..nowość..

OMG.. to się nazywa branie 1 dzień i ponad 4,3mln wejść..

Ukryta Zawartość

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Jeśli ktoś zbiera winyle to powinien zauważyć drobny szczegół . Każda płyta winylowa nie ważne jaki zespół , gra inaczej . W jednej brzmienie jest płytkie bez wyrazu , w innej za to są same wysokie i średnie bez niskich w innych za dużo niskich a cała reszta się nie wyróżnia inne są nagrane idealnie . Jeśli się wyczuje różnice w brzmieniu jednej płyty od drugiej to oznacza że ma się już w miarę dobry sprzęt i tu należy się zastanowić czy warto kupować więcej gratów kt

Ty chyba nie mówisz różnych egzemplarzach tej samej płyty?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Ty chyba nie mówisz różnych egzemplarzach tej samej płyty?

Niekoniecznie . Płyty winylowe nagrywane w latach 60 mają inną barwę dźwięku niż późniejsze "lampowa aparatura do nagrywania też robi swoje" , a jeśli byli różni producenci tej samej płyty "inna jakość granulatu do tłoczenia" . Temat rzeka czasu mało .

Ile "muzyki" w podesłanych w tym temacie linkach. Aż nie mogę wyjść z podziwu.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Nie chodzi mi o instrument a o jakość i wartość muzyczną tych dźwięków z komputera.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Nie chodzi mi o instrument a o jakość i wartość muzyczną tych dźwięków z komputera.

Nie słuchałem, bo bijonce mnie nie interesuje. Ale lubie czasem posluchac zwykłej klubowej muzyki dla odprężenia.

?👈

QKvg0iM6hXo

Tępak ze mnie. Nie domyślam się o co chodzi :-( Fail to z angielskiego chyba jakiś niewypał. Dobra, nie istotne. Pytanie- czy jest na sali jakiś gitarzysta? Trochę z muzyką miałem do czynienia, bo senior nim jest. Wprawdzie już nie gra ze względu na wiek ale był naprawdę niezły. Jego instrument że szkoły to akordeon (pamiętam jak grał te symilki, tremola, mordęta itp.) i jak to muzyk, zagra prawie na wszystkim. W wojsku w orkiestrze np. grał na tenorze bo akurat nie mieli nikogo do tego instrumentu. Ja chciałem zapytać, czy tej niesamowitej lasce daleko do Slash'a? Moim zdaniem wymiata prawie jak on.

Jakość, ciągle słyszę o tej jakości... Muszę Ci powiedzieć że ja osobiście od czasu do czasu słucham jesczę moich starych nagrań z "kaset magnetofonowych", nie przełączam radia z shoutcast ze słabym bitrate "24kbps" jeżeli idzie "dobry numer" jak i spędzam często noc przy radiu AM lub nawijam "podsłuchuję" CB na kolumnach. Nie brakuje mi dobrych "przetworników" a zwłaszcza dobrego pomieszczenia -Ja to po prostu lubię, NIE OGRANICZAM SIĘ wybierając tylko te lepsze nagrania (znajomy ma chorobę na tym punkcie) i sprawia mi to przyjemność, choć tej "twojej jakości" tam nie ma!

Pozdrawiam MONO

Dokładnie.. przecież każdy kto nie lubi np jazzu czy poważnej.. mógłby coś takiego napisać..

Nie każdy słucha tylko jednego rodzaju.. poza tym niektóre dźwięki odsłuchujemy tylko jako ciekawostka lub materiał testowy.. co dodaje nam dodatkowe doświadczenie i poszerza horyzonty.. :)

Jeśli chodzi o gatunki muzyczne.. przede wszystkim tolerancja powinna gościć tu na forum

Pozdr :)

Tępak ze mnie. Nie domyślam się o co chodzi :-( Fail to z angielskiego chyba jakiś niewypał. Dobra, nie istotne. Pytanie- czy jest na sali jakiś gitarzysta? Trochę z muzyką miałem do czynienia, bo senior nim jest. Wprawdzie już nie gra ze względu na wiek ale był naprawdę niezły. Jego instrument że szkoły to akordeon (pamiętam jak grał te symilki, tremola, mordęta itp.) i jak to muzyk, zagra prawie na wszystkim. W wojsku w orkiestrze np. grał na tenorze bo akurat nie mieli nikogo do tego instrumentu. Ja chciałem zapytać, czy tej niesamowitej lasce daleko do Slash'a? Moim zdaniem wymiata prawie jak on.

Zauważ, że laska zaczyna na gitarze akustycznej i następnie zmienia na gitarę elektryczną.

A tamten gościu "gra" elektryczną solówkę na gitarze klasycznej :)

Zauważ, że laska zaczyna na gitarze akustycznej i następnie zmienia na gitarę elektryczną.

Na podobnej zasadzie iluzjoniści stosują swoje sztuki. Odwracają uwagę. Ja się gapię gdzie tam gra kolega >defol, bo myślałem, że podesłałeś mi link do jego gry a tu taki numer :-)

Na podobnej zasadzie iluzjoniści stosują swoje sztuczki. Odwracają uwagę. Ja się gapię gdzie tam gra kolega >defol, bo myślałem, że podesłałeś mi link do jego gry a tu taki numer :-)

Uwielbiam też na YouTube słuchać przeróżnych coverów Canon Rock. Ostatnio znalazłem gostka grającego Cannon Rock na baniakach. Jest niesamowity. Rewelacyjnie wymiata podwójną stopą na wielkim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość, ciągle słyszę o tej jakości

Chodzi mi o jakość muzyczną a nie jakoś nagrania.

Muzyka jak kazda inna

Chyba żartujesz. Zastanawiam się po co kompletować drogi sprzęt do odtwarzania sztucznych, plastikowych dźwięków. 100% instrumentów gra pasmem gdzie ucho człowieka to wychwytuje. A tu jakieś dziwne zachwyty nad tym jaki to nisko bas jest generowany w kawałku. Kupcie sobie generator częstotliwości i słuchajcie sobie, które kolumny niżej zejdą.

Rewelacyjnie wymiata podwójną stopą na wielkim.

:) Stopy to tutaj chodzą.

Jeśli chodzi o gatunki muzyczne.. przede wszystkim tolerancja powinna gościć tu na forum

Chyba żarujesz :) zawsze znajdzie się znawca, który ci udowodni, że to co słuchasz jest nic nie warte. Dobre jest tylko to co on słucha..

Czy w tym wątku też się taki znalazł ? ;)

Oczywiście jak wiadomo ja hip hop trawię ale tylko ten strawny dla mnie:)

Ja tam mam duuuży luz.. ;)

Co do muzyki to oprócz dicso polo* czy nadmiernego rzępolenia lub głośnego piania.. to wszystko przyjmę z ciekawością i zrozumieniem.. no problem ;)

* bez urazy dla wielbicieli..

:)

Niech każdy słucha tego co łechce jego ucho. Ja się nie znam na hip hopach itp. wg mnie muzyki tam tyle co nic bo wszystko opiera się na samplach i loopach. To moje zdanie i każdy może mieć inne, nie dyskutuję z tym. Pozdrowienia.

No taki hip hop to rozumiem :) Czad. Powiem więcej, miazga :)

Chyba żartujesz. Zastanawiam się po co kompletować drogi sprzęt do odtwarzania sztucznych, plastikowych dźwięków. 100% instrumentów gra pasmem gdzie ucho człowieka to wychwytuje. A tu jakieś dziwne zachwyty nad tym jaki to nisko bas jest generowany w kawałku. Kupcie sobie generator częstotliwości i słuchajcie sobie, które kolumny niżej zejdą.

Kazda muzyka na lepszym sprzecie zagra lepiej, to proste, paradoksalnie czasem elektronika nawet jest bardziej wymagajaca od muzyki akustycznej, ze wzgledu na koniecznosc odtworzenia pelnego pasma co wiaze sie ze sporymi kolumnami podlogowymi i odpowiednio mocnym i wydajnym wzmacniaczem, i koszty rosna

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.