Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

AZ7 nie mialem, ale znajomy uzywal go do sluchania oryginalnie nagranych kaset i tragedii nie bylo, ale z nagrywaniem, czy odtwarzaniem kaset nagranych na innych deckach to juz tragedia.

Tak jak powiedzial Yogi, im starszy tym lepszy :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ja również nigdy nie miałem Technicsa AZ 6 czy 7. Ale wielokrotnie obserwowałem aukcje, oglądając zdjęcia doskonale utrzymanych egzemplarzy. I wciąż nasuwała mi się ta sama myśl....że nie kupił bym go nawet za 50zł ! On mi się poprostu nie podoba i tyle !

A najstarsze decki Technicsa są rzeczywiście dobre, bo niezniszczalne. Podejrzewam że gdy na tej planecie nie będzie już ludzkości, to te magnetofony wciąż będą kręcić szpulkami. I to nawet bez konieczności wymiany pasków napędowych ! :-))

W opisie jednego z dwukasetowych magnetofonów na aukcji w znanym miejscu można przeczytać, że magnetofon jest "3-head" - no i słusznie, bo w mechanizmie odtwarzającym ma jedną głowicę, a w nagrywającym - dwie, razem - trzy. ;-)

>>MaciejLK, 16 Lip 2010, 10:53

>

>dzieki za opinie! wynika wiec z tego ze polecasz bardziej flexa. przyzam sie szczerze ze troche sie

>boje automatyki. mialem kiedys technicsa z atc i lepsze rezultaty osiagalem bez jego uzycia. jakiego

>modelu pioneera uzywasz? flex chyba wszedl do produkcji w latach 90tych?

>no a najlepiej byloby miec i pionka i yamahe...

Bo ja wiem, czy "polecam"? Myślę, że dobrze byłoby, gdybyś mógł sam posłuchać. Mam Pioneera CT-S830S i Yamahę KX-930, a więc dość wysokie modele już z lat 90-tych. Wydaje mi się, że automatyczny Flex Pioneera lepiej sobie radzi np. z różnymi starymi kasetami, nagrywanymi na słabych magnetofonach, nawet mono - jakoś tak przetwarza dźwięk, że robi się "żywszy" i po prostu przyjemniejszy w odbiorze, natomiast nie twierdzę, że efekt ten jest naturalny - być może niektórzy zarzuciliby mu nienaturalność brzmienia, itp. Natomiast na pewno słucha się tego przyjemniej.

Play Trim Yamahy (i zapewne NADa także) pomaga natomiast przy odtwarzaniu kaset nagranych na innych magnetofonach, np. gdy występuje niedopasowanie poziomów Dolby i czułości taśmy, itd.

Wydaje mi się, że przy odtwarzaniu marnych, starych taśm Flex daje lepsze efekty, i sam nawet myślałem o kupieniu jakiegoś taniego dwugłowicowego Pioneera z Flexem tylko do odtwarzania starych taśm i np. przeniesienia ich do komputera.

Play Trim może być lepszy przy odtwarzaniu dobrych i dobrze nagranych taśmy, gdy występuje niedopasowanie poziomów i zakłócenie pracy Dolby.

Ale chyba najlepiej byłoby jakbyś sam mógł spróbować przed zakupem.

Wrócę do Technicsa. Miałem we wczesnych latach 80-tych model M 14 już na taśmy metalowe, potem w 87 roku kupiłem RS B 605 z HX PRO, obydwa fabrycznie nowe. Od 3 lat mam zakupiony jako bardzo mało używany AZ 6 Z ATC i on z tych trzech modeli jest zdecydowanie najlepszy. Lepiej odtwarza kasety nagrane na 605 niż sam 605. Jego własne nagrania dokonane po ATC są bardzo dobrej jakości, trudne do odróżnienia od źródła zapisu. Najgorszy był najstarszy M 14, Bez HX PRO. Nagrywał dosyć tępo. Nagranie wyraźnie różniło się od oryginału, miało niższy poziom wysokich tonów.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 17 Lip 2010, 17:26

>>>G.Mark

>A jak to jest z tranzystorami, czy zuzycie jest podobne co kondensatorow, czy jest jakis okres po

>ktorym nalezy je wymienic? Czy czekac, az cos bedzie nie halo?

Takiego okresu nie ma. Jeśli układ pracuje poprawnie, to tranzystory są IMHO, ostatnią rzeczą do sprawdzenia i ew. wymiany. Można kontrolnie je sprawdzić miernikiem hfe czy trzymają parametr katalogowy i czy nie ma dużych rozbieżności pomiędzy danymi tranzystorami w kanałach wzmacniacza/magnetofonu. Można również pomyśleć o zamianie tranzystorów na nowsze i lepsze odpowiedniki, ale nie ma gwarancji, że po ich zastosowaniu całość będzie grała lepiej.

Filwoj, 18 Lip 2010, 20:51

>G.Mark, sprawdzę tą Aiwę, jedzie do mnie. Po doświadczeniach z modelem AD-910 jestem nastawiony

>optymistycznie.

Jestem wielce ciekaw z czego zrezygnowałem. :-)

GM

MaciejLK, 19 Lip 2010, 13:20

czyli jest tak jak myslalem: najlepiej miec pioneera i yamahe. za jakies dwa tygodnie powinienem miec mozliwosc przetestowania flexa na swoich tasmach. gorzej z play trim bo nie znam nikogo kto ma yamahe. trzeba pewnie bedzie zaryzykowac i kupic...

kasety mam bardzo rozne. czasem nagrywane na sprzetach klasy "zlom". znajduje sie na nich czesto bardzo cenna dla mnie muzyka ktorej nie mozna dostac w postaci cyfrowej dlatego tak bardzo mi zalezy na jak najlepszym ich odtwarzaniu.

jeszcze raz dzieki za opinie!

markam, 19 Lip 2010, 15:07

kiedys bylem posiadaczem technicsa rs-bx501. przy nagraniach ciagle mialem problem z symetria sceny muzycznej. wokal uciekal mi na lewa strone. dlugo nie moglem dojsc dlaczego tak sie dzieje. przypadkiem kiedys nagralem cos bez atc i... okazalo sie ze problem znikl. owszem dzwiek byl troche gorszej jakosci (zaznaczam ze mialem wtedy slaby sprzet) ale za to wokalista byl na swoim miejscu. po tym odkryciu wszystkie nagrania robilem juz bez kalibracji. fakt ze bx501 to chyba najgorszy magnetofon w historii technicsa ale wydaje mi sie ze atc ma taka sama jak w azetach.

Chaos, to w tej sytuacji trzeba mieć Pioneera, Yamachę i jeszcze NADa ;) Bo choć pomysł w NADzie Yamachowy to wydaje mi się, że gra ciut inaczej ...

Też wolę FLEXa bo choć automatyka to gra całkiem nieźle i radzi sobie nawet z największymi "paściami"

Chaos, 19 Lip 2010, 23:39

Osobliwy przypadek. Może sprzęt miał jakąś wadę? Kalibracja nie powinna mieć wpływu na panoramę stereo.

Mój RS-B 605 miał wadę fabryczną. Niszczył początki cienkich taśm. Nie miałem pojęcia z jakiego powodu, przecież sprzęt był całkowicie nowy, pachnący świeżością. Kiedy odebrałem magnetofon z serwisu, okazało się że prawy talerzyk, ten nawijający taśmę podczas odtwarzania czy nagrywania, obraca się (na luzie, bez kasety) nieco wolniej i ze znacznie mniejszą siłą - sprawdziłem zatrzymując go palcem. Po naprawie, nawet te wcześniej zniszczone taśmy szły bez problemu. Zdjąłem delikatnie obudowę i okazało się, że serwis dolutował równolegle dodatkowy rezystor do już istniejącego na płytce, co spowodowało zmniejszenie siły obrotowej talerzyka odbiorczego.

To może trochę obrazków :) temat - czyszczenie picowanie Technics RS-B765 ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25373-100000007 1279615675_thumb.jpg

post-25373-100000008 1279615675_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafik_fafik,

No ładnie go rozbebeszyłeś. Rozgrzebałeś go tak samo jak ja swojego RS-B565 kilka dni temu. Jestem ciekawy czy miałeś takie same jaja z rozebraniem niektórych elementów jak ja. Szczegóły na PW.

Po złożeniu będzie jak nowy. :)

Opis masz na prv. :)

Dla przypomnienia odpicowany 405 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafik_fafik, 20 Lip 2010, 12:23

>Opis masz na prv. :)

>

>Dla przypomnienia odpicowany 405 :)

Jestem zainteresowany szczegółami tej rozbieranki; ostatnio mój 767 zaczął opacznie realizować niektóre funkcje i muszę się dostać do płytki z mikroprzełącznikami. Będę wdzięczny za uwagi i pomysły które pozwolą na bezbolesne przeprowadzenie tej operacji. Czy do czyszczenia takich przełącznikó stosować standardowe środki ?

Wojtek

Wojtek

Tak jak pisałem koledze Radmar na prv, narazie nie stosowałem środków do czyszczenia, sam pędzelek i czyszczenie dwudziestoletniego syfku. Niestety przełączniki u mnie nadal czasem się mylą. Poza tym magnetofon nabrał blasku, zwłaszcza szybki wyświetlacza. Mój egzemplarz przeznaczony jest na dawce ;) czekam i szukam następnego 765 w dobrym stanie który z tym co mam pozwoli na stworzenie jednego w pełni sprawnego magnetofonu :)

Ja dla odmiany czyściłem płytki, na sucho za pomocą patyczków do uszu. Skuteczne, ale upierdliwe z lekka i czasochłonne. Ja u siebie myślę, czy nie przelutować mikroprzełączników z innego sprzętu. Coś bym znalazł na dawcę, np. SL-P222A.

> Radmar, 20 Lip 2010, 15:17

Ale po co rozlutowywać inny sprzęt i wymieniać znów na stare, kiedy takie nowe mikroprzełączniki można kupić dosłownie po parę groszy za sztukę na portalu aukcyjnym?

O, znalazłem :)

"pacman, 14 Lip 2010, 21:32

>> rafik_fafik, 14 Lip 2010, 10:14

>

>Tak, to zły kontakt na stykach. W RS-B765 jest drabinka rezystorów i jak styki mają dodatkową

>rezystancję to źle odczytywany jest wciśnięty przycisk. Najlepiej jest wymienić mikroprzełączniki.

Podobnie szwankował mi ostatnio amplituner SA-EX120: przy wciskaniu TUNING UP włączała się funkcja SLEEP. Pomógł demontaż płytki z tym klawiszem i jej umycie izopropanolem (razem z mikroprzełącznikiem)."

>>> rafik_fafik, 14 Lip 2010, 10:14

podobny problem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafik_fafik, 20 Lip 2010, 21:50

>Tak, ale czy wariowanie funkcji to wina przełączników? Wcześniej jeden z Kolegów pisał coś o

>drabince rezystorów o ile dobrze pamiętam...

Tak, to na 100% wina przełączników. Dodatkowa rezystancja na zużytych stykach powoduje złe odczyty przycisków. To standardowe mikroprzełączniki - nie ma problemów z wymianą, jak nie wlutujesz jakiegoś odwrotnie lub nie zrobisz innego babola to będzie działać.

pacman, czy to są takie switche ?

Ukryta Zawartość

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kenwood KX-880D pierwsze wrażenia...

Stan wizualny praktycznie igła. Niewielkie ślady od czyszczenia na szybkach wyświetlaczy i pokrywie kieszeni kasety.

Mechanicznie wszystko jak najbardziej w porządku. Zero problemów ze wspomnianym przez Marka silnikiem pomocniczym i krzywkami. Mechanizm działa pewnie, bez zacięć i zbytniego hałasu.

Wyświetlacze bez zastrzeżeń. Świecą jak nowe.

Niestety część audio jest całkowicie martwa. Magnetofon nie odtwarza, nie nagrywa ale kasuje zapis.

Wzmacniacz słuchawkowy sprawny, wzmacniacz wskaźników wysterowania również.

Złapałem oczywiście lekkiego nerwa, ale zacząłem się zastanawiać i po kilku pomiarach się okazało, że wzmacniacze operacyjne w torze odczytu i zapisu, nie otrzymują napięcia -7,3V. Najprawdopodobniej szlag trafił diodę zenera 8,2V, która polaryzuje bazę tranzystora w zasilaczu napięcia ujemnego. Jutro powinno być po sprawie. :-)

Kieszeń kasety istotnie dość wiotka. Panel przedni bardzo solidny. Nie podoba mi się charakter działania klawiszy obsługujących mechanizm. Wydają one przy naciskaniu skrzypiące dźwięki, a ich skok nie jest wyraźny, charakterystyczny dla klawiszy z mikrowyłącznikami pod spodem. Jak uporam się z elektroniką, to chyba wymienię wszystkie mikrowyłaczniki.

Głowicę uniwersalną niestety również. Magnetofon nie nosi oznak zużycia mechanizmu, czysto i schludnie, ale głowica trochę przeszła. Widać wyraźny schodek na jej czole. Podejrzewam, że poprzedni właściciel używał jakichś koszmarnych taśm. Gdy otworzyłem kieszeń kasety, to na głowicy była spora warstwa startego nośnika.

GM

Filwoj, 20 Lip 2010, 22:57

>pacman, czy to są takie switche ?

>

Ukryta Zawartość

>Wojtek

Zmierz wysokość swoich, jak będzie taka sama to powinny pasować.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi