Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie - nie chce mi się gadać z kimś takim...

Że też masz czelność.

To było do tego - pięciorga nazwisk. Nie lubię.

Darku:

Miętoli i 60 i 90.

Ale, jak obserwuję - w okolicy połowy.

Wtedy jest "cyk" i magnet się obraża i zatrzymuje się.

Taki cham.

I wtedy delikatnie wydłubuję tasiemkę.

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

Że też masz czelność.

Darku:

Miętoli i 60 i 90.

Ale, jak obserwuję - w okolicy połowy.

Wtedy jest "cyk" i magnet się obraża i zatrzymuje się.

Taki cham.

I wtedy delikatnie wydłubuję tasiemkę.

Chyba blokuje ci się talerzyk zwijający (prawy) no i wtedy jest crash. Zerknij na moje wypociny z tamtego roku. Robiłem wtedy KX-1100 i jest tam zdjęcie idlera z talerzykiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewnie warto to porozkręcać, poczyścić i posmarować. Fajny jest KX-880HX. Wg mnie to chyba jedna z najlepszych dwugłowicówek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Już masz piweńko, ale... - ja to mam roskryncać? Pszeca mi części zostanie...

A - nie dałoby się "psiknąć"?

Byle czym?

Byle czym?

No raczej nie dało by się psiknąć, byle czym i byle gdzie ;)

Byle czym?

Jeśli gniecie taśmy - prawdopodobnie do wymiany pasek hamulca lewej szpulki. Wymiana banalna i koszty praktycznie żadne. Odkręcasz blaszkę - maskownicę za kasetą i pasek masz na wierzchu (patrz foto).

Jeśli zatrzymuje się prawa szpulka, magnetofon lekko wciąga taśmę, sprawa jest poważniejsza. Zatrzymuje się silnik od dowijania i przewijania taśmy. Pomoże jego regeneracja, a w skrajnym przypadku wymiana. To ten silnik na górze mechanizmu, z napisem Sankyo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-847-0-76906800-1507643737_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez artekk

Że też masz czelność.

Po co obrażasz kogoś ? a potem drugi raz ? nie interesuje Cie to? to sie nie czepiaj chłopa i jego radości życia.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Panowie podpowiedzcie czy wymiana pasków w Sony TC-K570 to skomplikowana operacja np. w porównaniu z onkyo 2570 gdzie jest to dosyć łatwe. Chodzi o pasek napędzający funkcję "play" a nie przewijanie.

Pozdrawiam

Panowie podpowiedzcie czy wymiana pasków w Sony TC-K570 to skomplikowana operacja np. w porównaniu z onkyo 2570 gdzie jest to dosyć łatwe. Chodzi o pasek napędzający funkcję "play" a nie przewijanie.

Pozdrawiam

Opisywałem to kilka stron wcześniej w związku z TC-WR820. To wariant AR tego samego mechanizmu. Serwo takie samo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

młodych przedsiębiorczych rekinów biznesu fonograficznego, zarówno z używanym przez nich sprzętem kopiującym jak i nośnikami służącymi do tego procederu....

To ja nie zapomnę wizyty w jednej z takich "wytwórni": ściana, dosłownie ściana diorowskich dwukaseciaków midi umieszczona w stodole. I do działało :)

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Opisywałem to kilka stron wcześniej w związku z TC-WR820. To wariant AR tego samego mechanizmu. Serwo takie samo.

Ukryta Zawartość

W 570tce do wymiany paska głównego, napędowego nie trzeba praktycznie nic demontowac, dostęp jest bardzo łatwy

aczkolwiek mnie zdarzyły się cuda, po wymianie paska i skręceniu magnetofon dostał strasznego flutteru, ,potem cofka

i wkręcenie starego paska i chodzi jak złoto;) Tzn pewnie ten mechanizm tez wymaga pewnej wiedzy tajemnej

J.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sk-victor dzięki za odpowiedź. Czyli żeby wymienić paski trzeba wytargać cały mechanizm. W niektórych deckach wystarczy odkręcić dwie śrubki jakiejś osłony. Mimo to skoro piszesz że to łatwe to znaczy że wyjęcie mechanizmu to nie problem. Powinienem sobie poradzić.

Pozdrawiam

Dzięki jasch za odzew.

Ukryta Zawartość

Cześć, ja przed chwilą zmieniałem pas w 590, to ten sam mechanizm z tego co widzę. Musisz tylko odkręcić 3 śrubki, czyli metalową płytę z silnikiem od capstana, mi się udało bez wyjęcia mechanizmu (to kolejne 4 śrubki - to tez musiałem zrobić bo wymieniałem rolkę, ale do paska nie musisz). Dostęp do tych dolnych śrubek może być problematyczny ale mi się jakoś udało niewielkim śrubokrętem, miejsca jest sporo.

Dostęp do tych dolnych śrubek może być problematyczny ale mi się jakoś udało niewielkim śrubokrętem, miejsca jest sporo.

Wariant dla grubych łapsk: wykręcamy trafo (2śrubki), odsuwamy ostrożnie w bok, żeby niczego nie

zdemolować i wtedy jest ekstra dostęp do 3śrubek tylnej części mechanizmu, średnio zręczny szympans

da sobie radę, w razie czego poprosić nastolatka od sąsiadów co jeszcze dobrze widzi z bliska

Uwaga: 3x sprawdzamy czy kabel wyjęty ze ściany bo inaczej magnetofon z wyjętym trafem i bez

srubek i spalonym zasilaczem trafia potem do mnie (mam taki bo ktoś zrobił zwarcie w trakcie...)

J.

<br />w razie czego poprosić nastolatka od sąsiadów co jeszcze dobrze widzi z bliska<br />

...Dobre, dobre. Myślisz, że już tu sami emeryci siedzą...? ;-)

Czołem!

Potrzeba pomoc, pacjent- Pionek CT-S710 i padniety silniczek SHL2L (lewe obroty),

Jaki zamiennik i gdzie mogę dostać? Znalazłem jakies MT-82 z lewymi obrotami, ale dwunapieciowe i o dwu zakresach obrotów (2000-4000)

Ktory z nich bedzie pasował? I jak po wymianie sprawdzic/ustawić prawidłową prędkość przesuwu/obroty?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam, Jacek.

SL-6 + OM40,RX-505 UDAR,NS-6170,RCD991AE,RC-995/RB990BX, DIY na SS "jedwabna kopułka z węglową osiemnastką w betonie"

Pisałem na forum że można spokojnie 4 stykowy silnik przerobić na 2 stykowy dodając podkówkę i izolując obudowę od minusa silnika.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

A jest cos prostszego, co nie trzeba modzić?

Zaryzykowalem i kupilem teg EG-530-AD, gdzieś znalazłem dane ze ma 2400 obrotów, mam nadzieje ze bedzie OK.

Pozdrawiam, Jacek.

SL-6 + OM40,RX-505 UDAR,NS-6170,RCD991AE,RC-995/RB990BX, DIY na SS "jedwabna kopułka z węglową osiemnastką w betonie"

Poniżej przedstawiam zdjęcie toru przesuwu taśmy w Sony TC-K600ES (jeszcze go nie nabyłem) . Czy wydaje wam się że głowica kasująca jest porysowana. Tak jakby ktoś pociągną śrubokrętem. Czy to może rodzić jakieś problemy.

To że cały tor do wyczyszczenia to widać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście tak to wygląda jak gdyby była porysowana. Jednak po powiększeniu zdjęcia stawiam na to że to tylko jakieś odbicie lub zabrudzenie.

Poniżej kilka zdjęć akai gx-65 podczas oglądania toru przesuwu taśmy. Operacja polegała na wyczyszczeniu, przeszlifowaniu rolek i zrobieniu coś z tym że taśma idzie po skraju rolki. Po zeszlifowaniu z jednej strony białego korpusu prawej rolki i wstawieniu plastikowej podkładki z drugiej taśma idzie po środku. Na pierwszym zdjęciu widać stan przed a na jednym z ostatnich już po. Zrobiłem też zdjęcie lustereczka którym się posługiwałem ale taśma z lusterkiem na pewno jest lepsza i sobie taką zrobię.

A poniżej zdjęcia sprzętu z którym też sobie powalczyłem. Jeśli ktoś narzeka na małe części w magnetofonach to powinien pogrzebać w walkmanach, to by wiedział że może być znacznie gorzej. Objawy na wstępie to brak przewijania. Po małym remoncie wszystko mechanicznie działa. Niestety nie wiem dlaczego gra samymi sopranami, gra na dwie słuchawki ale mono (z podwójnego pokrętła zgłaśnia tylko jedno z nich na dwa głośniczki - czyli oszukane stereo). Sprawdzałem lutowania przy głowicy ale tam wszystko fabrycznie - nie grzebane. Zastanawiam się także czy napis na kieszeni "metal" oznacza że można odtwarzać kasety metalowe czy to że jest wykonany prawie cały z metalu.

Na koniec zdjęcia moich maleństw w akcji oraz ......................sam nie wierzyłem własnym oczom!!!Pierwsza jaskółka. Magnetofon do kupienia w sklepie media markt ale ten sam widziałem także w Neonet. Ktoś musiał zaprojektować ten prosty mechanizm, ktoś musiał wyprodukować głowicę itd. MOże coś z tego będzie?

Ukryta Zawartość

post-67527-0-50395100-1507917244_thumb.jpg

post-67527-0-40982800-1507917258_thumb.jpg

post-67527-0-51138300-1507917278_thumb.jpg

post-67527-0-22979400-1507917299_thumb.jpg

post-67527-0-36184300-1507917624_thumb.jpg

post-67527-0-18771300-1507917633_thumb.jpg

post-67527-0-93116400-1507917646_thumb.jpg

post-67527-0-64778600-1507917658_thumb.jpg

post-67527-0-40694900-1507918023_thumb.jpg

post-67527-0-03643500-1507918032_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sido

Napis "Metal" na kieszenie walkmana oznacza, iż przystosowany jest do odtwarzania taśm metalowych. Posiada przecież manualny przełącznik wyboru rodzaju taśmy. Co do dźwięku i jednego kanału. Problemu upatrywałbym w podwójnym potencjometrze głośności. Niewykluczone, iż jeden z potencjometrów zużył się i ktoś zmostkował dwa kanały, aby mieć dźwięk w dwóch słuchawkach. W pewnych sytuacjach może to spowodować "ucięcie" niskich tonów. O ile dobrze pamiętam, spotkałem się kiedyś z podobnym problemem w RMS451 Kasprzak.

Napis "Metal" na kieszenie walkmana oznacza, iż przystosowany jest do odtwarzania taśm metalowych. Posiada przecież manualny przełącznik wyboru rodzaju taśmy. Co do dźwięku i jednego kanału. Problemu upatrywałbym w podwójnym potencjometrze głośności. Niewykluczone, iż jeden z potencjometrów zużył się i ktoś zmostkował dwa kanały, aby mieć dźwięk w dwóch słuchawkach. W pewnych sytuacjach może to spowodować "ucięcie" niskich tonów. O ile dobrze pamiętam, spotkałem się kiedyś z podobnym problemem w RMS451 Kasprzak

Dzięki za podpowiedź. Rzeczywiście potencjometra nie sprawdzałem. Nie jestem elektronikiem ale proste rzeczy idzie sprawdzić i zrobić. To by wyjaśniało dlaczego jednym pokrętłem wzmacniam sygnał na obu kanałach.

<br />Na koniec zdjęcia moich maleństw w akcji oraz ......................sam nie wierzyłem własnym oczom!!!Pierwsza jaskółka. Magnetofon do kupienia w sklepie media markt ale ten sam widziałem także w Neonet. Ktoś musiał zaprojektować ten prosty mechanizm, ktoś musiał wyprodukować głowicę itd. MOże coś z tego będzie?<br />

Wbrew pozorom głowice nadal są produkowane. W całej masie urządzeń je można znaleźć, choć nie odczytują one taśm, ale karty magnetyczne (urządzenia RCP, czynniki kart płatniczych, czytnik kart dostępowych w klawiaturach). Pojedźcie sobie do Castoramy. Tam nadal używają do logowania na kasach kart, a czytniki tychże kart mają głowice magnetyczne. A elektronikę dziś można zrobić na małej płytce z SMD i wkleić do obudowy. Mechanizm to pewnie też nie problem. Mnie by raczej zastanawiało jak to gra. Ostatnio na kanale Techmoan autor testował przenośne RMS od Sony produkowane i sprzedawane w Japonii. Droższy model nawet grał znośnie.

Wbrew pozorom głowice nadal są produkowane. W całej masie urządzeń je można znaleźć, choć nie odczytują one taśm, ale karty magnetyczne (urządzenia RCP, czynniki kart płatniczych, czytnik kart dostępowych w klawiaturach). Pojedźcie sobie do Castoramy. Tam nadal używają do logowania na kasach kart, a czytniki tychże kart mają głowice magnetyczne. A elektronikę dziś można zrobić na małej płytce z SMD i wkleić do obudowy. Mechanizm to pewnie też nie problem. Mnie by raczej zastanawiało jak to gra. Ostatnio na kanale Techmoan autor testował przenośne RMS od Sony produkowane i sprzedawane w Japonii. Droższy model nawet grał znośnie.

Pewno gra tak jak kiedyś grundigi mono. Spojrzałem na głowicę to taka malutka była . Nawet w walkmanach wyglądają lepiej . rolka i dźwigienka to raczej też jakieś zapożyczenie z walkmana. Jak ludzie na to się rzucą to może i jakaś następna lepsza wersja wyjdzie aż do decka dojdą???

Poniżej przedstawiam zdjęcie toru przesuwu taśmy w Sony TC-K600ES (jeszcze go nie nabyłem) . Czy wydaje wam się że głowica kasująca jest porysowana. Tak jakby ktoś pociągną śrubokrętem. Czy to może rodzić jakieś problemy.

To że cały tor do wyczyszczenia to widać.

Kasująca wygląda mi znajomo, wydaje mi się, że stosowali ją w najtanszych modelach, łatwa do zdobycia (sprawdz zdjęcia)

J.

<br />Pewno gra tak jak kiedyś grundigi mono. Spojrzałem na głowicę to taka malutka była . Nawet w walkmanach wyglądają lepiej . rolka i dźwigienka to raczej też jakieś zapożyczenie z walkmana. Jak ludzie na to się rzucą to może i jakaś następna lepsza wersja wyjdzie aż do decka dojdą???<br /> <br /> <br />

Zapewne. Jakość głowic nie jest już tak ważna jak przy użytkowaniu w sprzęcie audio. Nie sądzę jednak by nagle pojawił się jakiś producent, który wróciłby do produkcji decków hifi. Nie te czasy. Ja bym raczej nie szukał kogoś takiego, ale kogoś kto chwyciłby się produkcji kaset magnetofonowych, przynajmniej pokroju dobrych chromówek czy metalowych. Bo o ile decki można naprawić podrasować, wymienić, czy nawet wydrukować jakąś zębatkę na drukarce 3D, to taśm już nie produkują i będzie ich coraz mniej. A na czymś trzeba nagrywać.

W kwestii zakupu, co polecacie bardziej CT-900S czy CT-820S?

Zakładam że oba są lepsze od CT-S710?

Pozdrawiam, Jacek.

900S to starszy model. Nie wiem czy będą grać podobnie. Zależy też czy lubisz wielkie wyświetlacze i kieszeń po lewej czy mniejsze a kieszeń na środku. Moja 740S działa moim zdaniem świetnie. A po ustawieniu kalibracji BLEXD nagrywa jaśniej i dokładniej. Kalibrator w Pioneerach działa naprawdę dobrze. Choć nawet bez, na lepszych kasetach, potrafi nagrać dobrze lub bardzo dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi