Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel, jak pisał Sk-victor, warto trochę ponegocjować. Ryzyko zawsze istnieje, ale jak to mówią: bez ryzyka nie ma zabawy. Oczywiście w granicach rozsądku, bo dalej to już hazard :). Wiem o jaki deck Ci chodzi, jak tylko go wystawił mam go w obserwowanych :). Drogo, ale ile razy go widziałeś na Allegro bądź Ebay? Masz niższy model, więc nie idziesz w ciemno. Ja ostatnio walnąłem kulą w płot i utknąłem z jednym zakupem w naprawie. Odpuściłem sobie na trochę, bo mam masę innych zajęć. Oczywiście Kasjelu, decyzja należy do Ciebie.

stereo-hifi com

Oryginalny pręcik tak wygląda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do wymiany paska głównego i rolek: oryginały trudno już dostać, a zamienniki słabo się sprawdzają. Ten dwuwałkowy mechanizm jest bardzo wrażliwy - będzie spadała taśma z lewej rolki i w konsekwencji zagniatana. U mnie lewa rolka się skończyła i ostatecznie musiałem wymienić obie na oryginalne (były wtedy jeszcze dostępne) pasek zaś regenerowałem (oryginał chyba jeszcze jest w north). Pasek od kieszeni można z powodzeniem zastosować zamiennik. Tak więc warto utrzymywać dotychczasowe w czystości i konserwować regularnie.

No i się udało, zrobiłem na światłowodzie wyszło bardzo fajnie

post-11648-0-22976600-1501539846_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Powtórzę częste pytanie . Co byście polecili z obecnych aukcji ? kwota do 500 zł , podobają mi się staruszki z "wycieraczkami"

Edytowane przez Andreas

Witam

Powtórzę częste pytanie . Co byście polecili z obecnych aukcji ? kwota do 500 zł , podobają mi się staruszki z "wycieraczkami"

Hitachi D 850 (300zł)

Ponawiam pytanie o kasety DCC jakby ktoś miał nową na zbyciu prosze na PW .

Edytowane przez MaciejLK

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Kasjel - dzięki za podpowiedź . Tyle kaseciaków na rynku i tylko jeden wart uwagi . ehh. A co powiecie o Nordmende cd1050 ?

Ewentualnie

MARANTZ MODEL 5000

AKAI GXC-725D

Kasjel - dzięki za podpowiedź . Tyle kaseciaków na rynku i tylko jeden wart uwagi . ehh. A co powiecie o Nordmende cd1050 ?

Ewentualnie

MARANTZ MODEL 5000

AKAI GXC-725D

Akai mógłbyś kupić. Marantz,e nigdy mi się nie podobały oprócz jednego wysokiego modelu. Ten Nordmende (Sanyo) można by kupić ale nie jeśli możesz wydać nawet 500zł. Hitachi D 850 był by najlepszym wyborem. Ale tak w ogóle to wolał bym zaczekać i kupić Sony TC 229SD tylko że coraz rzadziej pojawiają się na aukcjach. Edytowane przez Kasjel

Jest jeden TC229SD na licytacji wiadomo gdzie. Sprzedawca już opisywany tutaj i jest godny zaufania. Poszukaj, łatwo znaleźć tę aukcję.

Niedawno w podanej kwocie był do kupienia też Sony TC-K6 lub 6B. Też ma piękne "wycieraczki". Jest jeden na znanym portalu, ale cena dużo wyższa od poprzedniego i sprzedawcy nie znam. Nie kupowałem u niego. Możesz jeszcze rozejrzeć się za Sony TC-U5. Wiem, że reklamuję tę markę, ale chyba mają jedne z najładniejszych wskaźników wychyłowych.

Ostatnio zakupiłem Technicsa RS-630. Też wygląda świetnie, ale ceny na znanym portalu powalają. Jeśli się na coś zdecydujesz Andreas, podziel się z nami wrażeniami po zakupie.

stereo-hifi com

Na deckach często spotyka się napisy mające podkreślać wyjątkowość zastosowanych w nich rozwiązań. Poniżej przykład dwóch napisów z jednego magnetofonu. Rozumiem poszczególne słowa ale całości już nie. Jakie technologie stoją za tymi sloganami? I jaki mają wpływ na jakość pracy decka i generowanego przez niego dźwięku? BTW - ktoś wie z jakiego modelu te przykładowe hasła pochodzą?

Ukryta Zawartość

post-18580-0-86792900-1501834927_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na deckach często spotyka się napisy mające podkreślać wyjątkowość zastosowanych w nich rozwiązań. Poniżej przykład dwóch napisów z jednego magnetofonu. Rozumiem poszczególne słowa ale całości już nie. Jakie technologie stoją za tymi sloganami? I jaki mają wpływ na jakość pracy decka i generowanego przez niego dźwięku? BTW - ktoś wie z jakiego modelu te przykładowe hasła pochodzą?

Low distortion direct coupled circuit - prawdopodobnie chodzi o to, że we wzmacniaczu nie ma kondensatorów pomiędzy kolejnymi stopniami wzmocnienia.

DC servo controlled motor - prawdopodobnie chodzi o zamknięty układ regulacji prędkości obrotowej - mierzy się prędkość obrotową silnika i porównuje z wzorcem. Otrzymany sygnał błędu służy do korekcji prędkości obrotowej w pętli sprzężenia zwrotnego.

Odpuściłem sobie tego Teac,a C1 z powodu wysokiej jednak ceny. Ale dziś trafił mi się niedrogo Sony TC-K5 na którego już od dawna miałem ochotę. Za stówkę można również kupić Telefunkena RC 200 w bardzo dobrym stanie wizualnym którego polecam do kolekcji. Swoją drogą widzę że Teac C1 został sprzedany. Kto kupił ? Przyznać się proszę...:-)

Znalazłem w sieci coś takiego. To jakiś fake czy Stilon naprawdę produkował takie taśmy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem w sieci coś takiego. To jakiś fake czy Stilon naprawdę produkował takie taśmy?

Ukryta Zawartość

To mi wygląda na kiepskie C-0 z jakąś taśmą, a marka Stilon na doczepkę ;)

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Odpuściłem sobie tego Teac,a C1 z powodu wysokiej jednak ceny. Ale dziś trafił mi się niedrogo Sony TC-K5 na którego już od dawna miałem ochotę. Za stówkę można również kupić Telefunkena RC 200 w bardzo dobrym stanie wizualnym którego polecam do kolekcji. Swoją drogą widzę że Teac C1 został sprzedany. Kto kupił ? Przyznać się proszę...:-)

Nie ja kupiłem. Cena była za wysoka i jednak ryzyko. Będą inne okazje. Sam wiesz najlepiej. Na pocieszenie kupiłeś Sony. W kieszeni zostało i maszyna ładna. Nie ma co żałować.

Doprowadzam do sprawności zakupionego jakiś czas temu Sony TC-K60. Brakuje mi tylko nakładki na kieszeń, chyba powinna pasować od modeli TC-U3 do U5. Jeśli ktoś miałby taką na "zbyciu" proszę o kontakt.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Ukryta Zawartość

Bradzo ciekawe pojęcie "nowe" , ja rozumiem nieużywane ale nie nowe bo tego nie produkują od setek lat już . . . . .. a na forum jest temat o kasetach tam zapytaj.

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Na anglojęzycznych aukcjach nazywają to NOS - New Old Stock, czyli fabrycznie nowe ze starych zapasów. Taki NOS może mieć i, przykładowo, ze 40 lat, więc nie jest nowy w sensie kalendarzowym, natomiast jest nowy w sensie fabrycznie nowy, nieużywany. Jest sporo takich kaset, trafiają się też magnetofony, radiomagnetofony...

Gość

(Konto usunięte)

Hej.

Poszukuję gałek do potencjometrów do magnetofonu Onkyo. Może ktoś posiada i za opłatą może odstąpić.

Takie jak na zdjęciu z linku:

http://stereo-hifi.com/onkyo-integra-ta-2250/#jp-carousel-1036

Low distortion direct coupled circuit - prawdopodobnie chodzi o to, że we wzmacniaczu nie ma kondensatorów pomiędzy kolejnymi stopniami wzmocnienia.

DC servo controlled motor - prawdopodobnie chodzi o zamknięty układ regulacji prędkości obrotowej - mierzy się prędkość obrotową silnika i porównuje z wzorcem. Otrzymany sygnał błędu służy do korekcji prędkości obrotowej w pętli sprzężenia zwrotnego.

Dzięki za informacje - też tak sobie wyobrażałem definicje tych pojęć, ale myślę, że w tym decku te slogany to pewnie na wyrost albo zupełnie od rzeczy. Na elektronice się nie znam, ale jej całość mieści się na małej płytce a sekcje wzmacniaczy zapisu i odczytu składają się tylko z kilku elementów - a może właśnie ta prostota obwodów jest przyczyną niskich zniekształceń... Mechanizm nie ma żadnego servo czy też systemu automatycznej kontroli obrotów - jest bardzo prosty, sterowany ręcznie, koło zamachowe jest z cienkiej aluminiowej blaszki a całość napędzają trzy paski z walkmana. Ale rozumiem, że producent musiał cokolwiek umieścić na front-panelu tak, aby te hasła zachęcały potencjalnego nabywcę do kupna - ewentualnie aby cokolwiek tam było napisane i przynajmniej 'profesjonalnie' to wyglądało...

Ukryta Zawartość

post-18580-0-21273300-1502125134_thumb.jpg

post-18580-0-13499700-1502125143_thumb.jpg

post-18580-0-91912300-1502125150_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na anglojęzycznych aukcjach nazywają to NOS - New Old Stock, czyli fabrycznie nowe ze starych zapasów. Taki NOS może mieć i, przykładowo, ze 40 lat, więc nie jest nowy w sensie kalendarzowym, natomiast jest nowy w sensie fabrycznie nowy, nieużywany. Jest sporo takich kaset, trafiają się też magnetofony, radiomagnetofony...

Więc nie nowy tylko nieużywany, bo jest w prywatnych rękach, a tłumaczenie może być dwojakie, właśnie u nich wiadomo co dla nich oznacza, a u nas nieużywany, nowe szpeja są zasadniczo w sklepie przed sprzedażą,w momencie zakupu pojęcie nowe traci sens, ale u nas wiele nazw przyjęcło się nawet wbrew znaczeniu.

Jak kupuje kasete w folii z rąk prywatnych to będzie nieużywana, jak ze sklepu i dostane rachunek będzie nowa.

jmaciek - porównaj wnętrze Technicsa 676 US pierwszego i jego koło zamachowe . . . . samo to kółko cięższe jest od tego Soniaka .

Edytowane przez Bilbo

Jmaciek

W Twoim decku widać rozwój techniki cyfrowej. Funkcje, realizowane dużo wcześniej przez kilka płytek, przejęły scalaki, które można zmieścić na małej powierzchni i tak zrobili. Napisy pewnie miały "rekompensować" małą masę i ogólny "wiatr" w środku. Nie znaczy, że źle to działało. Miniaturyzacja nie zawsze jest zła o ile dobrze zaimplementowana. Za to mechanizm wygląda niestety licho. Coś mi się przypomina, że jakiś czas temu było pokazane tutaj wnętrze tego modelu. Dla kontrastu, przypomnienie wyglądu kółek zamachowych w Naku 1000. Widać kilkadziesiąt lat różnicy w technice. Niestety też cięcia w kosztach. Wiadomo, klasa sprzętów różna, ale pokazuje dokładnie różnicę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Myślę, że w tym przypadku nie chodzi o rozwój techniki a pewnie o minimalizację kosztów - o elektronice nic nie w powiem, bo się nie znam, natomiast ten albo podobny mechanizm widziałem w mini wieży Sony FH-414. Nie wiem, jaka idea przyświecała producentowi, że wypuścił taki model na rynek i do kogo był on adresowany. Ja nabyłem go z czystej ciekawości, bo chciałem się przekonać, jak może działać 'pusty' deck i jak może zagrać 'powietrze' w tym decku - byłem przygotowany na najgorsze ale jak na swoje możliwości gra poprawnie - ot, po prostu taka techniczna ciekawostka.

Ukryta Zawartość

post-18580-0-41255200-1502204372_thumb.jpg

post-18580-0-47712200-1502204379_thumb.jpg

post-18580-0-86018700-1502204387_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety, konstrukcja ta była zapowiedzia tego co sie teraz dzieje. Takie reguły obowiazuja teraz wlasciwie wszedzie. Wymysla sie skroty lub nazwy jakiegos rozwiazania, tak by brzmiały one wiarygodnie, upraszczajac tymczasem konstrukcję. I jeszcze to uproszczenie tłumaczy się postępem. W motoryzacji mamy modę na hybrydy. Wg fabryki spalaja one 2l/100. Po wyjezdzie z salonu samochód się "rozregulowuje" i spala 8-9l/100 ;)

Czy posiada ktoś, albo może jest gdzieś dostępne zestawienie decków Onkyo? Mi nie udało się znaleźć. Chodzi mi o lata 90\00's .Chciałbym wybrać sobie parę modeli 3głowicowcyh i na nie polować.

Czy posiada ktoś, albo może jest gdzieś dostępne zestawienie decków Onkyo? Mi nie udało się znaleźć. Chodzi mi o lata 90\00's .Chciałbym wybrać sobie parę modeli 3głowicowcyh i na nie polować.

Z zestawieniem raczej będzie problem. Ciężko takie coś znaleźć. Wejdź pod podane dwa adresy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pooglądaj, poczytaj i zrób swój ranking do poszukiwań. Strony są czytelne, więc stworzenie swojej listy nie zajmie więcej niż godzinę.

W wyborze modelu nie mogę pomóc. Posiadam dwa Onkyo, ale dużo starsze niż Ty poszukujesz. Też będę się rozglądał za nowszymi konstrukcjami, ale to za jakiś czas.

Bum1234

Z tym spalaniem to jeszcze nie tragedia. Te hybrydy się mocno nie psują. Nowe diesle to dopiero konstrukcje. W firmowym samochodzie kolegi po 120 tys kilometrów serwis powiedział, że trzeba silnik wymienić. Żenada i koszmar zarazem. Rozumiem w technice magnetofonów upraszczanie konstrukcji, ale gdy zaczynają rządzić księgowi, nic dobrego to nie przynosi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Doszedłem do wniosku, że najlepsze będzie Onkyo TA-2870. Poszukuje jakiegoś przyzwoitego magnetofonu co by mi się dobrze komponował z TX-8270

Choć teraz przeglądam forum i TA-2870 nie zbiera pochlebnych opinii..

Edytowane przez Kami3n147
  • Pokaż nowe odpowiedzi