Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

mały off-topic. 2 tygodnie temu kupiłem Grundiga CNF350 i jak to często w takich przypadkach bywa, okazało się, że magnetofon nie miał paska. Pisałem do osób na Allegro zajmujących się sprzedażą części zamiennych do magnetofonów, ale niestety, nikt mi nie mógł pomóć. W związku z tym, byłbym wdzięczny za odpowiedzi na dwa pytania:

1) jakie ma wymiary taki pasek ?

2) gdzie mogę go kupić?

Paski są zwykle sprzedawane wg średnicy, więc musisz wziąć nitkę, przeciągnąć ją tym torem, którym idzie pasek, odmierzyć jej długość, potem ułożyć w okrąg i zmierzyć średnicę.

Paski (niestety, czasem niewyszukanej jakości) można czasem jeszcze kupić w niektórych sklepach z częściami elektronicznymi.

Panowie,

mały off-topic. 2 tygodnie temu kupiłem Grundiga CNF350 i jak to często w takich przypadkach bywa, okazało się, że magnetofon nie miał paska. Pisałem do osób na Allegro zajmujących się sprzedażą części zamiennych do magnetofonów, ale niestety, nikt mi nie mógł pomóć. W związku z tym, byłbym wdzięczny za odpowiedzi na dwa pytania:

1) jakie ma wymiary taki pasek ?

2) gdzie mogę go kupić? Kolego sam musisz sobie pomierzyć i w ten sposób coś dobierzesz z kupnem pasków nie powinno być problemów.Niestety ja nie posiadam tego decka abym mógł coś więcej powiedzieć jakie tam paski występują,w trzeba szukać dużych miastach sklepy z częściami elektronicznymi czasem można coś dobrać.

Wymiana paska w tym magnetofonie to dramat - ja się poddałem i kupiłem drugi egzemplarz z paskiem.

Ale warto, to doskonały magnetofon.

musisz wziąć nitkę, przeciągnąć ją tym torem, którym idzie pasek, odmierzyć jej długość, potem ułożyć w okrąg i zmierzyć średnicę.

Lub skorzystać ze wzoru (spotykanego na alle) np. "Jeżeli nie jest znana średnica paska można ją obliczyć samemu.

Składamy pasek na pół i mierzymy długość, wynik mnożymy x 40 a następnie dzielimy przez 6,28.

(Np. pasek po złożeniu ma 21,2cm x 40 : 6,28 = fi 135mm) "

Dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi. Mam nadzieję, że dzięki nim uda mi się doprowadzić magnetofon do stanu używalności. Jeśli nie, wiem gdzie pytać;-)

Lub skorzystać ze wzoru (spotykanego na alle) np. "Jeżeli nie jest znana średnica paska można ją obliczyć samemu.

Składamy pasek na pół i mierzymy długość, wynik mnożymy x 40 a następnie dzielimy przez 6,28.

(Np. pasek po złożeniu ma 21,2cm x 40 : 6,28 = fi 135mm) "

Można również pomierzyć średnice obu kół na które pasek jest zakładany i rozstaw ich osi a potem obliczyć niezbędne parametry lub rysując koła i "potencjalny" pasek np w AutoCAD' zie w skali 1:1 odczytać potrzebne wymiary. Jak tak zrobiłem gdy nie chciałem rozbierać całego mechanizmu, kupiony pasek pasje idealnie. To "inżynierski" sposób wymagający pewnych narzędzi i umiejętności ale skuteczny. Nie żebym się chwalił ale każdy sposób skuteczny jest dobry. Kupując w sklepiku potrzebny pasek biorę ich od razu kilka o różnych wymiarach i zawsze potem coś można dobrać.

W.

Wojtek

Można również pomierzyć średnice obu kół na które pasek jest zakładany i rozstaw ich osi a potem obliczyć niezbędne parametry lub rysując koła i "potencjalny" pasek np w AutoCAD' zie w skali 1:1 odczytać potrzebne wymiary.

Wydaje mi się, że w trudnych sytuacjach (np. brak paska) można sobie tak poradzić jednak pasek musi być odpowiednio napięty bo inaczej będzie się ślizgał, więc od wyniku trzeba coś odjąć, żeby uzyskać odpowiedni naciąg.

Gdyby ktoś szukał pasków w Krakowie to w sklepie elektronicznym na os.Sportowym jest cała tablica obwieszona rozmaitymi rozmiarami.

Edytowane przez John 1.5 V

Jestem trochę rozczarowany co do wyglądu tym deckiem Senatorem ale i również mile zaskoczony jak on odtwarza.Byłem pewien obaw zwłaszcza co koledzy pisali na temat tego decka,Kasjel nie występuje tym problem o którym pisałeś na pw.Jedyny problem to trakcie odtwarzania czasem włącza się stop i zaczyna sam przewijać do tylu,trochę gorzej jest z panelem po rozkręceniu rozleciały kawałki plastyku w kieszeni.Prawdopodobnie w czasie transportu zostało to miejsce uderzone,a ponieważ był bardzo brudny nie było tego widać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-26393800-1440164182_thumb.jpg

post-19370-0-10378000-1440164202_thumb.jpg

post-19370-0-17047300-1440164254_thumb.jpg

post-19370-0-82856000-1440164275_thumb.jpg

post-19370-0-39177300-1440164299_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem trochę rozczarowany co do wyglądu tym deckiem Senatorem ale i również mile zaskoczony jak on odtwarza.Byłem pewien obaw zwłaszcza co koledzy pisali na temat tego decka,Kasjel nie występuje tym problem o którym pisałeś na pw.Jedyny problem to trakcie odtwarzania czasem włącza się stop i zaczyna sam przewijać do tylu,trochę gorzej jest z panelem po rozkręceniu rozleciały kawałki plastyku w kieszeni.Prawdopodobnie w czasie transportu zostało to miejsce uderzone,a ponieważ był bardzo brudny nie było tego widać.

Roboczy filmik Senatorka

Wydaje mi się, że w trudnych sytuacjach (np. brak paska) można sobie tak poradzić jednak pasek musi być odpowiednio napięty bo inaczej będzie się ślizgał, więc od wyniku trzeba coś odjąć, żeby uzyskać odpowiedni naciąg.

Oczywiście. Zazwyczaj w sklepiku jeżeli są podobne paski to albo trochę za długie lub za krótkie, raczej nie ma idealnych. Wybieram za krótki, w granicach do - 5% i jak dotąd się sprawdzało.

W.

Wojtek

Dziś pokleiłem popękane plastykowe elementy tego Senatora,teraz czeka mnie wyrównanie ubytków zwłaszcza na łączeniu później malowanko.Mam pytanko macie jakiś prosty sposób na uzupełnienie tych ubytków?

Parokrotnie w podobnych sytuacjach ratowałem się lutownicą, topiąc tworzywo i wtapiając brakujące elementy z podobnego tworzywa. Ale sukces zależy od rodzaju tworzywa, od jego grubości (trudno byłoby dosztukować cieniutką ściankę), i od doboru temperatury grotu lutownicy. Czasem się udaje, czasem nie. Nie jestem materiałoznawcą, ale zauważyłem, że niektóre tworzywa potrafią się stopić w naprawdę solidną masę i efekt jest bardzo dobry, a niektóre na temperaturę reagują kurcząc się.

Muszę to wykonać perfekcyjnie aby nie szpeciło całego decka,ten deck na to zasługuje aby go przywrócić do dawnej świetności.Uporałem się częścią mechaniczną po stronie elektronicznej nie było większego problemu.

Wyjątkowo tani Teac V-3000 wiadomo gdzie :-)

A jak ja swojego V-5000 sprzedawałem toś mnie nie reklamował ;(

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

A ja właśnie takiego Teac V 3000 sobie u siebie testuję. Odtwarza i nagrywa całkiem przyzwoicie.

Ładny czytelny wyświetlacz .

Edytowane przez dzeus67

Tak już wygląda Senatorek jeszcze szpachlowanie tych uszkodzonych elementów i pomalowanie.

Ukryta Zawartość

post-19370-0-97311800-1440520194_thumb.jpg

post-19370-0-28362100-1440520230_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Manius, gratulacje, wspaniała robota!

MaciejLK dzięki jeszcze dużo pracy czeka mnie przy tym decku, chcę go doprowadzić do idealnego stanu. Edytowane przez MaciejLK
orto

MaciejLK dzięki jeszcze dużo pracy czeka mnie przy tym decku,chce go do prowadzić do idealnego stanu.

Ja również dołączam do gratulacji Maćka. A swojego SENATORA bardzo lubię, warto poświecić mu czas aby przywrócić jego sprawność.

Gratuluje i pozdrawiam.

Włodek.

Panowie, czy mógłby ktoś podzielić się instrukcją obsługi do AKAI GX-65 MKII? Może być angielska (polska rzecz jasna też).

Mam do GX75/95 w języku polskim jak chcesz....

Panowie, czy mógłby ktoś podzielić się instrukcją obsługi do AKAI GX-65 MKII? Może być angielska (polska rzecz jasna też).

Mam serwisówkę, mogę podesłać, podaj maila.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Proszę uprzejmie:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=13376726#13376726

http://www.audiostereo.pl/magnetofon_25751.html/page__st__24750?do=findComment&comment=2074329

Proszę się nie zrażać tym, że mowa o innych magnetofonach. Mechanizmy są praktycznie takie same, sposób postępowania takoż.

To http://obrazki.elektroda.pl/5599685700_1394193645.jpg zdjęcie pokaże, jak dostać się do idlera,

GM

Edytowane przez G.Mark

Panowie,kupiłem Onkyo TA-2570. Problem z nim polega na tym, że przy odtwarzaniu i nagrywaniu faluje, drży dzwięk. Deck stał długo nieużywany, był zakurzony nieco, ale głowice są w stanie idealnym np. Wyczyściłem rolki, odkurzyłem go, wszystko działa, kalibracja, przewijanie, wszystkie funkcje, ale te drżenie dźwięku... Zamówiłem nowe paski do niego, czekam na nie. Czy wymiana pasków pomoże? Jeśli nie, to jaka jest przyczyna tej usterki? I jeszcze jedno - Jak w wymienić w nim paski? Trzeba dużo rozbierać mechanizm? Poza tym to bardzo podoba mi się jego brzmienie no i wygląd.

Edytowane przez MaciejLK
interp., orto
  • Pokaż nowe odpowiedzi