Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Cena za ten Nakamichi wynika na pewno z wartości kolekcjonerskiej tego modelu.

Jest tego modelu kilkadziesiąt sztuk na rynku wiec to już ma wartość.

Choć dźwięk też jest najwyższej jakości.

Pozdrawiam

PS. O również życzę solenizantowi wszystkiego najlepszego.

Zamiast jeszcze jednego gadżetu, psa bezdomnego,którego przygarniesz i będzie wierny i kochający, dziewczyny mądrej i ciepłej zamiast jeszcze jednego gadżetu, Zdrowia iszczęścia

Zbyszek

Dzięki Panowie za życzenia !

Korwin - miałem psa bezdomnego przez czternaście lat. Nad resztą pracuję :-))

PS- Jeśli macie co, to wypijcie za moje zdrowie....bo ono napewno jest najważniejsze.

Kasjel,

Sto lat, dużo zdrowia, samych radości, sukcesów w pracy, odpoczynku po pracy, samych udanych chwil, wielkich uniesień, wymarzonego partnera, pociechy z dzieci, dużo dzieci, uśmiechu na co dzień, miłych wrażeń, udanej imprezki, domu z ogrodem, udanego urlopu, Wesołych Świąt, taaaakieeeej ryby, niezapomnianych przeżyć, udanego grzybobrania, emocjonalnych przeżyć, spokoju ducha, prywatnego jumbo-jeta, dobrego humoru, dożycia pięknego wieku, zawsze sprawnego samochodu, mnóstwa wolnego czasu, Szczęśliwego Nowego Roku, krótkiej drogi do pracy, pogodnych chwil, udanych połowów, pomyślności, cierpliwości, zero smutków, niekończących się weekendów, miłej teściowej, najpiękniejszych zdarzeń przyczynowo-skutkowych (tych nielogicznych również), udanego seksu, smacznego tortu, ślicznego małego pieska, dużo miłości, kupy kasy (z przewagą kasy), samych słonecznych dni, własnego basenu, optymizmu na co dzień, smacznego Jajka, pluszowego misia, serca na dłoni, gwiazdki z nieba, wymarzonej pracy, ekstremalnych doznań, ładnego samochodu, własnego lokaja, świetnego drinka, sokolego wzroku, świętego spokoju, zrealizowania życiowych planów, szczęśliwej podróży, niepsujących się nigdy magnetofonów, mnóstwa prezentów... a resztę? A resztę to już sobie kupisz. :)

Witam wszystkich, od kilku miesięcy śledzę ten wątek, jestem właścicielem decków Pioneer CT-777, "Szuflady" DIORA, oraz decka SONY TC-K 770ES, wszystkich używam do odtwarzania nagranych 15-20 lat temu kaset, jednak w pełni sprawny jest tylko SONY, pozostałe nie nagrywają.. i tu właśnie potrzebuję pomocy ponieważ chciałbym ponagrywać sobie w możliwie najwyższej jakości muzykę, jednakże nie potrafię tego zrobić bo nie mam żadnej instrukcji.. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma może jakieś skany manuala do SONY TC-K 770ES, lub któregoś z bliźniaczych modeli?, albo jest w posiadaniu wiedzy skąd taki manual można ściągnąc?. Wspomniany model SONY posiada różne pokrętła kalibracji taśmy, jednak kompletnie sie w tym zaplątałem i potrzebuję aby ktoś poprowadził mnie za rękę podczas pierwszych nagrań. Podejrzewam że w manualu są takie informacje.. Pozdrawiam wszystkich magnetofoniarzy:)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Proszę uprzejmie http://www.givemefile.net/smanuals/cassette_players/sony/file/8830.html To jest serwisówka, ale na początku jest powiedziane jak nagrywać, aby uzyskać optymalną jakość nagrania.

GM

Fajnie czyta się ten wątek. Pozdrowienia!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

"""""Proszę uprzejmie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To jest serwisówka, ale na początku jest powiedziane jak nagrywać, aby uzyskać optymalną jakość nagrania.

GM"""""

Tak już mam DZIĘKUJĘ BARDZO, być może teraz uda mi się odkryć potencjał tego magnetofonu ponieważ słyszałem że to jeden z wyższych modeli, a jak dotąd był używany przez mnie jedynie do odtwarzania nagrań dokonanych "szufladą" dawno temu, być może powrócę jeszcze na forum, dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

SONY TC-K 770ES na początek???, lepszy model???, który na przykłed masz na myśli???,.. to ciekawe:). Magnetofonami bawię się już 25 lat, ale niestety sukcesywnie padały.. opisane modele u mnie to ostatni mohikanie.. może jeszcze wykorzystując rady z tego forum rzywrócę je w wolnym czasie do pełnej świetności, jednak muszę też poszukać do tego fachowca.. przynajmniej do elektroniki.. pozdrawiam:)

Zrozumiałem, że to początek, sądząc po Twoich problemach z kalibracją :)

Miałem ten magnetofon i wspominam go nienajlepiej. Pomijam już dyskusyjną kwestię moim zdaniem słabej, niesolidnej mechaniki, ale po prostu dźwięk z niego jest nienaturalny, wyraźnie podbita góra, potężny, ale nadmuchany bas, cofnięta średnica. Jest to magnetofon owszem świetnie wyposażony i do tego bardzo ładny, ale ani jakość wykonania, ani dźwięk nie są szczególnie interesujące. Na rynku jest wiele magnetofonów tańszych, solidniejszych i znacznie lepiej grających. Chociaż zdaję sobie sprawę, że na tym forum jest przewaga miłośników Sony, którym ta opinia się raczej nie spodoba ;)

Który lepszy model mam na myśli? W cenie ok. 300 zł, czyli tak jak ten magnetofon potrafi kosztować, wybór jest wręcz przytłaczający :) Choćby Pioneer CT-939, CT-737 mk2, Akai GX-75, Onkyo TA-2570, TA-2500, Denon DR-M22, a nawet ze stajni Sony - TC-K700ES, TC-K555ESII czy TC-K75. Jest w czym wybierać.

Ach rozumiem:).. nawet nie wiedziałem że to taki zły model, dopiero jestem po pobieżnej lekturze parametrów, .. postaram sie zastosować do Twoich rad i rozejrze się w najbliższym czasie za którymś z wskazanych modeli. Wszystkie z w wyjątkiem "szuflady" (którą kupiłem na giełdzie jeszcze "Pod Karlikiem" w Krakowie 22 lata temu w czasach hiperinflacji) trafiły do mnie jako darowizna bez dokumentacji więc stąd te problemy... Natomiast nagrywanie Diorą było absurdalnie proste,.. sprowadzało się do kręcenia jedną gałką, no i zaprzestałem tych zbożnych czynności wraz z powiększaniem kolekcji CD.. Jeśliby ktoś jeszcze miał skan oryginalnej instrukcji (chyba była wraz z schematem - o ile pamiętam) to byłbym wdzięczny.. Właściwie dobrze byłoby sworzyć jakieś forum wymiany dokumentacji sprzętu elektro-akustycznego i video, w formie elektronicznej... Pozdrawiam.. Zdzisek:)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Amaroc, 22 Gru 2009, 17:17

>Powyżej chodzi mi o instrukcję DIORY... sorry..

Do której wersji "szuflady" i jakiej potrzebujesz instrukcji? Serwisówki czy zwykłej instrukcji obsługi?

GM

To nawet nie to, że 770 jest zły. On się nawet może podobać, bo podbija skraje pasma jak filtr loudness, gra takim efektownym dźwiękiem. Ale z naturalnością, detalicznością nie ma to nic wspólnego.

Z instrukcją do szuflady nie będzie problemu, podaj tylko model.

A co do Sony, dysponuję serwisówką do modelu 870, ale właściwie identyczny deck. Tylko że Tobie chodziło chyba o instrukcję obsługi.

Panowie,.. dziękuję.. serwisówkę do 770 już mam.. wielkie dzięki G.Markowi (patrz link powyżej), natomiast wszystko co do "szuflady" macie to wezmę, zarówno samą instrukcję obsługi jak i serwisówkę bo DIORA wymaga remontu i muszę się za to wziąć.. Model który się jeszcze u mnie nadaje do rekonstrukcji to "4421".. pozostałe 2 szuflady to wraki na części.. tak że jeśli macie "papiery" to wielkie dzięki.. Gdyby ktoś potrzebował manuale po polsku do wzmacniacza Marantz PM-57, i tunera Sony ST-S 505ES,.. które właśnie zeskanowałem.. to służę... (dać jakiś mail na priv i wyśle..)..

Osobiście nie jestem "chory" na jakąś określoną markę sprzętu.. poza tym że jestem "kopnięty" w ogóle na sprzęt audio-video, (do czego sie dobrowolnie przyznaje:)choć bardziej w ostatniej dekadzie na video.. i pewien czas temu "odkryłem" uroki LASERDISC.. ale to temat na inny wątek, i raczej jako "kino"...

• Pokaż nowe odpowiedzi