Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Testując nowe taśmy, świeżo rozpakowane z folii co najmniej kilkuletnie zauważyłem, że nagrywają niezbyt czysto górę. Po przewinięciu " napowietrzeniu" wszystko już było OK.

Czy macie takie same spostrzeżenia ?

Pozdrawiam.

Gardenus.Ciekawe co piszesz,ale ilu z nas w najbliższym czasie będzie rozpakowywać fabrycznie nowe taśmy?Mam pare takich,więc jak przyjdzie ich pora ,to nie omieszkam zastosowac twój pomysł.

O przewijaniu nowych kaset po to aby lepiej nagrywały nie słyszałem, czytałem jedynie w instrukcjach od magnetofonów że należy nową taśmę po rozpakowaniu przewinąć FF a potem znów REW po to aby się lepiej "ułożyła"

tak szczerze to wszystkie taśmy, nawet te nie słuchane przynajmniej raz na rok trzeba przewinąć, niektórzy mówią nawet o częstrzej operacji przewijania. Dotyczy to też taśm szpulowych i kaset VHS.

=>nikx, 8 Wrz 2007, 18:52

Ma to na celu zapobiegnięciu zjawisku przekopiowania sąsiednich warstw taśmy zjawisko to następuje w wyniku zmiany natężenia pola magnetycznego ziemi objawia się słyszalnym echem silnego zapisu na taśmie zarówno przed jak i po tym mocno zapisanym sygnałem.Warto to robić bo z czasem to echo jest coraz silniejsze.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

najlepiej widać to przesunięcie na mapach żeglarskich lub dla pilotów z zaznaczoną poprawką roczną na przesunięcie się bieguna magnetycznego wzgledem geograficznego .Poprawkę tą należy policzyć przez lata od wydania mapy i używając busoli wtedy należy zrobić poprawkę i obrać skorygowany kurs.

Jeśli tylko nie pieprzysz jak potłuczony o słuchawkach które mogą być lepsze niż AKG- K701 [moja wielka milość platoniczna i nie do arbeitu bo są otwarte to mówisz i piszesz rozsądnie. Te szpule, które trzymałem w pustych pudełkach po taśmie filmowej wytrzymały lat n+1 bez specjalnej degradacji z tymi co były w kartonowych jest już nieco gorzej mowa o 30-40 a nawet 50 latach. Przewijanie taśmy wpływa dobrze również na ich mechaniczne właściwości wyjątek stanowią jedynie najstarsze z podłożem z acetylocelulozy - poprostu rwą się i nośnik z nich spada.

Pozdrawiam

Zbyszek

=>Korwin, 8 Wrz 2007, 21:00

Zbysiu jak dozyję Twojego wieku+20 lat to AKG K701 będą jak znalazł. Mnie te wysokie w nich napieprzaja po uszach od 10kHz do 15kHz mają podbicie +10dB a od 15kHz do 20kHz kolejne 10dB (wykres na japońskich stronkach).Weż sobie swoje najlepsze słuchawki i posłuchaj ich z podbiciem +20dB na wysokich ,to mnie w końcu zrozumiesz co ja słyszę dla czego się ich tak ich czepiam.

witam.

prośba o radę:

ten Nakamichi wart zainteresowania?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z góry dzieki za odpowiedź. pozdrawiam.

Łukasz

Ukryta Zawartość

Ślicznoto Ty moja najpierw się traci rozum, potem wzrok, później zęby wreszcie słuch a na końcu życie; od nr 1 do nr 4 mogą się w szczególnych przypadkach miejscami zamieniać. Gdyby je jak powiadają starzy górale ogacić czyli zastosować mchooptykę ale zamiast mchu stosując watę i od strony wewnętrznej muszli pozalepiać otworek po otworku byłyby to najlepsze słuchawki wszech czasów na świecie.

Powoli po awarii UHER-ów zaczynam dochodzić do siebie, przy okazji grzebania w ukochanym sprzęcie wykryłem kilka wad źle świadczących o tych zza Odry i Łaby. Pierwsza - tandetnie wykonany zawias w pojemniku na zasilacz i baterie - druga zasilacz to tylko transformator układ prostownika znajduje się w magnetofonie i trzecia

całkowita bezbronność przed wylaniem baterii wynikająca z wadliwej konstrukcji pojemnika. Istotną niedoróbką jest brak dostępu do pasków bez demontażu pojemika z wyrzutnikiem i bloku głowic wraz kołami zamachowymi -

a można było ten problem rozwiązać

Pozdrawiam

Zbyszek

Cześć. Co oznacza znaczek Dolby, albo jakieś 2 kwadraciki bo kiepsko widać - umieszczony na wyświetlaczach w przedziałach granicy między niebieskimi a czerwonymi cyferkami?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

gotyk1, 9 Wrz 2007, 02:09

MaciejLk już o tym pisał poszukaj wtym wątku,albo w śliczne kasety.Generalnie były trzy 0db w normie VU,dolby, i IEC. 0db(w dolby)było równe -2db w IEC.

pzdr

Gotyk.Są to rzeczywiscie znaczki dolby i nagrywajac z włączonym systemem można nagrywać z poziomem ,aż do tych znaczków.Ja osobiście jestem bardzej ostrożny i nagrywam tylko do 0.

a ja wolę dolby off i dobrze skalibrowaną kasetę i wyższy sygnał ... apropo znaczków na tym wyświetlaczu, dla nie zorientowanych dlatego są w innych miejscach bo skala jest wyskalowana na dwa zakresy, więc albo "pali się" górna albo dolna ....

Ja nagrywam nie patrzac specjalnie na wskazniki.Polegam na słuchu swoim.Czesto te wskazniki sa rozkalibrowane przez krecenie wewnatrz decka przez uzytkowników i ustawiane potem byle jak ( byle w miare równo).Mysle ze najlepszym rozwiazaniem jest nagrywanie uzywajac jakis lepszych słuchawek .

Grundig High Fidelity

Dla mnie z kolei nie ma nagrywania bez patrzenia na wskaźnik - często gdy całą kasetę mam nagraną z punktem PEAK np na +4 to jak znajdzie się tam kawałek który uderzy na +6 lub tylko na +2 to znaczy, że ten kawałek muszę nagrać na nowo. Utwory nagrane z jednym niemal identycznym rec levelem (z wyjątkiem tych, które mają być cichsze - np intro organowe lub chór poprzedzający death metalowy album) poprawiają dużo komfort słuchania, nie ma nieprzyjemnych skoków głośności piosenek, które nieźle mnie irytowały kiedy to jeszcze nagrywałem na magnetofonach w miarę "dobrych", aczkolwiek bez regulacji rec levela i wyświetlania wysterowania - wszystko brałem na słuch i róźnie to wychodziło.

Co do wypowiedzi poprzednika - też lubię nagrywać z dużym rec levelem (na taśmach type I dochodzącym niekiedy do +6), nie lubię kaset nagranych ze szczytowym rec levelem poniżej punktu 0

Nie przesadzacie czasem z tak wysokim poziomem.Przecież nagranie moze byc przesterowane.Macie dobrze skalibrowane te wskazniki.+3 db to 2 razy głośniej niż poziom ;0;.a co tu mówic o +6 db.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

mzawek, 9 Wrz 2007, 16:45

tak żeby dobrze było:)) a tak poważnie to nie wiem jak Ci powiedzieć bez przyżądów trzeba na wyczucie bo jak inaczej.naciągi nie mogą być za duże bo będzie przeciągać nierówno chodzić lub rwać,giąć taśmę etc.Zaczynaj od najsłąbszego

Marek-41, 9 Wrz 2007, 17:53

>Nie przesadzacie czasem z tak wysokim poziomem.Przecież nagranie moze byc przesterowane.Macie

>dobrze skalibrowane te wskazniki.+3 db to 2 razy głośniej niż poziom ;0;.a co tu mówic o +6 db.

Czesto własnie wskazniki sa rozstrojone.Sa takze oczywiscie rózne poziomy wyjsciowe w róznych deckach.wiec nagrywanie tylko według wskazników moze byc błedem.Np.Brauny serii C maja na wyjsciu sygnał mocny jak w CD( fabrycznie ustawiony bo jak wiadomo wszystko mozna porozstarajac i poprzestawiac).Czyli jedne decki graja głosniej inne ciszej ...;-)

Grundig High Fidelity

Marek 41 - z tym +6 to uderza tylko raz, 2razy na całej kasecie, np przy mocnym uderzeniu w werbel, normalnie wskaźniki tańczą mdz 0 a +1 na type II, i mdz 0 a +3 type I, na metalach nie nagrywam - nigdy nie miałem nawet kasety tego typu

Co do tego że decki grają z różną głośnością na wyjściu to ja też tak mam niestety - tzn jeden deck odczytuje piosenkę i wybija na +3 peak'a utworu, natomiast drugi tylko na +1, +2 nie wiem skąd ta różnica bo oba grają świetnie i nie były grzebane po prostu tak mają

• Pokaż nowe odpowiedzi