Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczyna być tutaj jak w innych wątkach, a szkoda.

W.

Wcale nie zaczyna. Z tym bywało różnie. Były nawet takie draki że aż mi głupio gdy jakiś nowy forumowicz pisze, że przeczytał cały wątek od początku do końca :-))

Wcale nie zaczyna. Z tym bywało różnie. Były nawet takie draki że aż mi głupio gdy jakiś nowy forumowicz pisze, że przeczytał cały wątek od początku do końca :-))

Czytałem te usunięte wpisy i wiele takich już było. W żaden sposób ich nie oceniając uważam, że ich usunięcie nie było potrzebne. Wielu z nas udziela się na tym forum od lat i coraz mniej mnie zaskakuje. Bardziej jestem zaskoczony reakcją Macieja niż usuniętymi wypowiedziami.

W.

Wojtek

Hmmm... Nie wiem czy Wam wspominałem ale TC-K790ES fajnie mi gra....

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Założę się że jest dużo lepszy od Teac,a V 5000. Mam rację ?

Ja tak tylko dla rozładowania atmosfery coś powiedziałem ;) Ale tak zdecydowanie tak !!! Powiem szczerze że tego V5000 to ja się pozbyłem szybciutko. Poza ładnym wyglądem to tak szczerze mówiąc - byle co - nie było się czym zachwycać. Taka wydmuszka troszkę. Tak że mój już poszedł w świat a Twój ??? Mimo że TC-K790ES to też nie jest szczyt ale nie ma się do czego przywalić. Teraz jak mechanicznie go ogarnąłem (bez przeszczepów ;)) to Maxellkę UR 120 przez niego przepuściłem i nawet nie mlasnął jej jęzorem. Obecnie dyżurne u mnie decki to CT-S820S, RS-BX707 i od teraz TC-K790ES. Miłością największą darzę jednak RS-BX707 ;) On zawsze jest sprawny, nigdy taśmy nie uszkodzi, napęd zacny, kalibracja prze-wygodna, również ślicznie nagrywa a że jego serwo jest głośniejsze - cóż taka konstrukcja - niezawodna. A nikt go nie docenia. Czekam na wenę żeby przysiąść nad KX-1100HX... G.Mark wskazał mi kierunek - tylko że natchnienia mi brak.

A to dziwne. Mam tego Technicsa RS-BX707 i wcale się w nim nie zakochałem. Jest dobry ale w porównaniu do wielu moich "Vintage" to raczej nie ma szans. Teac V 5000 wydmuszką nie jest bo waży 8,5kg ale jego brzmienie nie specjalnie mi się podoba. Brzmi podobnie do Yamahy KX 670. Jeszcze go nie sprzedałem bo wciąż nie mogę się zdecydować. Trochę mi go szkoda.

Myślę,że jednak są tacy,którzy doceniają Technicsa RS-BX 707.U mnie w kolejce to następny deck,jaki chcę kupić :D Na razie cieszę się Sony TC-K750 ES.Wspaniale brzmi i nagrywa,no i jest w naprawdę dobrej kondycji.

Teac V 5000 wydmuszką nie jest bo waży 8,5kg ale jego brzmienie nie specjalnie mi się podoba. Brzmi podobnie do Yamahy KX 670.

Miałem na myśli to że wygląd potęga i taka profesjonalna facjata a dźwięk nie adekwatny do rozbudzonych wyglądem oczekiwań.

Myślę,że jednak są tacy,którzy doceniają Technicsa RS-BX 707.U mnie w kolejce to następny deck,jaki chcę kupić

Pamiętaj że RS-BX707 a RS-BX727 to idealnie to samo - różnica to zdalne sterowanie w 727. RS-BX808 i RS-BX828 to odpowiedniki tylko z dołożonym Dual Capstanem - błeeeee

Myślę,że jednak są tacy,którzy doceniają Technicsa RS-BX 707.

On po prostu niewiele od siebie dodaje, nagrywa bardzo wiernie. Dlatego generalnie Technicsy nie cieszą się szacunkiem.

Niesłusznie, moim zdaniem.

Na tym przykładzie można zobaczyć jak różne mogą być upodobania użytkowników magnetofonów. Dla mnie decki takie jak Technics RS-B707 lub Teac V5000 czy też Yamaha KX 670 to dobre magnetofony. Ja sam po naprawie Teac,a V5000 byłem mile zaskoczony i generalnie zadowolony z jego brzmienia. Ale zawsze i w przypadku każdego z tych decków musiałem zresetować swoją opinię gdy w końcu po dokonanej naprawie przestałem słuchać muzyki z tego magnetofonu i wróciłem do jednego z moich najlepszych "Vintage". Dodam że zawsze magnetofony te są podłączone do tego samego wzmacniacza i odsłuchu dokonywałem na tych samych kolumnach. Zawsze efekt był taki sam. Świeżo naprawiony Teac, Yamaha czy Technics szedł w odstawkę a ja wracałem do moich staruszków. Teraz niedawno któryś z kolegów zafundował sobie magnetofon "Vintage" i napisał bardzo trafną opinię która w stu procentach pokrywała się z moimi odczuciami. Zapomniałem już który z Was to był i o jaki deck chodziło, ale dla mnie ta opinia oznaczała że to nie jest tak abym tylko ja był taki "zakręcony" lecz inni też słyszą to co i ja słyszę.

Technics RS-BX 707 to tylko przyzwoity deck , gdzie taki Pioneer 737 gra dużo lepiej .

Obecnie dyżurne u mnie decki to CT-S820S, RS-BX707 i od teraz TC-K790ES.

Jak kupisz coś z 950/970( czy ich japońskie wersje )ES to dopiero Ci się oczy otworzą co znaczy naprawdę dobry deck ;)

Technics RS-BX 707 to tylko przyzwoity deck , gdzie taki Pioneer 737 gra dużo lepiej .

Jak kupisz coś z 950/970( czy ich japońskie wersje )ES to dopiero Ci się oczy otworzą co znaczy naprawdę dobry deck ;)

Chciałbym ale obawiam się że nie wydam takich pieniędzy jakie sobie życzą za te decki. Wolałbym zmienić wzmacniacz, dac-a lub kolumny na coś lepszego...

No ale w takim razie po co kupowałeś 770ES skoro to jeszcze nie to ??

No ale w takim razie po co kupowałeś 770ES skoro to jeszcze nie to ??

Dla wyglądu ( wygląda jak 870ES bez przycisku HX-Pro ,bez boczków które i tak by mi nie pasowały do reszty i bez głowic amorficznych ) bo miałem miejsce na półce . I dla tego dłuuuugiego wskaźnika wysterowania ;)

Pod nim mam równie bardzo ładną zmieniarkę CDP-C77ES ( ta sama linia ) a nad ... Coś kombinuję i też z SONY.

Jest też w stanie jak nowy ( nieużywane mają bielusieńkie , wpadające w błękit wyświetlacze ) gdyby ta nieszczęsna wgniotka .

Nie mam integry czy preampa analogowego więc i tak nie miałbym pod co podpiąć decka żeby sam grał i też dlatego bawię się teraz Mini Discami .

Jak naprawdę kręcą Ciebie decki to dopóki nie posłuchasz wspomnianych najwyższych wersji nie będziesz wiedział ile z decka idzie wycisnąć .

Różnica jest kolosalna .

Edytowane przez muda44

Jak naprawdę kręcą Ciebie decki to dopóki nie posłuchasz wspomnianych najwyższych wersji nie będziesz wiedział ile z decka idzie wycisnąć .

Różnica jest kolosalna .

A masz jakiegoś najwyższego SONY ???

Koledzy, poszukuję silnika do magnetofonu Nakamichi 482 o oznaczeniu RF-260T 08450. Ewentualnie proszę o podpowiedź czym ten silnik zastąpić.

Wprawdzie znalazłem zamiennik, występujący w odtwarzaczach CD JVC, ale jego cena w North wynosi 128zł :(

Silnik głośno brzęczy i mechanizm nie ma siły podnieść głowic. Pasek wygląda na zdrowy, jest napięty i nie ślizga się.

Zdjęcie pożyczone z netu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koledzy, poszukuję silnika do magnetofonu Nakamichi 482 o oznaczeniu RF-260T 08450. Ewentualnie proszę o podpowiedź czym ten silnik zastąpić.

Wprawdzie znalazłem zamiennik, występujący w odtwarzaczach CD JVC, ale jego cena w North wynosi 128zł :(

Silnik głośno brzęczy i mechanizm nie ma siły podnieść głowic. Pasek wygląda na zdrowy, jest napięty i nie ślizga się.

Rozbierz silniczek delikatnie. Oceń stan komutatora i szczotek i ewentualnie oczyść i dotrzyj oba elementy. Najlepiej pierwsze zdemontować koło pasowe z osi. Jeśli nie będzie chciało zejść po dobroci warto grotem lutownicy delikatnie przez moment podgrzać oś. Koło pasowe wtedy chętniej zejdzie.Potem po rozgięciu zabezpieczeń zagiętych na tylny dekielek wyjmij wirnik wraz z dekielkiem poprzez wciskanie osi silniczka do wnętrza. Dlatego taka kombinacja, ponieważ ściągając sam dekielek czasami można uszkodzić sprężyste blaszki z zamocowanymi szczotkami. A w ten sposób jak opisuję wyjmiesz całość. Oprócz tego ośki dokładnie wypoleruj na błysk oczyść mosiężne łożyska / tulejki zapuść po kropelce oleju technicznego i najczęściej pacjent działa.

Rozbierz silniczek delikatnie. Oceń stan komutatora i szczotek i ewentualnie oczyść i dotrzyj oba elementy. Najlepiej pierwsze zdemontować koło pasowe z osi. Jeśli nie będzie chciało zejść po dobroci warto grotem lutownicy delikatnie przez moment podgrzać oś. Koło pasowe wtedy chętniej zejdzie.Potem po rozgięciu zabezpieczeń zagiętych na tylny dekielek wyjmij wirnik wraz z dekielkiem poprzez wciskanie osi silniczka do wnętrza. Dlatego taka kombinacja, ponieważ ściągając sam dekielek czasami można uszkodzić sprężyste blaszki z zamocowanymi szczotkami. A w ten sposób jak opisuję wyjmiesz całość. Oprócz tego ośki dokładnie wypoleruj na błysk oczyść mosiężne łożyska / tulejki zapuść po kropelce oleju technicznego i najczęściej pacjent działa.

Bardzo dziękuję za wyczerpujący opis reanimacji silniczka. Poinformuję, czy operacja się udała.

Z napędów CD posiadam silniczek RF-310T oraz RF-510T. Ten pierwszy ma taką samą średnicę jak twój ale jest niższy. Drugi natomiast ma średnicę standardowego silniczka do magnetofonów. Mam przeczucie że ten RF 310T może być dobry jeśli tylko nie będzie za słaby. I w razie czego dostaniesz go gratis.

Z napędów CD posiadam silniczek RF-310T oraz RF-510T. Ten pierwszy ma taką samą średnicę jak twój ale jest niższy. Drugi natomiast ma średnicę standardowego silniczka do magnetofonów. Mam przeczucie że ten RF 310T może być dobry jeśli tylko nie będzie za słaby. I w razie czego dostaniesz go gratis

Kasjelu drogi dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Postaram się uzdrowić oryginalny silniczek, jeśli nie uda się, wtedy zgłoszę się do Ciebie.

Artekk, czyli brak wtyczki to nie był jedyny problem przy tym 482. Sam się na nim zastanawiałem, ale wolę wskaźnik diodowy tak jak w moim 480Z .Oby udało się uruchomić ,bo dźwiękowo fajnie gra ta seria. Polecam spróbować dobrać interconnect .Wyszukałem kilka kabelków na giełdzie z epoki ,popróbowałem i jeden z nich bardzo do Naka spasował.Muzyka znacznie zyskała na realności.

• Pokaż nowe odpowiedzi