Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy działa to w tym modelu, ale chyba we wszystkich modelach Sony z elektrycznym otwieraniem jest możliwość otwarcia kieszeni kasety do czyszczenia sprytnym "chwytem na klawisze": przy wyłączonym zasilaniu naciśnij i przytrzymaj przycisk "Open/Close", a następnie włącz zasilanie. Kieszeń powinna się otworzyć, głowice podnieść, rolki zacząć się obracać, itd.

A propos pomiarów, pięknie przeprowadzonych przez Szerszego, któremu należy się podziw za cierpliwość.<br />

Kiedyś, dawno temu podłączylem sobie oscyloskop do mojej Damy Pik. To co zobaczyłem na ekranie wprawilo mnie w przerażenie - zastanawiałem się wówczas jak to jes możliwe, że z tego sprzętu wydobywają się jakieś zrozumiałe dźwieki :-))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

szerszy wielkie dzięki;-)

Czy ktoś wykonywał podobny pomiar dobrego magnetofonu szpulowego? Bo jeśli takie wyniki są dla kaseciaków to szpule powinny być lepsze ale te parametry dla 0dB i tak będą grubo poniżej 20kHz. Nasuwa mi się ciekawa refleksja w kontekście demonizowania pasma i tzw. gęstych formatów. Skoro urządzenia analogowe które zapisywały dźwięk taśm matek do mniej więcej 1978-79 roku są aż tak ułomne to ile muzyki pozostaje niezapisanej? Wydaje mi się że mimo wszystko bardzo mało. Że nie trzeba wcale super formatów i hiper pasma żeby cieszyć się bogactwem muzyki. Bo ile dźwięków jest powyżej 14-16kHz? Co o tym myślicie?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Moim zdaniem te 14-16kHz w zupełności wystarcza. Tym bardziej że w "słusznym wieku" wyżej z reguły już i tak się nie słyszy :-)

Moim też choć nie chcę myśleć co będzie w "słusznym wieku" ;-)

Nie wiem, czy działa to w tym modelu, ale chyba we wszystkich modelach Sony z elektrycznym otwieraniem jest możliwość otwarcia kieszeni kasety do czyszczenia sprytnym "chwytem na klawisze": przy wyłączonym zasilaniu naciśnij i przytrzymaj przycisk "Open/Close", a następnie włącz zasilanie. Kieszeń powinna się otworzyć, głowice podnieść, rolki zacząć się obracać, itd.

Dzięki MaciejLK, wszystko działa tak jak opisałeś :-)

Pozdr.

Discomaniac->

Mierzyłem amatorski magnetofon kasetowy, na przypadkowo wybranych taśmach z kilku serii produkcyjnych – bardzo cienkich amatorskich taśmach. Ograniczenie pasma widoczne na wykresach spowodowane jest niską prędkością przesuwu taśmy, małą grubością warstwy nośnika oraz pewną niejednorodnością nośnika na całej długości taśmy.

Zwróć uwagę na to że charakterystyka ludzkiego słuchu jest logarytmiczna i spokojnie słyszysz to co jest nagrane na taśmę z poziomem -3db czy -6db(Niektórzy producenci kolumn głośnikowych podają pasmo swoich zestawów właśnie z takim spadkiem) Do tego wyższe częstotliwości występują w nagrywanym materiale z reguły z mniejszym poziomem niż te niższego rzędu. [Wychylenie wskaźników w magnetofonach powodują z reguły częstotliwości, które określamy jako niskie i średnie. Nagrywając czasem muzykę klasyczną zauważysz że np. flety czy talerze mimo tego że są dobrze słyszalne powodują mniejsze wskazanie miernika wysterowania] Dodatkowo w materiale muzycznym sygnał tylko chwilowo osiąga wartość 0db na wskaźniku wysterowania.

Określanie studyjnych maszyn szpulowych jako ułomnych to grube nadużycie, Telefunken M15 czy Studer A80 czy A810 z głowicami „Butterfly” z prędkością 38,cm/s bez problemu osiągają liniowe pasmo do 19-20khz (+-1dB). Część bardziej wartościowych nagrań sporządza się z prędkością 76.02cm/s co spokojnie pozwala zapisać nawet większość częstotliwości harmonicznych generowanych przez instrumenty. (Nierzadko jest to 1000m taśmy na jeden „Take” utworu) [Te informacje pochodzą z moich rozmów z byłym technikiem studyjnym]

Gigantyczne znaczenie ma tu też jakość nośnika np. zwykła taśma Broadcastingowa używana do masteringu audycji radiowych PER528 może być spokojnie zapisana z poziomem 320 nanowebetów/m bez nasycenia. Na niej wykonywałem pomiary i ustawiałem swojego revoxa A77 po konwersji na „małą studyjną”. Uzyskałem liniowe pasmo do bez wyraźnego spadku do 18.7khz, ze spadkiem -3db było jak dla mnie wspaniałe.[Zastosowałem korekcję zalecaną przez IEC a nie tak jak ma to miejsce w większości magnetofonów amatorskich zalecaną przez NAB/NARTB] Przy maszynach studyjnych z pewnością jest jeszcze lepsze.

[Nie pamiętam jakiego użyłem poziomu odniesienia ponieważ ustawiałem magnetofon z użyciem wobuloskopu mcz (Diy z sondą logarytmiczną na AD8307) praktycznie od zera i trwało to kilka dni.]

Ps. Ad mojego poprzedniego postu.

Zapomniałem dodać że woltomierz RFT G1002-500 przechodził kalibrację w warszawskim ośrodku metrologii w 2007 roku. (Mam jeszcze kartę cechowania)

Na taśmie Sony UX-S z 1998r udało się uzyskać liniowe pasmo przenoszenia przy poziomie odniesienie 0db do f=8Khz a ze spadkiem -3db do 10khz. (Taśma z 1998r a ta z obecnej produkcji różnią się najbardziej czułością dla f 333hz. Taśma z 1998 jest o dwa decybele czulsza)

Ps. Jeśli chodzi o magnetofony jestem tylko hobbystą i nigdy nie zrobiłem egzaminu zawodowego na technika elektronika.

Edytowane przez szerszy

Skoro urządzenia analogowe które zapisywały dźwięk taśm matek do mniej więcej 1978-79 roku są aż tak ułomne to ile muzyki pozostaje niezapisanej?

Ułomne? Magnetofony studyjne od ery Ampexa (początek lat 50) nagrywają dźwiek w bardzo, bardzo wysokiej jakości. Dynamika dla taśmy studyjnej PER528 przy 38 cm/s i dwuśladzie radiowym to 75-77 dB, Saturacja taśmy dla 16kHz to +1db !, co w praktyce oznacza pasmo na poziomie 0 dB do 19kHz ze spadkiem -1 dB. Jakość dźwięku ze Studera 807, 810, 820 nie jest znacząco niższa od obowiązującego cyfrowego zapisu studyjnego 32/384 nie wspominając o 24/96. Są tacy który twierdzą że nadaj jest to najwierniejszy ze standardów zapisu dźwięku.

pozdrawiam

Edytowane przez mirek24
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mirek24 z całym szacunkiem ale porównywanie sygnału z dynamiką 75-77dB nawet do CD Audio to lekkie nieporozumienie. Pasmo przenoszenia na poziomie 19kHz ze spadkiem -1dB też nie dorównuje temu z CD Audio. A mówimy tutaj o "rzadkim" formacie. Dalszej części postu nie ma co komentować. Może poza tym że osobiście wolę zapis analogowy od każdej cyfry. Mimo jego ułomności. Ale charakterystyka 24/96 to całkiem coś innego.

mirek24 z całym szacunkiem ale porównywanie sygnału z dynamiką 75-77dB nawet do CD Audio to lekkie nieporozumienie. Pasmo przenoszenia na poziomie 19kHz ze spadkiem -1dB też nie dorównuje temu z CD Audio. A mówimy tutaj o "rzadkim" formacie. Dalszej części postu nie ma co komentować. Może poza tym że osobiście wolę zapis analogowy od każdej cyfry. Mimo jego ułomności. Ale charakterystyka 24/96 to całkiem coś innego.

Discomaniac. Tu jest mowa o "gołym" magnetofonie a nie o całości sprzętu dodatkowego używanego do stworzenia nagrania, od lat w studiach używa się systemów DBX drastycznie zwiększających dynamikę do 90 i więcej db. Mówię tu o profesjonalnych systemach z precyzyjnie kalibrowanych do danego magnetofonu zabudowanych w rackowe "skrzynki" nie o maleńkim układzie z magnetofonów technics.Co do pasma przenoszenia to na płycie cd z uwagi na niską częstotliwość próbkowania można zapisać maksymalnie 22.05khz, dodatkowo na wyjściu znajduje się bardzo stromy filtr dolnoprzepustowy który odcina wszystko powyżej tych 20-22.5Khz aby uniemożliwić przedostawanie sie do dalszego toru zakłóceń generowanych przez układy cyfrowe.(Z tego co pamiętam w pierwszych CD Sony były to filty kwarcowe) Jak widać w przypadku CD nie ma co mówić o zapisie lepszym niż na magnetofonach studyjnych - Charakterystyka ich pasma przenoszenia nie opada tak gwałtownie.., (Przypominam że Człowiek słyszy to co jest nagrane 3db poniżej poziomu odniesienia=0db)[Oczywiście należy zwrócić uwagę na naturalne przytępienie czułości słuchu dla wyższych częstotliwości postępujące wraz z wiekiem]

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przykro mi szerszy ale nie jestem w stanie z Tobą się zgodzić. Układy DBX czy to w amatorskiej czy studyjnej postaci średnio nadają się do zastosowania bez grymasu na twarzy. Dodatkowo CD te 20kHz osiąga niemal bez żadnego spadku. Do tego dochodzą kwestie właściwości samego zapisu analogowego: szumy własne, nierównomierność przesuwu taśmy i inne. Mimo wszystko pasmo przenoszenia podanego wyżej Studera nie dorównuje formatowi CD. Zaś charakterystyka magnetofonów Stephens na których nagrywał np Pink Floyd daleko od niego odbiega.

Bo ile dźwięków jest powyżej 14-16kHz? Co o tym myślicie?

^trafne pytanie, od ktorego powinno zaczynac sie wszelkie debaty tego typu.

z reguly konczy je ta tabelka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

miedzy 8 a 16 khz masz jedna oktawe,

kolejna rozciaga sie pomiedzy + - 16 a 32 kHz wiec miedzy HIFI a superHiFi jest roznica jednego poltonu..(ktory uslyszy 1 na 20000 osób) no i... wielu tysiecy euro.

nie jestem fanem sztucznych stokow tnacych pasmo siekiera 24dB/okt w okolicach 16kHz ale absolutnie najwazniejsze jest przeniesienie dolnych 8oktaw..

dopiero wtedy mozna delektowac sie blaskiem smyranych instrumentow metalowych (tutaj zwanym tzw "powietrzem" ;)

poza tym cała ta "broszurkowa" gadanina o zakresie dynamicznym, 60dB , 77dB , 96 dB - dla ludzkiego ucha to jest praktycznie nieistotne.

dlaczego najdrozszym elementem kazdego studia (zaraz po stole) sa ograniczniki dynamiki?

material o zbyt duzej rozpietosci dynamicznej jest dla ucha tak samo ulomny jak ten o zbyt niskiej.

wiele osob instynktownie preferuje analog nie do konca wiedzac dlaczego.

jasne ze mozna podgrzac wode do 82 stopni C ale do mycia rak radzilbym miescic sie w 45 ;)

Ukryta Zawartość

Niech zgadnę... 777 ESII gra dźwiękiem szczegółowym i bardziej dosadnym z namacalną średnicą i niezłym basem. Jest zdecydowanie jaśniejszy od 700 ES. Mam rację?

Hmm no w sumie gra trochę jaśniej, ale to mało ważne. CHodzi o szczegółowość, detale. Jak się posłucha 777esII a potem 700es to ma się wrażenie jakby brakowało połowy dźwięków. Góra w 777esII jest powalająca, w porównaniu do np. gx95 to można rzec, że akai ją po prostu ma i już. średnica bardzo naturalna, a bass zróżnicowany to nie jest tylko "bum" "bum". Trzeba posłuchać.

CTa9 pioneera to też świetny deck, ale tylu szczegółów nie ma co 777esII.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Hmm no w sumie gra trochę jaśniej, ale to mało ważne. CHodzi o szczegółowość, detale. Jak się posłucha 777esII a potem 700es to ma się wrażenie jakby brakowało połowy dźwięków. Góra w 777esII jest powalająca, w porównaniu do np. gx95 to można rzec, że akai ją po prostu ma i już. średnica bardzo naturalna, a bass zróżnicowany to nie jest tylko "bum" "bum". Trzeba posłuchać.

CTa9 pioneera to też świetny deck, ale tylu szczegółów nie ma co 777esII.

A jak wygląda pasmo przenoszenia 777 ESII? Bo 777 ES nie jest powalające:

Response (re: -20dB) : 15Hz...19Khz (Type IV, ±3dB) 15Hz...18Khz (Type II, ±3dB) 15Hz...17Khz (Type I, ±3dB)

Mam na biurku płytę główną z jakiegoś magnetofonu "Apollon", w którym taki układ pracuje jako Dolby B wyłącznie. W razie potrzeby służę trzydziestoletnim "wylutem".

Przepraszam czy posiada kolega może srebrne nakładki na przyciski : Power i Eject od tego Apollona?

Brakuje mi takich do mojego CL-550 i straszą w nim białe zamienniki ;-)

Pozdrawiam Jacek.

Panowie przepraszam za off topic - czy ktoś może posiada magnetofon DAT i wie, czy zamiast kaset DAT można używać DDS?

Pozdrawiam,

M.

Witam

Maćku z tego co wiem kasety DAT i DCC znacznie się różnią budową i nie ma fizycznej możliwości aby wcisnąć kasetę DCC w mechanizm magnetofonu DAT i odwrotnie :)

Kasety DAT budową przypominają kasety VHS, natomiast DCC kasety CC.

Pozdrawiam Mati73

Ukryta Zawartość

post-21204-0-71433900-1337067927_thumb.jpg

post-21204-0-30615500-1337067940_thumb.jpg

post-21204-0-13272300-1337067952_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witam

Maćku z tego co wiem kasety DAT i DCC znacznie się różnią budową i nie ma fizycznej możliwości aby wcisnąć kasetę DCC w mechanizm magnetofonu DAT i odwrotnie :)

Kasety DAT budową przypominają kasety VHS, natomiast DCC kasety CC.

Pozdrawiam Mati73

To zupełnie nie o to chodzi.

Znam kilka osób które z powodzeniem używają kaset do streamerów DDS. Budowa jest taka sama natomiast różnią się zastosowaniem.

To zupełnie nie o to chodzi. Znam kilka osób które z powodzeniem używają kaset do streamerów DDS. Budowa jest taka sama natomiast różnią się zastosowaniem.

Chodzi mi o możliwość używania kaset do streamera DDS w magnetofonie DAT.

Nie miałem do czynienia z DAT a mogę mieć kilka kaset DDS stąd moje pytanie czy taka konfiguracja zadziała. Przeszukałem internet ale nie znalazlem konkretnej odpowiedzi - tylko kilka opinii, że powinno działać, ale bez szczegółów - stąd nie miem czy trzeba miec jakiś konkretny model magnetofonu DAT akceptujący kasety DDS, czy można stosować nowe kasety DDS4, DDS3 czy też gwarancją sukcesu jest używanie DDS2 i niżej...

Pozdrawiam,

Maciek

To zupełnie nie o to chodzi.

Znam kilka osób które z powodzeniem używają kaset do streamerów DDS. Budowa jest taka sama natomiast różnią się zastosowaniem.

Ups, Disco masz rację rzeczywiście nie doczytałem pomyliłem kasety DCC z DDS Przepraszam!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Przepraszam czy posiada kolega może srebrne nakładki na przyciski : Power i Eject od tego Apollona?

Brakuje mi takich do mojego CL-550 i straszą w nim białe zamienniki ;-)

Pozdrawiam Jacek.

Niestety pozostały mi tylko dwie nakładki na przełączniki rodzaju taśmy.

GM

A jak wygląda pasmo przenoszenia 777 ESII? Bo 777 ES nie jest powalające:

Response (re: -20dB) : 15Hz...19Khz (Type IV, ±3dB) 15Hz...18Khz (Type II, ±3dB) 15Hz...17Khz (Type I, ±3dB)

w LINKU są podstawowe parametry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę o pomoc kolegów posiadających magnetofony Technics. Ja wśród moich zbiorów posiadam tylko 615 US. Nie dane mi było również dokładne przesłuchanie nowszych modeli. Od pewnego czasu jestem na migracji oddalony od swego audio i zaczynam tęsknić. Znalazłem w komisie Technics'a RS BX 606 i strasznie mnie korci:-)

Napiszcie proszę jak się zaprezentuje brzmieniowo i ocenę trwałości tego modelu. Bardzo proszę o wskazanie najlepszego Waszym zdaniem modelu Technocs'a

Nie słyszałem go, ale wygląda całkiem solidnie i pochodzi jeszcze z czasów, kiedy firma dbała o jakość produktów. Ja miałem RS-TR373, a teraz mam RS-BX601 (nowszy od 606) i dźwiękowo byłoby O.K; ale ma taki "metaliczny" sopran. Bardziej jestem zadowolony z RS-B705 i to najlepszy Technics z jakim do tej pory miałem do czynienia. Nie daję głowy, ale na tym RS-BX606 raczej byś się nie zawiódł :-)

Chodzi mi o możliwość używania kaset do streamera DDS w magnetofonie DAT.

Nie miałem do czynienia z DAT a mogę mieć kilka kaset DDS stąd moje pytanie czy taka konfiguracja zadziała. Przeszukałem internet ale nie znalazlem konkretnej odpowiedzi - tylko kilka opinii, że powinno działać, ale bez szczegółów - stąd nie miem czy trzeba miec jakiś konkretny model magnetofonu DAT akceptujący kasety DDS, czy można stosować nowe kasety DDS4, DDS3 czy też gwarancją sukcesu jest używanie DDS2 i niżej...

Pozdrawiam,

Maciek

Używam tylko DDS1 (zółte od HP 90 metrów) mieści się ok. 180 minut. DDS2 (zielone) są już bardzo cienkie i mogą wystapić problemy mechaniczne. DAT od Sony-ego.

pozdrawiam

Używam tylko DDS1 (zółte od HP 90 metrów) mieści się ok. 180 minut. DDS2 (zielone) są już bardzo cienkie i mogą wystapić problemy mechaniczne. DAT od Sony-ego.

pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź. Takich informacji - z pierwszej ręki - poszukiwałem.

Pozdrawiam,

Maciek

Witam.Panowie mam taki problem.Kupiłem od gościa Technicsa RS-AZ7,niestety firma kurierska DHL chyba myślała ze to są banany bo w takie opakowanie był zapakowany moj deck i uszkodziła mi pokrętło rec level. Podejrzewam ze zostało wciśnięte do środka,bo mało wystaje.Druga sprawa to nie działajaca dioda standby i nad przyciskiem play direct (Bóg raczy wiedzieć co oni robili z tym kartonem)Ponieważ jestem strasznym estetą doprowadza to mnie do szału. Nie wiecie gdzie w Bydgoszczy można to nie drogo naprawić.Pisałem już do serwisu Promex,ale nie wiem czy oni naprawiają Technicsa.

Stosunkowo najczęstszym uszkodzeniem w transporcie jest właśnie wciśnięcie do środka wystających elementów, takich jak pokrętła czy gniazda połączeniowe. Często towarzyszy temu niestety zniszczenie płytek drukowanych w których są zamocowane, i co za tym idzie, praktycznie rzecz biorąc, ruina urządzenia, bo skąd wziąć takie elementy na wymianę?

Dlatego bardzo ważne jest takie opakowanie, które "omija" i chroni elementy wystające, i siłę ewentualnych uderzeń przeniesie na obudowę a nie na przyciski, pokrętła i gniazda - dlatego firmowe styropiany mają w tych miejscach powycinane otwory itp. Magnetofon został po prostu niefachowo opakowany.

A sam widziałem kiedyś w firmie kurierskiej, jak przewrócił się dwumetrowy stos paczek przygotowanych do załadunku do samochodu - kierowca w ogóle się tym nie przejął.

Obawiam się, że z naprawą będziesz miał problem, bo prawdopodobnie właśnie jakieś płytki drukowane i potencjometr zostały wyrwane z mocowań w panelu przednim. Może rozejrzyj się za takim magnetofonem jako dawcą części?

A magnetofon w ogóle działa prawidłowo po tym wypadku?

Edytowane przez MaciejLK
  • Pokaż nowe odpowiedzi