Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie generalizujmy, Aiwa 707 i 808 ma obrotowe głowicie i gra to świetnie a żadnego cudownego mechanizmu nie ma, z biegiem czasu doszło to do "perfekcji " w wykonaniu i nie ma sie już co czepiać jeśli chodzi o ten typ sprzętu.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Nie generalizujmy, Aiwa 707 i 808 ma obrotowe głowicie i gra to świetnie a żadnego cudownego mechanizmu nie ma, z biegiem czasu doszło to do "perfekcji " w wykonaniu i nie ma sie już co czepiać jeśli chodzi o ten typ sprzętu.

Denon DRW-850 ma też swietnie dopracowany mechanizm i dobrze gra mimo rewersów.

Ale jak mam go rozebrac i naoliwić to robię się chory, tyle ma tego szpeju w środku ;(

J.

Pioneer 1050 nagrywa w obie strony. Magnetofon stoi już u góry bo jednak ma trochę elektroniki i dość duże trafo które bierze 41 W przy odtwarzaniu więc się trochę grzeje. Podobnie jak Onkyo TA- 2070 lubi oddawać ciepełko.

Pobór 41 W to podobnie jak w wzmacniaczu Rotela !! i dwa razy więcej od wzmacniacza Cyrusa !! . Dobre...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25555-0-77238300-1496147079_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pioneer 1050 nagrywa w obie strony. Magnetofon stoi już u góry bo jednak ma trochę elektroniki i dość duże trafo które bierze 41 W przy odtwarzaniu więc się trochę grzeje. Podobnie jak Onkyo TA- 2070 lubi oddawać ciepełko.

Pobór 41 W to podobnie jak w wzmacniaczu Rotela !! i dwa razy więcej od wzmacniacza Cyrusa !! . Dobre...

Za to mój Nakamichi 1000 ma pobór maksymalny 60W. Dawniej nikt nie przejmował się pseudo ekologią....

Pięknie wygląda ten blok głowic. Wszystko zabudowane w metalu, daje odczucie solidności. Zaczynam poszukiwania :).

stereo-hifi com

<br />Za to mój Nakamichi 1000 ma pobór maksymalny 60W. Dawniej nikt nie przejmował się pseudo ekologią....<br />

Raczej tu nie ekologię chodziło, ale o to, że technologicznie sprzęt był bardzo prądożerny bo takie a nie inne stosowano materiały i takie były pomysły. Efektywne sposoby zasilania, czyli zasilacze impulsowe pojawiły się dopiero w latach 90, więc całkiem niedawno.

W konstrukcji tego Naka zastosowano tylko kilka scalaków i to w sekcji "dotyku". Reszta to elementy dyskretne i potrzebują prądu więcej. Sekcja Dolby to dwie duże płytki i zero układów scalonych. Zasilenie takiej konstrukcji faktycznie wymaga "poboru". Tak był skonstruowany, bo takie były czasy. Później doszło więcej scalaków, które ograniczyły ilość elementów i tym samym można było zmniejszyć pobór prądu. Zasilacze impulsowe, o których wspomniałeś, są stosowane w wielu urządzeniach budżetowych. Nie są dobre i zbudowane z marnej jakości elementów. Nie miałem doczynienia z urządzeniami z wysokiej półki z takimi zasilaczami. Wysoka cena pozwala zastosować w zasilaczu znacznie lepsze komponenty i moga grać dobrze, ale to kosztuje.

stereo-hifi com

Duże i silne elektromagnesy, notabene będące często długo załączone, też potrafiły "swoje" wziąć.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Z jakiego powodu powstają na taśmie w kasetach wzdłużne zagięcia? Chodzi o to, że niektóre, także markowe nowe kasety po nagraniu i kilkakrotnym odtworzeniu mają jakby lekkie załamanie, zagięcie wzdłuż na całej długości taśmy, które tworzy się zazwyczaj w pobliżu jednej jej krawędzi. Głowica jest gładka, nie rysuje, a jednak. Powoduje to spadek poziomu wysokich tonów w jednym kanale.

<br />Zasilacze impulsowe, o których wspomniałeś, są stosowane w wielu urządzeniach budżetowych. Nie są dobre i zbudowane z marnej jakości elementów. <br />

Oczywiście. One nie służą do dobrej filtracji i zasilania urządzeń, ale by zwiększyć efektywność wykorzystania zasilania sieciowego. I niekoniecznie mają cokolwiek wspólnego z wysoką jakością. Zresztą nie wyobrażam sobie zasilacza do PC o mocy 600 czy 700W wykorzystujący transformator z rdzeniem ferrytowym lub z blach stalowych. Pewnie byłby wielkości połowy obudowy kompa gdyby miał oddawać tyle mocy i by można było pobierać tyle prądu co wymagane jest dla obecnych CPU.

Z jakiego powodu powstają na taśmie w kasetach wzdłużne zagięcia? Chodzi o to, że niektóre, także markowe nowe kasety po nagraniu i kilkakrotnym odtworzeniu mają jakby lekkie załamanie, zagięcie wzdłuż na całej długości taśmy, które tworzy się zazwyczaj w pobliżu jednej jej krawędzi. Głowica jest gładka, nie rysuje, a jednak. Powoduje to spadek poziomu wysokich tonów w jednym kanale.

rolka nie jest baryłką tylko płaska już rysy a zagiecia to dwie inne sprawy, może dojśc do tego naciag talerzyka przez pasek

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

rolka nie jest baryłką tylko płaska już rysy a zagiecia to dwie inne sprawy, może dojśc do tego naciag talerzyka przez pasek

Rolka nie może być płaska? Ostatnio ją szlifowałem na płasko, gdyż niekiedy ściągała taśmę na bok i ją niszczyła, ale w zapasie mam oryginalną, fabrycznie nową - wymienić?

Na taśmach nie ma rys, tylko powstają wzdłużne, równe jak narysowane przy linijce zagięcia na całej długości.

Rolka nie może być płaska? Ostatnio ją szlifowałem na płasko, gdyż niekiedy ściągała taśmę na bok i ją niszczyła, ale w zapasie mam oryginalną, fabrycznie nową - wymienić?

Na taśmach nie ma rys, tylko powstają wzdłużne, równe jak narysowane przy linijce zagięcia na całej długości.

Jak masz zapasową to nawet nie dyskutuj, wymiana zwykle jest dość łatwa i nie wymaga rozkładania mechanizmu

Mogą być tez inne problemy z napędem, głowice moga być teź zle ustawione i wtedy dobrze prowadzona tasma będzie zaginana

J.

Ustawienie głowic jest fabryczne, nic nie było regulowane. Rolkę wymienia się tylko poprzez podważenie i wyjęcie starej, oraz wciśnięcie nowej, co zaraz zrobię. Na zdjęciu nowa kaseta TDK, przepuszczona przez magnetofon kilka razy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam co już dodawać, więc pojadę z grubej rury. Panowie, jakbyście się poczuli, gdy czekając 6 dni na zakończenie aukcji, licytowali sprzęt bardzo przez Was poszukiwany i ciekawy a sprzątnąłby go sprzed nosa handlarzyna?

Skoro już miałeś taką sytuację kilkukrotnie to dlaczego nie robisz tak samo jak Ci "cwaniacy" masz w aukcji "napisz do sprzedającego" zrób to, dogadaj się szybko i sprzęt będzie Twój zanim to zrobi jakiś jak to mówisz "handlarzyna"

Nie rozumiem takiego "płaczu", wiadomo jak jest z aukcjami, wyciągnij wnioski i działaj jak Ci zależy a nie opłakuj na forum :-)

Mamy wolny rynek panie !

Skoro już miałeś taką sytuację kilkukrotnie to dlaczego nie robisz tak samo jak Ci "cwaniacy" masz w aukcji "napisz do sprzedającego" zrób to, dogadaj się szybko i sprzęt będzie Twój zanim to zrobi jakiś jak to mówisz "handlarzyna"

Nie rozumiem takiego "płaczu", wiadomo jak jest z aukcjami, wyciągnij wnioski i działaj jak Ci zależy a nie opłakuj na forum :-)

Mamy wolny rynek panie !

Dokładnie tak. To są pretensje typu - kupił tanio cwaniak, oszust, potrafił to zrobić, a przecież ja chciałem kupić tanio, więc on powinien odpuścić. Nonsens.

Ustawienie głowic jest fabryczne, nic nie było regulowane. Rolkę wymienia się tylko poprzez podważenie i wyjęcie starej, oraz wciśnięcie nowej, co zaraz zrobię. Na zdjęciu nowa kaseta TDK, przepuszczona przez magnetofon kilka razy.

Taką taśme widzę nie pierwszy raz.

Ponieważ zagięcie jest w miarę na środku a nie z brzegu to obstawiam, że to rolka załatwia taśmy a nie sanki głowic.

Spróbuj zmienić. Jeśli magnetofon to pojedynczy kapstan to powinno pomóc

J.

Panowie, mam takie ogłoszenie:

KUPIĘ magnetofon Technics M263, srebrny, koniecznie w bardzo dobrym stanie. Jeżeli możecie pomóc znaleźć taki sprzęt, dajcie znać proszę.

Skoro już miałeś taką sytuację kilkukrotnie to dlaczego nie robisz tak samo jak Ci "cwaniacy" masz w aukcji "napisz do sprzedającego" zrób to, dogadaj się szybko

Ty wiesz o czym była wcześniejsza dyskusja? Obstawiam, że gdzieś tam dzwony dzwoniły tylko nie wiadomo, w którym kościele. Otóż cwaniacy nie dogadują się poza plecami tylko na potęgę wykupują w drodze normalnej licytacji od "importerów" sprzęt, przecierają mokrą szmatą i później wystawiają za cenę nawet 10x wyższą. Tu tkwi sedno problemu.Dla ciebie pewnie nie problem, że czasem rzadki sprzęt (niekoniecznie dźwiękowo wybitny ale ktoś chciałby go mieć) jest przez takich "spryciarzy" wystawiany za cenę zupełnie nieadekwatną do ich wartości (vide wcześniejszy przykład AKAI GX-F66). I kup tu sprzęt w rozsądnej cenie.

masz w aukcji "napisz do sprzedającego" zrób to, dogadaj się szybko i sprzęt będzie Twój

Wystarczy kilku obserwujących i żaden handlarz nie pójdzie na taki numer.

Dokładnie tak. To są pretensje typu - kupił tanio cwaniak, oszust, potrafił to zrobić, a przecież ja chciałem kupić tanio, więc on powinien odpuścić.

Kolejny raz gdy po "okresie ciszy" zabierasz w tym temacie głos w sprawie różnych dziwnych transakcji w aukcjach. Przypadek?

Obrotowy rewers wygrał w ogólnym rozrachunku jako najprostszy i może nie taki najtragiczniejszy.

Z inżynierskiego punktu widzenia prościej jest zamontować nieruchomą głowicę czterośladową (pomijamy ruch w kierunku taśmy) i przełączać uzwojenia niźli implementować ruch obrotowy głowicy. Wygrało rozwiązanie ekonomiczne, czyli obrotowa głowica, znacznie tańsza niż czterośladowa.

Byłbym zapomniał. Jest jeszcze jedno rozwiązanie: dwie dyskretne dwuśladowe głowice. Każda z osobna realizująca funkcje dla własnego kierunku. Poniżej fotka, którą zrobiłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Przypadek?

Nie, żaden przypadek. Po prostu nie można mieć pretensji do osób, które potrafią kupić tanio, „przetrzeć szmatą” i sprzedać drożej. Handel nie jest ani wykroczeniem, ani przestępstwem.

Uprzedzając pytanie – nie zajmuję się handlem elektronicznym złomem, a gdyby nawet tak było, nie widziałbym w tym niczego złego.

Spróbuj zmienić. Jeśli magnetofon to pojedynczy kapstan to powinno pomóc

Rolkę wymieniłem. Na starej był odciśnięty ślad całej szerokości taśmy, na nowej po kilkudziesięciu minutach pracy też widać ślad, ale węższy. To chyba dowód, że rolka faktycznie ma kształt beczki i ciągnie środkiem. Na razie nic złego się nie dzieje.

Gdybym to wiedział, oszlifowałbym starą rolkę nie na płasko, tylko na lekko półokrągło, ale to jeszcze mogę zrobić.

Rolkę wymieniłem. Na starej był odciśnięty ślad całej szerokości taśmy, na nowej po kilkudziesięciu minutach pracy też widać ślad, ale węższy. To chyba dowód, że rolka faktycznie ma kształt beczki i ciągnie środkiem. Na razie nic złego się nie dzieje.

Gdybym to wiedział, oszlifowałbym starą rolkę nie na płasko, tylko na lekko półokrągło, ale to jeszcze mogę zrobić.

gdybyś czytał pare naście naśdiesiąt stron wcześniej to było wałkowane o rolkach już nie raz

gdybyś czytał pare naście naśdiesiąt stron wcześniej to było wałkowane o rolkach już nie raz

Racja Bilbo. Temat wałkowany nie raz. Wystarczy okular Google lub wyszukiwarka Forum.

Poza tym, gdyby Kolega czytał trzy, dwie strony wcześniej to wiedziałby o co mi chodziło z tymi aukcjami. Nie będę pisał drugi raz tego samego. Aksamit dokładnie skwitował co mam na myśli.

"a gdyby nawet tak było, nie widziałbym w tym niczego złego" - już mnie Aksamit poprawił, że nie powinienem pisać "handlarz", ale "pośrednik". Jest duża różnica w ich działalności. W ogóle, jeśli nie robi to nikomu różnicy, niech płaci pięć, dziesięć razy więcej i kupuje od pośredników i obaj będą zadowoleni. Jeden znajdzie jelenia a drugi będzie udawał, że nie kupił decka ze śmietnika, bo jest w pięknym stanie. Droga wolna, nie moja kasa.

MKM, skoro nie widzisz nic złego w handlu złomem, OK. Traktujesz sprzęty jak mięso na przemiał, jak widzę z tej wypowiedzi.

W zdaniach wypowiedzianych przez dwóch Użytkowników wynika, że to moja wina z tymi aukcjami. Niech Wam będzie. Chciałbym tylko zobaczyć Wasze miny, gdy pierdzielnie Wam na sekundę przed końcem cenę zaporową jakiś "pośrednik" i sprzątnie sprzed nosa długo poszukiwany sprzęt. A może będę to ja?

MKM, Hip Pop

O czym wspomniał Aksamit, pojawiliście się obaj, gdy zaczął się drażliwy temat. "Przypadek?"

stereo-hifi com

Przypadki nie chodzą , one po prostu są i tu zaglądają . . . . . mnie też ktoś podpierdziela sprzet np ostatnio BX 100 i widze nie pierwszy raz pod koniec aukcji, ale ja zawsze mówie, będzie druga okazja i zawsze to sie sprawdza.

Prędzej czy później tak. Trzeba polować na "kup teraz" lub w innych miejscach. Szczęściarzu, pisałeś o sprzęcie z "pierwszej ręki", który Ci przywożą. Unikasz głupich aukcji, pośredników i od razu widzisz co bierzesz.... Dużo bym dał za takie "wejścia" :).

stereo-hifi com

MKM, Hip Pop

O czym wspomniał Aksamit, pojawiliście się obaj, gdy zaczął się drażliwy temat. "Przypadek?"

Nie przypadek. To ja wykupuję wszystkie tanie magnetofony z Allegro, wycieram z kurzu i sprzedaję 10 razy drożej. Ja czytam posty i potem wykorzystuję je w opisach aukcji, bo sam bym tak ładnie nie potrafił :) Weź wyluzuj.

Teraz poczytałem i zdania są podzielone. Jedni zachwalają rolki beczkowate, inni nigdy się z takimi nie spotkali. Moja nowa rolka dziś zamontowana na pewno nie jest płaska.

Edytowane przez mkm

Panowie sprawa jest prosta wystarczy nie kupować na aukcjach i po problemie, takie są realia kiedy jest licytacja każdy ma prawo wyboru.Ja już od dawna nie kupuję na znan portalu,wolę pojechać na giełdę i tam szukać a nie przepłacać.Jeszcze nie tak dawno można było coś dobrego kupić,a jak było uszkodzone to i cena była niska dziś już tak nie jest.

Manius, da się czasem coś kupić, ale trzeba trafić w "kup teraz". Licytacje to już porażka. Doskonale to wiesz.

Nabyłem ostatnio różnymi kanałami kilka sprzętów. Jak je umyję i doprowadzę do jako takiego stanu pokażę kilka zdjęć.

Nie przepłaciłem i jestem zadowolony. Przetrzeć szmatką i wymienić paski potrafię, więc czas wziąć się do pracy :). Weekend za pasem i przynajmniej nie będzie nudno.

stereo-hifi com

Panowie sprawa jest prosta wystarczy nie kupować na aukcjach i po problemie, takie są realia kiedy jest licytacja każdy ma prawo wyboru.Ja już od dawna nie kupuję na znan portalu,wolę pojechać na giełdę i tam szukać a nie przepłacać.

Nie każdy ma taką możliwość. Wielu pasjonatów na giełdy ma daleko, pewnie i chroniczny brak czasu oraz nadmiar obowiązków w pracy przyczynia się do szukania ofert w sieci. Ze zdziwieniem odkryłem, że w moim rejonie gdzie pracuję jest grupa młodych (!) pasjonatów sprzętów Unitry. Skoro młodzi to i pewnie z funduszami u nich cienko. Wiem, bo jeden z nich to syn kolegi z pracy i chłopak szuka "złomków" w sieci i mozolnie uczy się przywracania im dawnego blasku. Trzeba wykazać trochę empatii i wczuć się w sytuację takiej młodej osoby, gdy ktoś jej "sprzątnie sprzed nosa" jakiś sprzęt a później widzi ona ten sam "mebelek" wystawiony za kilkukrotnie wyższą cenę.

Dzisiaj zakończyła się aukcja "takiego sobie" decka:

Ukryta Zawartość

Zwycięzcą w aukcji jest osoba (na 99,9% domyślam się jaki to jest nick), która jak przypuszczam ma kilka kont na allegro. Zalogowała się na niecałe 2 min przed końcem aukcji i ją wygrała. Założyłbym się o browarka, że wkrótce ten deck pojawi się na allegro w ofercie osoby ze Stargardu Szcz. lub Międzychodu. Cena będzie z pewnością bardzo wysoka. Czy osobie, która zajęła w aukcji drugie miejsce, gdy to zobaczy będzie do śmiechu? Niech każdy sam sobie udzieli odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Zwycięzcą w aukcji jest osoba (na 99,9% domyślam się jaki to jest nick), która jak przypuszczam ma kilka kont na allegro. Zalogowała się na niecałe 2 min przed końcem aukcji i ją wygrała. Założyłbym się o browarka, że wkrótce ten deck pojawi się na allegro w ofercie osoby ze Stargardu Szcz. lub Międzychodu. Cena będzie z pewnością bardzo wysoka. Czy osobie, która zajęła w aukcji drugie miejsce, gdy to zobaczy będzie do śmiechu? Niech każdy sam sobie udzieli odpowiedzi.

Ale do jasnej cholery ta aukcja zakończyła się o 19.35. Kto chciał mógł licytować. To zaczyna być już męczące. Załóżcie sobie wątek w którym będziecie zajmować się śledztwami dotyczącymi poszczególnych zakończonych aukcji i proroctwami kto i za ile je wystawi ile na tym zarobi i jaki ten świat jest podły. Jak na razie zakrawa mi to na jakiś chorobliwą obsesję. Kochany moderatorze - czy ja mam choć trochę racji ? Jak nie - to proszę mnie ukarać.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Pewnie tak zrobię i założę osobny wątek, zastanowię się czy warto. Czytalność jego będzie znikoma, bo mało kogo obchodzi taki temat. Szkoda.

Może zauważyłeś, że podałem jeden ewidentny przykład, żeby tylko "ruszyć" temat, zainteresować ta dziwną sytuacją na aukcjach. Na pewno i Ty liczysz swoją kasę i nie chcesz przepłacać. Była dyskusja i poszło. Cisza.

Dziś zostałem wywołany "miłymi" postami w moją stronę, więc odpowiedziałem. To nie ja zacząłem. Czy zauważyłeś, że ktoś pyta o poradę, bo deck gnie taśmę a nawet nie podał jaki to model? Później na nowo zaczyna dyskusję. Drugi za to wpada jak meteor i dokłada "pięć groszy" i znika. Skoro mamy być pedantyczno dokładni, wszelkie pytania natury usterek winny być podawane w "Magnetofony - porady serwisowe". Niby tak, ale wiadomo, nie można tak działać, bo nie byłoby o czym dyskutować, podpowiadać, uczyć się. Tym się kręci tyle lat ten temat.

Salomonowym wyjściem będzie to, że założę nowy wątek (jeśli w ogóle warto, bo chyba nikogo to nie interesuje) z przykładami z aukcji i tutaj, w "Magnetofon" tylko będę podawać odnośniki. Kto będzie chciał, zajrzy. Moderator nie będzie musiał nikogo karać i zamiatać. Dobrze główkuję Sk-victor? Wybacz mnie niewiernemu i nie złość się. Z nikim, a zwłaszcza z Tobą nie pójdę na udry i nie będę robić śmiecia z wątku. Za to sam przyznasz, że mogłem i ja się dziś wkurzyć, czyż nie?

Spokojnej nocy.

DK

stereo-hifi com

qźwa ludzie opamiętania troche, kogo co obchodzi za ile kupuje i sprzedaje się ? ide po truskawki na plac hurtowy i są po 5 zł za kilo, ide do skl;epu i są po 12 wiec kupujue albo i nie, a beczenie nad tym że ktoś komuś zakosił sprzed nosa ? to licytujcie więcej a nie jak dusigrosze po 20 grosdzy podbijacie,. coś niesamowitego duzi chłopcy a płaczą wkólko !

Ktoś kupił tanio i sprzedaje drożej ? - nromalnie komisja Macierewicza, co posty to płakliwe pierdoły nie na temat, na tym polega licytacja i handel, jak ktoś uważa że mu sie wszystko nalezy tanio i biadoli, to warto rozglądnąć sie za innym hobby? może szachy na wolnym powietrzu ?

Handlarz to ten co kupuje i sprzedaje w celu uzyskania zysku, a oszust to nie podaje prawdziwych informacji w celu osiągnięcia korzyści, jest róznica ! jest !

• Pokaż nowe odpowiedzi