Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

myslałem że mnie nic nie zaskoczy

ile teraz wołac za coś lepszego ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Bardzo proszę o pomoc w regulacjii magnetofonu SONY TC-KE600 gra ja kupa z kiszką,,, mam dwa magnetofony sony z czego jeden to model TC-KE300 z fabrycznie ustawioną i zamalowaną głowicą,po wymianie rolki dociskowej na nową magnetofon zaskoczył mnie pięknym klarownym brzmieniem na orginalnych kasetach a i nagranie w dolby-C jest wierną kopią tego co wychodzi z odtwarzacza cd,,itp

Mój problem polega na tym ze zachciało mi się wyższego modelu więc postanowiłem kupić TC-KE600 podobno po przeglądzie,fakt może i gumki są wymienione,rolka ok,smar nowy,ale śróbki na głowicy są tak sfatygowane że ktoś nieudolnie nimi kręcił jak karuzelą i wyszła mu z tego kupa,magnetofon gra wypchniętą średnicą,zeby uzyskać na nim wysokie tony to wzmacniacz soprany na maxa,bas jakiś taki kulawy.

I teraz moje pytanie,czy kasetę nagraną na TC-KE300 mogę na słuch jakoś wyrególować TC-k600? tylko są tam 2sróbki do regulacjii bo to jest 3gowicowiec,razcej gorzej nie zepsuje bo ew dołoże do kupy jeszcze jedną kupę:) bo dzwięk jest i tak do dupy w porównaniu z tc-k300 i orginanymi ustawieniami.

jeśli mam użyć jakiś sygnałów testowych to może nagram ich z peceta na tc-ke300?

Jaki najtańszy oscyloskop sobie kupić do regulacjii i jak to z tym prądem podkładu?

Proszę mi nie mówić że nie ruszaj bo popsujesz itp duperele,podjołem ze tc-ke600 posłuzy mi do nauki regulacjii i zabawy,gorzej już sie go nie da rozlególować a jeden partacz już go naprawił,i podobno kosztowało to 200zł więć nie będe nikomu za to płacił i nigdzie go wysyłał.

Chce pobawić się przy tym deku sam jeśli się nie uda zostawię 300 a 600 poleci na śmietnik:)

Bilbo ciekawe czy ktoś u nich kupuje. Patrzę u nich na kasety i ceny co najmniej 4 x większe niż na allegro normalnie idzie kupić.

Dla przykładu- latem w sklepie mogłem kupić kasety Panasonic EP 60 po 5 zł. A w tej firmie 35 zł czyli 7x drożej.

Basfy emtec trafiłem kiedyś po 6 zł a firma woła 22 zł.

Edytowane przez dzeus67

Nikifor

Z braku laku.... Nagraj na 300-tce sygnał 300 Hz i 1 KHz z komputera i zobacz jak jest odtwarzany na 600-tce. W razie różnic próbuj podregulować. Opinie, aby nie ruszać głowicy dotyczą tylko fabrycznego ustawienia (zalakowanego). Jeśli wszystkie trzy śruby przy głowicy (jeśli są trzy - nie mam serwisówki, sam musisz zobaczyć) były ruszane, to bardzo ciężko to dobrze wyregulować bez odpowiednich narzędzi. Jak ktoś nerwowy to nie polecam. Najpierw wgląd do serwisówki co czym regulować i można działać. Jak jest spaprane to lepiej nie będzie. Samo się nie naprawi. Trzeba próbować.

stereo-hifi com

Głowicy podwójnej, jesli jest motowana na 3 śruby ciężko wyregulować, potrzebna jest kaseta testowa azymutu, ewentulanie kupa czasu i kaseta z podglądem na taśme, taka z lusterkiem chyba. a potem żródło skosu.

Jesli ma 2 sruby to jedna na pewno jest wkręcona na stałe ( zazwyczaj prawa) a drugą reguluje się skos i tą mozesz sobie pokręcić.

Prawidłowowo powinieneś mieć słuchawki mono albo we wzmacniaczu przełącznik na mono i wtedy ustawisz prawidłowy skos, nie ustawisz prawidłowow skosu innego magnetofonu bez przełącznika mono, w pozycji tylko ostereo będzie zbyt duży zakres regulacji.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

robi się ciekawie :

Ukryta Zawartość

To ta ekipa cenowych optymistów :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bilbo

Święte słowa. Bez specjalistycznych narzędzi to jedyna dobra metoda.

Artekk

Ho ho, ktoś zwietrzył biznes na magnetofonach. Nie wróży to dobrze dla cen, które i tak są wygórowane. Ciekawe jak się sprawuje ich serwis. Jeśli tak jak w przypadku Nikifora, to sami wiecie. :)

stereo-hifi com

Uwaga Panowie na tego sprzedawce, usówa kupujących jak mu sie podoba podając debilne komentarze typu dodawanie zdjęć ( taki komentarz otrzymałem ) , zgodnie z regulaminem nie jest to powód, a aukcja leci dalej ?

Ukryta Zawartość

Ktoś mu podbija licytacje i to coraz wyżej, smród sie rozchodzi .

Patrzac na oferte tego lombardu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ceny są ...wysokie nieadekwatne do klasy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Głowicy podwójnej, jesli jest motowana na 3 śruby ciężko wyregulować, potrzebna jest kaseta testowa azymutu, ewentulanie kupa czasu i kaseta z podglądem na taśme, taka z lusterkiem chyba. a potem żródło skosu.

No to teraz jestem w czarnej dupie:(

Chyba będe musiał zostać przy tym tc-k300 bo tam są 3 śróbki i widać że wszystkimi było regulowane bo sa ostre krawędzie od śrubokrętu

wkręcona na stałe jest ta po środku,potem porobię wam zdjęcia bo go rozkręciłem i sobie zobaczycie jak to wygląda,moze coś dzięki wam uda się zrobić

myslałem że mnie nic nie zaskoczy

ile teraz wołac za coś lepszego ?

Ukryta Zawartość

Wołaj uczciwie tyle ile jest wart. Kwestia wyboru pomiędzy licytacją a "kup teraz".

Bilbo ciekawe czy ktoś u nich kupuje. Patrzę u nich na kasety i ceny co najmniej 4 x większe niż na allegro normalnie idzie kupić.

Dla przykładu- latem w sklepie mogłem kupić kasety Panasonic EP 60 po 5 zł. A w tej firmie 35 zł czyli 7x drożej.

Basfy emtec trafiłem kiedyś po 6 zł a firma woła 22 zł.

Ten "serwis" już wpadł mi w oko jakiś czas temu. Jakaś nowa moda na "fachowe nicki" na a...o? Jak nie "serwis" to "pro-audio" czy też "audio-ekstaza" i inne podniety. Spojrzałem w aukcje i jedynym magnetofonem jaki ostatnio sprzedał jest magnetofon ...... do Commodore :D

robi się ciekawie :

Ukryta Zawartość

To ta ekipa cenowych optymistów :

Ukryta Zawartość

Taaaaa . To nowa pozycja w moim "dzielniku":

-cena przemo-polska - dzielę co najmniej przez 2

-nomos - dzielę przez 3

-komisbard - będę dzielić przez 4

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Uwaga Panowie na tego sprzedawce, usówa kupujących jak mu sie podoba podając debilne komentarze typu dodawanie zdjęć ( taki komentarz otrzymałem ) , zgodnie z regulaminem nie jest to powód, a aukcja leci dalej ?

Ukryta Zawartość

Ktoś mu podbija licytacje i to coraz wyżej, smród sie rozchodzi .

Też mi odwołał:/ I też niby że zdjęcia... to akurat totalna bzdura, bo przecież zdjęcia może dodać bez kłopotu. Zgłaszam go za to odwołanie - może jak się dowie oficjalnie, że tak nie wolno, to się ogarnie:/

A ja się skusiłem na te podświetlone przyciski:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... i "podbiłem" Dualem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ogólnie w granicach rozsądku, ale tylko cenowo, bo decyzja o zakupie to trochę jak walka narkomana z nałogiem:/ Gdzie ja to wszystko upchnę;) Aaaaa - tego sprzedającego póki co polecam - oba deki wyśle kurierem za wspólną cenę taką jak za jeden. Czyli Dual chociaż z darmową wysyłką;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zobaczymy narazie jeszcze nic nie dłubałem a sprzedawca zarzekał się ze dał 200zł za profesjonalny serwis,pokaże wam jak wygląda sprawa i wtedy się zobaczy czym pokręcić i czy wogóle coś robic

gorzej już sie go nie da rozlególować a jeden partacz już go naprawił,i podobno kosztowało to 200zł

Ukryta Zawartość

Czy to TA aukcja? Opis powiem ... ciekawy ;)

Ukryta Zawartość

Ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mi też odwołał. Ciekawe, że ostatnio tyle wystawiał a komentów od kupujących nie ma :)

Co do odwoływanych aukcji. Może wewnętrzny konkurs na najbardziej debilny powód? Sporo mam takich niespodzianek i oto jedna z nich :

Powód odwołania podany przez Sprzedającego:

zmiana planu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Tak to ta aukcja Pan który mi go sprzedawał był bardzo porządny i miły,widać było że jest miłośnikiem,wydaje mi się zę dawał go komóś do regulacji,ja też byłem zadowolony do kiedy nie zakupiłem nowej rolki do tc-ke300 i porównałem dzwięk z orginalnej taśy Stinga,poprostu słychać że wysokie tony w tc-ke300 są bardzo ładne i wzmacniacz ustawiam na flat,w tc-ke600 muszę podkręcić wysokie tony na maximum i dopiero wtedy jest porównywalne z tc-ke300 ale bas dużo słabszy jak w tc-ke300

Po dokładnych oględinach widać że farba jest zerwana ze śruby i było kręcone,czy te nichicony są orginalnie montowwane w tych modelach?

wszędzie jest nawalone tego kremu czy smaru

a to na czym zamontowana jest głowica,po wyjęciu rolki cale się telepie

szkoda mi go bojest ładny i fajny,ale krecony i to już nie daje mi spać,chyba będe musiał go pogonic

która śrubka jest od skosu głowicy?

Ukryta Zawartość

post-28689-0-29458600-1483118131_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do TC-KE600, miałem niższy model i on z dolby B i bez dolby ma grać jak kompakt przy przełączaniu source/tape

(pomijam kwestię szumu itp). Moj (nowy) miał dopiero problemy z dolby C I S. Czy kalibrujesz go przed nagraniem ?

Jeśli dostajesz tylko środek pomimo nagrywania na nim samym to coś z nim jest bardzo nie tak (kompletnie odjechany

skos, wadliwe prowadzenie tasmy, na uszkodzenie generatora pradu podkladu troche za wczesnie bo to dosc nowy model

J.

Witam.

No opis ciekawy :)

Ja byłem w serwisie Elmar w Piotrkowie z Sony TC-K 700 ES ustawili głowice zapłaciłem 80 zł.

Zrobili to naprawdę dobrze i jestem zadowolony.

Edytowane przez Mientus111

Z tą śrubką, wydaje mi się, że to będzie ta po prawej stronie. Głowica nie ma prowadnic na taśmę a po prawej stronie widzę wycięcie gdzie idzie śrubka i pewnie jest tam sprężynka. Jak napisałem, tylko mi się wydaje. W serwisówce na pewno jest to dobrze opisane co jest do czego.

Nichiconami się nie przejmuj. Są dobre i na pewno nie mają wpływu takiego na dźwięk jak złe prowadzenie taśmy.

stereo-hifi com

Też mi się wydaje ze skos jest do dupy,chcial bym go podregulować i tylko i wyłącznie jego tylko nie wiem którą śróbką

Ze zdjęcia skos na pewno prawa (ale nie widzę czy prawa górna czy dolna)

Dwie skrajne śruby z lewej (dolna i górna) są do geometrii ustawienia glowicy (modl się zeby nie były grzebane)

J.

Może się przyda.

Ukryta Zawartość

124.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aktualna cena .....czyżby ktos z forum zaszalał ? czy Ebay złożyło zamówienie ?

Ukryta Zawartość

Nikifor, nie ma już profesjonalnych serwisów, jedynie kompletnie szajbnięty pasjonat może pomóc.

Ja działam w innej dziedzinie zawodowo i do mnie trafiają do przeróbek rzeczy, których inni nie tykają, albo nie mają żadnego pojęcia, w przypadku takich spraw liczy się nie tylko zawód ale i pasja aby coś zrobić dobrze, a nie tylko zrobić, no i wiedza zdobyta.

Na forum jest parę osób które są świetne w tym co robią, ale robią tylko dla siebie, szkoda, bo by i troche zarobili a i uznanie też by sie przydało ......

Czy ktoś ma doswiadczenia z silnikami ? co może padać w silniku, zakładając sprawność mechaniczna to pozostaje stabilizator.

Teoretycznie doszliśmy do wniosku że może podkówki starzeją się i wymiana może pomóc, ale może ktoś ma inne doswiadczenie w tym temacie ? czyszczenie styków odpada i psikanie także - pozostaje elektronika ?

Ukryta Zawartość

Chce pobawić się przy tym deku sam jeśli się nie uda zostawię 300 a 600 poleci na śmietnik:)

Po zdjęciach z aukcji nie rozpoznałbym, że śruby przy głowicach były ruszane (ale w opisie była informacja, że mechanizm był regulowany). Możesz spróbować ustawić azymut prawą dolną śrubą przy założeniu, że inne nie były ruszane (bo ta śruba bierze udział także przy regulacji wysokości i deklinacji głowicy, więcej tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Generalnie trudna sprawa bez wiedzy, doświadczenia, przyrządów, taśm, etc., ale jak pisałeś, gorzej już pewnie nie będzie jak ktoś to już ruszył i teraz jest źle...

post-18580-0-18016500-1483130486_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Serdecznie dziękuje wszystkim za pomoc,jutro z tym powalczę,ale przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł"

Mianowicie po obejrzeniu zdjęć mechaniki widzę ze magnetofon sony TC-k611s ma dokładnie taką samą mechanikę jak mój TC-k600s

I teraz pytanie : czy jeśli zdemontował bym mechanikę od takiego tc-k611s i wsadził do mojego to będzie działać,ew samą listwe z gowicami oczywiście,z fabrycznie zalakierowanymi śrubkami,moze to był by dobry pomysł?

Tylko czy nic się nie rozkalibruje jeśli chodzi o ustawienia biasu prądu podkładu itp

Serdecznie dziękuje wszystkim za pomoc,jutro z tym powalczę,ale przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł"

Mianowicie po obejrzeniu zdjęć mechaniki widzę ze magnetofon sony TC-k611s ma dokładnie taką samą mechanikę jak mój TC-k600s

I teraz pytanie : czy jeśli zdemontował bym mechanikę od takiego tc-k611s i wsadził do mojego to będzie działać,ew samą listwe z gowicami oczywiście,z fabrycznie zalakierowanymi śrubkami,moze to był by dobry pomysł?

Tylko czy nic się nie rozkalibruje jeśli chodzi o ustawienia biasu prądu podkładu itp

to jest zły pomysł...

Czemu? czasem widzę jak na aukcjach sprzedawane są całe bloki głowic do magnetofonów,

Bo po takiej operacji na 99% będziesz musiał ustawić znowu skos głowicy.

Idź do kogoś kto ma oscyloskop i taśmę wzorcowa. To 5 minut roboty...

Witam.

Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku 2017.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli mocowanie mechanizmu jest takie samo w obu magnetofonach to myślę, ze można by było zrobic taki przeszczep (i jeśli głowice są takie same to i pewnie nic za bardzo regulować w elektronice magnetofonu nie trzeba by było), natomiast zamiana samych sanek z głowicami to moim zdaniem ta sama operacja co wymiana głowicy (czyli wymagana regulacja). Zastanów się, czy zamiast kupować 611 czy też oddawać 600 do serwisu (przecież poprzedni właściciel regulował ten magnetofon w serwisie - czy serwis do którego Ty go oddasz na pewno zrobi to lepiej i na 100% będziesz zadowolony?) to taniej i lepiej dla Ciebie nie będzie kupić jeszcze raz 600 tym razem upewniając się, że tor przesuwu taśmy jest ustawiony fabrycznie (niegrzebany).

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla zakręconych w magnetofonach!

Właśnie robię sobie "preludium" przed wieczorem. Przygrywa Sony TCK6B, później Revox itd. Rozruszam trochę towarzystwo na koniec roku :D.

stereo-hifi com

o dziś, 12:25

Witam.

Życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku 2017.

Ukryta Zawartość

O k**wa jadę tam:)

SONY tc-ke600 jest bardzo trudno dostać więc zostaje przy swoim i kupuję całe orginalne sanki z głowicami

Wczoraj w celach edukacyjnych rozebrałem cały magnetofon TC-KE300 porozkręcałem cały mechanizm razem z gumkami oraz,wyjołem całe sanki z głowicami,powicierałem z nadmiaru smaru,potem poskładałem to wszystko od nowa i ku mojemu żdziwieniu nic się nie zmienilo,magnetofon jak grał ładnie tak gra i nagrywa,więc po wyjęciu sanek nic się nie rozkalibrowało.

Dlatego uważam że samo wyjęcie sanek nie prowadzi do rozkalibrowania toru a zwłaszcza w takich tanich i prostych magnetofonach,może nakamichi dragon to tak ale nie w takich.

Wczoraj w celach edukacyjnych rozebrałem cały magnetofon TC-KE300 porozkręcałem cały mechanizm razem z gumkami oraz,wyjołem całe sanki z głowicami,powicierałem z nadmiaru smaru,potem poskładałem to wszystko od nowa i ku mojemu żdziwieniu nic się nie zmienilo,magnetofon jak grał ładnie tak gra i nagrywa,więc po wyjęciu sanek nic się nie rozkalibrowało.

Dlatego uważam że samo wyjęcie sanek nie prowadzi do rozkalibrowania toru a zwłaszcza w takich tanich i prostych magnetofonach,może nakamichi dragon to tak ale nie w takich.

Bo po takiej operacji na 99% będziesz musiał ustawić znowu skos głowicy.

Idź do kogoś kto ma oscyloskop i taśmę wzorcowa. To 5 minut roboty...

Lubię to

Do góry

Cytuj selektywnie

Odpowiedz

Teraz pytanie: z kąd takową kastetę testową nagrać,zdobyć?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi