Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo lubię mój analogowy tuner Pioneer F-757 MK II i chciałem mieć coś do parki, kupiłem więc Pioneera CT-737 MK II i strasznie mi się spodobał dźwięk. Zgrałem np.na taśmę metalową TDK płytę CD Dire Straits i jest przeraźliwie dobrze. Znakomitym rozwiązaniem jest ręczna kalibracja, dzięki czemu uzyskuje się naprawdę świetny efekt. Miałem już nawet kupić CT-939 MKII ale się rozmyśliłem, myślę że źle zrobiłem, bo skoro 737 MK II tak dobrze daje sobie radę to co dopiero 939 MK II. Teraz zastanawiałem się jeszcze nad którymś z nowszych modeli 810s lub 900S ale jeśli nie jest to zdecydowany krok do przodu to chyba dam spokój i może faktycznie mierzyć w model w wyższy np CT 959

Seria 9x9 jest lepsza od 7x7 ale nie 3 - 4 razy lepsza patrząc na taką różnicę w dzisiejszych cenach .

900S to niewypał klasy 777 z Dolby S . 810S to uboższa wersja 900S

Edytowane przez muda44

Dzis odebrałem dorobioną pod wymiar oponke Idlera do Yamahy Kx-1200, wykonanie pierwsza klasa, po zamontowaniu do maszyny kręci elegancko, mam nadzieje ze po dluzszym nieuzywaniu bedzie tak samo....

Jak by ktos potrzebował, zostały mi jeszcze dwie sztuki (zamówilem trzy, bo tak sie bardziej opłacało), oddam po kosztach jakie poniosłem na ich "produkcje"--> 25 pln/szt. Dla chetnych, moge je wystawic na aukcje.

Edytowane przez toper-utl

Mam prośbę potrzebuje dokładne wymiary nakładki na kieszeń do decka Akai GX-M10,ma ktoś może w swoich zbiorach tego decka?Parę dni temu kupiłem tego Akai ale brakuje tej nakładki nie mam skąd wziąć wymiary aby dorobić.

Dzis odebrałem dorobioną pod wymiar oponke Idlera do Yamahy Kx-1200, wykonanie pierwsza klasa, po zamontowaniu do maszyny kręci elegancko, mam nadzieje ze po dluzszym nieuzywaniu bedzie tak samo....

Jak by ktos potrzebował, zostały mi jeszcze dwie sztuki (zamówilem trzy, bo tak sie bardziej opłacało), oddam po kosztach jakie poniosłem na ich "produkcje"--> 25 pln/szt. Dla chetnych, moge je wystawic na aukcje.

Jestem chętny na jedną szt. bo mam go w swojej gromadce.

Chociaż spisuje się znakomicie to jednak warto mieć ten element w rezerwie.

Wystaw go na aukcję to go kupię.

A moze ktoś chce sprzedać decka Sony TC-K750 ES lub 770 ES??

Trzeba było szybciej pytać ;)

Miałem dwie sztuki a teraz ich ceny widzę 2x więcej za trupa :/

Jestem chętny na jedną szt. bo mam go w swojej gromadce.

Chociaż spisuje się znakomicie to jednak warto mieć ten element w rezerwie.

Wystaw go na aukcję to go kupię.

ok. Dzis jak wroce z pracy, cykne fotke i wystawie.

ok. Dzis jak wroce z pracy, cykne fotke i wystawie.

Dzięki!

Chyba jestem szczęściarzem.

Za 4 dyszki wpadł w moje ręce JVC TD V711 z drewnianymi boczkami !!!

Nigdy nie miałem JVC.

Wiem że był testowany w niem.Audio razem z Onkyo TA 2570, Aiwą Exelią XK-007, Akai GX 75 i jakimś Denonem.

W poniedziałek będzie u mych drzwi. Ma być sprawny i w dobrym stanie. Już się cieszę.

Idlery do KX-1200 juz wystawione na popularnym serwisie aukcyjnym. Nie za bardzo moge tu wkleic link, ale zainteresowani na pewno nie beda mieli problemów z ich znalezieniem....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dzięki!

Chyba jestem szczęściarzem.

Za 4 dyszki wpadł w moje ręce JVC TD V711 z drewnianymi boczkami !!!

Nigdy nie miałem JVC.

Wiem że był testowany w niem.Audio razem z Onkyo TA 2570, Aiwą Exelią XK-007, Akai GX 75 i jakimś Denonem.

W poniedziałek będzie u mych drzwi. Ma być sprawny i w dobrym stanie. Już się cieszę.

Szczęściarzu ;-)ilp1vx1uxjy6.jpg205pobgs8ibx.jpgp8eq6llauibf.jpgq6jovmvboyol.jpg

Edytowane przez discomaniac71

No to teraz w wersji przetłumaczonej prosimy, bo to na pewno ciekawa lektura by była a język Goethego i makreli jest feeeee

Lubię kiedy gra muzyka...

Dzięki! Dzięki Discomaniac!!!!!!!

Idlery do KX-1200 juz wystawione na popularnym serwisie aukcyjnym. Nie za bardzo moge tu wkleic link, ale zainteresowani na pewno nie beda mieli problemów z ich znalezieniem....

Już kupiłem.

Dziękuję.

Zabrałem się dziś za wymianę pasków w moim GX95, gdzieś czytałem ze to bułka z masłem... kłamali a ja idiota uwierzyłem. Szukałem instrukcji w necie ale niestety bez skutku. Ktoś, coś? Z góry dzięki.

Zabrałem się dziś za wymianę pasków w moim GX95, gdzieś czytałem ze to bułka z masłem... kłamali a ja idiota uwierzyłem. Szukałem instrukcji w necie ale niestety bez skutku. Ktoś, coś? Z góry dzięki.

Podaj maila na priv to ci podeślę.

W.

Wojtek

900S to niewypał klasy 777 z Dolby S .

Pamiętam te czasy, kiedy magnetofon ten pojawił się na rynku. Było przy tym dużo szumu - DolbyS. Recenzji od groma. I wszystkie były bardzo przychylne dla tego modelu.

pierwsze koty za płoty :) dwa paski w Kenwoodzie KX-2060 wymienione :) zostały jeszcze dwa paski licznika, ale muszę dopiero poszukać czegoś odpowiedniego.

Przy okazji poszukuję słynnego hebelka do KX-2060, sztuk 1. A najlepiej całego włącznika sieciowego, bo ktoś ułamał ten fragment metalu, na który nakłada się hebelek i będe musiał jakąś rzeźbę wykonać :(

Pamiętam te czasy, kiedy magnetofon ten pojawił się na rynku. Było przy tym dużo szumu - DolbyS. Recenzji od groma. I wszystkie były bardzo przychylne dla tego modelu.

Z wielkimi nadziejami czekałem jak do mnie dotrze . Deck był w stanie perfekcyjnym bez śladów używania . Jednak to były początki Dolby S więc dodatkowa wielka płyta i wiele ścieżek i układów po których błądził sygnał . Owszem , samo Dolby S wyraźnie lepiej tłumiło szumy tyle że ja nagrywałem bez Dolby .

Miałem też 737 i uważam go za lepszy magnetofon . O 959 czy 910 nie wspominając .

A jeżeli chodzi o magnetofony jako możliwość obcowania fizycznie z nośnikiem i tworzenia sobie składanek w końcu znalazłem to czego szukałem od lat.

MiniDisc . Urządzenie które omijałem po wpisach jakie to kompresje i w ogóle jest be ( próbowałem też wielu nagrywarek CDR i to tez nie było to . A tu urządzenie można kupić za grosze a jakością przewyższa wiele decków ).

Mam i zostawiam 2 sztuki Pioneera MJ-D707 . Mam fizyczny nośnik ( dyskietki urodą nie odbiegają od kaset ) który trudno uszkodzić nawet w stosunku do płyt CD . Nie ma skomplikowanych mechanizmów przy których z racji skomplikowania i wieku urządzeń trzeba się liczyć że w każdej chwili coś mi zeżre drogą i ulubiona kasetę ( pisałem tu jak mi Sony 870ES zżarł nową Sony Metal Master ) ...

Jakość brzmienia stawiam na równi z powiedzmy Pioneerem CT-939 i ma coś czego nie mają kaseciaki . Mogę już nagraną płytkę edytować ( zmieniać nazwy utworów , płytki , kasować kawałki w środku , przestawiać miejscami i wiele innych ) . Do tego natychmiastowy dostęp do wybranego kawałka i cena . No właśnie , MD nie są popularne i kosztują grosze ( tak samo dyskietki które można ponoć nagrać do 1000 000 razy ! ) .

Jak ktoś lubi decki za możliwości właśnie obcowania z nośnikiem i robienie składanek , ich edycji itd to gorąco polecam :)

Nie ma tylko biasu i regulacji głowic ;)

Format naprawdę niedoceniony .

Edytowane przez muda44

Przestań bo ceny bezzasadnie skoczą.

Miałem okazję w tym tygodniu posłuchać mini disc sony kontra cd philipsa .O ile dźwięk z cd byl fajny to z mini disk nagrania brzmiały jakoś tak płasko i jakby coś im brakowało.Takie było moje odczucie po krótkim odsłuchu i tak odbiera go kolega który użytkuje na co dzień.

mini disc sony kontra cd philipsa

Pytanie jaki MD i jaki CD . Do tego jakże WAŻNY szczegół . Z czego był nagrywany ten MD . Kopia będzie gorsza od oryginału a na ile to zależy i tez od jakości oryginału oraz jak dobrze ten oryginał zostanie przesłany ( na razie nagrywam / odtwarzam po toslinku przez zewnętrznego DACa i na dniach zrobię próby po coaxie )

Pytanie jaki MD i jaki CD . Do tego jakże WAŻNY szczegół . Z czego był nagrywany ten MD . Kopia będzie gorsza od oryginału a na ile to zależy i tez od jakości oryginału oraz jak dobrze ten oryginał zostanie przesłany ( na razie nagrywam / odtwarzam po toslinku przez zewnętrznego DACa i na dniach zrobię próby po coaxie )

Może wyręczę Dzeusa w odpowiedzi,bo ten odsłuch był u mnie:

Minidisc Sony MDS-JB 930QS.

Nagrania z CD YBA Lecteur CD2 Alfa(Blue Laser) po coaxie.

Nie wiem też czy wiecie ale dyskietki są jak kasety zwykłe i te premium . Nawet TDK w aluminiowym stelażu .

Przed chwilą rozpakowałem Sony Gold Premium i mi szczena opadła jak to ślicznie wygląda !

Zrobię fotki i dodam w wątku o rejestratorach cyfrowych

Minidisc Sony MDS-JB 930QS.

Nagrania z CD YBA Lecteur CD2 Alfa(Blue Laser) po coaxie.

Nie wiem jakiej klasy ten CD ma wyjście ( to że drogi i porządny na RCA rzadko idzie w parze z bdb wyjściem coax ) i jak pisałem u mnie MD służy za transport z zewnętrznym DACem.

Nie traktuję też tego audiofilsko ( do tego mam inne źródła ) a raczej jako zabawę i nagrywam też mało wymagającą muzykę ( Italo Disco , POP lata 80te czy trance )

OK , nie zaśmiecam wątku ;)

Edytowane przez muda44

Z wielkimi nadziejami czekałem jak do mnie dotrze . Deck był w stanie perfekcyjnym bez śladów używania . Jednak to były początki Dolby S więc dodatkowa wielka płyta i wiele ścieżek i układów po których błądził sygnał . Owszem , samo Dolby S wyraźnie lepiej tłumiło szumy tyle że ja nagrywałem bez Dolby .

Miałem też 737 i uważam go za lepszy magnetofon . O 959 czy 910 nie wspominając .

A jeżeli chodzi o magnetofony jako możliwość obcowania fizycznie z nośnikiem i tworzenia sobie składanek w końcu znalazłem to czego szukałem od lat.

MiniDisc . Urządzenie które omijałem po wpisach jakie to kompresje i w ogóle jest be ( próbowałem też wielu nagrywarek CDR i to tez nie było to . A tu urządzenie można kupić za grosze a jakością przewyższa wiele decków ).

Mam i zostawiam 2 sztuki Pioneera MJ-D707 . Mam fizyczny nośnik ( dyskietki urodą nie odbiegają od kaset ) który trudno uszkodzić nawet w stosunku do płyt CD . Nie ma skomplikowanych mechanizmów przy których z racji skomplikowania i wieku urządzeń trzeba się liczyć że w każdej chwili coś mi zeżre drogą i ulubiona kasetę ( pisałem tu jak mi Sony 870ES zżarł nową Sony Metal Master ) ...

Jakość brzmienia stawiam na równi z powiedzmy Pioneerem CT-939 i ma coś czego nie mają kaseciaki . Mogę już nagraną płytkę edytować ( zmieniać nazwy utworów , płytki , kasować kawałki w środku , przestawiać miejscami i wiele innych ) . Do tego natychmiastowy dostęp do wybranego kawałka i cena . No właśnie , MD nie są popularne i kosztują grosze ( tak samo dyskietki które można ponoć nagrać do 1000 000 razy ! ) .

Jak ktoś lubi decki za możliwości właśnie obcowania z nośnikiem i robienie składanek , ich edycji itd to gorąco polecam :)

Nie ma tylko biasu i regulacji głowic ;)

Format naprawdę niedoceniony .

A wiesz jakie ja sobie mogę w foobarze playlisty robić i składanki ??? Hoho !!! Przecież wiesz że gdyby o podsumowanie wad i zalet chodziło to dawno wszystkie decki tego świata byłyby zezłomowane że o winylach nie wspomnę... Ale żeby nie było, mam też taką malutką półeczkę ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Dopiero w swoim schyłkowym okresie format MD dojrzał i grał jak dobry CD, i tylko te lepsze modele. Ale to już były czasy, kiedy wszystko przestało był doceniane.

Została garstka pasjonatów, na których ich własne dzieci patrzą robiąc wielkie oczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi